Отзвук от решението за превръщане на Света София в джамия

11 Юли 2020 | 13:34 | 0
Отзвук от решението за превръщане на Света София в джамия
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

ТАСС: В Европарламента започнаха събиране на подписи за съхраняване на музейния статут на Света София
Европейските депутати от гръцката управляваща партия „Нова демокрация“ започнаха събиране на подписи в Европейския парламент, за да изпратят писмо до върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле да предприемат необходимите мерки за спасяването на музейния статут на Света София в Истанбул като обект на световното културно наследство. Това съобщи в събота новинарският портал Capital.gr, цитиран от TACC.

Според портала подписите могат да се събират до вторник от членове на Европейския парламент от всички страни и политически групи, с изключение на крайната десница. Инициатор за събирането на подписи беше заместник-председателят на Европейската народна партия и ръководителят на парламентарната група "Нова демокрация" в Европейския парламент Вангелис Меймаракис. В писмото се казва, че „инструментализацията от страна на турското правителство на Света София срещу натиска върху Европейския съюз е насочена срещу междуконфесионалните отношения и на практика показва, че турското правителство грубо нарушава международното право и европейските принципи и ценности“. Писмото съдържа също откъс от изявление на ЮНЕСКО, в което се посочва, че всяка „държава трябва да гарантира, че няма да е се правят промени в универсалната стойност на обект на световно наследство, разположен на нейна територия, и че всяка промяна изисква предварително уведомяване от съответната държава на ЮНЕСКО и ако е необходимо, разглеждане на искането му от Комитета за световно културно наследство. "

Авторите на писмото отбелязват, че „Света София е образец за църкви, а по-късно и за джамии, е повлияла както на източното, така и на западното изкуство“.

По-рано водещите политици на Гърция, както и политическите партии на страната, излязоха с остри критики към решението на турските власти. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви в петък, че Гърция остро осъжда решението на Турция да превърне храма в джамия. Според премиера този акт ще засегне не само отношенията на Турция с Гърция, но и отношенията й с Европейския съюз, ЮНЕСКО и световната общност като цяло. Официалният представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви по телевизия Skai в събота, че турският президент е направил историческа грешка, като е решил да превърне Света София от музей в джамия и Турция ще бъде санкционирана. "Няма съмнение, че ще приложим санкции под някаква форма", подчерта Пецас, като обясни, че въпросът ще бъде повдигнат на следващата среща на върха на ЕС, насрочена за 17-18 юли.
***

Руската православна църква: Превръщането на Света София в джамия е шамар срещу световното християнство
Превръщането на Света София в Истанбул в джамия е "шамар в лицето на световното християнство", заяви пред ТАСС ръководителят на Синодалния отдел за външни църковни отношения (ОВЦС) на Московската патриаршия, митрополит Иларион (Алфеев).

"Възможно e по различен начин да се оцени вътрешната политическа ситуация в Турция и факторите, които подтикнаха турското ръководство към такова решение. Но духовното и културно наследство на целия свят не трябва да се превръща в заложник на настоящата политическа ситуация. Жалко е, че политическата ситуация надделява над уважението към други религиозни традиции. Преобразуването на Света София в джамия е шамар в лицето, което турското ръководство е нанесло на Православната църква, на цялото световно християнство", заяви източникът на агенцията.

Митрополит Иларион отбеляза, че подобно решение на турското правителство не може да не разочарова. „Света София е построена като храм, посветен на Исус Христос, а ние православните християни не можем да я приемем по различен начин. От 1934 г. до днес Света София има статут на музей, което дава възможност на християни, мюсюлмани и представители на други религии. да го посещаваме безпрепятствено <...> За православните християни Света София има същата стойност каквато за католиците има базиликата "Свети Петър" в Рим. Това е храм-символ и едно от най-големите християнски светилища ", добави ръководителят на Отдела за външни връзки, като подчерта, че християните не могат да я възприемат по друг начин.

ТАСС: Гръцки политик предложи да се забрани вноса на турски стоки заради превръщането на Света София в джамия
Лидерът на парламентарната партия Елиники Лиси („Гръцко решение“) Кириакос Велопулос предложи в отговор на решението на Анкара да превърне Света София в Истанбул от музей в джамия, да се наложи общо ембарго върху турските стоки и услуги, да затворят границите за транзитно преминаване от Турция, както и превръщането на къщата музей „Кемал Ататюрк“ в Солун в музей в памет на жертвите на геноцида на стотици хиляди малоазийски гърци, извършен от османските турци през 1914-1923 г. Това се посочва в информация на гръцката телеграфна агенция ANA-MPA, цитирана от TACC.

„Правителството, политическите партии и всеки грък, в условия на неразривно единство, трябва да реагират с конкретни действия, които нашата партия отдавна предлага в парламента: незабавно затваряне на граници за всички турски стоки и транзита им, общо ембарго върху турските стоки и услуги, трансформация на т. нар. Дом-музей на Кемал Ататюрк в Солун, който всъщност никога не е бил дом на този убиец, в музей в памет на жертвите на понтийския геноцид," каза Велопулос.

Според него „вместо да направят това, депутатите от Гърция казаха „да“ за помощта на Турция на стойност половин милиард евро, която Европейският парламент скандално одобри“. "И само европейският депутат от Елиника Лиси гласува против", подчерта Велопулос.

Лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА, бившият премиер Алексис Ципрас, във своя „Фейсбук“ подчерта задължението на гръцкото правителство да повдигне въпроса за превръщането на Света София в джамия на международно ниво. "Решението на турския президент да превърне Света София в джамия - уникален паметник на световното наследство на ЮНЕСКО, който има голямо историческо и духовно значение за християнството, е сериозна провокация. То подкопава междуконфесионалния диалог и грубо нарушава универсалните ценности, които са необходими днес повече от всякога. Международната общност трябва категорично да се противопостави на тези действия, а правителството на Гърция е длъжно да повдигне този въпрос в международен план ", заяви Ципрас.

Фофи Гениимата, лидер на партия „Движение на промените“ (КИНАЛ, бивша ПАСОК), заяви, че "решението на Ердоган да превърне Света София в джамия е провокация и обида за целия цивилизован свят и християнството." "Това е удар с нож за нас гърците. Той Ердоган презира решенията на ЮНЕСКО, която обяви катедралата за паметник на световното културно наследство. Ердоган представлява заплаха за мира и стабилността в нашия регион. Кога, най-накрая, гръцкото правителство ще отговори ефективно?", Попита Генимата ,

Официалният представител на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви в събота, че турският президент е направил историческа грешка, като е решил да превърне Света София от музей в джамия и Турция ще бъде санкционирана. "Няма съмнение, че ще приложим санкции под някаква форма", подчерта Пецас, като обясни, че въпросът ще бъде повдигнат на следващата среща на върха на ЕС, насрочена за 17-18 юли.
***

Ердоган: "Света София" ще бъде отворена за всички
След приключване на всички приготовления Турция ще отвори Света София за поклонници на 24 юли за петъчна молитва, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от “Анадолската агенция“.

В обръщение към нацията президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви своята позиция относно новия статут на Света София , която беше превърната в музей през последните десетилетия, но ще служи като джамия след наскоро приет указ в петък.

Президентът заяви, че вратите на Света София ще бъдат отворени за турци, чужденци, мюсюлмани и немюсюлмани, както е при всички други джамии.

Турският президент заяви, че Света София ще продължи да посреща всички с новия си статут на джамия по много по-искрен начин.

"Приканвам всички да уважават решенията, взети от съдебните и изпълнителните органи на моята държава относно Света София", каза Ердоган, подчертавайки, че как историческият комплекс ще бъде използван е въпрос на национален суверенитет.

Турция приветства всички възгледи по въпроса, каза Ердоган, като говори за новия статут на Света София, но също така добави, че всяко отношение или изразяване извън тези граници ще се счита за "нарушение" на "независимостта" на Турция.

„Подчертавам, че ще отворим Света София като джамия, като запазим общото културно наследство на човечеството“, подчерта Ердоган.

Ердоган отбеляза, че посетителите на Света София, сега, когато комплексът е предназначен да служи като джамия, ще могат да посетят историческата сграда, без да плащат такси.

Той добави, че мюсюлманите, християните и евреите живеят в мир в Истанбул след завладяването му, а турците се отнасят към другите немюсюлмански молитвени домове с изключително уважение, докато много от османските артефакти в Източна Европа и на Балканите постепенно изчезват.

„Анадолска агенция“: Турция спазва изискванията на ЮНЕСКО за Света София
Турция изпълнява своите отговорности в съответствие със Споразумението за световното културно наследство на ЮНЕСКО, заяви заместник-министърът на външните работи на Турция Явуз Селим Киран, цитиран от „Анадолската агенция“.

В „Туитър“ Киран написа, че Турция спазва своите отговорности за Света София, като се позовава на Споразумението за световно културно наследство от 1972 г.

Той публикува и визуални изображения на споразумението на английски и турски език.

"Няма пречка да се промени функцията на обект на световно наследство в Споразумението за световно наследство", каза той, цитирайки споразумението.

Той добави, че споразумението дава определени задачи и отговорности на страните със световно културно наследство, но не нарушава техните права на собственост и суверенитет.

„Споразумението не ограничава правата на суверенитет на страната над културното наследство, което има в границите си. Функционална промяна в Света София не означава нарушаване на споразумението“, каза министърът.

По-рано в петък турски съд отмени постановление на кабинета от 1934 г., което превърна истанбулската Света София в музей.

Съдебното решение проправи пътя за използването й отново като джамия след 85 години.

Съдът постанови, че архитектурният паметник е собственост на фондация, създадена от султан Мехмет II, завоевател на Истанбул, и е предоставен на обществото като джамия - статус, който не може да бъде законно променен.

Света София е била църква в продължение на векове под властта на Византийската империя. Тя е била превърнатa в джамия след завладяването на Истанбул през 1453 г. Но през 1935 г. решение на кабинета от времето на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк превръща Света София в музей.

ЮНЕСКО: Статутът на "Света София" като световно културно наследство може да бъде преразгледан
ЮНЕСКО заяви, че сградата на бившата катедрала "Света София", вече джамия, е записана в списъка на световното културно наследство като музей и това носи със себе си съответните правни задължения, предава Reuters.

"Всички промени трябва да бъдат съобщавани на ЮНЕСКО предварително от всяка страна и да бъдат прегледани, ако се наложи, от Комисията по световното културно наследство", заявиха от организацията на ООН.

По-рано Върховният съд на Турция отмени решението на правителството от 24 ноември 1934 г. за статута на музей на бившата катедрала "Света София". С това решение тя официално беше превърната обратно в джамия.

Reuters: Ердоган подписа указ за превръщането на "Света София" в джамия
Президентът на Турция Реджеп Ердоган подписа указ, с който истанбулската катедрала "Света София", до този момент музей, ще се превърне в джамия. Указът отменя решението на правителството 1934 г., с което статута на сградата се променя от джамия в музей, предава Reuters.

Ердоган публикува в "Туитър" копие на подписания указ, в който се казва, че е взето решение контролът над джамията "Айя София", както е името на сградата на турски, да бъде даден на местните религиозни органи и тя да бъде отворена за мюсюлмански поклонници.
***

ТАСС: Руската православна църква изрази разочарованието си от решението на Върховния съд на Турция да превърне "Света София" в джамия
Руската православна църква изразява съжаление, че притесненията й, както и тези на другите църкви, свързани с плановете катедралата "Света София" в Истанбул да бъде превърната в джамия не са били чути от турските власти. Това заяви пред ТАСС ръководителят на пресцентъра на Московската патриаршия Владимир Легойда.

"Жалко е, че загрижеността на Руската православна църква и на другите православни църкви не беше чута. Уви, това решение не е насочено към решаване на съществуващите противоречия, а напротив, може да доведе до още по-големи разделения, както каза и Патриарх Кирил на 6 юли", заяви Легойда.
***

"Анадолска агенция": Върховният съд на Турция реши "Света София" да бъде превърната в джамия
Върховният съд на Турция отмени решението на правителството от 24 ноември 1934 г. за статута на музей на бившата катедрала "Света София", предава "Анадолската агенция".

Така "Света София" отново ще бъде превърната в джамия.

Сградата е построена през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя.

В продължение на 916 години катедралата се е считала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 г., тя става главната джамия на империята.

Според решение на турското правителство от 24 ноември 1934 г. сградата получава статут на музей. През 1985 г. "Света София" е призната за обект от световното културно наследство от ЮНЕСКО.Принтирай    Оразмери текст   + -