Северна Македония се готви за избори

10 Юли 2020 | 15:52 | 0
Северна Македония се готви за избори
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Партиите в Северна Македония се подготвят за парламентарните избори на 15 юли, които ще определят курса, по който ще поеме страната на фона на възможността за напредък по европейския й път и продължаващата коронавирусна пандемия. Македонският журналист Ерол Риазов коментира, че най-добрият вариант е вота да доведе до формирането на прогресивно и стабилно правителство, защото в противен случай може да се стигне до нови избори в по-трудни условия на икономическа, здравна и политическа криза или пък до влошаване на отношенията на страната с ЕС и САЩ.
Междувременно "Демократическият съюз за интеграция" (ДСИ) отново повтори, че намеренията на лидера Али Ахмети за албански премиер са сериозни и партията ще се опита да ги осъществи след изборите.
Бившият премиер и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) по-рано обяви, че това е изнудване и че гражданите са тези, които решават кой ще ръководи правителството. Заев каза още, че ще е най-добре ДСИ да излезе в опозиция.
Лидерът на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски пък обяви, че тези, които гласуват за СДСМ рискуват да подкрепят федерализацията и "унищожението" на Северна Македония. Заев отвърна, че подобни коментари само показват, че ВМРО-ДПМНЕ се готви за загуба на парламентарните избори.
По-рано, в последния ден, когато закона позволява да се публикуват предизборни анкети в Северна Македония, СДСМ публикува проучване на агенция „Брима Галъп“, според което коалицията „Можем“, водена от Заев, ще получи най-много гласове. На въпроса за коя политическа партия или коалиция ще гласувате, ако парламентарните избори се проведат днес, 18,7% от гражданите отговориха, че ще гласуват за СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ е на второ място с подкрепа от 15,1%, а ДСИ е на трето място с 8,2%.
Малко преди това съвсем различна анкета беше публикувана във вестник "Република", близък до опозицията. Според анкетата ВМРО-ДПМНЕ има 2,1% преднина пред СДСМ една седмица пред изборите в югозападната ни съседка. Това проучване е изготвено от Института за политически изследвания на Скопие (ИПИС) в периода между 2 и 5 юли сред 1087 евентуални гласоподаватели. На въпроса, за коя партия ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 15 юли, 21,9% от запитаните отговарят ВМРО-ДПМНЕ, 19,8% - СДСМ, 5,9% - ДСИ.

ВМРО-ДПМНЕ: Всеки, който гласува за СДСМ дава вота си за федерализация и унищожаване на Северна Македония
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви на митинг в Скопие, че всеки, който гласува за Социалдемократическия съюз на Македоноя (СДСМ) на 15 юли дава вота си за унищожаването на страната и нейната федерализация, пише електронното издание "МКД".

По думите на Мицкоски Северна Македония е "на масата" пред коалицията между СДСМ и "Движение Беса". Първата стъпка, според опозиционния е федерализация на страната, а втората - "окончателното унищожаване на Македония".

Али Ахмети: Идеята за първи премиер на Македония с албански произход не е шега
"Демократичния съюз за интеграция" (ДСИ) не е предложил на шега идеята за първия албански министър-председател на Република Северна Македония. Това заяви по време на предизборен митинг председателят на ДСИ Али Ахмети в Скопие, пише "Слободен печат".

"Предложихме тази идея, за да я реализираме и това ще се случи, защото тя е наше законно право, неотменимо право на албанците. Но съжалявам защо моите колеги македонци се паникьосаха и не искат да излизат на дебати (с нас)", каза Ахмети.

"Независен" (Македония): Кой ще победи, кой ще формира правителство в Северна Македония?
Кой ще спечели парламентарните избори в Северна Македония ще се разбере около полунощ в сряда срещу четвъртък (15 - 16 юли). Ще разберем кой ще състави правителството и ще бъде премиер в дните след изборите, някъде между 16 юли и началото на август. Възможно е това да се случи много по-късно в края на годината, някъде през декември, ако всички предизборни преговори за коалиция се провалят и бъдат насрочени нови избори в една още по-трудна здравна, икономическа и политическа криза. Това би бил най-лошият възможен вариант, коментира македонският журналист Ерол Риазов в материал, публикуван в скопското издание "Независен". Материалът е представен без редакторска намеса.

Трудно е да се очаква победа с мнозинство, която ще даде на победителя по-спокойна атмосфера да състави правителството. Единственият общ знаменател на всички проучвания на общественото мнение, въпреки броя на неопределените, е че резултатът между двете най-големи политически партии ще бъде малък, с разлика от няколко депутати. В този случай, както и на последните парламентарни избори, следизборните коалиции ще решат кой ще бъде министър-председателят и кой ще състави правителството.

Победителите и губещите в изборите ще бъдат изправени пред изнудване и отстъпки

Мицкоски и Заев в предизборната кампания като част от тактиката за привличане на своя страна на хората, които не са решили за кой да гласуват, не пропускат във всички свои публични изяви да кажат, че със сигурност ще спечелят с над 60 места в Парламента (в македонския парламент има 120 места - бел. ред.) и те са бъдещите премиери. Ако се случи такова нещо, това би било голяма изненада.

Днес, по-малко от пет дни преди изборите, предвид силните позиции на основните политически партии, които със сигурност ще получат най-много места, могат да се предположат определени ситуации и червени линии за това как ще протекат преговорите за разделението на властта. Победителите и губещите в изборите ще бъдат изправени пред изнудване и отстъпки.

Християн Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ приеха реалността от грешките от предишните парламентарни избори и осъзнаха, че няма правителство без коалиция с албанските политически партии. Освен това една партия се намира в една позиция, когато предлага партньорство с 61 народни представители, и в съвсем друга, когато искате да съставите правителство с 51 или 49 места в Парламента.

През 2016 г. Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ спечелиха пирова победа. Те спечелиха изборите и загубиха властта. След четири поредни мандата на абсолютна власт правителството на Никола Груевски падна, защото никоя албанска политическа партия, под натиска на своите избиратели и под влияние на международната общност, не искаше да сподели властта с ВМРО-ДПМНЕ, въпреки че прие всички отстъпки. Арогантността от 11 години безконтролно управление, една пленена държава, пълна с престъпност и корупция не оставят място за партньорство, въпреки че това пожелаха дори част от ръководството на "Демократичния съюз за интеграция".

Най-големият проблем на ВМРО-ДПМНЕ

Реалността, че няма правителство без коалиция с албански политически партии, сега е приета, което се доказва от предпазливостта решенията на Християн Мицкоски и партията му, когато става въпрос за междуетническите отношения и подкрепата от международната общност, ЕС и САЩ. Но най-големият проблем за ВМРО-ДПМНЕ е, че сред ръководството нищо не се е променило, освен физическото отсъствие на Груевски. Същата идеология от началото на миналия век, същият език на омразата, заплахите и нетърпимостта, предизборната кампания, редовното откриване на предатели, врагове, престъпници само сред политическите противници.

Приемането на реалността и предпазливостта спрямо албанците в разгара на кампанията е едно, но съвсем друго е, ако урокът всъщност е научен. Или по-скоро въпросът е дали е овладяно най-голямото политическо умение - способността за създаване на коалиции и партньорства, изградени на базата на здрави отношения с взаимно доверие и обща програма, приемлива за обществеността. Лидерството в политиката е най-очевидно в управлението на коалиционните правителства в тясно парламентарно мнозинство. Това изисква голям демократичен капацитет и политически опит.

Основният въпрос за ВМРО-ДПМНЕ ще бъде ясно и гласно, веднага след изборите те да се откажат от най-популистките си предизборни обещания за преразглеждане на сключените споразумения с Гърция и България. Както стоят нещата, няма да е трудно за Мицкоски и партийното ръководство да сторят това ако спечелят изборите, защото тази жертва вече е изчислена - споразуменията на предшествениците им са лоши, но непроменими. Фактът, че много избиратели може да приемат такъв ход като измама, вече е изчислен риск.

Това, което ще бъде наистина трудно за ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски в коалицията с която и да е албанска партия, която й осигурява мнозинство, е фактът, че ще бъде много сложно за тях да спечелят доверието на САЩ. При това Брюксел трудно ще подкрепят политическа партия, която в целия процес на преговори с Гърция и България, а и до ден днешен, е изключително негативно настроена и изгражда патриотичен образ на споразуменията, наричайки ги измяна и капитулация на държавата. Новата ВМРО-ДПМНЕ след оставката на Груевски не е желан партньор на Запад.

И този път никоя албанска политическа партия няма да приеме партньорство без силни гаранции за подкрепа на споразуменията със съседите, които са основната предпоставка не само за започване на преговори с ЕС, но и за прилагането на реформите във всички глави на Брюксел. Вторият решаващ момент за условията на ДСИ, ако той победи албанските си конкуренти, е обещанието за албански премиер, което не се хареса на СДСМ, ВМРО-ДМПНЕ, нито на по-голямата част от обществеността.

В политиката всичко е възможно, особено ако Али Ахмети разполага с коз, като възможността да реши кой ще състави правителство и също така ако Насер Зибери, кандидатът за албански министър-председател, е съгласен да заеме позицията вицепремиер.

Коалицията между Заев и "Движение Беса" не е достатъчна"

Социалдемократите и Зоран Заев в коалиция само с "Движение Беса", дори възползвайки се падналия рейтинг на ДСИ, ако резултатите са близки, едва ли ще си осигурят мнозинство в Парламента, за да съставят правителство. Цената на коалиция с "Алианса за албанците" и "Алтернатива" ще скочи високо след изборите, ако те получат достатъчно гласове. Условията им може да са по-трудни дори от предизборния ултиматум на ДСИ за албански премиер.

Някои от по-малките партии, които ще предявят сериозни претенции, дори с малко депутати в Парламента, също могат да бъдат фактор.

В такава объркваща ситуация с условия за албански премиер, както и за изнудвания с междуетнически характер, може да се стигне до патова ситуация, която неизбежно ще доведе до нестабилно и „слабо“ правителство на малцинството и най-вероятно до нови избори след няколко месеца. Това ще означава политическа нестабилност и загуба на ценно време преди започването на преговори с ЕС, задълбочавайки икономическата криза с допълнителни удари, толкова силни, колкото и последиците от пандемията.

Най-плашещото е, че това ще изостри допълнително междуетническите отношения, което може да доведе до отделни албански и македонски коалиции на следващите избори през декември, не между политическите партии и лидери, а сред избирателите, което ще означава и хомогенизация сред албанците и македонците. Това са примамливи, но опасни позиции, защото те ще разчитат на националистически платформа и от двете страни.

Не трябва да се изгубваме в собствения си двор

Най-добрият резултат от изборите би бил да получим мнозинство и правителство на коалиционни партньори, които имат силни реформаторски възгледи, произтичащи от главите на Брюксел, с пълно приемане на вече постигнатите споразумения със съседите и с подкрепа за започване на преговори за присъединяване през декември тази година.

През следващите четири години новото правителство, освен за социалните и икономически реформи, носи най-голямата досега историческа отговорност да доближи страната до европейското членство до степен, в която няма връщане назад.

Досегашните резултати в това отношение с членството в НАТО и определянето на началото на преговорите с ЕС, както и подобренията в икономиката и развитието на демократичните процеси ясно определят посоката, в която трябва да се движи С. Македония. Дали гражданите ще приемат тази стратегия в условията на пандемия и ще дадат достатъчно силна подкрепа на този вариант, при който ще избегнем евентуални политически и икономически кризи, е трудно да се прецени след тази негативна предизборна кампания и многото фалшиви новини.

Популистките и националистически „бомби“ за спасението на Македония, които експлодират все по-често, биха могли да причинят тежки последици за нас и да загубим пътя в собствения си двор. Ако не решим за собственото си бъдеще и за скоростта, с която трябва да станем равноправен член на европейското семейство, както станахме член на НАТО, ако не съдим справедливо на 15 юли, може да се изправим пред най-голямата здравна, политическа и икономическа криза, която вместо интеграция може да ни доведе до разделение и разпад на държавата. Гражданите на Македония са изправени пред най-важното решение след обявяването на независимостта си. Във всеки случай ще получим резултата, който заслужаваме.

Зоран Заев: ВМРО-ДПМНЕ заплашва с федерализация на Македония, защото знае, че ще загуби изборите
Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев написа във своя профил във "Фейсбук", че във ВМРО-ДПМНЕ нищо не се е променило и че опитът за сплашване на гражданите с федерализация е доказателство, че те ще загубят изборите, пише вестник "Независен".

"Нищо не се е променило във ВМРО-ДПМНЕ. Последната манипулация на (председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн) Мицкоски, двойникът на (бившият председател Никола) Груевски, потвърждава това. Поредният отчаян опит за сплашване на гражданите с федерализация е доказателство, че те губят! Нека да гласуваме и да ги убедим в това на 15 юли", написа Заев във "Фейсбук".

По-рано Мицкоски заяви на митинг в Скопие, че всеки, който гласува за СДСМ на 15 юли ще даде вота си за унищожаването на страната и нейната федерализация.

Зоран Заев: ДСИ отива в опозиция, национализмът няма бъдеще в Северна Македония
В отговор на въпрос относно предложението на ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) за албански премиер в предаването „Пътят към телевизия Алсат“ председателят на СДСМ Зоран Заев заяви, че това е изнудване и че гражданите са тези, които решават кой ще ръководи правителството, пише вестник „Слободен печат“. „Изпратеното от ДСИ послание по същество е изнудване и това не е добре. Гражданите са тези, които решават кой ще бъде министър-председателят. Всичко, което прави ДСИ, е пределно ясно. Вярвам, че гражданите ще знаят как да продължат напред. Винаги сме имали честно и открито сътрудничество с ДСИ. Дори когато не бяхме съгласни. Винаги съм бил прозрачен. Разбирам Ахмети, защо той провежда националистическа политика. Но днес гражданите знаят всичко. Ние обединяваме всички. Ние не ги делим. Политиците, които се връщат към национализма, ще бъдат наказани на тези избори. Гражданите ще им го покажат. Национализмът няма бъдеще в Северна Македония“ , заяви бившият премиер. В отговор на въпроса какво мисли за политическото бъдеще на ДСИ след 15 юли, Заев посочи: „И самите ДСИ знаят, че е добре да преминат в опозиция. Да се демократизират. Да изградят икономическа позиция, програма. Казвам това като мое мнение. Гражданите ще решат. На тези избори аз съм мандатьор на тази най-многоетническа коалиция в политическата история на Северна Македония“. Заев посочи, че всеки вот е важен при изборите, че всеки вот може да донесе промяна. „Гласуване за другите партии от албанския блок, които биха влезли в коалиция с (председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн) Мицковски, освен другото означава миниране на евро-атлантическата интеграция, както и на договорите, които я направиха възможна. Не вярвам, че Мицковски ще получи такъв шанс, да анулира всички успехи. Но според моя политически опит, и стотина гласа имат силата да решават бъдещето на държавата. Взехме решения, без да мислим за лични или партийни рейтинги. Взехме смели и исторически решения. Сега е време гражданите да направят същото“, заключи Заев.

„Канал 5“ (Македония): СДСМ води на ВМРО-ДПМНЕ с 6,2% преди изборите на 15 юли, показва анкета
В последния ден, когато закона позволява да се публикуват предизборни анкети в Северна Македония, управляващият „Социалдемократически съюз на Македония“ (СДСМ) публикува проъчване на агенция „Брима Галъп“, според което коалицията „Можем“ и председателят на СДСМ Зоран Заев имат най-висок рейтинг, предава скопският телевизионен „Канал 5“. На въпроса за коя политическа партия или коалиция ще гласувате, ако парламентарните избори се проведат днес, 18,7% от гражданите отговориха, че ще гласуват за СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ е на второ място с подкрепата на 15,1% от гражданите, а ДСИ е на трето място с подкрепата на 8,2%, Движението БЕСА, въпреки че се кандидатира на тези избори заедно с управляващата партия, има отделна подкрепа от 2,6%. Ако тези проценти се прибавят към подкрепата на СДСМ, разликата между коалицията „Можем“ и ВМРО-ДПМНЕ ще бъде 6,2 процента, се казва в изявление на партията. Други партии, участващи в анкетата, са „Интегра“ с рейтинг 1,3 %, Левицата с 1.2% и Демократическата партия на албанците (ДПА) с 0.6%.

Лидерът на Демократическата партия на албанците: Ако има правителство без албанците, може да стане война
Правителство без албанци не може да има в Северна Македония, такъв експеримент може да доведе само до война. Това заяви председателят на Демократическата партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи пред „ТВ 21“, предава скопският телевизионен канал „Сител“. „Али Ахмети казва, че (Демократичния съюз за интеграция (ДСИ)) са партия на интеграцията, а преди 20 години бяха националистическа партия. Той е истински манипулатор, който провокира определена ситуация“, заяви Тачи. В отговор на съответстващ въпрос, той заяви: „Не може да има правителство без албанците, може да има война“.

„Република“ (Македония): ЕНП изрази подкрепата си за ВМРО-ДПМНЕ на предстоящите избори в Северна Македония
Европейската народна партия (ЕНП), най-големия блок в Европейския парламент, изрази подкрепата си за ВМРО-ДПМНЕ на предстоящите на 15 юли предсрочни парламентарни избори в Северна Македония, предава приближеното до ръководството на опозиционната партия скопско електронно издание „Република“. „ЕНП пожелава на нашата партия-членка ВМРО-ДПМНЕ най-доброто на изборите на 15 юли. Борбата срещу корупцията, за независимо правосъдие, икономически реформи и върховенство на закона трябва да продължи. За да продължи страната по европейския си път, са нужни свободни и честни избори“, гласи съобщението на групата в „Туитър“.

„Република“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ с 2% преднина пред СДСМ, според последната анкета
Основната опозиционна партия в Северна Македония ВМРО-ДПМНЕ има 2,1% преднина пред управляващата СДСМ една седмица пред изборите в югозападната ни съседка. Това показва проучване на Института за политически изследвания на Скопие (ИПИС), проведено в периода между 2 и 5 юли сред 1087 евентуални гласоподаватели, предава приближеното до ръководството на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Република“. На въпроса, за коя партия ще гласуват на предсрочните парламентарни избори на 15 юли, 21,9 на сто от македонските избиратели отговарят ВМРО-ДПМНЕ, 19,8% - СДСМ, 5,9% - „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) и 4,2% - Коаицията между „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“. 16,4% от анкетираните не са пожелали да разкрият за кой ще гласуват, а17,1 % все още не са решили. Анкетата показва, че 28,8% от избирателите-славяни отдават предпочитанията си на ВМРО-ДПМНЕ, а на СДСМ – 23%. 19,3 на сто не са пожелали да разкрият плановете си, а 15,8% все още не са решили. Що се отнася до албанския електорат, 25,9% от тях са изразили подкрепата си за ДСИ, 22,1% за коалицията на СДСМ и БЕСА, 17,4% за коалицията АА и Алтернатива, 22,1% не са решили, а 5,8% не разкриват избора си. Най-голяма доверие сред политиците има в лидера на ВМРО-ДПМНЕ – 19,2%, следван от председателя на социалдемократите Зоран Заев със 17,6%. Най-голямо доверие сред албанските политици получава главата на ДСИ Али Ахмети с 6,5%, следван т лидера на „Алианса на албанците“ Зиядин Села с 3,9%.

Зоран Заев: Биеха се в гърдите кой е по-голям македонец, кой албанец, а всичко беше за власт и пари
Председателят на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев припомни на митинг пред симптазинтите си в доминирания от албанския етнос град Гостивар събитията около нахлуването в парламента на привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на 27 април 2017 година, когато, по думите му, всички в Събранието са били под атака от национализма и два часа и половина са очаквали да загинат, но са се борили да се отбраняват, предава скопското електронно издание „МКД“. „Те бяха с кръв в очите и се биеха в гърдите кой е по-голям македонец, кой албанец, а всичко това беше за власт и пари. В продължение на 30 години никой не взимаше решения, но ние имахме смелостта да вземаме решения. Не само за споразуменията с Гърция и България, но и за Закона за употреба на езиците, за увеличаване на социалната помощ, за по-високи пенсии, за по-висока минимална заплата, за 12 000 банкрута, за по-висока средна заплата, за въведената държавна социална пенсия“, заяви бившият премиер от предизборната трибуна в Гостивар, където бяха издигнати кандидатите на СДСМ в шести избирателен район. В същото време той добави, че като правителство са показали, че се грижат за всички, особено за бедните. Той призова гражданите да гласуват за европейския и демократичен вариант на 15 юли. „Показахме, че не всички политици са едни и същи, не пресмятахме личния и партийния си рейтинг. Когато се изправихме пред истината, разбрахме защо 30 години не са се взимали решения, защото те са се страхували за политическата си кариера. Но ние не се уплашихме, защото има ли нещо по-важно от нашите деца и внуци. Взехме решения и затворихме всички важни въпроси изцяло “, отбеляза Заев от трибуната.

Зоран Заев пред албанския електорат: С официализирането на албанския език никой не загуби нищо
С приемането на Закона за употреба на езиците, с който албанският, говорен от над 20% от населението на Северна Македония, се превърна във втори официален език в югозападната ни съседка, никой не е загубил нищо, а напротив, с него само се е подобрило разбирателството между общностите и единственото на страната, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев от трибуната на митинг в Гостивар, пише вестник „Нова Македония“. Той заяви, че именно този град е извоът на коцепцията „едно общество за всички“. „Гостивар винаги е бил пример за мултиетничност, пример за единство и сплотеност. Това е бъдещето, единството и сплотеността са единственият правилен път, модел, който може да ни укрепи икономически, и като народ, и като държава, и като хора. Това е единственият модел, който може да гарантира по-добро бъдеще за нашите деца. Благодаря, че повярвахте в тази концепция, благодаря, че повярвате в тази концепция и когато много други не повярваха“, каза Заев пред гражданите на Гостивар.

Али Ахмети за изявлението на Заев, че ДСИ отива в опозиция: Заев прави такива изявления, след като се напие с две ракии, пред мен говори друго
Председателят на най-голямата албанска партия в Северна Македония – „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), Али Ахмети говори пред албанската Syri TV за политическите развития в югозападната ни съседка. Той коментира и думите на председателя на СДСМ Зоран Заев, че ДСИ отива в опозиция и каза, че бившият премиер прави такива изявления, когато е изпил две чаши ракия, защото пред него говори друго, пише вестник „Вечер“. „Заев дава тези изявления на кафе, когато пие две чаши ракия, защото когато е с мен, той говори по различен начин. Аз не съм от тези, които говорят едно нещо сутрин и друго следобед. За нас е добре настоящият партньор да спечели, но все пак гражданите решават. Но такъв е Заев, който дава такива изявления. Аз не съм такъв“, каза Ахмети. Освен това той отговори и на въпроса коя партия предпочита ДСИ да спечели в македонския блок – СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ. „В тази ситуация, в ДСИ ни интересува да победим в албанския блок. Ще уважаваме волята на мнозинството от нашите съграждани, македонците. Направихме добри неща и с двете партии. Нямам предпочитания. Мнозинството от гражданите решават“, каза Ахмети.

Александър Дамовски, МКД: Ако ВМРО-ДПМНЕ състави правителство, няма да има промяна във външната политика на Северна Македония
Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели предстоящите на 15 юли парламентарни избори и успее да състави правителство, няма да предприема промени във външната политика на Северна Македония, особено по генералната ориентация за евроатлантическата интеграция. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Според него партията няма да води борба срещу Преспанския договор и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България. Александър Дамовски коментира, че по отношение на спорните въпроси, свързани с македонския език, малцинството и общите части от съвременната история на България и Северна Македония, се очаква ВМРО-ДПМНЕ да прояви по-голяма твърдост, отколкото бяхме свикнали да наблюдаваме при управлението на социалдемократите. Той допълни, че кампанията завършва на 12-ти юли, за първи път заради коронавируса ще се гласува 3 дни: първият ден ще гласуват отделените в изолация или в самоизолация, вторият ден ще гласуват възрастни, болни от други заболявания, войници, затворници, а в сряда на 15-ти ще бъде самото гласуване. Той допълни, че цялата кампания досега е минала спокойно, с маски, ръкавици и дезифектанти, без митинги, но с малки срещи от по 20-30 човека, без автобуси и обичайните сандвичи и сокове за симпатизантите. Дамовски уточни, че последните социологически анкети дават 42% избирателна активност, но, наблюдавайки динамиката, с всеки изминат ден тя се увеличава, като до изборните дни може да надмине 50%. 28% са колебаещите се граждани и борбата на двата основни лагера – на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ е за техните гласове.

Александър Дамовски, МКД: Седмица преди вота 2% е разликата между основните политически играчи в Северна Македония – ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ
Седмица преди вота разликата между основните политически играчи в Северна Македония - ВМРО-ДПМНЕ и Социалдемократически съюз (СДСМ), е 2%. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. Той отбеляза, че такова разделение има и между албанските партии – между Демократичния съюз за интеграция и Алианса за албанците. Основният въпрос след парламентарните избори в Северна Македония е как ще се разпределят албанските партии, така че една от двете големи македонски партии да направи правителство, допълни Александър Дамовски. Според него ключът е във възможностите за изграждане на коалиции на ВМРО-ДПМНЕ, чийто партньор би могъл да бъде Демократичния съюз за интеграция, но и по-малката албанска коалиция между Алианса за албанците и Алтернатива. Засега и двамата лидери на големите македонски партии – Християн Мицковски и Зоран Заев отхвърлиха лансираната от Демократичния съюз за интеграция кампания за премиер от албанския етнос. Той коментира и последното проучване на общественото мнение на американската агенция „Маклафин“, според което коалицията на ВМРО-ДПМНЕ ще постигне убедителна победа на предстоящите парламентарни избори в Северна Македония. По думите му през последния месец има няколко подобни анкети, които също прогнозират 2% разлика между основните партии в страната. Част от проучванията дават преднина за ВМРО-ДПМНЕ, а според други изборите ще бъдат спечелени от СДСМ с малка разлика.

Най-голямата албанска партия в Македония: Който се опита да отмени договора с България няма да намери партньор в нас
Буяр Османи, един от най-влиятелните членове на най-голямата албанска партия в Северна Македония – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), и вицепремиер по европейските въпроси на страната, заяви, че коалиционните партньори в правителството на СДСМ са взели ключови решения за Скопие, но не изключи възможността за съюзяване с ВМРО-ДПМНЕ след изборите на 15 юли, предава приближеното до ръководството на основната опозиционна партия скопско електронно издание „Република“. Османи очерта в ефира на местна телевизия червените линии за ДСИ, които са ненарушаването на Договора за добросъседство с България, Охридския рамков договор и Преспанския договор с Гърция.

Радмила Шекеринска: Договорът с България, която е наш съсед и приятел, е подписан на македонски език
Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) е обещал ЕС и НАТО и е изпълнил това в рамките на две години и половини, а ВМРО-ДПМНЕ е загубило 11 години на гражданите на Северна Македония. Това заяви заместник-председателят на социалдемократите и бивш министър на отбраната Радмила Шекеринска, цитирана от електронното издание на вестник „Слободен печат“. Ние станахме член на НАТО, подчерта Щекеринска, започваме преговори с ЕС, направихме приятели по света, вдигнахме заплати, увеличихме социалната помощ с 300%, намалихме безработицата до по-малко от 17%, медиите са напълно свободни и силни. Европейската перспектива на страната след 11 години управление на ВМРО-ДПМНЕ е отворена и сега е периодът на нейното изпълнение в процеса на членство в Европейския съюз, добави заместникът на Зоран Заев. „Преговорната рамка е промоция на македонския език като един от служебните езици на ЕС. Ние следваме политики на партньорства и приятелства, а македонският език е признат и приет от целия свят, вписан на картата на ООН. Споразумението с България, която е наш съсед и приятел, беше подписано на македонски. Всички надежди на опозицията, че ще успеят да скрият това - че успяхме да се утвърдим в света с ясна и солидна идентичност - като македонски народ, който говори македонски език, се провалиха. Дойдохме тук чрез диалог и приятелство и ще продължим да го правим“, каза в интервю за Press24 Радмила Шекеринска, водач в листата на коалиция „Ние можем” в пети избирателен район на Северна Македония.

„Република“ (Македония): Водеща агенция от САЩ прогнозира убедителна победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Северна Македония
Проучване на общественото мнение, проведено от елитната американска агенция „Маклафин“, показва, че коалицията на ВМРО-ДПМНЕ ще постигне убедителна победа на предстоящите парламентарни избори в Северна Македония, предава близкото до ръководството на основната опозиционна партия скопско електронно издание „Република“. Според резултатите от анкетите, представени днес от Джон Маклафлин от агенцията, ВМРО ще победи управляващия Социалдемократически съюз (СДСМ) в пет от шестте избирателни района, където мнозинство е славянското население. Особено убедителна е разликата в 3-ти и 4-ти избирателен район, където СДСМ не може да разчита на подкрепата на албанските избиратели. Там ВМРО-ДПМНЕ води с 39 срещу 32 процента (трети избирателен район) и 38 срещу 33 процента (четвърти избирателен район). В първи район, ВМРО води на СДСМ с 28 срещу 25 процента, докато ДСИ и „Алианса на албанците“ ще вземат съответно 6 и 4 процента. Във втория избирателен район ситуацията е подобна, ВМРО води на СДСМ с 26 срещу 24 процента, докато ДСИ води на „Алианса“ с 6 срещу 4 процента от гласовете. В пети избирателен район листата на ВМРО-ДПМНЕ, оглавявана от Игор Дурловски, е три процента пред СДСМ и Радмила Шекеринска (31 срещу 28%), докато ДСИ и „Алианса“ са почти наравно (5 срещу 4 на сто). В шестия избирателен район СДСМ е далеч от целта си да победят ДСИ и дори „Алианса“ и да се обявят за победител в албанския блок. ДСИ има подкрепата на 26 процента от избирателите, „Алиансът“ има 20 процента, СДСМ е трети със 17 процента, а ВМРО-ДПМНЕ може да очаква 12 процента от гласовете. Базираната във Вашингтон агенция „Маклафин“ проведе широка кампания за републиканските кандидати, включително президента Доналд Тръмп, за да покаже как може успешно да се справи с фалшиви анкети, проведени с цел политически манипулации на противниците си. Наскоро Тръмп обяви, че е наел агенцията за разследване на фалшиви и политически манипулативни проучвания, пуснати преди изборите през ноември. Агенцията е работила и с политици като Стив Форбс, Джеб Буш, Арнолд Шварценегер, Бенджамин Нетаняху, Виктор Орбан и други.

Зиядин Села: Идеята на ДСИ за премиер-албанец е камуфлаж за дискриминацията на албанците
Коалицията на „Алианса на албанците“ и „Алтернатива“ – „Сега е моментът“, проведе митинг в гостиварското село Форино, на което водачът на листата нв шести изборен район (около Гостивар) Зиядин Села обясни части от изборната програма на формацията, която, по неговите думи, е фокусарана върху ограничаване на хазарта, като той обеща, че през първите 100 дни от идването на власт, ще бъде приет закон, според който казина ще може да има само в пет-звездни хотели, предава скопското електронно издание „МКД“. Села обеща, че ако коалицията спечели изборите, никой албанец няма да бъде заплашен заради неговата партийна принадлежност и каза, че идеята на ДСИ за албанския премиер е опит за камуфлаж на дискриминация и потисничество на албанците. „Не мога да разбера как могат да поискат албанец-премиер сега? Те са на власт от 18 години и получаваха подкрепата и гласовете на албанците. Как не осъществиха досега тази идея и защо наискат искат това сега“, заяви лидерът на „Алианса на албанците“. Той добави, че идва времето за промяна, при която, по думите му, след 15 юли Али Ахмети ще бъде свободен, защото досега той е бил заробен от ВМРО-ДПМНЕ, а след това и от СДСМ. Търсейки подкрепа за изборите, Села подчерта, че албанците трябва да гласуват за албански кандидати, а не за партии, които са част от, както той каза, всяко коалиционно споразумение, което служи на другата страна. Шефът на предизборния щаб и генерален секретар на партията Арбен Таравари изрази оптимизъм за победа на митинга. „Промяната, която започна в Гостивар, ще продължи с Липково и Струга. Председателю, обещавам ви, че в Гостивар победата над ДСИ ще бъде две към едно“, каза Таравари. Кандидатите за народни представители Газмен Абдиа, Елхоме Мемеди, Афан Елези и Халил Снопче също се обърнаха към публиката. Представяйки части от програмата, те обещаха, наред с други неща, че те ще бъдат истинският глас на албанците в парламента, създавайки повече от 25 работни работни места.

Християн Мицковски: Позицията на ВМРО-ДПМНЕ остава непроменена за договорите с България и Гърция
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в интервю за предаването "360 градуса" на скопския телевизионен канал "Алсат М"заяви, че не пренебрегва реалността по отношение на новото конституционно име, но, каза той, никога няма да се съгласи с името Република Северна Македония, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“ „Кой казва, че пренебрегваме реалността? Ние сме част от управлението на страната с това прилагателно. Но никога не мога да се съглася с административното име, защото то противоречи на моите принципи. За мен тази държава, която стои дълбоко в мислите ми и я нося в себе си, такава каквато съм я наследил и ще я предам на потомците си, е Македония и тук не трябва да има дилема", заяви Мицковски. Попитан как ще стане на практика, ако той седне пред табела , на която пише Северна Македония, той каза, че първо трябва да се стигне до подобна ситуация, а след това ще намери начин да работи. „Лично аз не мога да бъда лицемер и да кажа, че ще пренебрегнем тази реалност. Това е реалността, която ни донесоха Зоран Заев и СДСМ. Но никога не мога да се съглася с това прилагателно“, каза Мицковски. Той добави, че позицията на неговата партия за споразумението с Гърция,както и за споразумението с България, е категорична, че те не са съгласни с тяхното съдържание. "И тези ултиматуми ще ни напомнят за предателството и капитулацията на Зоран Заев и СДСМ. Тук няма абсолютно никаква дилема. Никъде не се говори за смяна на документи. Кой принуди Зоран Заев да смени документите, когато все още не сме отворили главата за образованието “, каза Мицковски. Той посочи, че те вече са заявили, че за да направят някакви промени, се нуждаят от определени условия, които, както той каза, ще се опитат да удовлетворят и че тук няма дилема. Той добави, че първият приоритет на Македония е приближаването на страната към Европейския съюз. "И тези ултиматуми ще ни напомнят за предателството и капитулацията на Зоран Заев и СДСМ. Тук няма абсолютно никаква дилема. Македонците се чувстват лишени от права в общините, където не са в мнозинството. Македонците в тази страна обаче все пак са етническо мнозинство и се чувстват напълно маргинализирани и обезсилени в тези райони. "Ако продължим да функционираме така в районите, където етническите малцинства преобладават и практически се опитват да обезценят мажоритарната общност в страната, тогава у македонците се създава усещане, че са граждани втора категория и това не е редно." каза Мицковски в предаването „360 градуса“ по телевизия „Алсат М“. Той подчерта, че произходът на имотите на всички политици от първия до последния, като се започне от него, трябва да се провери. „Когато говоря за проверки сред политиците, казвам:„ Започнете с мен, така наречения процес на прочистване в политиката, нека да видим дали ние или нашите семейства можем да докажем произхода на нашето имущество и всичко, което имаме “. Мицковски подчерта, че политиците, които са забогатели на гърба на хората, първо трябва да бъдат отстранени, след това трябва да се продължи в съдебната система, в администрацията, където има длъжностни лица, които притежават изключително голям капитал, който не съответства на техните доходи, да се провери как са го придобили.

Буяар Османи: Демократическият съюз за интеграция няма да се коалира с партия, която се опитва да подкопае усилията на Скопие за евроинтеграция
Вицепремиерът по евроинтеграцията на Северна Македония и член на Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) Буяр Османи заяви, че заедно със Социалдемократическата партия на Македония (СДСМ) като коалиционни партньори са взели ключови решения, но това не изключва възможността след изборите съставът на правителството да преговаря с опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската медия "Фокус". Въпреки това, той заяви пред журналисти, че неговата партия няма да се коалира с нито една политическа формация, която се опитва да наруши Охридското и Преспанското споразумение, както и Договорът за добросъседство с България.

„24 Вести“ (Македония): За СДСМ биха гласували 24,8%, а за ВМРО-ДПМНЕ 21,2%
Коалицията, водена от СДСМ и БЕСА, има 3.6% преднина пред ръководената от ВМРО-ДПМНЕ коалиция преди предсрочните парламентарни избори на 15 юли, показва проучване на Националния демократичен институт на САЩ, коментира македонският телевизионен канал “24 Вести“ Според проучването средно 24,8% от анкетираните са казали, че ще подкрепят коалицията "Ние можем", 21,2% ще гласуват за коалицията "Обновяване за Македония", ДСИ води със 7,2% пред коалицията "Алианс на албанците" и Алтернатива, за които биха гласували 5,7%. 16,5% от хората са заявили, че няма да гласуват, а 9,5% са отказали да отговорят. Също така 9% са заявили, че все още не знаят за кого ще гласуват. Изследването показва, че за коалицията, ръководена от СДСМ, няма големи промени в избирателите по отношение на настроението за гласуване през март, ВМРО-ДПМНЕ има скок от 2%, а албанските партии запазват позициите си. По отношение на доверието в лидерите, гражданите се доверяват най-много на Зоран Заев - 40%, който все още има спад от рейтинга в сравнение с февруари, доверието се е увеличило към Християн Мицковски, но той е почти два пъти зад Заев с 28%. Интересно е, че Зеядин Села се радва на повече доверие пред Али Ахмети със 17 срещу 15%, колкото Билал Касами ,а 11% вярват на Африм Гаши. По отношение на избирателната активност интересът на гражданите да гласуват намалява със 7% в сравнение с февруари, а повечето от хората, които са заявили, че няма да гласуват , са посочили като причина – страх от COVID-19.

Принтирай    Оразмери текст   + -