Стратегически диалог за Западните Балкани

8 Ноември 2019 | 13:07 | 0
Стратегически диалог за Западните Балкани
Снимка: Правителствена информационна служба

Лидерите на страните от региона участват в среща, организирана от Световния икономически форум в Женева, на тема: „Стратегически диалог за Западните Балкани”.
В текущата работна сесия участват лидери от страните от Западните Балкани и от по-широкия регион, представители на Европейската комисия, организации от Европа и представители на Световния икономически форум.
Целта на срещата е да се засили икономическото сътрудничество между страните от региона, процес, който продължава и се задълбочава. Експертизата и подкрепата на Световния икономически форум са особено важни в контекста на необходимостта от иновации, от инвестиране в човешки потенциал в страните от Западните Балкани, от насърчаване на конкурентоспособността на местните компании, и от регионалното развитие като цяло.


A1 On (Македония): Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство
Страните от Западните Балкани се надяват на хърватското председателство на Съвета на ЕС за положителен отговор от Европейския съюз в Загреб, пише македонският информационен портал A1 On.
Хърватският премиер Андрей Пленкович подчерта, че Хърватия възнамерява да помогне на своите съседи и би било "идеално да се постигнe консенсус" за започване на преговори със Скопие и Тирана до май.
„Ние не сме нито прекалени оптимисти, нито големи ентусиасти, но този процес трябва да продължи. Без тази перспектива не можем да разчитаме на ускорено икономическо развитие, истински демократични ценности и сътрудничество и съответно по-нататъшно повишаване на стабилността и сигурността на нашите непосредствени съседи“, каза Пленкович.
Той коментира и паметника на генерала от Югославската народна армия Младен Братич, който ръководи офанзивата на Вуковар по време на войната за независимост на Хърватия.
Пленкович обяви, че Хърватия ще изпрати официална протестна нота до Сърбия, като подчерта, че е казал същото на сръбския президентът Александър Вучич. Той добави, че Вучич е поканен да посети Загреб, а дали ще дойде, трябва да реши сам.
Реакцията веднага бе последвана думите на от сръбския президент, който попита защо в Хърватия има имена на улици на хора, осъдени за тероризъм в Швеция. „ Как хърватските журналисти не ги е срам да ме питат за това и да имате улица „Миле Будак“? И дали ще дойда в Загреб ще реша скоро“, каза Вучич.

Радио "Б 92" (Сърбия): Матю Палмър: Балканският „мини-Шенген“ има американската подкрепа
„Европейската перспектива на Западните Балкани, която е в основата на ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, заяви Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани на Форума за Западните Балкани в Женева, цитиран от белградското Радио “Б 92“ .
"Точно поради това неуспехът на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова разочароващ, но въпросът все още не е решен. Надяваме се, че Европейският съвет ще успее да преразгледа позицията си и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб и ще постигне необходимия консенсус да започне този важен процес, като изпрати важен сигнал до региона ", каза Палмър.
"Междувременно, тъй като САЩ поемат по-голяма роля в Западните Балкани и ЕС е изложен на риск да бъде възприет в региона като оттеглящ се, самият регион поема инициативата. Сърбия, Албания и Северна Македония поемат ангажимента за подобряване на съвместното сътрудничество чрез инициативата, наречена „мини Шенген“ и показват, че лидерите в региона поемат отговорност за собствената си съдба, контролирайки собственото си бъдеще “, отбеляза американският представител.
Според него структурата на тази инициатива е отворена, има място за Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.
"Това е обещаваща инициатива и тя ни има подкрепата и ние сме ангажирани да работим в партньорство с лидерите на Западните Балкани, за да постигнем напредък", заключи Палмър.

ANA-MPA: Външният министър на Гърция обсъди регионални проблеми с колегите си от Турция и Македония
Външният министър на Гърция Никос Дендиас проведе среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Женева в кулоарите на Световния икономически форум за стратегически диалог за Западните Балкани. Според дипломатически източници Дендиас е обменил мнения с Чавушоглу по въпроси от двустранен и регионален интерес, предава гръцката агенция ANA-MPA.
Веднага след срещата си с Чавушоглу, Дендиас се срещна с външния министър на Северна Македония Никола Димитров в светлината на неотдавнашното решение на ЕС да откаже да определи дата за започване на преговори за присъединяването на страната към ЕС. Гръцкият министър посочи Гърция като твърд и постоянен поддръжник на европейските перспективи на Северна Македония, като същевременно отбеляза необходимостта от стриктно спазване на условията на Преспанското споразумение в неговата цялост. Двамата министри са се съгласили от необходимостта за заздравяване на двустранните отношения.

Агенция „Фокус“
“Сител“ (Македония): В Женева се срещат делегации на Северна Македония и Гърция


В кулоарите на срещата на "Световния икономически форум за стратегически диалог по Западните Балкани" се срещат премиерът на Северна Македония Зоран Заев и министърът на външните работи Никола Димитров с ръководителя на гръцката дипломация Никос Дендиас, предава скопската телевизия “Сител“.
На срещата се очаква да бъде обсъдено Преспанското споразумение, както и европейските перспективи на Северна Македония.
Дендиас заяви в интервю по-рано, че Европейският съюз е „създал политическа пропаст“ за Северна Македония и за Албания, като не им е предоставил дата за започване на преговори за присъединяване. Той коментира, че това „изчакване“ не е политика и изобщо не е позиция.
Министърът обясни, че ще използва срещата със Заев и Димитров, за да се информира и да изслуша техните позиции, като паралелно с това Атина ще разговаря и с Италия и Германия, понеже европейската перспектива на страните от региона е въпрос от интересите и на Гърция.
Говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас каза вчера на пресконференция, че разговорите ще бъдат фокусирани върху Преспанския договор и прилагането на реформите.
“Разговорите ще се фокусират върху това как да се продължи с реформите и как Гърция ще подкрепи тяхното прилагане, както досега. По отношение на Преспанския договор, позициите ни са познати, трябва да има правилно и без отстъпки придържане към договора“, каза Гениматас.
Той беше попитан дали Гърция възнамерява да вземе инициативата за европейската перспектива на Северна Македония и Албания и отговори, че е необходимо да се разгледа ситуацията, да се създадат благоприятни и подходящи условия и всички стъпки да се предприемат внимателно.
„Не можем да очакваме от утре да се променят декларираните позиции на водещите страни от ЕС. Това, което трябва да направим е да работим, за да се постигнат условия, които ще позволят сравнително бърз (…) напредък в желаната посока“, заяви говорителят на гръцкото външно министерство.
Дендиас заяви, че е нужно правилно изпълнение на договореностите и обясни, че нито една от страните не може в рамките на международното право да говори за невалидност на договора, понеже всяка държава, която има минало, настояще и бъдеще има и приемственост и трябва да зачита споразуменията.
Той допълни, че настоящото правителство в Скопие не се държи като предишното и спазва Преспанското споразумение.
В същото време той обясни, че няма възможност да бъде върнато старото име на Северна Македония.
„Позицията на гръцкото правителство е ясна, изобщо няма никаква възможност за промяна на името на Северна Македония. Какво и друго да се твърди, дори и от съседните страни, според мен е (…) неприемливо като основа за дискусия“, допълни министърът.
Относно Преспанското споразумение и неговото прилагане, говорителят на гръцкото външно министерство заяви, че Атина внимателно следи дали другата страна изпълнява задълженията си. Той каза, че в гръцкото външно министерство е създадена работна група за наблюдение.

Превод и редакция: Теодор Пенев


Агенция „Фокус“
Srbija Danas (Сърбия): Вучич очаква в Женева да бъде обсъден диалогът с Прищина, изненадан е от отсъствието на представители на Косово


Държавният глава на Сърбия Александър Вучич, който представя страната на Стратегическия диалог за Западните Балкани, организиран от Световния икономически форум в Женева, сподели, че очаква сред обсъжданите теми да бъде и тази за преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. Той сподели, че е изненадан от отсъствието на представители на Косово на събитието, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Srbija Danas.
След пристигането си в швейцарския град Вучич заяви, че очаква сериозни дискусии с важни хора. Освен сръбският президент, във форума в Женева участват новоизбраният Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб, и премиерите на Хърватия и Албания, Андрей Пленкович и Еди Рама.
В рамките на посещението си Вучич ще проведе отделни срещи с председателя и члена на Управителния съвет на Световния икономически форум Берже Бренде, директора за регионални стратегии, Европа и Евразия и член на Изпълнителния съвет на Световния икономически форум Мартин Ларкин, както и с председателя на Европейския съюз Банка за възстановяване и развитие Сумо Чакрабарти.

Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция „Фокус“
„Нова Македония“ (Македония): Лидерите на Западните Балкани засилват икономическото сътрудничество на среща в Женева


Лидерите на страните от региона участват в среща, организирана от Световния икономически форум в Женева, на тема: „Стратегически диалог за Западните Балкани“, съобщава електронното издание на вестник „Нова Македония“.
В текущата работна сесия участват лидери от страните от Западните Балкани и от по-широкия регион, представители на Европейската комисия, организации от Европа и представители на Световния икономически форум.
Целта на срещата е да се засили икономическото сътрудничество между страните от региона, процес, който продължава и се задълбочава. Експертизата и подкрепата на Световния икономически форум са особено важни в контекста на необходимостта от иновации, от инвестиране в човешки потенциал в страните от Западните Балкани, от насърчаване на конкурентоспособността на местните компании, и от регионалното развитие като цяло.
Фокусът на дискусиите по време на работната сесия е върху икономическия и политически климат в Европа, т.е. предизвикателствата и възможностите в политическата и икономическата област, насочени към положително развитие на страните от Западните Балкани.

Превод и редакция: Тереза Герова


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Помирението и регионалното сътрудничество са ключови за европейската интеграция на Западните Балкани


Помирението, регионалното сътрудничество и поддържането на добросъседски отношения са ключови фактори за европейската интеграция на Западните Балкани. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в речта си пред участниците в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в Женева, съобщиха от Правителствената информационна служба. Според премиера Борисов, за да има стабилност и икономически прогрес и за да се промени имиджа на региона в положителна посока, старите дрязги и напрежения, както и езикът на омразата и ксенофобията трябва да останат в миналото. По думите на българския министър-председател, превъзмогването на наследството от миналото може да се случи на основата на споделените ценности като толерантност, приобщаващите действия и взаимното доверие.
Премиерът Борисов акцентира върху значението на регионалното сътрудничество и посочи Берлинския процес като един от многото успешни примери в тази посока. „България доказа, че е държава-членка, която може успешно да поеме отговорност за развитието на европейския проект. Това ни дава и увереност, че със съвместни усилия ще се справим успешно и с председателството на Берлинския процес, което за нас е следващо предизвикателство“, отбеляза министър-председателят. Премиерът Борисов напомни, че догодина на страната ни предстои да поеме тази високо отговорна задача, съвместно с Република Северна Македония. Борисов беше категоричен, че като председател на Берлинския процес България ще продължава да насърчава интеграционния процес на страните от Западните Балкани, защото той е инструмент за постигане на устойчива стабилност, сигурност, мир и просперитет в региона.
Министър-председателят Бойко Борисов специално се обърна към Република Северна Македония и към Албания с призив да не се отказват от усилията си по пътя към членството в ЕС. Според премиера, без да се обезкуражават те следва да продължат да работят с неотслабващ темп в посоката, която гарантира най-голям шанс за успешно развитие на целия регион на Западните Балкани, а именно - европейската интеграция.
Премиерът Борисов фокусира вниманието на участниците в срещата и върху темата за бъдещето на младите хора в Западните Балкани. „Те желаят да живеят в условията на чиста околна среда, добро образование, стабилни и отворени общества и достойни работни места. Ако тези основни елементи са осигурени, младежите могат да бъдат фактор за просперитет и надежда за региона“, заяви Борисов. Според него в противен случай разочарованието на младото поколение може да доведе не само до увеличаване на „изтичането на мозъци“ и на емиграцията, но – много по-тревожно и дори опасно – до поддаване на екстремистки и радикални влияния и настроения.
В заключение министър-председателят Бойко Борисов благодари на организаторите на срещата. Премиерът приветства дейността на Световния икономически форум в подкрепа на публично-частното сътрудничество в Западните Балкани. Борисов изтъкна, че тази активност се вписва и в редица от областите, в които България също работи в региона: по-добра свързаност във всичките й измерения - транспортна, енергийна, дигитална, контакти между хората, постигане на стабилност, икономически растеж и създаване на реални перспективи за младите хора от региона да се реализират в своите национални държави.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов пристигна в централата на Световния икономическия форум в Женева


Премиерът Бойко Борисов пристигна в главната централа на Световния икономическия форум в Женева, където участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов, заедно с държавни и правителствени ръководители и външни министри от Балканите и от страни-членки на Европейския съюз, ще проведат дискусия за регионалното сътрудничество и насърчаване на помирението, които са ключови за стабилността и икономическия прогрес. Участниците също ще бъдат информирани за инициативите на Световния икономически форум за подкрепа на публично-частното сътрудничество в региона.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“


Министър-председателят Бойко Борисов е на посещение в Женева, където ще участва в лидерската среща „Стратегически диалог за Западните Балкани“ в рамките на Световния икономически форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът Борисов, заедно с държавни и правителствени ръководители и външни министри от Балканите и от страни-членки на ЕС ще проведат дискусия за регионалното сътрудничество и насърчаване на помирението, които са ключови за стабилността и икономическия прогрес. Участниците също ще бъдат информирани за инициативите на Световния икономически форум за подкрепа на публично-частното сътрудничество в региона.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество


Европейската перспектива за страните от Западните Балкани е двигател за реформи и сътрудничество. ЕС има стратегически интерес от интеграцията на региона. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Женева по време на работната вечеря с участниците в лидерската среща, посветена на стратегическия диалог за Западните Балкани, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Премиерът Борисов изтъкна последователните усилия на България по темата, като специално акцентира върху огромната работа, свършена по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и върху предстоящото председателство на Берлинския процес, което ще имаме съвместно с Република Северна Македония. „Необходимо е да развиваме модерна инфраструктура, дигитална свързаност и контактите между хората. Инвестициите в човешкия капитал и младите хора също са от изключително значение за бъдещето“, заяви министър-председателят Борисов. Премиерът акцентира върху разширяването на транс-европейската транспортна мрежа към региона и цялостното изграждане на Коридор No 8, който ще свърже Черно с Адриатическо море и така ще се отключи потенциалният пазар от 18 милиона потребители в Западните Балкани.
„Когато говорим за железопътни линии, магистрали и пристанища, трябва да говорим и за дигиталната инфраструктура, която ще ускори икономическия растеж и ще подобри живота на хората“, отбеляза още премиерът Борисов. Той изтъкна подкрепата на България за Дигиталната програма за Западните Балкани, по линия на която се отделят 30 милиона евро за изграждането на инфраструктура на широколентов достъп в региона. Министър-председателят добави, че за 2019 г. страната ни е отделила за региона 3.41 милиона лева като част от официалната помощ за развитие, а български оператори предоставят роуминг пакети за страните от Западните Балкани на единична цена до пет пъти по-ниска от тази, определена в Дигиталната програма. Като друга ключова тема за региона премиерът Борисов посочи енергийната сигурност, свързаността и диверсификацията. Министър-председателят специално акцентира върху работата на българското правителство по изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, както и по отношение на „Балкански поток“.
„Трябва да използваме пълноценно времето до срещата на върха в Загреб и да продължим диалога и усилията по разширяването. Не бива да се обезкуражаваме, при толкова важен за бъдещето на ЕС въпрос като Западните Балкани. Заедно, трябва да бъдем решителни и целенасочени, да продължим да работим докато целта не бъде постигната“, каза в заключение министър-председателят Бойко Борисов. Той беше категоричен, че общата цел е в Европа да има стабилност, сигурност и просперитет.

Принтирай    Оразмери текст   + -