Във войнствена реч Путин заяви, че "глупавите" Западни санкции са икономически "блицкриг"

17 Юни 2022 | 21:16 | 0
Във войнствена реч Путин заяви, че
Снимка: REUTERS/Maxim Shemetov

Руският президент Владимир Путин обвини Запада в колониална арогантност и че се опитва да смаже страната му с "глупави" санкции, които са на практика икономически "блицкриг", предаде Ройтерс.

В своя реч на Международния икономически форум в Санкт Петербург - събитие, което тази година се провежда без почти никакво западно участие - Путин неколкократно се връщаше към темата за суверенитета и силата на Русия по отношение на, както той каза, враждебността на Запада. "Ние сме силен народ и можем да се справим с всяко предизвикателство. Както на нашите предци, ние ще решим всеки проблем - цялата хилядолетна история на нашата страна говори за това", заяви той. Путин получи аплодисменти от залата, след като за пореден път потвърди решимостта си да продължи "специалната военна операция" в Украйна, която по негови думи е отприщила "безпрецедентен" порой от Западни икономически санкции. Той каза, че основната цел на инвазията е да защити "нашите" хора в населения с основно рускоезични жители Донбаски район в Източна Украйна - аргумент, отхвърлян от Киев и Запада като безпочвен претекст за кампания, която вече доведе до окупацията на части от Южна Украйна, които са далеч отвъд Донбас.

В продължилата повече от час реч Путин каза, че руските военни в Донбас също така се борят, за да защитят правото на Русия на "сигурно развитие". Той каза, че Русия ще влезе в новия световен ред като "могъща и модерна страна" и че е "очевидно", че правилата на новия световен ред ще бъдат определяни от "силни и суверенни страни".

"Западът фундаментално отказа да изпълни поетите по-рано задължения. Оказа се, че просто е невъзможно да се постигнат каквито и да било нови споразумения с него", каза Путин. "В текущата ситуация, на фона на нарастването на риска и заплахите за нас, решението на Русия за провеждане на специална военна операция беше неизбежно - трудно, разбира се, но неизбежно и необходимо".

Путин нарече своята кампания действия на "суверенна страна, която има право да защити своята сигурност" и обвини Запада не само в разпалване на антируски настроения, но и в "активно военно присвояване на украинска територия". Той каза, че САЩ се смятат за "Божият пратеник на земята" и че Западните санкции се основават на фалшивия претекст, че Русия няма икономически суверенитет. Вашингтон и съюзниците му се опитват да "променят курса на историята", добави Путин. По думите му ЕС може да загуби над 400 милиарда долара заради наложените срещу Русия санкции и те ще навредят на тези, които са ги наложили.

Според руския президент неговата страна не е виновна за покачването на цените на световния пазар на зърно. Той каза, че Русия е готова да гарантира транзита на кораби, изнасящи украинско зърно през Черно море, но че Украйна също така има пет или шест други начина да изнася зърното си през Беларус, Полша или Румъния.

Малко след излъчването на предварително записана реч на китайския президент Си Цзинпин Путин коментира, че сътрудничеството на Русия с Пекин се дължи на потенциала на Китай, а не на "наскорошните геополитически събития".
Превод и редакция: БТА

Принтирай    Оразмери текст   + -