Старт на консултациите за правителство

6 Декември 2021 | 10:46 | 0
Старт на консултациите за правителство
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

След като на 3 декември удари първият звънец и на 47-ото Народно събрание, президентът Румен Радев обяви, че от началото на тази седмица започва консултации с парламентарно представените партии за съставяне на правителство. Днес държавният глава провежда консултации с представители на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, „Движение за права и свободи“ и „БСП за България“. За 7 декември са насрочени срещи с представители на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ПП „Възраждане“.Агенция „Фокус“
Мустафа Карадайъ, ДПС: Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите

Преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на консултациите за формиране на правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той подчерта, че България остра нужда от редовен кабинет.
„Минаха три избора тази година, които са резултат от политическата криза в страната. Политическата криза не настъпва за един ден. Бяхме свидетели на това как през годините стигнахме до ситуацията, в която се намираме. Според нас, преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и институциите. През годините ние не веднъж сме предупреждавали, че можем да стигнем до такава политическа криза“, посочи Карадайъ.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС: Няма политическа логика да подкрепим бъдещото правителство

Няма политическа логика да подкрепим бъдещото правителство, заяви пред медиите заместник-председателят на ПП ГЕРБ Томислав Дончев.
„Няма логика да гласуваме „за“ правителството. Това веднага те прави управляващ“, обясни той.
Дончев подчерта, че времето на приказките е изтекло, а сега – е време за работа. След това – ще дойде и времето за отговорност.
„За нас е първостепенен въпросът кой ще носи отговорност за всички действия на правителството. Ние ще държим президента отговорен, наред с всички партии, които участват и подкрепят правителството“, посочи той и допълни, че първостепенна задача за ГЕРБ-СДС е да гарантират максимална доза реалност.
Томислав Дончев се обяви за комплексна съдебна реформа, но не отговори конкретно дали ГЕРБ подкрепят идеята за отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор.
„Много бих се радвал да имаме безспорна, консенсусно предложение за съдебна реформа и може би бихме го подкрепили“, посочи още той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Ще дадем помощ и съвет на бъдещото правителство, но и ще осветяваме и сочим всяка негова грешка

От свое име и от това на колегите ми обещавам, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии, има нужда от помощ и съвет от наша страна, не само заради политическата мъдрост, която вие, г-н президент, отличихте, но и заради опита ни, ще я получат. Освен това, обещавам, че всяка грешка ще бъде осветявана и сочена. Не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление, е нужно да има силна и знаеща опозиция. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ в 47-ото Народно събрание Десислава Атанасова по време на консултациите при президента за сформиране на редовен кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„При вас сме, за да заявим своята позиция като опозиция на формиращото се ляво либерално управление. Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно, по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това, нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото Народно събрание. Заради тези над 600 000 български граждани, които за пореден път ни дадоха доверието си, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрацията, законността и спазването на Конституцията“, увери тя.
Тя изрази несъгласие с позитивната оценка на държавния глава за работата на назначените от него два служебни кабинета.
„Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото според нас служебното правителство не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи. Вероятно това ще е тема и в предстоящите дебати по сформиране на правителство. Разбираме, че колегите имат намерение да номинират и служебни действащи министри в бъдещото редовно правителство. Не оценяваме оптимистично това, което предстои за България. Напротив. Реалната оценка е, че предстоят кризи. Трябва единение. Трябва нов тип диалог между партиите в Народното събрание. Трябват мостове“, подчерта Атанасова.
Според нея българското общество е твърде разделено, а това е заслуга и на служебното правителство, и на президентската институция.
„Надявам се с началото на новия ви мандат, г-н президент, стилът на управление да е друг. Сериозно ни безпокои, че след като репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени политически партии, след това университети, днес има нахлуване в българска медия. Считам, че политическите партии, политиците и президентската институция трябва да бъдат гарант не само за свободата на гражданите, тяхното изразяване, но и за свободата на словото в медиите. В този смисъл призовавам и президентската институция да вземе отношение. Тъй като все още служебното правителство е пряко подчинено на Вас, да съберете необходимата информация защо и кой е издал заповед една медия, въпреки критична към служебното правителство, политици и президентската институция е осъмнала с барикадиран вход и невъзможност журналистите да заемат работните си места“, каза още Десислава Атанасова.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Ще бъда критичен към бъдещото управление така, както бях и към това на ГЕРБ

Ще бъда критичен към бъдещото управление така, както бях и към това на ГЕРБ. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите си с представители на ПГ на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Вижданията ви за дейността на новия парламент и характера на бъдещото управление са важни както за нас, така и за всички български граждани. Вие безспорно сте формация с богат политически опит в българския политически живот. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея“, допълни той.
По думите на Румен Радев последните две назначени от него служебни правителства са показали, че е възможно управление, което да обединява опита и усилията на хора с различни политически възгледи.
„Вие вече се заявихте като конструктивна опозиция. Мога да ви уверя, че както бях критичен към вашето управление, така ще бъда и към всяко бъдеще. Въпросът, който касае всички нас, е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Това изисква общите усилия на всички нас. Очакванията са за конструктивно и отговорно поведение на силна опозиция“, посочи още държавният глава.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Кирил Петков, „Продължаваме промяната“: Очкваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства

Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства. Това заяви съпредседателят на ПП „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред медиите, след края на консултациите при президента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В полунощ изпратихме коалиционното споразумение към партньорите ни. В него направихме предложение и за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговора от тяхна гледна точка – дали имат същите виждания като нас. Това, което постигаме до този момент, е да имаме много добра комуникация и добра дисциплина. Квотното разпределение е много близо до пропорцията на депутатите в Народното събрание. Очакваме да имаме 4 вицепремиера и две нови министерства“, уточни той.
„Ние гледаме най-функционално. Не е било функция само на партийни квоти или разпределения. Най-важното за нас за новата структура на Министерски съвет, е тя да е максимално работеща. Надяваме се президентът да ни връчи мандат тази седмица. Това, разбира се, зависи от отговора на коалиционните ни партньори", каза още Кирил Петков.
"Хубавото е, че няма червени линии, но има теми, по които има различни гледни точки. Във всяка една от 18-те групи имаме над 90% сходство, но има около 10%, на които трябва да се направи анализ", уточни още той.
Кирил Петков посочи, че е предвидено да има Министерство на държавните предприятия.
„Реално Министерството на икономиката, плюс едно-две други държавни предприятия ще бъде разделено на две така, че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия, защото ние знаем, че тези две функции, въпреки че досега са били обединявани в едно министерство, реално имат съвсем различни функции в модела на икономическо развитие“, обясни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Кирил Петков, „Продължаваме промяната“: Осъзнаваме, че е належащо България да има редовно правителство

Осъзнаваме, че е належащо България да има редовно правителство. Това заяви съпредседателят на ПП „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в началото на консултациите при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес и да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, допълни той.
Той увери, че съзнава отговорността, с която идва изборната победа на ПП „Продължаваме промяната“.
„В най-близко време се надяваме да Ви представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии. Това, което се случи в последните дни, се направи за пръв път. Надявам се да бъде начинът, по който коалицията ще се формира оттук-нататък. Ние излъчихме пряко онлайн всички преговори между партиите и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък“, посочи Петков.
Съпредседателят на ПП „Продължаваме промяната“ допълни, че на базата на състоялата се дискусия, в полунощ е бил завършен коалиционен документ.
„С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите, избрахме принципа на пропорционалност. Всяка от партиите в тази коалиция да бъде близко до техните гласове и представена от тази коалиция. Така показваме и уважение към партиите, и към техните гласоподаватели. Важно е за нас всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България“, допълни той.
Според Кирил Петков до този момент разговорите за съставяне на редовен кабинет са минали в абсолютно конструктивен тон.
„И на ниво лидерски разговори, които се водят непрекъснато, и на ниво експертност. Във връзка с политиките, на много от тези групи имахме над 90% общи политики. Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология, или център, както сме ние, проблемите са толкова големи и наболели, че реално тази ориентация би била значима в по-следващ момент. България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи и колкото може българи да се върнат от чужбина“, подчерта той.
Кирил Петков съобщи още, че очаква днес бъдещите коалиционни партньори на ПП „Продължаваме промяната“ да върнат коментарите си по завършеното късно снощи коалиционно споразумение.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Времето на едноличната премиерска власт приключи

Времето на едноличната премиерска власт приключи. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с ПП „Продължаваме промяната“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи. Надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите“, допълни той.
Румен Радев увери, че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с бъдещо правителство. Разбира се – в рамките на компетенциите и правомощията си.
Той поздрави съпредседателите на ПП „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев за изборната победа. „Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас. Тази година проведохме три избора за Народно събрание. В резултат, и трите пъти връчвам първия управленски мандат на различни представители на политическите партии на парламентарните групи. Това е предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато“, посочи още държавният глава. Според него двата служебни кабинета, които управляваха страната ни, са успели да стабилизират България и са показали, че хора с различни политически възгледи могат да създадат добра основа за управление, което е насочено към решаване на проблемите на хората.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът започва консултации с парламентарно представените партии

В съответствие с Конституцията - чл. 99, ал. 1, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Предвидените в Конституцията консултации с парламентарните групи ще се проведат в президентската институция на 6 и 7 декември.
На 6 декември, понеделник, държавният глава ще приеме:
От 09.00 часа – представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната";
От 10.15 часа – представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;
От 11.30 часа – представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“;
От 14.00 часа – представители на парламентарната група "БСП за България".
На 7 декември, вторник, ще се проведат консултации с:
От 9.00 часа – с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";
От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на „Демократична България“;
От 13.00 часа – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Принтирай    Оразмери текст   + -