Има ли реална опасност от война между Русия и Украйна

4 Декември 2021 | 14:54 | 0
Има ли реална опасност от война между Русия и Украйна
Снимка: Twitter

Много американски и западноевропейски издания упорито и систематично натрупват информация за неминуема и предстояща в скоро време руска инвазия в Украйна. На срещата на вуншните миниситри на НАТО в Рига на 30 ноември и 1 декември този въпрос е бил бсъден много сериозно и бе изпратен ясен сигнал към Москва, че подобна инвазия би имала много тежка икономическа и политическа цена.

Кремъл категорично отрича подобни намерения, но руският президент Владимир Путин заяви ясно, че разполагането системи от ПВО на НАТО или на хиперзвукови или други модерни оръжейни системи, както и разширяването на НАТО на изток (с присъединяване на Украйна и Грузия) е "червена линия" за Русия. В отговор американсккият президент преди предстоящия разговор с Путин заяви, че "не признава ничии червени линии."


The Washington Post: Кремъл планира настъпление в Украйна с участието на 175 хиляди военни
Американското разузнаване е научило, че Кремъл планира офанзива срещу Украйна на много фронтове. Още в началото на следващата година Русия може да хвърли 175 000 войници в битка, пише американското издание The Washington Post, което твърди, че разполага с документ на американското разузнаване, който включва сателитни снимки. Те показват, че руските войски са съсредоточени на четири места.

„Руските планове предвиждат военна офанзива срещу Украйна в началото на 2022 г. с мащаб на силите, който е удвоен от този, който видяхме миналата пролет по време на изненадващите учения на Русия близо до границите с Украйна... Плановете включват широкомащабно движение на 100 батальонни тактически групи от около 175 хиляди души, както и бронирана техника, артилерия и оборудване“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че на американската карта с която разполага изданието броят на руските военнослужещи е 70 хиляди, но тяхното натрупване се предвижда да достигне до 175 хиляди, а широкото движение на батальонни тактически групи към и от границата е описано „за прикриване на намерения и създаване на несигурност "

Според документа в момента там са разположени 50 бойни тактически групи, както и "новодошли" танкове и артилерия.

Документът на разузнаването също така предполага, че руските сили могат да оставят оборудване в тренировъчните обекти, за да започнат бърза атака срещу Украйна.

Руски войски на границите на Украйна

Американските издания The Washington Post и Politico по-рано съобщиха за придвижването на руски войски до границите на Украйна. Тази информация беше подкрепена от сателитни снимки на движението на руските въоръжени части.

НАТО регистрира прекомерно струпване на руски войски близо до украинските граници, като Алиансът допуска, че Москва може да извърши военна инвазия в Украйна.

„Русия подготвя инвазия в Украйна и остава много малко време, за да се предотврати това.“, така американското разузнаване предупреди европейските съюзници за предстоящата според техните данни операция.

Bloomberg: Турция е доставила на Украйна значително повече дронове, отколкото е било съобщено
Турция е продала на Украйна значително повече дронове „Байрактар“, отколкото съобщават официални източници, и скоро ще бъдат подписани нови договори, предава Bloomberg.

Както пише Bloomberg, позовавайки се на източници в турското правителство и ръководството на оръжейния производител „Байкар“, Украйна ще получи най-малко 24 безпилотни летателни апарата. Те ще бъдат транспортирани в страната в близко бъдеще.

„Дроновете „Байрактар“ TБ2, използвани за първи път през октомври, за да унищожат мобилната артилерия в Донбас, са ценен елемент в обещаващите взаимоотношения, които превърнаха Турция в един от най-важните спонсори на Киев“, пише вестникът.

Служители на „Байкар“ и турското правителство отказаха да коментират броя на дроновете, продадени на Украйна до момента.

Bild: Нападението на Русия срещу Украйна е планирано на три етапа, като целта е окупирането на Киев
Според западното разузнаване атаката на Русия срещу Украйна е планирана на три етапа в началото на 2022 г. с цел завземане на до две трети от украинската територия, включително Киев, пише германското издание Bild.

Според изданието, което е получило подробности за руските планове,от висш офицер "те са в чекмедже и Путин все още не е решил дали те ще бъдат изпълнени".

Подробностите за възможна руска инвазия в Украйна, представени от Bild, се основават на оценки на няколко служители на НАТО и сигурността, които са успели да се запознаят с някои от възможните планове за руска атака.

Възможна атака през януари или февруари 2022 г.

Според високопоставен източник, ако Путин даде заповед, руската армия ще започне „едновременно атака от Северен Крим през сепаратистките територии на изток и север“. Това е оценка както на НАТО, така и на украинското военно разузнаване. Така атаката може да се осъществи "в края на януари - началото на февруари" - ако Украйна и НАТО не отговорят на исканията на Путин.

Други вътрешни лица от НАТО разглеждат атаката в три фази, като всяка фаза може да бъде и последна в операция, ако отговорът на Запада на инвазията доведе до преоценка на ситуацията.

Етап 1: Юг

В първата фаза ще бъде превзета Южна Украйна, "за да се осигурят доставките за Крим, а също и да бъде откъсната Украйна от морето и следователно от доставките", каза служител по сигурността пред BILD.

Русия планира да използва десантните кораби, които бяха транспортирани от Балтийско море в региона през пролетта, "за транспортиране на танкове и войски от Крим до покрайнините на Одеса", каза висш офицер от западното разузнаване.

Още по-конкретен беше друг високопоставен военен. Според него руските планове предвиждат десантна операция „източно от Одеса, между градовете Фонтанка и Коблево“. Руските войски „ще настъпят североизточно от града, след това ще завият наляво и ще настъпят в Приднестровието“. Тази атака трябва да обгради Одеса.

В същото време в района на Херсон по поречието на река Днепър ще се извършват „въздушни операции на специалните части“, които ще блокират мостове през най-важната река в страната и по този начин ще прекъснат доставките. "От началото ще има само артилерийски огън по укрепени украински позиции. Тогава украинските войски ще бъдат блокирани там и няма да могат да превземат мостовете зад тях."

По същия начин руските бронирани части, отново с подкрепата на флота и авиацията, ще напредват на запад от окупирания Донбас в Източна Украйна, след което ще се разделят и ще настъпят, от една страна, към Запорожие (най-важният военен център в Южна Украйна) и по-нататък от другата страна ще се движат към Крим.

Ако това успее, цяла Южна Украйна ще бъде взета напълно под руски контрол, а Путин ще изгради коридор от Русия до границата на НАТО с Румъния.

Етап 2: Североизток

Паралелно с първата фаза на войната авиацията и балистичните ракети на Путин ще отслабят военните способности на Украйна в цялата страна.

Ако Кремъл прецени, че условията за това са изпълнени, руските бронирани части могат да преминат границата в районите на Луганск и Харков и да напреднат към големите градове Днепър и Полтава.

„На първо място, те ще обградят или обсадят градовете и ще спрат доставките на електричество, газ и храна. След няколко седмици руснаците могат да се прославят като спасители на цивилните, да нахлуят в капитулиращите градове и да „спасят“ украинското население от глад или смърт“, обяснява един от източниците.

Етап 3: Киев

На третия етап армията на Кремъл ще атакува Киев от север. „Разбира се, това може да се случи в началото на война, ако обстоятелствата го налагат“, каза източникът пред Bild.

Стратезите на НАТО не са сигурни дали режимът на Лукашенко ще участва във военните действия от Беларус. Въпреки че наскоро диктаторът обяви това, то все още не е решено.

Ако Беларус е готова да бъде отправна точка за руски или дори беларуски атаки, това ще бъде планът на Русия да обгради и обсади Киев от североизток и северозапад.

Впоследствие руските войски ще напредват "приблизително до линията Коростен-Уман, за да прекъснат доставките от Западна Украйна. Тогава може да се очаква капитулацията на Киев, а оттам и на Украйна, под натиска на Запада".

В резултат на подобен сценарий, за който Кремъл изглежда има планове, които сега са известни на западните разузнавателни служби, Русия ще окупира около две трети от сегашната територия на Украйна. Друг вътрешен човек каза: "Ако Русия нахлуе, пак ще има санкции. Тогава няма смисъл да спираме наполовина."

Отстъпление на украинските войски

Междувременно военните имат негативно отношение към оценката на отбранителната способност на Украйна. Украинците ще се бият, но няма да могат да устоят на голямата руска офанзива“, каза висш служител пред Bild. „Ако не бъдат напълно унищожени“, украинските въоръжени сили ще се изтеглят в западната част на страната.

Друг служител е заявил пред германското издание: „Американските противотанкови ракети „Джевлин“ далеч не са достатъчни за всички руски танкове, а турските дронове „Байрактар“ са лесна плячка за руските военни самолети“.

За да се защити Украйна, тя незабавно ще се нуждае от модерни зенитни ракети „Пейтриът“ и противокорабни ракети „Харпун“.

Западен офицер по сигурността каза: "Съюзниците в момента преосмислят доставките на оръжия за Украйна. Но това решение не може да дойде от НАТО, а само от неговите суверенни членове."

ТАСС: Байдън заяви, че не зачита ничии червени линии в контекста на Украйна
Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не зачита ничии червени линии в контекста на Украйна. Той отговори на въпроси на репортери, преди да отпътува за резиденцията си в Кемп Дейвид, щата Мериленд, предава TACC.

Държавният глава беше помолен да коментира изявленията, че Москва счита за червени линии по-нататъшното приближаване на инфраструктурата на НАТО към руските граници и разполагането на ударни системи на украинска територия, както и хиперзвукови оръжия. „Не признавам ничия червена линия“, каза Байдън.

Той добави, че се надява да проведе "дълъг разговор" с руския лидер Владимир Путин. "Отдавна знаем за действията на Русия. Очаквам, че ще имаме дълъг разговор с Путин", каза държавният глава, визирайки ситуацията на руско-украинската граница. Той не посочи възможния срок и формат на контактите с руския лидер.

Принтирай    Оразмери текст   + -