Удари първият звънец и на 47-ото Народно събрание

3 Декември 2021 | 10:34 | 0
Удари първият звънец и на 47-ото Народно събрание
Снимка: Народно събрание

Удари първият звънец на 47-ото Народно събрание. Това е третият парламент, който българите избират за тази година. Заседанието бе открито от Силви Кирилов. В зала се регистрираха 228 народни представители.
В пленарна зала присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, както премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет. В пленарна зала бяха и бивши председатели на Народното събрание, омбудсманът Диана Ковачева и други.
В началото на заседанието депутатите положиха клетва. Прозвуча и химнът на България и този на ЕС.


Агенция "Фокус"
Депутатите ще работят по стария си правилник до приемането на нов

Депутатите ще работят по стария си правилник до приемането на нов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" гласуваха 233 депутати, без "против" и "въздържали се".Решението влиза в сила от деня на приемането му.
Това решиха народните представители в първото си заседание.
"Фокус" припомня:
На 5 август 2021 г. депутатите от 46-ото Народно събрание приеха нов Правилник за организацията и дейността на парламента.
В правилника са разписани различните процедури в Народното събрание, като тези по начина на водене и други.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутатите избраха 7 заместник-председатели на 47-ото Народното събрание

Депутатите избраха 7 заместник-председатели на 47-ото Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
За заместници бяха избрани Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от "БСП за България", Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане".
Кандидатурите им бяха гласуван анблок и одобрени с пълно единодушие от 239 депутати.
След като бяха избрани заместник-председателите заеха мястото си на президиума на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Никола Минчев: Ще работя българският парламент да бъде място за свободни и градивни дебати, в които да създаваме закони, ускоряващи развитието на страната

Ще работя за това българският парламент да бъде място за свободни градивни дебати и дискусии, в които ние да създаваме закони, които да ускорят развитието на страната ни и да я направят пълноправен член на ЕС. Това каза новоизбраният председател на 47-ото Народно събрание Никола Минчев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-ото Народно събрание", каза още Никола Минчев.
Председателят на парламента призова да се посрещат различията с уважение.
Той призова още депутатите да работят в рамките на един пълен 4-годишен мандат и да възстановят духа на взаимното разбирателство.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Със 158 гласа "За", 1 "против" и 72 "въздържали се" Никола Минчев от "Продължаваме промяната" бе избран за председател на 47-ия парламент

Със 158 гласа "За", 1 "против" и 72 "въздържали се" Никола Минчев от "Продължаваме промяната" бе избран за председател на 47-ия парламент, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Другата кандидатура бе на "Възраждане"в лицето на Цончо Ганев и тя бе подкрепена от 13 народни представители. "Против" гласуваха 91 депутати, а 88 се въздържаха.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Цончо Ганев е предложението на "Възраждане" за председател на 47-ото Народно събрание

Цончо Ганев е предложението на "Възраждане" за председател на 47-ото Народно събрание предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението направи Петър Петров от "Възраждане" от парламентарната трибуна.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Никола Минчев е предложението на "Продължаваме промяната" за председател на 47-ото Народно събрание

Никола Минчев е предложението на "Продължаваме промяната" за председател на 47-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението направи Кирил Петков от "Продължаваме промяната".
След това по искане на ДПС парламентът излезе в 30-минутна почивка.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Костадин Костадинов, "Възраждане": От днес започва да тече последният срок, в който България може да оттласне от дъното

От днес започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното. Това каза председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В началото на своето изказване Костадин Костадинов се обръща само към българите. По думите му днес народът заслужава нови решителни и откровени водачи. "Крайно време е българската политика да бъде управлявана от достойни мъже", коментира още Костадин Костадинов. Според него България няма нужда от страхливи и продажни управници, а от хора, които защитават българския национален интерес.
"България има имунна система. Има своите безстрашни синове и дъщери. Хора, които искат достойно бъдеще. Търсих и намерих такива хора, непримирими и ги поведох, за да мога днес с 12 от тях да съм тук", каза той и отчете, че навън са стотици хиляди.
"Страхът в тази зала буквално може да се усети. Стъпвате върху страх и владеете чрез страх", каза той и посочи, че не може вечно да се краде, лъже и изнудва.
"Българите, които подкрепиха "Възраждане", не се страхуват. Притиснат до стената човек има два избора - да се подчини, или да се опълчи. Ние възрожденците се опълчихме", заяви още Костадин Костадинов.
Той заяви, че "Възраждане" ще се бори с модерния фашизъм, както и да кажат "Не" на Зелената сделка, да защитят българския национален интерес в Северна Македония и да освободят страната ни от чуждите военни бази.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Христо Иванов, "Демократична България": България има огромни основания за надежда

България има огромни основания за надежда. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Бяха казани много неща за предизвикателствата, пред които сме изправени. За кризите, за трудностите. Аз искам да кажа няколко думи за надеждата. В края на тази година, изпълнена с толкова много турбуленции и кризи, предизвикателства и обрати, стигаме до момент, в който можем да си позволим наистина да говорим за надежда", заяви още Христо Иванов.
По думите му хората са големи, колкото са големи техните надежди.
Според него в България трябва да има правосъдие, на което всеки български гражданин може да се опре. "Мисля, че има надежда, че този път, ще успеем да го направим това", каза още съпредседателят на "Демократична България".
Христо Иванов заяви, че въвеждането на електронно управление, ще бъде друг приоритет за "Демократична България". "Ние ще имаме принос в опазването на българското природно богатство по начин, по който това досега не се е случвало", заяви още Христо Иванов. Той посочи, че "Демократична България" ще продължат да работят за българите в чужбина.
Христо Иванов коментира и кризата от коронавирус. По думите му децата трябва да се върнат в училище. Христо Иванов посочи, че е необходима модернизация в българската култура и образование.
Той коментира и темата за Северна Македония.
"Ние трябва да защитим българския интерес, българската история и заедно да станем членове в общо европейско семейство.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Любомир Каримански, ИТН: Настъпил е моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит е необходимо да обединят усилия и да заппретнат ръкави в решаване на проблемите

Настъпил е моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит е необходимо да обединят усилия и да запретнат ръкави в решаване проблемите, пренебрегвайки егото си. Това каза Любомир Каримански от "Има такъв народ" в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Според него е необходимо да се спре поставянето на гордостта пред напредъка.
"Управлението на знанието като подход към управлението на държавата не е нова концепция. То е най-вече и основен източник за необходимите трансформационни процеси. Важно е да стигнем до ефективно управление на знанията", каза още той.
"Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата украска. Предприемаческияг дух се свързва с творческия потенциал на човека", каза още Каримански.
"ПГ на ИТН ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство, парламентът да работи през целия си мандат. Ние ще се стремим да следваме трите принципа за процъфтяване на човешкия живот", заяви още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова: Ще бъдем социалния стъл и гарант за стабилност на България

Ще бъдем социалния стълб и гаранта за стабилност на България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Пожелавам на добър час на 47-ото Народно събрание. Нека бъде един успешен, разумен и с най-добри решения за България и за хората 4-годишен мандат.
Ние от коалиция "БСП за България" влизаме в този парламент с три приоритета. Първият - започването на истинската промяна на досегашния модел на управление, възстановяване на държавността и конституционните принципи на разделението на властите, правова държава, справедливост, равенство, свобода и мир. Второ, превеждане на държавата и на българския народ през кризите с грижа за хората. Трето, активна, проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС за ускорено приемане на Плана за възстановяване и устойчивост и за придвижване напред на оперативните програми", заяви още Нинова.
Тя припомни, че преди 5 години от БСП са назовали досегашния модел на управление като паралелна държава на задкулисието и народ, поробен от свои. "Започнахме своята битка, бяхме сами и не беше лека. Тогава посочихме и най-големите си врагове и те не бяха ПП ГЕРБ, най-големите ни врагове бяха страхът и апатията, отчаянието на хората, че нищо не може да се промени. Ние се старахме през тези години да им дадем сили и кураж и преди една година хиляди български граждани излязоха на площадите, преодолели този страх. Ние днес разбираме своята задача да направим тази промяна. За нас тя се състои в три прости неща. Първо, закони, приети с грижа за хората. Второ контрол върху прилагането на тези закони. И трето - справедливо правосъдие за този, който ги е нарушил. Ако пресечем корупцията в зародиш, лобистките закони, ако реформираме съдебната система - то промяната е станала", каза още Корнелия Нинова.
Нинова заяви, че от "БСП за България" са натрупали опит и са готови с антилобистка програма. "Едновременно с това трябва да се справим с три кризи и да не допуснем четвърта", допълни още лидерът на БСП.
Тя отчете, че БСП са готови и с програма за действие в първите сто дни. "Приемане на бюджета за 2022 г. Дами и господа народни представители, попадаме в безпрецедентна ситуация. Служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, очертаващо се, но все още не готово мнозинство, което има други представи за бюджет и невъзможност до края на годината да бъде приет нито този на служебния кабинет, нито евентуалният на бъдещо мнозинство. Ние няма как да допуснем всичко, за което се борим от години и ангажиментите, които поехме, да останат просто празни думи. Всичко, което сме се ангажирали, трябва да бъде облечено в числа. Ние ще положим всички усилия това да стане максимално бързо. Искаме да си свършим работата докрай. Искаме да се погрижим за хората. Те да разберат, че държавата стои зад тях", коментира Нинова.
Тя заяви на новите депутати, че може да се разчита, че БСП са предвидими и стабилни.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ,ДПС: Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката

София. Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения, ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "47-ото Народно събрание се учредява в края на една година, която ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикаха избори, изборите предизвикваха и задълбочаваха кризите. Ако нещо отличава 47-ото Народно събрание от предишните, то е безусловната отговорност, с която сме натоварени от избирателите. Да прекъснем поредицата от предсрочни избори и да започнем да решаваме кризите. Всички избиратели категорично искат точно това. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не желаят да гласуват за политици и партии, които вместо да решават техните проблеми, се занимават със себе си. Гласуващите дадоха своя глас на партиите, за да сложат край на политическата криза, но не дадоха властта на нито една партия. Избирателите задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за национални приоритети", заяви още Карадайъ. Той заяви, че както във всеки парламента, така и в този, ще има управляващи и опозиция. "Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верните решения. ПГ На ДПС ще работи за възстановяване на нормалността в политиката", допълни той. "На старта на 47-ия парламент няма да сме политически коректни, ако не направим анализ на изборния процес. Тази година проведохме 3 парламентарни избора, като два от тях по нова изборна технология", допълни още Карадайъ. По думите му анализът на изборите през юли и ноември показва, че ниската избирателна активност се дължи и на затрудненията, предизвикани от машините. "Специално място трябва да отделим на организацията на изборния процес. Два от тези три избора, бяха организирани от служебни кабинети", коментира Карадайъ. Той отчете, че натискът и репресията от страна на вътрешния служебен министър и при двата поредни избора, са минали всякакви граници. "Под лозунга борба с купения вот, бяха извършени престъпления против гражданските и политическите права на българските граждани", коментира Мустафа Карадайъ. Той заяви, че от доста време ДПС алармират, че поведението на полицията може да стане безконтролно. Карадайъ разкритикува и ЦИК за организацията на изборите. "Избирателят ни възложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Как ние от ДПС разбираме това. На първо място да се възстанови диалогът между политическите субекти и между институциите и когато говорим за върховенство на закона, това означава първо самите ние да спазваме стриктно Конституцията и законите на страната", каза още Карадайъ. Според него политическата криза трябва да се реши със съставянето на редовен кабинет. Мустафа Карадайъ обърна внимание, че България фатално закъснява с Плана за възстановяване.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Десислава Атанасова, ГЕРБ - СДС: Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС, в 47-ото Народно събрание ще бъдем опозиция

Десислава Атанасова, ГЕРБ - СДС: Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС, в 47-ото Народно събрание ще бъдем опозиция
София. Можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ - СДС, в 47-ото Народно събрание ще бъдем опозиция. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "През тази година два последователни парламента се провалиха в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този прова... Прочети повече
3 Декември 2021 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Кирил Петков, "Продължаваме промяната": Време е да направим България, от която да се гордеем - наш дълг е да служим на българския народ, горд народ с велика история
Кирил Петков, "Продължаваме промяната": Време е да направим България, от която да се гордеем - наш дълг е да служим на българския народ, горд народ с велика история
София. Време е да направим България, от която да се гордеем - наш дълг е да служим на българския народ, горд народ с велика история. Това каза от Кирил Петков от "Продължаваме промяната" в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Време е да вложим смисъл в думите народен представител. Народен представител е човек, който представлява сне само своите избиратели, а целия български народ. Наш дълг е да служим на българския народ, горд народ с велика история. Намира се на най-красивото кътче на страната. За съжаление прекалено дълго време народните представители преди нас не са с свършили добре работата. Затова България е изправена пред огромни предизвикателства", каза още Кирил Петков. Той отчете, че близо 2 млн. от нашите сънародници са избрали да живеят извън страната. "Как сме стигнали дотук. Къде са били народните представители, които е трябвало да решават проблемите? Отговорът се крие в няколко думи - алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях", допълни още Кирил Петков. "Дами и господа, това трябва да спре. Това трябва да спре днес. Нека всеки един от нас като народен представител да каже - искам да бъда част от промяната, ще ги решим тези проблеми. Всички заедно да заявим - време е за нулева толерантност към корупцията. Време е за истинско правосъдие в България, където никой не се чувства безнаказан", каза още Кирил Петков. Според него е време България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен – време е за национален консенсус

София. Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен – време е за национален консенсус. Това каза президентът Румен Радев от парламентарната трибуна в обръщение към народа и Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е чест да бъда сред първите говорили. Позволете ми най-напред да подравя всички вас народните избраници, на които хората гласуваха доверие да ги представляват“, каза още Държавният глава. дСпоред него трябва да се осмисли мисията, възложена от българските граждани. „За първи път в рамките на година формираме 3-то Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко. От тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигнаха се важни въпроси, но те не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет“, каза още Радев. „Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“, на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма“, заяви още президентът. Според него е време за национален консенсус.Той приветства предварителните разговори между потенциалните партньори. „Самата мисия на парламента се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния процес“, каза още Радев. „Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни очаква най-сетне актуализация на избирателните списъци, преди броят на избирателите да е надхвърлил броят на населението“, посочи още той. Според него, ако искаме парламент да е траен, той следва да се върне в руслото на закона. Президентът заяви, че ако парламентът не постигне промени в прокуратурата, миналото ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този около икономическата и социалната политика. Той отчете, че и борбата с пандемията също остава приоритет. "Наред с всички тези неотложни задачи драстичното изоставане на България по всички важни показатели в ЕС, аккто и необходимостта от ускоряване на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме отдавна отлагани реформи и законови промени. Така че да можем да отбележим успех в образованието, здравеопазването, социалната сфера, икономиката, културата, спорта общественият ред и сигурността. Те обаче няма да дадат желания ефект, ако не се гарантира прозрачност", каза още той. По думите му крайно време е да се прекрати порочната практика ключови закони да се променят тихомълком през преходни и заключителни разпоредби. "Наред с това внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост необходими законодателни промени също трябва да намерят своите навременни рационални решения", посочи още държавният глава. Той обърна внимание на депутатите за внесения от служебното правителство проектобюджет. Според него всичко изброено ще остане само като добро пожелание, ако не се укрепи държавността."За мен това е възможност, но не е свършен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и национален ресурс", допълни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Новоизбраните депутати от 47-ото Народно събрание положиха клетва

Новоизбраните депутати от 47-ото Народно събрание положиха клетва
София. Новоизбраните депутати от 47-ото Народно събрание положиха клетва, предаде репортер на Агенция "Фокус".На крака новите народни представители положиха клетва. След това прозвучаха химна на Република България и този на Европейски съюз. Очаква се обръщение на президента Румен Радев и декларации от името на парламентарните групи.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Силви Кирилов: Волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не ги правят лесни

Волята и желанието за промяна правят нещата възможни, но не ги правят лесни. Това каза председателстващият първото пленарно заседание на 47-ото Народно събрание Силви Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Днес сме свидетели на необикновена ситуация. В обществото няма усещане за справедливост и законност. Бедността е ежедневие и засяга все повече сънародници от различни слоеве на обществото. Около 2 млн. българки граждани са извън страната. Повечето от тях са млади хора, студенти, млади специалисти в отделни области. Натрупали професионален опит и знания. Дами и господа, много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в състава на 47-ото Народно събрание. Аз вярвам в младите, защото те носят нов поглед, нови идеи, много енергия и свои цели, идеали и очаквания. На тях бих искал да напомня думите на двама велики мислители и философи. За свободата. „Свободата не е да правиш, каквото искаш, а да не правиш това, което не искаш. И за истината – истината първоначално е отричана от всички, после е допускана за възможна от част от хората и накрая е приета от всички, защото е истина“, каза още той.
„Време е да загърбим нашите лични и частнополитически различия в името на националните и обществени интереси“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
С кворум от 228 депутати бе открито 47-ото Народно събрание

С кворум от 228 депутати бе открито 47-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първият звънец удари Силви Кирилов. В зала се регистрираха 228 народни представители.
В пленарна зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, както премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет. В пленарна зала са бивши председатели на Народното събрание, омбудсманът Диана Ковачева и други.
В началото на заседанието депутатите трябва да положат своята клетва. Предстои всяка парламентарна група да излезе с декларация за началото на парламента.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Новоизбраното 47-о Народно събрание ще проведе първото си заседание

Новоизбраното 47-о Народно събрание ще проведе първото си заседание. То бе свикано от държавния глава Румен Радев след проведените на 14 ноември предсрочни парламентарни избори. Това е третото Народно събрание, което българските граждани избират за тази година, тъй като 45-ото и 46-ото имаха кратък живот. По традиция заседанието ще бъде открито от най-възрастният народен представител. Първият звънец на новата легислатура ще удари Силви Кирилов от „Има такъв народ“. Ще прозвучат химнът на Република България и този на Европейския съюз. В първото заседание на 47-ото Народно събрание новоизбраните депутати трябва да положат клетва. Парламентарно представените сили ще излязат и с декларации за началото на новото Народно събрание. В 47-мия парламент ще има 7 парламентарни групи. Най-голямата парламентарна група е на „Продължаваме промяната“, следвана от ГЕРБ – СДС, ДПС, „БСП за България“, „Има такъв народ“ , „Демократична България“ и „Възраждане“.

Принтирай    Оразмери текст   + -