Радев официално с втори мандат

22 Ноември 2021 | 13:08 | 0
Радев официално с втори мандат
Снимка: БСП

С убедителна преднина, спрямо опонентите си, Румен Радев и Илияна Йотова официално печелят втори мандат при 100% обработени протоколи. За тях са гласували 66.72% от възползвалите се от правото си на глас или 1 539 650 избиратели. Подкрепената от ГЕРБ независима кандидат-президентска двойка проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева е получила подкрепа от 31.8% или 733 791 действителни гласа. С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 34 169 избиратели, или 1.48%. Избирателната активност на балотажа, обаче, бе рекордно ниска. Йотова и Радев ще управляват „Дондуков“ 2 още 5 години, като по Конституция нямат право да се кандидатират за трети мандат.

Агенция „Фокус“
Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори с 66.72% при обработени 100% протоколи

Румен Радев и Илияна Йотова печелят президентските избори с 66.72% при обработени 100% СИК протоколи в РИК, за Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували 31.80%. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК. За Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 избиратели. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласовете са 733 791.
С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 34 169 избиратели, или 1.48%

Агенция „Фокус“
Общо 167 преписки и 30 досъдебни производства са образувани за нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент

Общо 167 преписки и 30 досъдебни производства са образувани за нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент. Това сочи обобщена информация след справки на прокуратурите от страната за нарушения и престъпления, свързани с изборите за президент и вицепрезидент, предоставена от пресцентъра на Прокуратура на Република България. От началото на предизборната кампания до 10.00 часа на 22 ноември 2021 г. са образувани общо 167 преписки и 30 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите в провелите се в два тура избори за президент и вицепрезидент на Република България.
По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: АП - София - 3; АП - Бургас - 2, АП - Пловдив - 15; АП - Варна - 9, АП - Велико Търново - 1.
С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 145 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент.

Агенция „Фокус“
МВнР: Приключи изборният ден зад граница

Приключи изборният ден зад граница във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, след като в 6.00 часа тази сутрин българско време заради часовата разлика най-късно затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
МВнР положи всички усилия и създаде организация, така че вотът зад граница да премине без трудности, а сънародниците ни в чужбина да упражнят безпрепятствено конституционното си право си на глас. По информация на дипломатическите и консулските ни представителства всички избирателни секции по света вече успешно са приключили работа и предали своите книжа.
В САЩ бяха разкрити 55 секции, а в Канада – 16, от общо 749 секции в 68 държави. Сънародниците ни имаха възможност да гласуват от Западното крайбрежие на САЩ и Канада до Осака в Япония и Сингапур, от Тромсьо на север в Норвегия, до Република Южна Африка. Най-голям брой избирателни секции бяха разкрити в Европа.
Благодарение на доброто сътрудничество с логистичните ни партньори от DHL бюлетините и машините бяха доставени навреме до 745 секции. Поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията, само в 4 секции: 2 в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ в секцията в Сейнт Луис бюлетините бяха разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК. Всички 336 машини бяха доставени навреме в 208 секции с машинно гласуване по въздушен път до далечните дестинации и със собствен транспорт до близките до България държави.

Агенция „Фокус“
Румен Радев и Илияна Йотова получават 66.70%, Анастас Герджиков и Невяна Митева - 31.82% при обработени 99.82% СИК протоколи в РИК

Румен Радев и Илияна Йотова получават 66.70%, Анастас Герджиков и Невяна Митева - 31.82%. Това сочат данните на ЦИК при обработени 99.82% СИК протоколи в РИК. За Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 537 347 избиратели. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласовете са 733 307. С опцията "Не подкрепям никого" са гласували 34 092 избиратели, или 1.48%.

Агенция „Фокус“
МВнР: Без трудности премина изборният ден в чужбина

Малко след 22.00 часа приключи изборният ден за сънародниците ни зад граница на територията на Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции – 132, краят на гласуването бе обявен в 22.00 ч. българско време.
Министерството на външните работи създаде организация изборният ден да протече без трудности. Благодарение на доброто сътрудничество с логистичните ни партньори от DHL бюлетините и машините бяха доставени в срок до 745 секции, като поради кратките срокове, далечните разстояния и трудностите, свързани с пандемията, само в 4 секции: 2 в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ, бюлетините бяха разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК.
В Турция сънародниците ни гласуваха в 126 секции, в Германия – в 81 секции, в Испания – в 69 секции, в Гърция – в 26 секции. В 19 страни в Европа от общо 21 държави се гласуваше и с машини.
Във Великобритания българските граждани имаха възможност да упражнят своя вот и на два острова във Великобритания – Ман и Джърси. Моряците от кораба „Дръзки“ гласуваха на остров Крит в една от 5-те разкрити там секции. А националите ни по кърлинг, които са в Норвегия за Европейското първенство по кърлинг в Лилехамер, след заслужена победа над Словакия гласуваха днес в секцията ни в Хамар.
Приключи изборният ден и на територията на Африка, а по-рано през деня - в Австралия и Азия.
Зад граница за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент са разкрити общо 749 секции в 68 държави.
Заради часовата разлика най-късно изборният ден в чужбина ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър - в 6 часа българско време в понеделник, 22 ноември 2021 г.

Принтирай    Оразмери текст   + -