Ново силно земетресение на Крит

12 Октомври 2021 | 14:49 | 0
Ново силно земетресение на Крит
Снимка: Ekathimerini

Земетресение с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер бе регистирано 12:24 часа местно време (съвпада с българското време) на най-големия гръцки остров – Крит. Справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показва, че епицентърът на труса е бил на 124 км изток-югоизток от Ираклион и на 51 км югоизточно от Сития, с дълбочина от 10 км. Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина представи данни, според които епицентърът на труса е бил на 23 км източно от Закрос, а дълбочината му е била на 8,2 км.
В последвалите минути най-големият гръцки остров бе разлюлян от серия вторични трусове със сила между 2,8 до 4,1 по Рихтер. Сеизмолозите предупредиха, че едва през следващите няколко дни ще стане ясно дали днешният трус от 6,3 по Рихтер е бил основен или ще има и по-силен.
Земетресението беше усетено в административния център на острова - Ираклио, и предизвика паника сред жителите, които се насъбраха по улиците, парковете и площадите на града. Първоначално нямаше постъпили данни за пострадали или материални щети след силното земетресение. По-късно медии съобщиха, че малка църква в градчето Сития е рухнала след труса.
Близо 4000 домове на Крит бяха обявени за негодни за обитаване след земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер, което удари острова на 27 септември. В резултат на труса тогава загина един човек.


Protothema (Гърция): Малка църква рухна след земетресението на Крит
Малка църква в градчето Сития е рухнала след земетресението с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер, което удари гръцкия остров Крит, съобщава електронното издание на вестник Protothema.
Земетресението беше усетено в административния център на острова - Ираклио, и предизвика паника сред жителите, които се насъбраха по улиците, парковете и площадите на града.
Сеизмолозите предупредиха, че едва през следващите няколко дни ще стане ясно дали днешният трус е бил основен или ще има и по-силен.
Земетресение с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер бе регистирано 12:24 часа местно време (съвпада с българското време).
Справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показва, че епицентърът на труса е бил на 124 км изток-югоизток от Ираклион и на 51 км югоизточно от Сития, с дълбочина от 10 км.
Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина представи данни, според които епицентърът на труса е бил на 23 км източно от Закрос, а дълбочината му е била на 8,2 км.
Близо 4000 домове на Крит бяха обявени за негодни за обитаване след земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер, което удари острова на 27 септември.

ANA-MPA (Гърция): Няма постъпили данни за пострадали или разрушения на Крит след силното земетресение на острова
Гръцката информационна агенция ANA-MPA съобщава, че към настоящия момент няма настъпили данни за пострадали или разрушения след земетресението с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер, което удари острова в 12:24 часа местно време (съвпада с българското време).
Справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показва, че епицентърът на труса е бил на 124 км изток-югоизток от Ираклион и на 51 км югоизточно от Сития, с дълбочина от 10 км.
Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина представи данни, според които епицентърът на труса е бил на 23 км източно от Закрос, а дълбочинато му е била на 8,2 км.
Близо 4000 домове на Крит бяха обявени за негодни за обитаване след земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер, което удари острова на 27 септември.

EMSC: Земетресение с магнитуд от 6,3 по Рихтер е регистрирано на Крит
Земетресение с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер е регистрирано на остров Крит в 12:24 часа местно време (съвпада с българското време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Епицентърът на труса е бил на 124 км изток-югоизток от Ираклион и на 51 км югоизточно от Сития, с дълбочина от 10 км.
Към настоящия момент не се съобщава друга информация.

Kathimerini (Гърция): Над 3000 домове са обявени за опасни за обитаване след земетресението на Крит
Инженерни екипи от Министерството на инфраструктурата и транспорта на Гърция продължават с огледите на сгради на Крит и докладват за много висок дял на опасни и нестабилни домове в региона след земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер, което удари острова на 27 септември. Екипите изследват жилищни, търговски и обществени сгради, поясняват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini. По-конкретно, от 5147 проучени жилищни сгради, 3074 са били счетени от инженерните екипи за опасни за обитаване. Констатирани са и значителни щети по търговските сгради, като 151 от 268 обходени са обявени за опасни. 154 обществени сгради и места за поклонение са докладвани като нестабилни, а още 363, включително складове и конюшни, също са обявени за опасни. Инженерите на министерството проучват сгради, включително жилища, училища и здравни центрове, в някои от по-големите общински центрове на Крит - като Ираклио, най-големият град на острова, и южния пристанищен град Йерапетра.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Интензивна сеизмична активност в Югоизточен Крит след силно плитко земетресение
За седем дни след земетресение с магнитуд 6.0, неговото огнище и най-близките му околности са произвели около 180 усетени труса, от които близо 80 са допринесли за увеличаване на повредите и/или са довели постройките в епицентралната област до състояние, негодно за използване, информира Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). Сред вторичните трусове изпъкват 12 с магнитуд 4.0 и по-голям. Те се случват през началните три дни след основния шок. Най-силен афтершок е този, станал 22 чáса и половина след основния трус – няма и едно пълно денонощие. Според решение на Евросредиземноморския център магнитудът му е 5.3, дълбочината от която започва земетръсният процес съвпада със същия параметър на основния трус, а епицентърът му отстои на близо 3 километра западно спрямо началната точка. Очаквано, това земетресение увеличи чувствително повредите по сгради, нанесени от основния шок, както и всяко сътресение с интензивност от V и по-висока степен, генерирано от вторичните трусове. Щетите са големи. Още на 30 септември “Катимерини” оповести, че от 995 инспектирани жилищни сгради 772 са обявени за необитаеми, т.е. над 75% от сградите в провинциите Ираклио (общини Миноа Педиада, Арханес-Астерузиа, Ираклио, Малевизи) и Ласиди (Източен Крит). Установено е, че от 18 училища, шест са неподходящи за по-нататъшно използване. Масивни щети са нанесени и на църкви, обществени сгради и на бизнеса. Общото заключение е, че силно пострадалите сгради са строени преди 1970 година. Постройки от 1985 година насам са изградени чрез спазване на строги противоземетръсни норми и тяхното състояние е задоволително. Президентът на Организацията за планиране и защита на земетресението (OASP) Ефтимиос Лекас заяви (greekreporter.com), че това земетресение е „неочаквано и дойде от нищото“. Учените, съставящи Комитета за оценка на сеизмичната опасност, по време на земетръсната активност на острова през юли т.г. (24 юли 2021, земетресение с магнитуд около 5) отбелязаха, че магнитудът в предстояща сеизмична активизация няма да надвиши 5.4 по скалата на Рихтер. Трябва да не се забравя, обаче, че земетресение с магнитуд 6.1 на 14 май 1959 година събра потенциал да удари на около 55 км западно.

Принтирай    Оразмери текст   + -