Среща на върха на Движението на необвързаните в Белград

11 Октомври 2021 | 18:10 | 0
Среща на върха на Движението на необвързаните в Белград
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Белград е домакин на двудневна среща на върха, отбелязваща 60-годишнината от основаването на Движението на необвързаните (ДНО), на която присъстват повече от 105 държави, девет делегации от международни организации и 40 външни министри.

Сред участниците в срещата на върха са президентът на Гана Нана Акуфо Адо, синът на първия президент на Египет и един от основателите на движението Гамал Абдел Насър - Абделхаким Гамал Абдел Насер, около 40 външни министри и редица специални пратеници от Азия, Африка и Латинска Америка както и специалните гости: руският външен министър Сергей Лавров, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.


Вучич на срещата на високо равнище на Движението на необвързаните: Сърбия като наследник на Югославия е горд популяризатор на политиката на мултилатерализъм
Белград е домакин на двудневна среща на върха, отбелязваща 60-годишнината от основаването на Движението на необвързаните (ДНО), на която присъстват повече от 105 държави, девет делегации от международни организации и 40 външни министри, пише скопският вестник "Слободен печат".

Срещата на върха на Движението на необвързаните в сградата на Белградския панаир започна с приемането на дневния ред на срещата, речта на президента Александър Вучич и видеопосланието на президента на Азербайджан и председателя на ДНО Илхам Алиев.

В речта си сръбският президент подчерта, че международното сътрудничество при зачитане на основните принципи е единственият път за развитието и просперитета на човечеството и посочи, че Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. подчертава и насърчава три принципа - мир и сигурност, развитие и човешки права.

„Сърбия, като правоприемник на Югославия, основател на ООН и ДНО, е горд популяризатор на политиката на мултилатерализъм и зачитане на международните норми“, каза той.

Вучич заяви, че честването на първата конференция на ДНО през 1961 г. е желание да се отдаде почит на Движението, което е допринесло значително по време на разделението на света на блокове, и на визията, основана на уважение.

„От всички наши борби най -болезнената е тази, насочена към запазване на суверенитета и териториалната цялост, т.е. разрешаване на въпроса за Косово. В борбата за своя суверенитет и териториална цялост Сърбия едновременно защитава универсалните принципи на Устава на ООН и международното право, както и някои от ключовите принципи, на които се основава Движението на необвързаните, каза Вучич.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че срещата в Белград, отбелязваща 60-годишнината от основаването на Движението на необвързаните, се провежда на фона на изключителни глобални предизвикателства.

„Необвързаните държави допринесоха за глобалната солидарност по време на кризата с коронавируса“, каза Гутериш във видео съобщение.

Той добави, че необвързаните имат значителна роля за намаляване на ядрените арсенали и укрепване на световното единство.

Руският външен министър Сергей Лавров предаде оценката на руския президент Владимир Путин, че членовете на тази организация имат значителна роля в световната политика, като настояват за конструктивен диалог.

"Статутът на Русия като наблюдател в ДНО отваря възможността за нов принос", каза Лавров и добави, че очаква срещата в Белград да изпрати послание, че равенството между нациите няма алтернатива.

Той оцени, че ДНО е в състояние да защити своите идеали, правата на човека, да засили борбата с тероризма.

Турският външен министър Мевлют Чавушолулу заяви, че е драматично, че 60 години след Първата Белградска конференция на Движението на необвързаните все още се обсъждат същите принципи на декларацията.

Милорад Додик, член на председателството на Босна и Херцеговина, заяви, че страната е „под протектората на САЩ и някои страни от ЕС“.

Сред участниците в срещата на върха са президентът на Гана Нана Акуфо Адо, синът на първия президент на Египет и един от основателите на движението Гамал Абдел Насър - Абделхаким Гамал Абдел Насер, около 40 външни министри и редица специални пратеници от Азия, Африка и Латинска Америка както и специалните гости: руският външен министър Сергей Лавров, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

ТАСС: Лавров провежда в Белград среща с турския си колега
Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров провежда среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу в Белград, съобщава кореспондент на TАСС.

Разговорите между двамата дипломати са в кулоарите на юбилейния форум на Движението на необвързаните държави, който се провежда в сръбската столица. В началото на срещата Лавров и Чавушоглу си размениха поздрави и след това помолиха представителите на медиите да напуснат залата.

Веднага след края на срещата с Чавушоглу, Лавров ще се насочи към международното летище в Белград, откъдето ще отлети за Нурсултан.

Александър Вучич на 60-годишнината от създаването на Движението на необвързаните държави: За Сърбия е чест да играе ролята на СФРЮ
Обръщайки се към гостите на церемонията по случай 60-годишнината от създаването на Движението на необвързаните държави, президентът на западната ни съседка Александър Вучич подчерта, че „за Сърбия е чест да играе ролята, която СФРЮ е имала“, цитира думите му белградската електронна медия B92.

„Убеден съм, че Белград, като символ на кръстопът и място за среща на Изтокa и Западa, ще насърчи диалога между страните... Бъдещето на равнопоставените е посоката, в която върви това движение. Не става въпрос само за движение на държави, а за едно от цивилизационните движения“, подчерта сръбският президент.

Вучич отбеляза, че светът се е променил значително след 1961 г., когато е създадено движението, но каза, че сега е още по-важно да се работи за развитие на многостранни контакти.

„Най-болезнената борба е решаването на въпроса за Косово и Метохия и защитата на териториалната цялост на страната.Въпреки предизвикателствата, Сърбия се ангажира с компромис за запазване на сигурността в региона. Диалогът няма алтернатива и подкрепата на международната общност е от решаващо значение. За Сърбия е чест да играе ролята, която СФРЮ е имала. Гордеем се, че като военно неутрална страна се стремим към членство в Европейския съюз и в същото време засилваме развитието на приятелства с африканските и азиатските страни. Това е нашето богатство и нашата сила“, заключи Вучич.

Той също така припомни стара африканска поговорка: „Ако искаш да вървиш бързо, върви сам. Ако искаш да отидеш далеч, върви с заедно с друг“.

„Политика“ (Сърбия): Вучич получи „важни съвети“ от Лавров в Белград
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в неделя вечерта, че се гордее с изключително добрите отношения, които Сърбия има с Русия, и че се надява, че на среща с руския му колега Владимир Путин преди края на годината, пише белградската „Политика“. След среща с руския външен министър Сергей Лавров той каза, че е предал на Кремъл „опасения относно позицията на Сърбия и сърбите в региона“, че е получил „важни съвети“ от събеседницика си и че разговорите с Путин ще са фокусирано върху развитие на стратегическото сътрудничество.

„Имах най-открития и искрен разговор с Лавров досега ... Благодарих му, че дойде; да увеличи (публичността на) честването на 60-годишнината от основаването на Движението на необвързаните, както и за доброто сътрудничество, което е плод на вековно приятелство“, каза Вучич.

По думите му, Сърбия продължава да има добро двустранно и многостранно сътрудничество и подкрепа от Русия във всички международни организации и институции.

Той също така изрази надежда, че сътрудничеството с Русия, засилено по време на здравната криза, причинена от коронавируса, ще продължи да се развива и че Сърбия „никога няма да забрави“ тази подкрепа, особено получаването на ваксината „Спутник“ и ангажирането на руски експерти. „Благодарих за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия, съгласни сме в позицията, че въпросът за Косово и Метохия може да бъде решен само чрез намиране на компромис, а не чрез диктат.... Сърбия ще остане военно неутрална страна и ще продължи да развива отбранителните си способности за възпиране на всеки агресор. Въпреки COVID-19, нашето икономическо сътрудничество продължи положителната тенденция. Ръстът на взаимния ни обмен се е увеличил с четири процента в сравнение с предходната година... Ние сме особено благодарни за сътрудничеството в областта на енергийната сигурност, но също така и за работата, извършена от Руските железници“, каза Вучич, визирайки модернизацията на железопътната мрежа и работите по линията Белград-Нови Сад.

Вучич добави, че е разговарял и с Лавров по „въпроса за Панчево, Петрохимия“, че е договорено „завършването“ му през втората половина на ноември и че има няколко причини за избухването на енергийната криза в Европа. „Въвеждането на въглеродни данъци (за електроенергия, произведена от невъзобновяеми енергийни източници) беше извършено бързо, прибързано, а не постепенно, за да може пазарът да се адаптира към него. Второ, това е втората година с коронавируса, много страни използваха евтини доставки на газ, но запълниха хранилищата си и не искаха да сключват дългосрочни договори с Русия“, смята Вучич.

Той оцени, че причините за това са политически, а не икономически и че „никой по света не иска да признае тази грешка“.

Той добави, че енергийната криза ще продължи поне шест месеца и се надява, че няма да продължи две години. „Казаха ми, че съм луд, защото не искам да затварям въглищните мини... Не можете да балансирате електричество с вятър и слънце. Кризата е много по-голяма, отколкото си мислите, цените на строителните материали растат навсякъде в Европа. Кой е виновен за това? За щастие имахме смелостта да изградим газопровод с Русия, ако не бяхме, можех просто да взема въжетата, за да се обеся“, каза той.

Вучич отхвърли твърденията, че Москва оказва натиск върху официален Белград в областта на енергетиката, като добави, че Сърбия всъщност оказва натиск върху руските партньори, за да получи най-добрата цена за природен газ в Европа. „Дадоха ни най-добрата цена, а аз се моля и натискам. Имам обещание от Лавров, че той ще поиска от Путин (Сърбия) да има най-добрите цени, познавам човека, ще имаме най-евтиния газ. Не можем да плащаме високите (пазарни) цени на газа, въпреки че имаме повече пари от всякога“, заключи Вучич.

Лавров дойде в Сърбия като гост на Възпоменателното събитие като част от основаването на Движението на необвързаните, тъй като Русия има статут на страна наблюдател от юли тази година, както и Сърбия.

Руският външен министър Сергей Лавров посочи снощи в Белград значението на стратегическото партньорство между Сърбия и Русия и оцени, че между лидерите на двете страни има поверителен диалог.

На съвместна пресконференция след среща със сръбския президент Александър Вучич, Лавров заяви, че последното „потвърждение за последователното развитие на стратегическото партньорство“ между двете страни е сесията на Междуправителствения комитет тази седмица, на която са предприети „конкретни стъпки“ за подобряване на сътрудничеството.

„Искам да подчертая стратегическия характер на нашите отношения. Предадох топли поздрави и най-добри пожелания от президента Путин, решени сме да продължим диалога на най-високо ниво, обмислихме възможни контакти между двамата президенти и ще се договорим за тази среща“, каза Лавров.

По думите му, Русия продължава да се застъпва решението на косовския въпрос да се основава на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да бъде намерено в рамките на директния диалог между Белград и Прищина и одобрено от Съвета за сигурност на ООН.

„Ние ценим сдържаността на Сърбия и твърдата позиция на президента Вучич, която позволи разрешаването на кризата“, каза ръководителят на руската дипломация.

Той заяви, че Москва в контактите си с ЕС винаги напомня за отговорността на Брюксел за диалога между Белград и Прищина, както и че „е време да се изпълнят споразуменията, постигнати преди няколко години“, преди всичко за формирането на Общността на сръбските Общини (ОСО - сръбска автономия в Косово). „Ние ще приемем всяко решение, което ще е приемливо за сръбския народ. ЕС носи специална отговорност за диалога, тъй като е одобрен от Общото събрание на ООН. Постигнатите по-рано споразумения, като това за ОСО, трябва да бъдат приложени незабавно“, каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия заяви, че е разговарял с Вучич и за ситуацията на Балканите.

„Изхождаме от факта, че Сърбия е фактор за мир и стабилност в региона и че нейното мнение трябва да се вземе предвид при всяка размяна на мнения“, каза Лавров.

Попитан за твърденията, че Русия се намесва във вътрешните работи на Западните Балкани, Лавров каза, че Москва е „свикнала с това“. „Ние сме в такива отношения със Сърбия и други страни в региона, че взаимната изгода и балансът на интересите са най-важни за нас. Всички наши споразумения със Сърбия и други страни в региона се основават на това. Ние отдавна знаем, че ЕС се опитва да се наложи в региона, че претендира за този регион и че другите няма какво да търсят там“, каза Лавров.

ТАСС: Сергей Лавров ще участва на срещата на върха на Движението на необвързаните в Белград
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в понеделник ще участва в юбилейния форум на Движението на необвързаните, международна организация, която обединява повече от 100 държави, които се противопоставят на участието във военно-политически блокове и за мирното съжителство на народите. Руската федерация получи статут на наблюдател в нея това лято, предава ТАСС.

Руската делегация начело с Лавров пристигна в Белград предната вечер, където в същия ден бе приета от президента на Сърбия Александър Вучич. Централните теми на срещата, както се очакваше, бяха енергетиката, борбата с коронавируса, ситуацията около преговорния процес между Белград и Прищина, както и подготовката на предстоящи контакти на високо ниво.

В момента Азербайджан е председател на Движението на необвързаните. Все пак беше решено юбилейната конференция да се проведе в сръбската столица, което не е случайно, защото именно в Белград се провежда първият форум на държавните и правителствените ръководители на Движението преди 60 години.

Тогава на събитието присъстваха представители на 25 държави. В предстоящия форум, според организаторите, ще бъдат представени 105 държави, 43 делегации ще бъдат оглавявани от външни министри. Прави впечатление, че въпреки този мащаб, сръбската страна обръща специално внимание на участието на Лавров.

По-рано сръбският външен министър Никола Селакович заяви, че посещението на неговия руски колега в Белград „означава много“ за Сърбия. „Името на [Лавров] подобрява характера и нивото на тази среща, придава специална нотка на нашето събитие“, подчерта той.

Както се очаква, освен Лавров на пленарната сесия на конференцията ще се изкажат членът на Президиума на БиХ Милорад Додик, президентът на Гана Нана Акуфо-Аддо, премиерът на Алжир Айман Бенабдерахман, както и представители на външното министерство на Израел, Индия, Индонезия, Камбоджа, Ливан и Турция. Според ръководителя на сръбското външно министерство форумът ще „обнови и освежи идеалите“, въз основа на които е създадено Движението преди 60 години.

Работното посещение на Лавров в Сърбия ще бъде много кратко. През втората половина на деня руската делегация ще замине за Казахстан, за да участва в среща на външните министри на страните, участващи в Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия. Възможно е обаче в Белград, в кулоарите на форума, Лавров да проведе няколко срещи с чуждестранните си колеги.

Принтирай    Оразмери текст   + -