Спор за централата на ПП ГЕРБ

26 Септември 2021 | 13:57 | 0
Спор за централата на ПП ГЕРБ
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

След като служебният министър на културата Велислав Минеков заяви в телевизионно интервю, че преди години партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК и ги е превърнала в своя централа без да плаща наем, последва остра реакция от страна на партията.
Министър Минеков заяви, че възнамерява да върне обратно на НДК двата етажа и ще помоли настойчиво ГЕРБ да напуснат сградата. По думите му това не е предизборна атака и няма значение коя е партията, но си иска наема.
От ГЕРБ заявиха, че етажите, на които се помещава партийната централа, не са собственост на Министерството на културата и са предоставени в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии. Според ГЕРБ министър Минеков е излъгал, че партията не е заплащала наем. В своя позиция от ГЕРБ се обърнаха към президента Румен Радев с въпрос дали той е издал нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от централата си, дали това е почтено и дали с политически гонения и репресии иска да се запомни вторият служебен кабинет.
Последва и остра реакция от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който коментира, че служебното правителство е доказало, че Конституцията за тях не съществува. По думите му президентът Румен Радев изпраща министър Минеков да изгони ГЕРБ от офисите им. Лидерът на ГЕРБ заяви, че ако изгонят партията от офисите им, ще запознаят Брюксел и Комисията „Либе“ с безобразията служебния кабинет. Той заяви, че не вижда успеха на служебното правителство и посочи, че те обричат хората на хаос. По думите му е завидял на Норвегия, които от днес прекратяват всички мерки срещу COVID-19. Борисов заяви, че за разлика от България те имат здравен министър и отговорно правителство и вече имат над 70% ваксинирано население.
Лидерът на ГЕРБ посочи, че до последния ден няма да излъчат кандидат за президент, за да не се докопат до него и да се разправят с него още преди да има имунитет.
Агенция „Фокус“
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Завидях на Норвегия, които за разлика от България имат здравен министър, имат отговорно правителство и от днес прекратяват всички мерки срещу COVID-19

Завидях на Норвегия, които за разлика от България имат здравен министър, имат отговорно правителство и от днес прекратяват всички мерки срещу COVID-19. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното общо събрание на Жени- ГЕРБ за избор на ново ръководство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След Хърватия, която ще влезе в Еврозоната до края на годината, днес завидях на моята приятелка - премиера на Норвегия, които за разлика от България имат здравен министър, имат отговорно правителство, купиха най-хубавата ни ваксина, която ние доставихме, и от днес Норвегия прекратява всички мерки срещу COVID-19. Имат над 70% ваксинирани, с нашите ваксини започват третата доза ваксинация и народът им е освободен от този гнет – COVID-197, посочи Борисов.
„България седмици вече е първа по смъртност. Интензивните се запълват. Броят в болниците се запълва. Никакви мерки не се взимат. Оставени са нещата на самотек. Искам да помня ние, когато само в един ден бяхме първи по смъртност, на всички медии това беше водеща новина. Сега седмици наред сме първи по смъртност. Имаме по 100 – 130 – 140 човека, но това вече не новина“, заяви той.
„Затова, мили дами аз винаги съм вярвал на жените и изконното ви чувство да съхранявате и развивате живота, много ще се радвам този екип с областните ръководителки да направите така, че да си говорят политическите партии и опонентите, да не се мразят толкова хората. С COVID е по-трудно, защото няма как да съживим който умре. Другите неща с общи усили може да развием по някакъв начин и да спасим държавата. Намерете начин да умиротворите хората. Желая ви успех и бъдете здрави“, каза още Борисов.


Агенция „Фокус“
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Изпусната работа и този хаос, на който обричат хората, това се нарича успех на служебното правителство

Изпусната работа и този хаос, на който обричат хората, това се нарича успех на служебното правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното общо събрание на Жени- ГЕРБ за избор на ново ръководство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сутринта чух евродепутат, който на два пъти използва термина, че Брюксел изнудва България с Плана за възстановяване. Шантажира – още по-лошо. Значи този евродепутат, изпратен от БСП, който е от личното обкръжение на Румен Радев, два пъти в предаване обвинява Брюксел. Аз се надявам ЕК да спре да шантажира тези хубави хора. Спрете да шантажирате Радев, бе хора! Той го казва по националната телевизия, само цитирам. Не знам защо и какъв е този шантаж“, заяви той.
„Увеличението на цените на тока на свободния пазар е 300%. Как ще се справи зеленчукопроизводството. Освен цената на тока, цената на желязото се вдигна с 200%, значи сбогом строителство. Ще видите какво ще стане с пазара. Увеличението на газ 160%, дървен материал със 100%, дърва за огрев – 80%, хранителни стоки и олио – 40%. Изпусната работа. Това се нарича успех на служебното правителство. Този хаос и това, на което обричат хората“, допълни Борисов.
„240 депутати, плюс цялата администрация и Кацаров ходят без маски в парламента и издават заповеди народът да ходи с маски, а те богоизбраните ходят без маски. После искат парламентът да има авторитет, а вие ще се издушите тук с маски“, заяви той.


Агенция „Фокус“
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Лобистките текстове в актуализацията на бюджета са прозрачност по Радевски, това е успехът на служебното правителство

Лобистките текстове в актуализацията на бюджета са прозрачност по Радевски, това е успехът на служебното правителство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното общо събрание на Жени- ГЕРБ за избор на ново ръководство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радев казва, че корупцията се вижда от срива на чуждестранните инвестиции. Това го казва Радев на 13 септември 2017 г. За мащабите на корупция в България можем да съдим по срива на чуждестранните инвестиции, само че тази година БНБ отчита рекорден срив на чуждестранните инвестиции. Значи корупцията при Радев е придобила рекордни размери. Цитирам него и БНБ. Неговите изводи правя. И то чуждестранните инвестиции в страната от януари до юли 2021 г. намаляват с 63.7% спрямо същия период на миналата година при модела, на който аз се радвам – „Борисов“. Чуждестранните компании продават бизнеси на български фирми и изтеглят капиталите си от страната. Това е промяната, това е успешното служебно правителство“, посочи лидерът на ГЕРБ.
„Досега съм се обръщал към 100 журналисти сигурно на брифингите и задавам въпроса кое успешно направиха? Планът за възстановяване е нула. Във всяка сфера къде направиха. Министерството на туризма казва, че мярката му бива спирана и то за мярка, по която получават по 35 евро за всяка заета седалка на чартърен полет до България. Причината била, че Брюксел тази мярка я спира, че публикуваните вече промени в Закона за държавния бюджет мярката е записана по начин, който променя характера на кандидатите за помощта. Я да видим борбата с корупцията и върховенството на закона как го правят тези хора. Какво отговарят на Брюксел от Министерството. „Не е ясно как е станала промяната, кой я е направил и защо“. Това е прозрачност по Радевски. Това е успехът на служебното правителство – лобистки текстове в актуализацията на бюджета. Затова беше този зор в актуализацията“, заяви Борисов.
„За МЗХГ с тези цени на тока и газта ние трябва да забравим за зеленчукопроизводство. В тази гладия и този хаос МЗХГ спира приема на проекти по мярката за инвестиции и преработка на селскостопански продукти за близо 400 млн. Успешно, изключително успешно МЗХГ. По Радевски успешно, по платените му медии. Като ти спират 400 млн. не е успешно. Те вече в две програми Брюксел го правят. И те се оправдават, че е заради недоразумение. В ЕК не са хора като вас, там са умни“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: До последния ден ние няма да излъчим кандидат, за да не се докопат до него, Радев праща Минеков и Рашков да изгонят хората от офисите

До последния ден ние няма да излъчим кандидат, за да не се докопат до него, Радев праща Минеков и Рашков да изгонят хората от офисите. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното общо събрание на Жени- ГЕРБ за избор на ново ръководство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Постарали сме се в най-важните сфери да имаме зам.-председател, който да обединява всички жени, които да теглят България напред. Надявам се, че ще спрат тези, които продължават с това брутално отношение към политическите си опоненти, защото не сме една и две партии вече. Всеки, който се обърне срещу тях, започва гонение. Само се чу в множеството прогнози за проф. Балтов и видяхте какво му сътвориха. До последния ден ние няма да излъчим кандидат, колкото и да питат медиите, след днешните изказвания на служебния министър Минеков, който щял да гони първата политическа сила от офисите и централата. Нали е по Конституция? Служебното правителство трябва само да уреди едни честни избори, но те не са честни, защото не приеха нито да броят квитанциите, нито да ги осигурят“, каза още лидерът на ГЕРБ.
„Те доказаха, че Конституцията за тях не съществува. Искам да му припомня, че има един текст - чл 31 от Закона за политическите партии и ние го спазваме. И да спре да лъже. Ако иска с Рашков да дойдат и да изгонят хората от офисите, да дойдат и да ги изгонят. Ние също ще запознаем Брюксел, може би и Комисията „Либе“ с безобразията на един служебен кабинет, който уж трябвало само да организират избори“, посочи Борисов.
„Стотици жени, които са на днешното събрание да не знаят дали ще има централа, защото така му кефнало на някой си. Той не е някой си, а е Радев. Той го праща Минеков – бухалката му Рашков. Те не могат да спечелят иначе избори, затова сега има репресии. Затова искат сега да докопат кандидата за президент, за да се разправят с него още преди да влезе и да има имунитет. Това е целият зор“, заяви той.


Агенция „Фокус“
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Надявам се да дойдат жените на власт, за да може самозабравили се мъже с голямо его, които са склони да тласкат държавата в хаос, да си стоят вкъщи

Надявам се да дойдат жените на власт, за да може такива самозабравили се мъже с голямо его, които са склони да тласкат държавата в хаос, да си стоят вкъщи и да си готвят те манджите. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Националното общо събрание на Жени- ГЕРБ за избор на ново ръководство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много сериозно гледам на днешното мероприятие, както и цялата партия. Неслучайно най-много избиратели гласуват за ГЕРБ от вашия пол – най-много жени. Винаги сме се старали да откликнем по същия начин. Няма друга партия, в която толкова много жени да участват“, заяви Борисов.


Агенция „Фокус“
Милена Дамянова, ГЕРБ: Изключително съм ядосана за това, че се опитват самозвани политикани да изчегъртат всичко, около което се обединихме преди 15 години около нашия лидер Бойко Борисов

София. Изключително съм ядосана за това, че се опитват самозвани политикани да изчегъртат всичко, около което се обединихме преди 15 години около нашия лидер Бойко Борисов. Това каза Милена Дамянова от ГЕРБ по време на Националното общо събрание на Жени- ГЕРБ за избор на ново ръководство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изключително съм ядосана за това, че през последните месеци различни формации се опитват да смачкат демократичните процеси в България. Изключително съм ядосана за това, че се опитват самозвани политикани да изчегъртат всичко, около което се обединихме преди 15 години около нашия лидер Бойко Борисов, около неговите идеи, около идеите на множество професионалисти. Направихме програми и започнахме да работим по тях“, посочи Дамянова. „През последните месеци се опитват да убедят и нас, и гражданите, че ние сме в корена на всяко зло, че не сме постигнали нищо. Поискаха д ани накарат да се оправдаваме и да изчезнем. Хвърлиха държавата в хаос. Цели системи в момента не работят нормално, а хората са уплашени и притеснени. Политическите ни опоненти нямат програми, не чуваме техните идеи и не спорим с тях за развитието на страната“, заяви тя. Убедена съм, че ако искаме да имаме България на благополучието, ако искаме да имаме демократичен диалог, ако искаме да реализираме програмите, за които ни гласуват доверие, трябва първо ясно да защитаваме постигнатото до момента. Ние по-добре от всеки знаем как да продължим напред. Трябва да говорим за бъдещето, за развитието и просперитета на страната ни. Дебат на идеите и каузите. Това бяха и продължават да бъдат нашите срещи и форуми. Това е важният дебат и диалог“, заяви Дамянова. „Не можем да позволим на самозвани политикани и мечтатели да продължат да хвърлят страната ни в хаоса на безпътицата, страха и заплахите. Не можем да си мълчим, когато омаскаряват всичко, постигнато от нас с толкова труд и усилия. Не можем да допуснем и поредната подмяна на основни свободи и ценности“, допълни тя.


Агенция „Фокус“
ПП ГЕРБ: Г-н Радев, Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си

Г-н Радев, Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си? Този въпрос се задава в позиция на ПП ГЕРБ във връзка с интервю от днес на назначения от Румен Радев служебен министър на културата Велислав Минеков. „От ГЕРБ сме длъжни да заявим, че е крайно време служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии“, заявиха от ГЕРБ.
„Служебният министър лъже. ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София-град по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност“, се казва още в позицията.
„Очевидно след като ерата на изчегъртването на ГЕРБ приключи неуспешно, е дошло време на изкъртването. В развитите демокрации това се нарича политическа репресия.
От ГЕРБ отправяме публично няколко въпроса към президента, назначил служебния министър: 1. Вие ли издадохте нареждането ГЕРБ да бъде изгонена от Централата си? 2. С политически гонения и репресии ли искате да бъде запомнен и вторият Ви служебен кабинет? 3. Г-н Радев, почтено ли е?“, допълниха от ГЕРБ.


Агенция „Фокус“
Министър Велислав Минеков: Ще помоля настойчиво ГЕРБ да напуснат сградата на НДК

Ще помоля настойчиво ГЕРБ да напуснат сградата на НДК. Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ. „Преди години партия ГЕРБ е превзела със сила два етажа от НДК. На мен това не ми е безразлично, защото НДК е към Министерство на културата. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като отпаднала полза и ги дарява на партията. Това е като дарение, а те остават под управата на областния управител, но оттам няма нито лев наем“, заяви Минеков. „Тези два етажа възнамерявам да ги върна обратно на НДК, тъй като и без това унищожиха НДК за тези години. Дълговете са невъзможни, не знам как следващия борд ще се спасява. Ще ги помоля учтиво да си намерят другаде имот. Тези два етажа трябва да са в полза на НДК. Ще ги помоля настойчиво да напуснат. Това не е предизборна атака. В НДК е финансов крах и аз възнамерявам по някакъв начин да спасявам НДК. Ще разчитам много на новия директорски борд. Точно сега, защото сега съм министър“, допълни министърът. По думите му няма значение коя е партията. „Не ме интересува. Това е част от НДК. Искам си наема“, каза още Минеков.

Принтирай    Оразмери текст   + -