81 години от връщането на Южна Добруджа

25 Септември 2021 | 12:46 | 0
81 години от връщането на Южна Добруджа
Снимка: Община Добрич

Отбелязваме 81 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството. Този ден е обявен и за празник на Добрич, защото на днешния ден градът празнува възвръщането си към България. Днес се честват и 160 години от рождението на ген. Иван Колев. Празничният ден в Добрич започна с панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа войни на Военно гробище – музей и полагане на цветя и венци. В Художествената галерия се проведе тържествената сесия на Общинския съвет, на която беше връчено званието „Почетен гражданин на Добрич“ и бе валидирана пощенска марка „160 години от рождението на ген. Иван Колев“, наричан спасителят на Добруджа.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави жителите на Добрич и всички българи, като посочи, че присъединяването на Южна Добруджа е не просто подем, а надежда за справедливост и по-добри дни. По думите му радостта сред нашите сънародници преди 81 години е толкова голяма, защото е възстановена една огромна несправедливост, но и това поставя началото на обединението на българските земи. Кметът заяви, че българският народ никога не е губил вяра в тържеството на правдата и тя за българите е нещо свято. Според него тя е в сърцето на всеки българин и затова ние не се отказваме въпреки трудностите. Йорданов допълни, че ако се борим, уповавайки се на собствените си сили, можем да се надяваме на успех. По думите му това е историческият завет на нашите деди от преди 81 години
.

Агенция „Фокус“
Кметът на Добрич Йордан Йорданов: Едва ако се борим, уповавайки се на собствените си сили, можем да се надяваме на успех, това е историческият завет на нашите деди от преди 81 години

Едва ако се борим, уповавайки се на собствените си сили, можем да се надяваме на успех, това е историческият завет на нашите деди от преди 81 години. Това каза кметът на Добрич Йордан Йорданов по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод 81 години от възвръщането на Южна Добруджа в рамките на Отечеството, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ – Варна. „Днес сме се събрали да почетем заслужено делото на наши съграждани, които са олицетворение на българския и добруджански дух. Това са олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева и треньорът по бокс Стефан Атанасов. Историята на Стойка Кръстева, нейната борба и силата ѝ да продължи в трудни моменти е изумителна. Днес празнуваме не толкова нейния златен, а духа на тази жена и нейния треньор. Те не се отказват и не прекланят глава пред трудностите. Те доказаха, че онзи български дух и непримиримостта към неправдата са все още живи“, заяви кметът.
„Ние трябва да се поучим и да потърсим силата, която Стойка и Стефан са намерели. Да превърнем всичко това в положителна енергия, да победим, а не да се лутаме в безвремието на безсмисленото критикарство. Правдата и свободата не са нихилизъм, стоицизъм и примирение. Те са борба всеки ден. Едва ако се борим, уповавайки се на собствените си сили, можем да се надяваме на успех. Това е историческият завет на нашите деди от преди 81 години. Това е и примерът, който ни дават Стойка Кръстева и Стефан Атанасов днес. Благодарим Ви! Честит празник“, допълни Йорданов.


Агенция „Фокус“
Кметът на Добрич Йордан Йорданов: Присъединяването на Южна Добруджа е не просто подем, това е надежда за справедливост и по-добри дни

Присъединяването на Южна Добруджа е не просто подем, това е надежда за справедливост и по-добри дни. Това каза кметът на Добрич Йордан Йорданов по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод 81 години от възвръщането на Южна Добруджа в рамките на Отечеството, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ – Варна. „Преди 81 години вестта за връщането на Добрич и Южна Добруджа в границите на Царство България, макар и очаквано, е посрещната не само от добруджанци, а от всички българи навсякъде по света с всенародни празници. В София след речта на премиера Богдан Филов по радиото огромни тълпи се събират в центъра на града и Царския дворец. Във Варна, Шумен и Русе – градовете с най-голяма добруджанска диаспора, всички са в екстаз. Добруджа е не просто кътче земя. Добруджа е златната земя на България. Радостта сред нашите сънародници преди 81 години е толкова голяма. На първо място, защото е възстановена една огромна несправедливост, но и защото тогава това поставя ново начало. Началото на обединението на българските земи. След Добруджа следват Македония и Източна Тракия“, посочи кметът.
„Неслучайно Цар Борис III е наречен Обединител. Докато той е жив, България изпълнява своя идеал, платен с кръвта на войниците в Сръбско-българската, двете балкански и Първата световна война. В радостта на всички не трябва да забравяме мъката и саможертвата на онези, които платиха най-тежката цена на връщането на Южна Добруджа – нашите деди от Северна Добруджа. Всеки добруджанец е запознат от своите баби и дядовци с мъката на тези хора, на които съдбата им отрежда най-тежки зар. Те се завръщат в Отечеството, но се прощават завинаги с родната земя и домовете си. Те правят това с високо вдигнати глави и с достойнство и не хулят България така, както днес мнозина наши съвременници правят“, заяви Йорданов.
„Присъединяването на Южна Добруджа е не просто подем. Това е надежда за справедливост и по-добри дни. Неслучайно министър-председателят Богдан Филов отбелязва тогава: „Българският народ днес с право може да тържествува, защото изгря звездата на българската правда". Българският народ никога не е губил вяра в тържеството на правдата. Правдата за нас българите е нещо свято. Борбата за свобода и правда е заложена още в делото на Левски и е в основата на българския дух. Тя е там в сърцето на всеки българин. Затова ние българите не се отказваме. Падаме и ставаме, но не се отказваме“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Кметът на Добрич Йордан Йорданов: Правдата и свободата не са нихилизъм, стоицизъм и примирение, те са борба, всеки ден

Правдата и свободата не са нихилизъм, стоицизъм и примирение, те са борба, всеки ден. Това написа кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 81 години от възвръщането на Южна Добруджа в рамките на Отечеството.
„Едва ако се борим, уповавайки се на собствените си сили, можем да се надяваме на успех. Това е историческият завет на нашите деди отпреди 81 години. Това е и примерът, който ни дават Почетните граждани на Добрич - Стойка Кръстева и Стефан Атанасов днес.
Честит празник!“, посочи кметът.


Агенция „Фокус“
Куклен спектакъл и концерт на Български камерен оркестър - Добрич са част от празничната програма по повод 81 години от възвръщането на Южна Добруджа

Куклен спектакъл и концерт на Български камерен оркестър - Добрич са част от празничната програма по повод 81 години от възвръщането на Южна Добруджа, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. От 11.00 часа в Центъра за защита на природата и животните ще се играе спектакълът „Глупавият вълк“ на Държавен куклен театър „Дора Габе“ - Добрич. В 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще започне концерт на Българския камерен оркестър - Добрич с диригент Иван Янакиев. В програмата са включени произведения на Петър Крумов – „Напеви от Добруджа“; Арканджело Корели — Кончерто гросо Оп. 6 № 4, Ре мажор; Пьотр Илич Чайковски — „Елегия“ за струнен оркестър и Жорж Бизе — Сюита из операта „Кармен“ за струнен оркестър.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
В Добрич ще бъде пуснато в употреба пощенско-филателно издание на тема „160 години от рождението на генерал Иван Колев“

Добрич. От 10.30 ч. в Художествена галерия – Добрич на ул. „България“ № 14 ще бъде пуснато в употреба издание на тема: „160 години от рождението на генерал Иван Колев“. Това съобщиха от пресцентъра на „Български пощи“ ЕАД. Пощенско-филателното изданието се състои от една пощенска марка в блок и специален пощенски печат. Номиналът на марката е 3.00 лв., а тиражът 5 100 броя. Автор на проекта е Атанас Атанасов. В официалната церемония по валидирането ще вземат участие представители на „Български пощи“ ЕАД и Община Добрич.


Агенция „Фокус“
Регионалният исторически музей в Добрич обявява Ден на отворените врати във всички свои обекти по повод 81 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството

Регионалният исторически музей в Добрич обявява Ден на отворените врати във всички свои обекти в Деня на Добрич и 81 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Посетителите имат възможност да разгледат постоянните и временни експозиции. В Музея за нова и най-нова история в Градски парк „Св. Георги“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. ще бъде отворена за посетители временната изложба „Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война 1916–1917 г.“, също и постоянната експозиция: „Природата на Добруджа“. Във Военно гробище - музей от 9.00 ч. до 16.00 ч. може да се разгледа експозицията „Добричката епопея 1916 г.“, а в Етнографска къща от 9.00 ч. до 18.00 ч. - експозицията „Домът на обруджанеца на границата на две епохи“. В Дом-паметник „Йордан Йовков“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. ще бъдат отворени за посетители временната изложба „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“ и постоянните експозиции „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература” и „Дора Габе – дъщеря на равнината”. Художествена галерия в зала „Възраждане“ от 10.00 до 17.00 ч. ще представи „Икони от Добруджа”. В АЕМО „Старият Добрич“ от 9.00 ч. до 18.00 ч. може да бъдат разгледани две експозиции - „Археология на Добруджа“ и „Възрожденско училище“.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
В Деня на Добрич тържествено ще бъдат отбелязани 81 години от възвръщането на Южна Добруджа към България и 160 години от рождението на ген. Иван Колев

Добрич. В Деня на Добрич - 25 септември, тържествено ще бъдат отбелязани 81 години от възвръщането на Южна Добруджа към България и 160 години от рождението на ген. Иван Колев, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Празничният ден ще започне в 9.00 часа на Военно гробище - музей, където ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за свободата на Добруджа войни и ще бъдат положени цветя и венци. В 10.30 ч. в Художествената галерия ще започне тържествената сесия на Общинския съвет на Добрич. Тогава ще бъде обявен носителят на званието „Почетен гражданин на Добрич“ и ще бъде валидирана пощенска марка „160 години от рождението на ген. Иван Колев“, наричан спасителят на Добруджа. Всички останали събития за Деня на Добрич, обявени предварително, се отменят поради въведените в страна противоепидемични мерки. Денят на Добрич ще завърши с празнични илюминации.
Жулиета НИКОЛОВА


Агенция „Фокус“
Навършват се 81 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството

Навършват се 81 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на Отечеството. Днес е празникът на Добрич - на днешния ден градът празнува възвръщането си към България.
По силата на Крайовската спогодба на 25 септември 1940 г. градът е освободен от румънска окупация и след почти четвъртвековно румънско владичество Южна Добруджа е върната отново в пределите на Отечеството.

Принтирай    Оразмери текст   + -