СОС с нов председател

23 Септември 2021 | 15:09 | 0
СОС с нов председател
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Георги Георгиев от ГЕРБ е новият председател на Столичния общински съвет, след като предшественикът му Елен Герджиков подаде оставка по желание на Бойко Борисов. Мотивът му бе, че той не се е справял с работата си и е оставял общинските съветници от групата на ГЕРБ да правят кариера на гърба на партията. Според лидера на БСП-София Калоян Паргов е трябвало експремиерът да поиска и от столичния кмет Фандъкова да депозира оставката си. В момента новозираният председател на СОС е председател на Комисията по финанси и бюджет в местния парламент и зам.-председател на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба. Същи така е и член на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация.Гласуването беше тайно. Георги Георгиев стана председател с подкрепа от 36 общински съветници. Общият брой на бюлетините е бил 44, като от тях недействителни са 8.


Агенция "Фокус"
Георги Георгиев е новият председател на Столичния общински съвет (ОБЗОР)

Георги Георгиев от ГЕРБ е новият председател на Столичния общински съвет, след като предшественикът му Елен Герджиков подаде оставка по желание на Бойко Борисов. Мотивът му бе, че той не се е справял с работата си и е оставял общинските съветници от групата на ГЕРБ да правят кариера на гърба на партията. Според лидера на БСП-София Калоян Паргов е трябвало експремиерът да поиска и от столичния кмет Фандъкова да депозира оставката си.
В момента новоизбраният председател на СОС е председател на Комисията по финанси и бюджет в местния парламент и зам.-председател на Комисията по местно самоуправление и нормативна уредба. Същи така е и член на Комисията по икономика, собственост и дигитална трансформация.Гласуването беше тайно, а той единственият кандидат за поста. Георги Георгиев стана председател с подкрепа от 36 общински съветници. Общият брой на бюлетините е бил 44, като от тях недействителни са 8.
В тайното гласуване не участваха "Демократична България" и Борис Бонев, които протестираха срещу спешния избор на наследник на Елен Герджиков.
Адвокат Георгиев е роден през 1986 г. и е завършил право в Софийския университет. Има и магистърска степен по международно право в King's College London. Защитил е дисертация на тема "Залог на търговското предприятие" в Софийския университет, въз основа на която издава книга със същото заглавие. В момента е главен асистент по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет и е управляващ съдружник на Адвокатско дружество "Георгиев и Колев". Досега като първи мандат общински съветник от ГЕРБ той оглавяваше общинската комисия по бюджет и финанси.
"Съзнавам, че поемам поста на председател на СОС в една необичайна ситуация, но ви уверявам, че ще работя за връщането на политическия диалог и конструктивния дух на работа в общинския съвет. Вратата ми ще бъде отворена за всеки един от съветниците, защото гражданите очакват от нас освен дискусии и резултати", заяви той при поемането на председателския пост.
Георгиев даде думата на Йорданка Фандъкова, която му пожела "да изпълнява задълженията си с достойнство и благородство". Тя благодари на бившия председател на СОС Елен Герджиков, с когото работи заедно от 2007 г.
"За много от вас тази оставка беше изненадваща, но за последните няколко месеца г-н Герджиков и ръководството на групата на ГЕРБ-СДС сме водили много разговори за промяна в работата на групата, така че да бъде по-активна и по-ефективна в работата за града", заяви столичният кмет.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Георги Георгиев от ГЕРБ е новият председател на СОС

Георги Георгиев от групата на ГЕРБ-СДС е новият председател на Столичния общински съвет, след като предшественикът му Елен Герджиков подаде оставка по искане на лидера на партията Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Гласуването беше тайно. Георги Георгиев стана председател с подкрепа от 36 общински съветници. Общият брой на бюлетините е бил 44, като от тях недействителни са 8.

Агенция "Фокус"
Георги Георгиев е кандидатурата за нов председател на Столичния общински съвет

Георги Георгиев е кандидатурата за нов председател на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Предложението беше направено от групата на ГЕРБ- СДС. Това е първият мандат на Георгиев като общински съветник. Той е председател на Комисия по финанси и бюджет, зам.-председател на Комисия по местно самоуправление и нормативна уредба и член на Комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация.
До избора на председател се стигна, след като във вторник Елен Герджиков, който заемаше поста, депозира оставката си. Тогава Герджиков не мотивира решението си. В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че той е поискал оставката на Герджиков, тъй като не се справя с работата и оставя общински съветници да си правят кариерата на гърба на ГЕРБ.
От началото на пандемията сесиите на Съвета се провеждат онлайн. Точката за избор на нов председател на СОС бе включена извънредно като първа. Председателят ще бъде избран с тайно гласуване, като общинските съветници трябва да отидат сградата на Столична община – ул. „Московска“ 33. Гласуването ще започне в 13.00 ч. и ще приключи в 15.00 ч. Очаква се 30 мин. след крайния час да бъде обявен резултатът.

Агенция "Фокус"
Иван Мечков, "БСП-София“: Няма да подкрепя Георги Георгиев за председател на СОС

Няма да подкрепя Георги Георгиев за председател на СОС. Това каза Иван Мечков, общински съветник от групата на „БСП за България“ в Столичния общински съвет, по време на дебатите за избор на нов председател на Съвета, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма да подкрепя кандидатурата на Георги Георгиев, независимо от качествата, изброени за кандидата. За мен той е най-слабият кандидат който може да бъде издигнат от ГЕРБ. Ще изтъкна един факт. Колегата трябва да знае, че в българския език има женски ред, а той забравя да го употребява. Когато се научи на български, тогава може да бъде припознат от мен“, коментира Мечков.
„Наблюдавайки поведението му в онлайн залата той проявява невъздържаност и невъзпитаност, за разлика от Елен Герджиков, който успяваше да овладее Общинския съвет. Надявам се да поработи върху тези черти от характера си. Ще станат големи скандали, ако председателят си позволява да е по-агресивен от самите общински съветници“, каза още Иван Мечков.

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП-София Калоян Паргов няма да участва в гласуването за председател на Столичния общински съвет

Калоян Паргов, председател на групата на „БСП за България“ няма да участва в тайното гласувано по избор на нов председател на на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Групата на БСП има решение, като основна опозиционна сила в СОС, да не подкрепя каквито и да е решения, включително кадрови, на управляващите, както винаги сме правили“, коментира Паргов.
Паргов уточни, че поради здравословни и карантинни причини няма да упражни правото си на вот. „Отговорността го изисква“, допълни той.

Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП-София: Очаквах повече от Бойко Борисов – да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова

Очаквах повече от Бойко Борисов – да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова. Това каза Калоян Паргов, председател на групата на „БСП за България“ по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Тази ситуация, която се случва днес, не е нова. Преди 10 г. имахме същия казус. Не мисля да се превръщам в защитник на Елен Герджиков. Най-малкото, защото той е представител на управляващите, а аз на опозицията. Ще трябва да сме внимателни в квалификациите към всеки от нас. Има една българска поговорка – падналият приятели няма. Няма как да подминем факта, отчитайки начина, по който се управляваше Общинския съвет – формиране на дневния ред, питания и доклади на представители на опозицията, с начина, по който се подреждат заявки за изказвания, без значение електронната система, с начина, по който на миналата редовна сесия се промени балансът в една от комисиите“, заяви Паргов и уточни, че става дума за Комисията по архитектура. Той поясни, че това е единствената, в която ГЕРБ-СДС и патриотите нямат представителство. „Комисия, която има отношение към ключов проблем, този със застрояването. Ще обжалваме днес това решение. То противоречи с всички демократични принципни и с правилниците ни“, допълни Калоян Паргов.
„Очевидно, че ГЕРБ пред невъзможността да се възпроизведат отново в национална власт, ще заложат на това да се окопават в местната влас не само в София, но и в цялата страната – предвид предстоящите избори през 2023 г. Очаквах повече от г-н Бойко Борисов - не само г-н Герджиков да подаде оставка, а и г-жа Фандъкова да направи същото, по негово решение, за да можем да не чакаме 2 г. да решаваме проблемите на софиянци, а да направим това от раз с нови избори“, каза още Паргов.

Агенция "Фокус"
Малина Едрева, ГЕРБ-СДС: Оставката е личен акт, благодаря на Елен Герджиков за съвместната работа

Оставката е личен акт, благодаря на Елен Герджиков за съвместната работа. Това каза Малина Едрева, общински съветник и председател на групата на ГЕРБ-СДС по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря на Елен Герджиков за съвместната ни работа. Развитието на града ни не се случва от само себе си. Оставката е личен акт. Моля да уважаваме това“, коментира Едрева.

Агенция "Фокус"
Миглена Атанасова зае мястото на Елен Герджиков в Столичния общински съвет

Миглена Атанасова положи клетва като общински съветник от групата ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, предаде репортер на мястото на Елен Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Атанасова зае мястото на подалия оставка председател на Съвета Елен Герджиков.

Агенция "Фокус"
Общинските съветници в София трябва да изберат нов председател на Столичния общински съвет

Столичният общински съвет ще проведе заседание. То е насрочено за 10.00 ч. и ще се осъществи чрез платформата CISCO Webex Meeting.
Общинските съветници ще трябва да си изберат нов председател на Столичния общински съвет, тъй като на 21 септември изненадващо досегашният председател Елен Герджиков подаде оставка.
Столичният общински съвет ще разгледа годишния отчет за изпълнение на Договора за концесия между Столична община и „Софийскавода“.
Договорът между „Софийска вода“ и Столична община е в сила от 6 октомври 2000 г.
Общинските съветници в столицата ще се занимаят и с доклад за оптимизацията на линии от масовия градски транспорт, обслужвани от Столичен електротранспорт ЕАД.
Столичният общински съвет ще разгледа и доклад за експлоатация на нощните автобусни линии N1, N2, N3 и N4 на територията на Столична община във връзка с удължената епидемична обстановка.

Принтирай    Оразмери текст   + -