Службите разкриха престъпна група за нелегална миграция

18 Септември 2021 | 10:44 | 0
Службите разкриха престъпна група за нелегална миграция
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Службите за сигурност представиха информация за проведена специализирана полицейска операция на 16 септември. Операцията е съвместно между Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Главна дирекция "Гранична полиция" и Дъжравна агенция "Национална сигурност". Операцията се е провела на територията на град София, област Русе и Хасково и касае дейност по нелегалната миграция. Вследствие на акцията са задържани 7 лица за 24 часа, като 4-ма от тях вече са с повдигнати обвинения и задържането им е удължено със 72 часа.
"Групата има както български, така и чужди граждани. Организатор на групата е чужд гражданин афганистанец.
На четирима има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Двамата са българи, двамата са афганистанци, единият от които е организатор", каза директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов.
От своя страна Цветан Цветанов от ДАНС посочи, че в службата е получена информация, касаеща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие през българо-сръбската. "Тази информация касаеше няколко лица от афганистански произход, а също и български граждани. Основно превежданите мигранти бяха афганистански граждани. Цялата тази информация беше предоставена и систематизирана в пълен обем на ГДБОП и на Главна дирекция "Гранична полиция". Впоследствие организирахме съвместни екипи за работа по документиране престъпната дейност на засечената престъпна група и всичко завъриши с тази успешна специализирана операция, проведена на 16 септември тази година", каза още Цветан Цветанов.
Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Деян Моллов посочи, че съвместните усилия на службите за сигурност по противодействието на незаконната миграция през българските граници, се е увещала с успех, който е видим за медийното пространство и за обществото. "Искам да отбележа, че както МВР, така и колегите от ДАНС ежедневно получаваме и реализираме информация с лица, участващи и ли съпричастни към каналджийска дейност. В последното денонощие има задържано едно лице, което е превело чужди граждани през границата", каза още гл. комисар Деян Моллов
.


Агенция "Фокус
Гл. комисар Калин Стоянов, ГДБОП: На четирима души са повдигнати обвинения, като организираната престъпна група има както български, така и чужди граждани

Организираната престъпна група има както български, така и чужди граждани.
Това каза директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов по време на брифинг в МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Групата има както български, така и чужди граждани. Организатор на групата е чужд гражданин афганистанец.
На четирима има повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група. Двамата са българи, двамата са афганистанци, единият от които е организатор", каза още гл. комисар Стоянов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус
Цветан Цветанов, ДАНС: Получихме информация, касаеща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие през българо-сръбската

Получихме информация, касаеща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие през българо-сръбската.
Това каза Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС по време на брифинг в МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Тази информация касаеше няколко лица от афганистански произход, а също и български граждани. Основно превежданите мигранти бяха афганистански граждани. Цялата тази информация беше предоставена и систематизирана в пълен обем на ГДБОП и на Главна дирекция "Гранична полиция". Впоследствие организирахме съвместни екипи за работа по документиране престъпната дейност на засечената престъпна група и всичко завъриши с тази успешна специализирана операция, проведена на 16 септември тази година", каза още Цветан Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус
Гл. комисар Деян Моллов, ГД "Гранична полиция": В последното денонощие има задържано едно лице , което е превело чужди граждани през границата

В последното денонощие има задържано едно лице , което е превело чужди граждани през границата. Това каза гл. комисар Деян Моллов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция" по време на брифинг в МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Съвместните усилия на службите за сигурност по противодействието на незаконната миграция през българските граници се увеща с успех, който е видим за медийното пространство и за обществото. Искам да отбележа, че както МВР, така и колегите от ДАНС ежедневно получаваме и реализираме информация с лица, участващи и ли съпричастни към каналджийска дейност. В последното денонощие има задържано едно лице, което е превело чужди граждани през границата", каза още гл. комисар Деян Моллов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус
Гл. комисар Калин Стоянов, ГДБОП: 7 лица са задържани по време на специализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция

7 лица са задържани по време на специализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция. Това каза директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов по време на брифинг в МВР, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Днес сме се събрали да запознаем обществото с един сериозен успех на службите за сигурност в България, които са пряко ангажирани с противодействието на нелегалната миграция. След повече от година работа съвместно между трите служби - ДАНС, ГДБОП и ГДГП под надзора на прокуратурата се проведе на 16 септември специализирана полицейска операция, в резултат на която беше неутрализирана и задържана организирана престъпна група, ангажирана с извършването на престъпление по смисъла на чл. е 282 и 181 от НК, а именно нелегалната миграция. В резултат на действията бяха задържани 7 лица", каза Стоянов.
Той уточни, че лицата са задържани за срок от 24 часа. „На 4-.ма от тях задържането е удължено с прокурорско постановление до 72 часа. Предстои внасяне на искания за постоянни мерки за четирите лица“, каза още той.
„Чисто оперативна по случая реализацията се извърши на територията на град София, област Русе и област Хасково. Много добре структурирана група с участието както на български, така и на чужди граждани. Строга йерархия на групата с конкретна роля на всеки участник в нея- Благодарение на работата на много хора от трите служби ние днес сме тук. Искам да изкажа благодарност на всички служители, които са взели участие в разкриването на този случай. Надявам се, че синхронът между службите ще продължи да бъде в този вид и ще постигнем подобни, а може би и по-големи резултати по този сериозен проблем“, каза Калин Стоянов.
Деница КИТАНОВА

В МВР ще се проведе брифинг за проведена успешна операция
София. Кратък брифинг ще се проведе в заседателната зала на МВР от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Поводът е проведена успешна операция. Ще участват ръководствата на ГДБОП, ГДГП и на ДАНС.

Принтирай    Оразмери текст   + -