Столицата празнува

17 Септември 2021 | 07:45 | 0
Столицата празнува
Снимка: Pixabay.com

В днешния ден Православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Датата е обявена за Ден на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. По този повод. Столичният общински съвет ще проведе извънредно тържествено заседание.

Агенция "Фокус"
София празнува – „расте, но не старее“ (ОБЗОР)

На 17 септември Православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. По този повод във всички епархии бе отслужена празнична света Литургия.
Датата е обявена и за Ден на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.
Повече за възникването на града, за историята и развитието на София може да прочетете тук.
По повод празника Столичният общински съвет проведе извънредно тържествено заседание.
В обръщението си към Съвета кметът Йорданка Фандъкова заяви, че времето изтрива разправиите и кавгите. „От многото казано, остава направеното. И това е, което сега е нашата задача и отговорност. В днешния ден на ескалиращ популизъм и злостно политиканстване опазването на възможността за диалог като че ли се оказва най-трудната задача. С противопоставяне и вечно отрицание може да се гради лична кариера, но не се съгражда град. Общинският съвет е място за спорове, но и място за решения“, допълни тя.
„Вярвам, че заедно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е символът на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме амбициозни, решителни и мъдри в работата ни за София“, каза още Йорданка Фандъкова.
В поздравлението си към жителите града, Фандъкова пожела сила да обичат, дързост да вярват и смелостта на негубещите надежда. „В дни на изпитания и несигурност те са най-силният щит, който ни запазва като хора“, посочи Фандъкова.
По думите ѝ София се гради от мечтите и таланта, от хъса и стремежите на всичките ѝ жители. „Нейните успехи са в нашата енергия, в здравата доза инат, в неотстъпчивостта пред каузите и свободомислието на духа. Това е нашият хилядолетен град, вечно млад със своите хора“, допълни тя.
„Вероятно всеки софиянец е чувал въпроса – коя е църквата, която няма собствена камбанария? Това е нашата „Света София“ – църквата пазител на града ни. Камбаната ѝ е окачена на дърво до нея и според легендите нейният звън посреща Освобождението преди 143 години. С този камбанен звън започва и новият градеж на града ни, който цар Фердинанд нарича „Мъдрата София“, заяви кметът.
Лидерът на БСП-София Калоян Паргов също поздрави софиянци, като призова любовта към града да води управляващите към мъдри решения. По думите му общинските съветници трябва да уверят жителите на столицата, че полагат всички усилия и ще свършат това, за което са избрани - „да се почувстват като граждани на съвременна европейска столица“. Паргов допълни, че е нужно да оправдаят надеждите им, че София може да стане добро място за живот според разбиранията на съвременния човек. „Да запазим вяра, че утрешния ден на нашия хилядолетен град може да бъде по-добър, по-светъл и по-чист“, призова той.
„Гражданите очакват от нас да положим всички усилия нашия град, който е общ дом, да бъде приветлив, чист, достъпен, модерен и сигурен. Град, в който активните хората имат условията да работят и да се реализират успешно, децата да растат безгрижно и щастливо, а възрастните хора живеят достойно и спокойно“, каза още Калоян Паргов.
Празничният ден бе отбелязан с различни културни събития в столицата, много от музеите отвориха вратите си безплатно за посетители. По традиция Столична община връчи наградите за ярки постижения в областта на културата. В града се проведе голям и концерт на открито - „Честит празник, София!“.

Агенция "Фокус"
Калоян Паргов, БСП-София: Нека любовта към нашия град ни води към взимането на повече мъдри решения

Нека любовта към нашия град ни води към взимането на повече мъдри решения. Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на извънредно тържествено заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Честит празник на всички колеги и софиянци. В днешния празничен ден, освен да отправим обичайните поздравления, най-важното е да отправим послание към съгражданите ни, послание, което да бъде съграждащо, което да не е противопоставящо. Те очакват от нас да положим всички усилия, така че градът ни, който е наш общ дом, да бъде приветлив, достъпен, чист, модерен и сигурен. Град, в който активните хора имат условията да работят и да се реализират успешно, децата да растат безгрижно и щастливо, а възрастните хора да живеят достойно и спокойно“, заяви Паргов.
„Ето защо в деня, в който честваме светите мъченици Вяра, надежда, Любов, майка им София и отбелязваме празника на столицата, ние общинските съветници, освен да поздравим столичани, трябва да ги убедим, че полагаме всички усилия и ще свършим това, за което сме избрани – те да се чувстват като граждани на една съвременна европейска столица“, коментира той.
„Нужно е да им дадем перспектива за пълноценен и качествен живот в един модерен град, да им гарантираме сигурност – здравна, социална, екологична, на дома, на имуществото им. Да оправдаем надеждите им, че София може да бъде добро място за живот, според разбиранията на всеки съвременен човек. Нека запазим вярата, вярата, че утрешния ден на нашия хилядолетен град може да бъде по-добър, по-светъл и по-чист. Уважаеми общински съветници, нека си пожелаем любовта ни към нашия град да ни води към взимането на повече мъдри решения. Честит празник“, допълни Калоян Паргов.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Кметът Йорданка Фандъкова: Пожелавам на всички ни да сме решителни, амбициозни и мъдри в работата ни за София

Пожелавам на всички ни да сме решителни, амбициозни и мъдри в работата ни за София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на извънредно тържествено заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес е празникът на София, с него честваме вековната история на града ни. Камък по камък, улица по улица. Преди седмици прочетох юбилейната книга на град София, издадена през 1928 г., по времето на кмета ген. Владимир Вазов. В нея е останало, че от многото казано остава направеното. Това сега е наша отговорност. В днешния ден на популизъм и политиканстване опазването на възможността за диалог се оказва най-трудната задача. С противопоставяне и вечно отрицание може да се гради лична кариера, но не се съгражда град“, заяви Фандъкова.
„Общинският съвет е място за спорове, но и място за решения. Затова в днешния ден имам повод да се спра на две конкретни ваши решения и на изпълнението им. Те са доказателство, че заедно можем да развиваме града ни“, допълни тя. Кметът уточни, че първото решение е Княжеския лифт. „Доказахме, че лифтът може да се възстанови по съществуващо положение“, поясни тя.
„Втората тема, по решение на СОС, прието с пълно мнозинство, беше решено да се прекрати споразумението с парламента за ползването на 185 места за паркиране до храм-паметника „Александър Невски“ и на площад „Батенберг“. Уведомих ги, че могат да използват само 50 места и трябва да заплащат за тях както всички софиянци. Вчера получих писмо от председателя на Парламента, с което ме уведомява, че са определили нови зони за охрана около двете сгради. Надявам се, че тези зони не означават безплатно и безразборно паркиране“, каза още Фандъкова.
„Вярвам, че заедно ще оставим страници на градежа в книгата на София. Нека мъдростта, която е символ на града ни, да бъде в нашите решения. Пожелавам на всички ни да сме решителни, амбициозни и мъдри в работата ни за София“, допълни Йорданка Фандъкова.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
С Архиерейска света Литургия в софийския храм "Св. София - Премъдрост Божия" ще бъдат прославени Св. София и нейните дъщери светите Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември всяка година Православната църква прославя св. София и нейните дъщери - мъчениците Вяра, Надежда и Любов. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия, съобщи репортер на Агенция "Фокус".
Втори храмов празник чества древната софийска църква "Св. София-Премъдрост Божия". Денят се отбелязва и като празник на столицата ни.
По този повод с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в храм "Св. София - Премъдрост Божия" ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия. Тя ще бъде оглавена от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп-викарий на Софийския митрополит. Началото е в 9.30 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Столичният общински съвет ще проведе извънредно тържествено заседание по повод Деня на София

Дневният ред на заседание №38 предвижда приветствия от страна на кмета Йорданка Фандъкова и председателите на политически групи в Общинския съвет.
Столичният общински съвет ще разгледа и редица предложения за присъждане на звания „Почетен гражданин на София“, отличия „Значка на София“ и „Почетен знак на Столична община“.
В днешния ден Православната църква почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Датата е обявена за Ден на София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.

Агенция "Фокус"
Отбелязваме Деня на София и на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов и отдава почит на добродетелите. Преданието разказва, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра и я изповядвали открито. Като разбрал това император Адриан (117-138) заповядал да ги доведат при него. Той се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но те останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да изтезават жестоко младите момичета, докато майка им била принудена да гледа страданията на децата си. Тя обаче проявила необикновена сила през цялото време. Момичетата не издържат на изтезанията и умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
На този ден е прието на трапезата да присъстват прясна питка и грозде.
Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродните им.
17 септември е и Денят на българската столица София. Денят на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г.
София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии.

Принтирай    Оразмери текст   + -