Новият служебен кабинет

16 Септември 2021 | 08:19 | 0
Новият служебен кабинет
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

И 46-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет. Затова и президентът назначи второ за годината служебно правителство и седмото поред, което ще управлява България след 1 989 г. Негова основна задача ще е да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори на 14 ноември. За разлика от предишния път, на тази дата българите ще избират не само депутати, но и президент. Служебни кабинети са назначавани от президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Единственият държавен глава, който не е сформирал служебно правителство, е Георги Първанов. Досега служебни премиери са били Огнян Герджиков, Георги Близнашки, Марин Райков, Стефан Софиянски, Ренета Инджова и Стефан Янев, който за втори път ще заеме поста. Президентът Радев запази по-голямата част от министрите от кабинета „Янев 1“. Новите лица са три. Валери Иванов Белчев, който ще смени Асен Василев в креслото на финансовото министерство. Даниела Везиева пък застава начело на Министерство на икономиката, сменяйки Кирил Петков. Разлика има и в Министерство на транспорта, което ще бъде оглавено от Христо Алексиев.

Агенция „Фокус“
Кабинетът „Янев“ 2 започна работа (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев назначи третото си служебно правителство, второ за тази година. То отново е оглавено от ген. Стефан Янев.
Персоналните промени в състава му са три. Министрите на икономиката и финансите Кирил Петков и Асен Василев поеха по пътя на политическата кариера, а местата им бяха заети съответно от Даниела Визиева и Валери Белчев. Смяна има и на върха на транспортното министерство, начело на което застана Христо Алексиев.
Държавният глава оцени високо работата на досегашния служебен кабинет, като предупреди министрите, че вероятността срещу тях да се хвърлят компромати, е голяма.
„Сблъскахте се с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време“, посочи той.
Служебният премиер Стефан Янев отбеляза, че България се нуждае от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи.
"Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани в най-малко две направления. На първо място, това е организацията на честни и прозрачни избори“, допълни той, като изрази надежда повече хора да изберат да упражнят правото си на глас на 14 ноември.
Янев увери, че кабинетът ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин. Той прогнозира тежки месеци и заподозря, че насадените проблеми, например в енергийния сектор, са заложени целенасочено, за да може при необходимост да бъдат изкарани на преден план.
Новият икономически министър обеща да продължи започнатото от Кирил Петков, като даде пример с все още незавършилата проверка в Българската агенция за експортно застраховане.
Валери Белчев също коментира, че ще развие направеното от Асен Василев до момента.
От ГЕРБ останаха недоволни от персоналния състав на Министерски съвет. Очакванията им били да бъдат сменени „шестима изключително слаби министри“.
Тома Биков критикува за „публичния им провал“ министрите Андрей Живков, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Стела Балтова, Велислав Минеков и Атанас Пеканов.
Това е седмият служебен кабинет, който ще управлява България след 1 989 г. Досега такива са назначавани от президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев и Румен Радев. Единственият държавен глава, който не е сформирал служебно правителство, е Георги Първанов. Служебни премиери са били Огнян Герджиков, Георги Близнашки, Марин Райков, Стефан Софиянски, Ренета Инджова и Стефан Янев, който заема поста за втори пореден път.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Стефан Янев: Насадените проблеми са заложени целенасочено, за да излязат на преден план в точно определен момент

Имам усещането, че насадените проблеми са заложени целенасочено с идеята да излязат на преден план в точно определен момент. Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на първото заседание на новия служебен кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Такъм е казусът с неизплатените средства на строителния бранш, но не само“, даде пример той, като добави, че ситуацията в сферата на енергетиката е идентична.
„Там имаме системен проблем и е необходимо цялостно преосмисляне на концепцията за развитие, както и да се направят фундаментални структурни промени“, обърна внимание Янев.
Той обясни, че служебният кабинет не разполага с достатъчно механизми, за да успее да се справи с подобен тип предизвикателства. "Особено с такива, изискващи промяна в нормативната уредба без наличието на работещ парламент и респективно парламентарно мнозинство, на което може да се разчита. Въпреки това, ще търсим ефективни решения в съответствие с правилата и действащите закони“, увери Янев.
Служебният премиер прогнозира тежки месеци, но изрази увереност, че с всеотдайна работа обществените системи ще останат стабилни.
„Тази задача изисква мобилизиране и консолидиране на усилията на всички министри от кабинета, така че аз много разчитам на екипа, с който ще работим занапред, за да можем да отговорим на очакванията на българските граждани и да запазим стабилността в държавата до формирането на редовен кабинет“, каза Янев.
„Използвам случая да благодаря на министрите, които не са част от новия служебен кабинет. Имахме прекрасно взаимодействие. Резултатите са показателни в това отношение и мисля, че българското общество ги оценява високо. Пожелавам им успех в бъдещите начинания. Сигурен съм, че ще намерят най-подходящия начин и форма и занапред да работят в обществен интерес за благополучието на България“, добави той.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Стефан Янев: Целта ни е да сме фактор за стабилност на политическия процес и обществените отношения

До избиране на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, обществените отношения, на социалните и икономическите процеси. Това каза служебният премиер Стефан Янев в началото на първото заседание на новия служебен кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Като главен приоритет на правителството той посочи осигуряването на демократични, честни и прозрачни избори.
"Електоралният процес е фундамент на либерално-демократичната политическа система. В този смисъл ключовата ни задача е да гарантираме, че той ще бъде честен, прозрачен и легитимен. До избиране на ново правителство служебният кабинет ще има за цел да продължи да бъде фактор за стабилност и устойчивост по отношение на политическия процес, обществените отношения, социалните и икономическите процеси“, заяви той.
Стефан Янев посочи още, че сложната пандемична ситуация продължава да бъде сериозно предизвикателство за служебния кабинет.
„Трябва да се поддържа ключовият баланс между усилията на държавата да запази живота и здравето на гражданите, но и да се гарантира стабилността на икономическата система и нормалната работа на бизнеса“, допълни той.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Служебният премиер Стефан Янев: Кабинетът ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин

Служебният кабинет ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на назначаването на новото служебно правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Едновременно с това искам да подчертая, че предстоящите месеци няма да бъдат леки. Не бива да се заблуждаваме. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия така, че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин и да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за поява на нови такива“, каза той.
„Уверен съм, че следващият служебен кабинет ще се справи с това тежко предизвикателство и ще положи всички усилия интересите на българските граждани да бъдат защитени по най-добрия начин. Същевременно се надявам, че българските граждани ще бъдат взискателни. Ще поставят на дневния ред необходимото качество на предлаганите позиции и политики и делата ни“, подчерта Янев.
„Ако трябва с една дума да обобщя това, което ни мотивира в престъпване в длъжност – думата е отговорност. Разбира се, както за служебния кабинет, който приключи дейности, така и за настоящия оценката ще бъде дадена от българските граждани, защото обществото е най-справедливият съдник. За себе си, в лично качество, мога да заявя, че ще работя съвестно и отговорно в интерес на страната си. Защото каузата е една – това е България и нейното благополучие“, добави той.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Биографии на министрите в кабинета "Янев" 2

Със свой указ президентът Румен Радев назначава от 16 септември 2021 г. служебно правителство на Република България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Служебното правителство е в следния състав:
Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България
Роден е на 1 март 1960 г. в с. Поповица, Пловдивска област.
Бил е директор на дирекциите „Отбранителна политика” и „Политика за сигурност и отбрана” на Министерството на отбраната, както и аташе по отбраната в Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ.
Измежду постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.
От 1998 г. до 2000 г. работи като офицер за анализ в Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ, гр. Монс, Белгия, след което е назначен за старши помощник-началник в отдел “Стратегии и доктрини” в Управление “Планиране на отбраната и въоръжените сили”.
През 1996 г. става експерт в Дирекция „Международно сътрудничество” на Министерството на отбраната.
Завършва Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.
Стефан Янев е секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г.
Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.
Служебен министър-председател от 12 май 2021 г.
Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика
Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София.
Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС.
От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.
От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика.
От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”.
От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това са зам.-директор на дирекция „Административно и информационно обслужване“ на и зам.-директор на дирекция „Вътрешен одит“ на Министерството на отбраната.
Бил е министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Секретар е по социални политики и здравеопазване на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. до 11 май 2021 г.
Служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика от 12 май 2021 г.
Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи
Бойко Рашков има дългогодишен юридически стаж.
В професионалната си кариера е заемал редица отговорни държавни постове като директор на Националната следствена служба, директор на Специализираната следствена служба, член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.
Той е доцент д-р по наказателен процес и ръководи Катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство.
Служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи от 12 май 2021 г.
Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър- председател по управление на европейските средства
Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London.
В момента е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България.
Два пъти е избран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).
Служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства от 12 май 2021 г.
Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите
Валери Белчев е възпитаник на „Харвард”, от където има Магистърска степен по публична администрация. Той е магистър по финансови и банкови техники от Университета Париж-2 Пантеон-Асас (Paris 2 Pantheon-Assas), както и доктор на икономическите науки в УНСС с фокус върху банковите регулации.
В началото на кариерата си придобива експертиза в редица водещи търговски банки, включително „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale). През 2007 г. се фокусира върху инвестиционния бизнес, установява стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild & Cie) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.
През 2015 г. има ключова роля в създаването на държавното дружество от системата на Министерството на финансите, „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД, в качеството си на изпълнителен директор и председател на управителния съвет.
Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната
Георги Панайотов е роден през 1968 г. в гр. Поморие.
Завършил е със златен медал Немска езикова гимназия в гр. Бургас. Магистър по политология от МГИМО, Москва.
Дипломат от кариерата с 25-годишен професионален опит в областта на политиката за сигурност, на многостранна, двустранна и регионална дипломация, права на човека и развитие.
Бил е постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк, заместник-ръководител на посолствата на България в САЩ и в Афганистан, дипломат в политическа служба в посолството в Албания, началник на отдел НАТО в дирекция “Политика за сигурност” на МВнР, посланик за специални поръчения по сигурността в Черно море, референт за регионално сътрудничество и за Албания в дирекция “Югоизточна Европа”.
Владее английски, немски, руски и албански езици.
Служебен министър на отбраната от 12 май 2021 г.
Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването.
Д-р Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в гр. Дупница. Завършва медицина през 1990 година. Има специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт. През 2004 година завършва магистратура по право.
Работи последователно като участъков лекар, ординатор във вътрешно отделение. Избиран е за народен представител в 38-то и 39-то Народно събрание. В периода 1999-2001 година е бил назначаван последователно за Областен управител на Софийска област и заместник-министър на здравеопазването. Участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил консултант на Националния омбудсман и хоноруван преподавател по здравен мениджмънт.
Основател на Центъра за защита на правата в здравеопазването и негов председател.
Служебен министър на здравеопазването от 12 май 2021 г.
Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството
Доц. д-р архитект Виолета Комитова завършва образователна степен магистър по архитектура през 1980 г. в УАСГ, София.
Доц. д-р Комитова има редица професионални специализации, между които в Университета Де Монтфорт в Лестър, Великобритания през 1994 и 1996 г., в Университета на Източен Лондон през 1999 г. и в Училището по архитектура в Дъблин, Великобритания през 2000 г. В професионалния си път се развива в областите на строителството, инвестиционните проекти, урбанизма и градоустройството, европейски проекти по програмите ФАР, Темпус, Еразъм-Сократ, ПРСР.
Членува в Съюза на архитектите в България, в Камарата на архитектите в България, в Международния съвет за изследвания и иновации в сгради и строителство, Работни комисии W63 (Affordable Housing) и W96 (Architectural Management).
Към днешния ден е преподавател в Архитектурния факултет на УАСГ.
Владее английски и руски език.
Служебен министър на регионалното развитие и благоустройството от 12 май 2021 г.
Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката
Министър Николай Денков е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия. Член е на експертна група "Физически науки" към Европейската космическа агенция. Ръководи лаборатория “Активни формулировки и материали” във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски".
Според класация на университета в Станфорд чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-добрите учени в света. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. Публикувал е над 175 научни статии, две от които в престижното списание Nature, една в Nature Communications и 17 обзора. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература (h-index = 47). Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Има 12 патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни.
Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.
Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата Rhone-Poulenc (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата Unilever (САЩ). Бил е гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия ESPCI-Paris и в университета в Лил (Франция).
Бил е ръководител на 14 защитили докторанти, а други шест са в процес на подготовка.
За своите научни постижения чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на МОН и др.
От 2014 до 2016 г. чл.-кор. проф. д.х.н. Николай Денков е бил заместник-министър на образованието и науката с ресори висше образование и европейски структурни фондове, а през 2017 г. - служебен министър на образованието и науката.
Служебен министър на образованието и науката от 12 май 2021 г.
Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи
Светлан Стоев е роден на 30.08.1960 г. в гр. София.
Завършил е УНСС, специалност „Международни отношения” през 1985 г. Има магистърска степен. Допълнително е завършил Международни икономически отношения в Дипломатическата академия в Москва (1990-1992 г.) и „Европейски институции и политики” в Дипломатическата академия „Густав Щреземан” в Бон (1998 г.).
Постъпва в МВнР след конкурс през месец октомври 1985 г. и там заема различни дипломатически постове. До 1987 г. е стажант-аташе в отдел „Печат“. От 1987 до 1990 г. е аташе в дирекция „Единен държавен протокол”.
Между 1992 и 1993 г. е Референт за Турция в управление „Международно право и консулски отношения”, след което до 1997 г. е Първи секретар в посолството на Република България в гр. Лагос, Нигерия. От 1997 до 1999 г. Светлан Стоев изпълнява длъжността Завеждащ сектор „Скандинавски страни” в дирекция „Западна Европа и Северна Америка”. От 1999 до 2002 г. е съветник в посолството на Република България в гр. Копенхаген, Кралство Дания.
През следващите години е Началник отдел в дирекция „Европейски страни” и председател от българска страна на Смесената правителствена комисия „България - Бавария”.
От 2005 до 2009 г. Светлан Стоев е посланик, ръководител на Дипломатическото бюро на Република България в град Бон, Федерална република Германия, след което до 2011 г. е Административен секретар на МВнР и председател на Междуведомствената комисия за имотите извън страната.
От 2012 до 2016 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Швеция. От 2016 до 2018 г. е Директор на дирекция „Държавен протокол“ в МВнР, а от януари 2019 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Дания
Светлан Стоев е семеен, с две деца.
Носител е на редица държавни отличия.
Владее английски, немски и руски езици.
Служебен министър на външните работи от 12 май 2021 г.
Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието
Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново.
Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право.
Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Понастоящем е професор по Теория на правото и ръководител на катедрата по Теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай. Автор на десетки научни публикации в български и чуждестранни правни издания. Член на редколегиите на български и чуждестранни списания.
Народен представител в VII-то Велико народно събрание, в което е секретар на Комисията за изработване на проект на конституция. Народен представител в няколко парламента. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание, Председател на Комисията по външна политика в 42-ото Народно събрание. Бил е ръководител и член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Интерпарламентарния съюз.
Член на НС на БСП.
Женен с дъщеря.
Служебен министър на правосъдието от 12 май 2021 г.
Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата
Велислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА).
Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия.
Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ.
Представен е с монументални и кавалетни творби в България, САЩ, Германия, Русия, Украйна, Корея, Испания, Италия, Люксембург, Холандия, Дания, Швеция, Швейцария, Сингапур, Китай, Мароко, Ливан, Босна, Сърбия, Бразилия и Обединените арабски емирства.
Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби.
Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство.
Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.
Служебен министър на културата от 12 май 2021 г.
Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите
Асен Личев е роден през 1952 г. в София. Магистър е по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в МОС и МОСВ.
Повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите. Експерт е по управление на водите на национално ниво.
През 1997 г. участва активно в организацията и провеждането на институционалната реформа във водния сектор, завършила със закриването на НСВ и КГМР и със създаването на Министерството на околната среда и водите. Ръководи разработването на концепция за „Национална стратегия за управление и развитие на водния сектор в България до 2015 г.“, приета от Министерския съвет през 2004 г. През същата година ръководи разработването на Закон за управление на водите, който по политически причини е приет на първо четене от Народното събрание и замразен.
В своята дейност се ръководи от принципа „Околната среда, в това число и водата, не са просто търговски продукти, а по-скоро жизненоважни наследства, които следва да бъдат опазвани, защитени и третирани като такива“.
Служебен министър на околната среда и водите от 12 май 2021 г.
Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите
Професор д-р Христо Бозуков е роден на 14 януари 1960 г.
Завършва висшето си образование през 1985 г. в Аграрния университет в Пловдив със специалност „Инженер-агроном по защита на растенията и почвата” и специализация – „Растителнозащитни технологии при полските култури”.
От 1985 г. е стажант-агроном в Института по тютюна и тютюневите изделия - Пловдив, а от 1986 год. след спечелен конкурс е назначен за научен сътрудник III ст. по растителна защита. От 1989 г. е научен сътрудник II ст., а от 1993 г. - научен сътрудник I ст.
През 1999 г. защитава научна и образователна степен „доктор по фитопатология”, а от 2003 г. - му е присъдено от ВАК научно звание "Старши научен сътрудник втора степен" (доцент) по научна специалност "Растителна защита". От 19 ноември 2014 г. е назначен на академичната длъжност „професор“.
От 2013 до 2015 г. е председател на Селскостопанската академия в София.
От 2002 г. насам е бил назначаван на длъжностите ръководител отдел „Агротехника и растителна защита”, главен секретар, председател на Научния съвет и директор в Институт по тютюна и тютюневите изделия, Пловдив. Председател e на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България. От 2015 г. е професор в Института по тютюна и тютюневите изделия в Марково, Пловдив.
От януари 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. Бил е министър на земеделието и храните в Служебно правителство на проф. Огнян Герджиков.
Носител е на Златна значка на Федерацията на научно-техническите съюзи, диплом от Съюза на изобретателите в България, златен медал „Проф. Асен Златаров“ за доказан творчески принос и високи резултати в областта на науката и техниката. почетен знак „За принос в приложната аграрна наука през 2016 г.“ от Българската асоциация за растителна защита“, Медал „За особен принос в развитието на аграрната наука“, от Руската академия на селскостопанските науки и редица други отличия и награди.
Служебен министър на земеделието, храните и горите от 12 май 2021 г.
Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Христо Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Притежава редица квалификации и сертификати от „Импириъл Колидж Лондон”, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции.
Между позициите, които Христо Алексиев е заемал, са експерт към кабинета на министъра на транспорта, икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на Съвета на директорите на Зона за обществен достъп в „Пристанище Бургас” ЕАД; член на Управляващия комитет на „Европейски приоритетен проект 22” в Брюксел, член на Управителния съвет на Международната организация Европейски товарен железопътен коридор 7 в Будапеща, председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас” ЕАД и председател на Управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.
Христо Алексиев е ръководил успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор. В това число и на един от малкото проекти в държавата, реализирани по уникален модел, включващ едновременно европейско съфинансиране и механизмите на публично-частно партньорство, а именно Интермодален терминал Пловдив.
Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков. Като такъв прекратява първата процедура за концесиониране на летище София поради факта, че тя е икономически неизгодна за държавата.
Владее английски език.
Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката
Даниела Везиева е родена в гр. Русе. Завършва образователна степен магистър по финанси и кредит в Стопанска академия "Д.А.Ценов" - Свищов с допълнителна квалификация "Контрол в публичния сектор". Доктор по икономика НВУ "Васил Левски" – гр. Велико Търново.
Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г.
От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища.
Работила е като началник-отдел "Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване" в Регионален инспекторат по образованието в Русе.
От ноември 2014 г. до февруари 2017 г. е заместник-министър на икономиката.
От май 2018 г. до март 2019 г. е съветник в кабинета на председателя на Комисията за финансов надзор.
Заемала е мениджърски и ръководни длъжности в областта на банковата и консултантска дейност.
От 18 май 2021 г. до сега е съветник към Министъра на икономиката.
Владее английски и руски език.
Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката
Андрей Живков е роден през 1971 г. в град Ботевград.
Завършва средното си образование в 1-во Единно Средно Политехническо Училище „Кирил и Методий“ в град Кюстендил през 1989 г.
Завършва висше образование в Техническия университет в София със специалност „Електроснабдяване и електрообзавеждане“ през 1996 г.
Придобива професионална квалификация по „Управление на фирмата“ в Института за следдипломна квалификация към Университета за национално и световно стопанство през 2003 г.
Придобива професионален сертификат по Мениджмънт от Нов български университет през 2006 г.
Завършва магистърска степен със специалност Икономика през 2012 г.
От 1996 до 2012 г. работи в „Електроразпределение Столично“ ЕАД и след продажбата му – в ЧЕЗ Разпределение България ЕАД, като заема различни позиции, последната от които е ръководител направление „Столично“.
От 2014 до 2015 г. е член на Надзорния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.
От 2017 до 2018 г. е председател на управителния съвет на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.
Служебен министър на енергетиката от 12 май 2021 г.
Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма
Стела Балтова е родена през 1961 г.
Завършва средното си образование в Гимназия с преподаване на френски език „Захари Стоянов“ – гр. Сливен.
През 1988 г. завършва Химикотехнологичния и металургичен университет, София, със специалност "Технология на полимери, текстил и кожи". Продължава образованието си в Университета на Северен Елзас, Франция. Магистър е по дигитален маркетинг.
Притежава различни бизнес квалификации от европейски и световни институти.
В периода 2002-2005 г. е на дипломатическа работа като икономически съветник, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Копенхаген, Дания. По-късно работи в дирекция "Външноикономическа политика" на Министерство на икономиката и енергетиката.
През 2007-2009 г. е заместник-председател на Държавна Агенция по туризъм. Координатор е на Средносрочна рамкова инвестиционна програма 2008- BG161PO001/3.3-01/2008 по ОПРР (2008-2009).
Ръководи проекти в областта на националния маркетинг (2008-2011).
Стела Балтова е доцент по икономика на бизнес услугите. Преподава в магистърските програмите „Управление на туризма“ и „Предприемачество и иновации“ на Международното висше бизнес училище - Ботевград.
Директор е на Центъра за продължаващо обучение в МВБУ.
Служебен министър на туризма от 12 май 2021 г.
Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта
Андрей Кузманов получава средното си образование в Централното спортно училище „Олимпийски надежди“, а след това завършва Националната спортна академия в София през 1991 г. Дипломиран учител е по физическо възпитание и треньор. Магистър е по „Физическо възпитание“.
Бронзов медалист от Европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой.
В професионалния си път се е занимавал с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове.
Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата.
Президент е на Европейската конфедерация по модерен петобой, председател на Българската федерация по модерен петобой и на Балканската конфедерация по модерен петобой. Член е на Комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.
Служебен министър на младежта и спорта от 12 май 2021 г.

Агенция „Фокус“
Служебният премиер Стефан Янев: Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи

Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени и да предлага смислени политически идеи. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на назначаването на новото служебно правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Позволете ми най-напред да благодаря на президента за доверието и оценката на свършеното до момента от назначения служебен кабинет от средата на май. Доверие, което от името на новозначения служебен кабинет обещавам да бъде оправдано по най-добрия начин", каза той.
"Позволете ми да се обърна към колегите, с които работихме заедно повече от четири месеца, да им благодаря за добре свършената работа, за работата в екип", обърна се Янев към другите служебни министри.
"Новият служебен кабинет и неговите задължения могат да бъдат фокусирани в най-малко две направления. На първо място, това е организацията на честни и прозрачни избори, които за пореден път тази година ще бъдат организирани. Важна задача и тук е моментът да подчертаем, че изборите са фундаментът на демокрацията и аз се надявам българските избиратели да бъдат достатъчно мобилизирани и мотивирани при участие в предстоящите избори така, че да имаме ефективна и градивна конфигурация на политическото представителство в бъдещия парламент", каза той.
"Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, подкрепено от стабилно парламентарно представителство, което да прави промени, да предлага смислени политически идеи и визии, които да бъдат подкрепени с необходимите законодателни инициативи. Защото българските граждани заслужават това. Защото България се нуждае от устойчива перспектива", заяви Янев.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Служебният кабинет разбра колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление

Служебният кабинет разбра колко трудно се възстановява държавността след авторитарно управление. Това каза държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Радев заяви, че с дейността си служебното правителство е върнало част от доверието в българските институции. „За съжаление политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото. НС не успя да излъчи редовно правителство в условия на криза. За първи път в историята си България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго, да актуализира бюджета и да изготвя този за следващата година и то в условията на криза“, коментира държавният глава.
„Сблъскахте се с тежкото наследство на завладяната от олигархията държава и разбрахте колко трудно се възстановя държавността след авторитарно управление. Разбрахте, че разграждането на олигархичната система ще изисква много усилия и време“, посочи той.
„Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт“, каза още държавният глава.
„Срещу вас ще продължават да се хвърлят огромни ресурси. Парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт“, каза още държавният глава.
„Вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство и да работите за бъдещето на България. Върху вас ще се изсипят последствията на десетилетия безхаберие, на застой, корупция и некомпетентност в различни области. Например кризата в енергетиката и цената на тока, хаосът и липсата на законност в пътното строителство, като компрометираната още в началото ваксинация. Правителство без парламент няма капацитет да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Очаквам от вас, наред с укрепването на държавността и провеждането на следващите поредни избори, да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване на живота на хората“, посочи Румен Радев.
„В този сложен момент за цялото общество, изборът ми отново е върху вас“, допълни президентът.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Поглеждаме с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България

Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, през които носихме отговорност за управлението на България. Това каза държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През този период правителството проведе честни избори, намалявайки драстично купения и недействителния вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, разрухата в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава, прекрати рекета върху бизнеса, упражняван от предишната власт, постигнат беше рекорден икономически ръст“, заяви Радев. Той уточни, че служебното правителство е задвижило контролните системи на държавата. Президентът изтъкна, че кабинетът е активизирал социалната политика към най-уязвимите. „След 13 г. политическо безхаберие актуализирахме пенсиите. Служебното правителство извади пенсионерите над линията на бедност“, каза още той.
„Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по Черноморието. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Години наред българите се поболяваха от мръсния въздух, докато неколцина, близки до стара власт, трупаха печалби. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката. Овладя кризата с COVID-19. Изведе от задънена улица проекта за израждане на национална детска болница“, коментира президентът.
„Благодаря ви, че доказахте основната ми идея, че е възможно демократичното единодействие от хора от разни политически хоризонти в името на България. Този успешен пример е капитал за политическото бъдещето на Родината. То е стъпка напред в надмогването на политическите предупреждения, които спират развитието на страната“, допълни той.
„Фокус“ припомня, че 46-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет. Затова и президентът назначи второ за годината служебно правителство и седмото поред, което ще управлява България след 1989 г. Негова основна задача ще е да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори на 14 ноември. За разлика от предишния път, на тази дата българите ще избират не само депутати, но и президент.

Агенция „Фокус“
Ясен е съставът на новия служебен кабинет

Ясен е съставът на новия служебен кабинет. Това става ясно от извънреден брой на Държавен вестник.
Издаден е указ за назначаване на служебното правителство.
Президентът Румен Радев назначава Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;
Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;
Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;
Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;
Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;
Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;
Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;
Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;
Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;
Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;
Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;
Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;
Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;
Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;
Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;
Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.
Правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г., са прекратени.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание

В изпълнение на конституционните си правомощия държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Принтирай    Оразмери текст   + -