Първо пътуване на папата след прекараната операция през лятото

12 Септември 2021 | 14:58 | 0
Първо пътуване на папата след прекараната операция през лятото
Снимка: Vatican Media

Папа Франциск предприе първото си апостолическо пътуване след като през лятото претърпя сериозна хирургическа интервенция, при която бе отстранена значителна част от дебелото му черво. Това посещение трябва да покаже, че папата въпреки възрастта си се е възстановил и е в добро състояние.

Понтификът посещава Унгария и Словакия в рамките на четиридневна визита, като основната част от нея ще премине в Словакия, където папа Франциск ще посети няколко града и ще участва в много събития, включително голяма литургия в Шащин-Страже, където се очаква да присъстват стотици хиляди поклонници.

Папа Франциск проведе само протоколна среща с унгарския президент и премиера на страната, продължила около 40 минути и Светият престол подчерта единствено религиозния характер на посещението на папата в Будапеща, а именно заключителната меса на 52-ия евхаристиен конгрес и затвърди тенденцията към изолация на унгарското ръководство заради позициите на унгарския премиер по много въпроси, включително миграцията и свободите на ЛГБТ-общността.


ТАСС: Папата пристигна в Братислава
Папа Франциск пристигна в Словакия на четиридневно апостолическо посещение. Страната го поздрави с 12-минутен камбанен звън във всички църкви. Това съобщиха за ТАСС в секретариата на братиславския архиепископ.

"Самолетът със Светия отец кацна на международното летище в Братислава. Пристигналият от Будапеща папа Франциск е посрещнат от всички висши ръководители на републиката. Във всички църкви в страната камбаните бият 12 минути в чест на неговото пристигане “, казаха от архиепископията.

Едновременното биене на камбаните на всички църкви е проява на радостта на католиците, за каквито повечето словаци се смятат, при пристигането на главата на Католическата църква в страната. Папа Йоан Павел II също беше получавал тази чест.

Папа Франциск пристигна в Словакия по покана на президента на републиката Зузана Чапутова. Пастирското посещение ще продължи до 15 септември. Понтификът ще посети Братислава, градовете Шащин-Страже , както и Прешов и Кошице в източната част на страната. Там понтификът ще отслужва служби, повечето от които на специални места на открито.

Словашкото правителство е отпуснало почти 7,7 милиона евро, за да осигури посещението на понтифика. Кабинетът одобри и участието на 1300 военнослужещи в осигуряването на неговата сигурност и реда на местата, където той ще присъства. Те ще помагат на полицията.

Папа Франциск за първи път посещава предимно католическата страна. Това е четвъртото посещение на главата на Ватикана в Словакия в историята. Папа Йоан Павел II я посети три пъти по -рано през 1990 (като част от Чехословакия), 1995 и 2003 г.

Reuters: Папата призова Унгария да бъде по-отворена за нуждаещите се чужденци
Папа Франциск заяви в неделя, че Унгария може да запази своите християнски корени, но същевременно се отвори към нуждаещите се чужденци, очевиден отговор на позицията на премиера на страната Виктор Орбан, че мюсюлманската имиграция може да унищожи нейното християнско наследство, предава Reuters.

Папа Франциск пристигна в Унгария рано в неделя за необичайно кратък престой, което подчертава различията с премиера Орбан, коментира агенцията.

Закривайки църковен конгрес с литургия пред десетки хиляди хора в центъра на Будапеща, папа Франциск използва образите на Кръста, за да покаже, че нещо толкова дълбоко вкоренено като религиозната вяра не изключва приветливо отношение.

„Кръстът, забоден в земята, не само ни приканва да бъдем добре вкоренени, но и вдига и протяга ръце към всички“, каза той в думите си след литургията.

„Кръстът ни призовава да запазим корените си здрави, но без да се изолираме; да черпим от изворите, отваряйки се за жаждата на мъжете и жените на нашето време“, каза той. "Моето желание е да бъдем такива."

Папа Франциск често е осъждал възраждането на националистическите и популистки движения, като същевременно призовава за европейско единство и критикува страните, които се опитват да разрешат миграционната криза с едностранни или изолационистки действия.

За разлика от това, Орбан каза пред Бледския стратегически форум в Словения миналата седмица, че единственото решение за справяне с миграцията е Европейският съюз да „върне всички права на националната държава“.

Папата призова мигрантите да бъдат приемани и интегрирани, за да се справят с „демографската зима“ в Европа. Орбан каза в Словения, че днешните мигранти „са само мюсюлмани“ и че само „традиционната християнска семейна политика може да ни помогне да излезем от тази демографска криза“.

84 -годишният папа Франциск, който прекара само седем часа в столицата Будапеща, се срещна с Орбан и президента Янош Адер в началото на посещението си.

Ватиканът заяви, че срещата, на която присъстваха и първите двама дипломати на Ватикана и унгарски кардинал, е продължила около 40 минути и е била „сърдечна“.

"Помолих папа Франциск да не позволи християнска Унгария да загине", написа Орбан във „Фейсбук“. Унгарската информационна агенция MTI заяви, че Орбан е изпратил на Франциск факсимиле с писмо, което крал Бела IV от 13 -ти век е изпратил до папа Инокентий IV с молба за помощ в борбата с татарите.

ТАСС: Папата закри 52-ия международен евхаристиен конгрес
Папа Франциск председателства последната меса на 52 -ия международен евхаристиен конгрес в неделя в Будапеща. Според пресслужбата на Светия престол до 100 хиляди души са се събрали на Площада на героите, където е била службата, предава TACC.

Според местните власти, които са инсталирали големи екрани за излъчване на мeсата по околните улици, участниците в събитието може да са в пъти повече. Както местните организатори казаха пред ТАСС, само хористите бяха повече от 800. В същото време малцина спазваха режима за носене на маски.

По -рано Ватиканът отбеляза, че понтификът иска да придаде особен смисъл на това събитие и че ръководителите на Римокатолическата църква рядко участват лично в конгреса. Франциск благодари на унгарския народ в проповедта си за топлия прием и благослови хората. Посещението му, по време на което се срещна с представители на местния икуменически събор и еврейската общност, имаше религиозен характер.

От Будапеща главата на Римокатолическата църква замина за Братислава, където апостолското му пътуване ще продължи до 15 септември.

ТАСС: Виктор Орбан е завил, че е помолил папата да не позволи „да загине християнска Унгария“
Унгарският премиер Виктор Орбан е заявил, че е призовал папа Франциск да не допусне гибелта на християнската Унгария, цитира думите му TACC.

„Помолих папа Франциск да не допусне „християнската Унгария да загине“, заяви унграският премиер на своята страница във „Фейсбук“ след среща с понтифика, който е в Будапеща. Орбан публикува и снимка от среща с делегацията на Ватикана.

Унгарският парламент прие закон на 15 юни, забраняващ показването на еднополови връзки в образователни материали или телевизионни предавания, предназначени за хора под 18 години. Това означава, че само лица и организации, регистрирани в официален регистър, могат да провеждат уроци по полово възпитание в образователни институции. На големите компании също е забранено да публикуват хомосексуални реклами, ако са насочени към аудитория на възраст под 18 години. Този закон предизвика критики сред политическия елит на Европейския съюз и редица държави -членки.

Европейската комисия (ЕК) започна на 15 юли съдебна процедура за отстраняване на нарушения срещу Унгария и Полша по отношение на местните закони, които според Брюксел нарушават правата на сексуалните малцинства. Ако Варшава и Будапеща не се съобразяват с исковете на ЕК, Брюксел може да предяви иск до Европейския съд, който под заплахата от глоби има право да задължи тези страни да спазват изискванията на Европейската комисия.

ТАСС: Папа Франциск е в Будапеща
Папа Франциск се срещна при пристигането си в унгарската столица за последната меса на Международния евхаристичен конгрес с унгарския президент Янош Адер и премиера Виктор Орбан, предава TACC.

Според ватикански дипломатически източници, срещата е продължила около четвърт час. Тя преминала зад закрити врати в една от залите на Музея за изящни изкуства. Понтификът дари мозаечна картина, изобразяваща площад „Свети Петър“, възпроизвеждаща картина на художника от средата на 19 век Иполито Кафи (1809-1866).

Папското посещение в Будапеща е ограничено само до религиозна програма. Самият той преди това го беше обявил за „литургия, а не посещение на страната“. Следобед понтификът ще отиде в Братислава, където ще продължи апостолическото му пътуване.

Папата предупреди за заплахата от антисемитизъм и призова за възпитание на братски чувства по време на среща с представители на местния икуменически събор и еврейската общност.

Трябва да работим заедно за „подхранването на братството“, така че епизодите на омраза, които искат да го унищожат, да не надделяват. Мисля за заплахата от антисемитизъм, която все още дебне в Европа и другаде. Този фитил трябва да бъде загасен. И най -добрият начин да направите това е да проповядвате братство," каза понтификът.

ТАСС: Папата ще посети Унгария и Словакия
Папа Франциск предприема 34-ото си апостолическо пътуване, което включва посещения в столицата на Унгария, Будапеща и в Словакия, където ще посети различни градове. Настоящото посещение е с подчертано икуменически характер, отбелязаха от пресслужбата на Светия престол, цитирани от TACC.

Основната цел на пътуването му до Будапеща е да участва в церемонията по закриването на 52 -ия международен евхаристиен конгрес, където понтификът ще води последната литургия на Площада на героите. Провежданият от 140 години евхаристиен конгрес вече се проведе веднъж в Будапеща през 1938 г.

Както е посочено във Ватикана, участието на главата на Римокатолическата църква в това събитие е рядкост. „Папа Франциск искаше да подчертае това събитие с присъствието си“, каза ръководителят на пресслужбата на Светия престол Матео Бруни. С това е продиктувана и краткостта на престоя на Франциск в Будапеща, където всички официални срещи с представители на унгарското ръководство, включително с президента на тази страна Янош Адер и премиера Виктор Орбан, ще имат формален характер и ще бъдат закрити за пресата. Много наблюдатели видяха в тази бързина нежеланието на Франциск да привлича внимание върху политическата фигура на унгарския премиер, когото понтификът косвено, без да го назовава по име, критикува за острите му позиции, включително по въпроса за миграцията.

Ватиканът посочи, че посещението в Будапеща е с подчертано религиозен характер и е лишено от всякакви политически нюанси, поради което не се предвижда "светска програма". Така че, папата няма да изнесе публична реч пред представители на ръководството на страната, гражданското общество и дипломатическия корпус, обикновено това е задължителен елемент от папското пътуване. Същевременно се предвижда среща с членове на Икуменическия съвет и представители на унгарската еврейска общност.

Самият Франциск, на път от Ирак през март, обяви, че трябва да присъства на последната литургия на Световния евхаристиен конгрес в Унгария. В същото време той веднага подчерта, че „това не е посещение в страната, а литургия“. "Но Будапеща е на два часа път с кола от Братислава, защо да не посетя Словакия. Така започват идеите", заяви тогава понтификът. В скорошно интервю за Испанско католическо радио, предстоятелят на Римокатолическата църква отбеляза, че има за цел да посети „малките страни в Европа“. Преди него Йоан Павел II посети Словакия три пъти: през 1990 г., когато страната все още беше част от Чехословакия, след това малко след разпадането на съюзната държава през 1995 г. и през 2003 г., малко преди смъртта му, когато той вече беше тежко болен.

В Словакия папа Франциск има богата програма. В рамките на три дни той ще се срещне с ръководството и духовенството на страната, представители на Икуменическия събор, ще участва в литургия по византийския обред на източните католически църкви в град Прешов, ще посети ромската общност в Кошице, а също така ще посети и Шащин-Страже , където ще отслужи меса в базиликата на Дева Мария на Седемте скърби на 15 септември, на празника на небесната покровителка на Словакия - Богородица на скръбта.

Както се отбелязва от пресслужбата, Словакия е била част от Велика Моравия, където е станало формирането на целия славянски свят, както и разпространението на християнството в славянските земи. Именно там те започват да използват славянската писменост, въведена от светите апостоли Кирил и Методий, а също и да използват старославянския език, който става третият език на богослуженията след гръцкия и латинския. „Това е историческата земя на апостолите - водачите на християнството, които са създали предпоставка за икуменизма“, каза Бруни. Той добави още, че предстоятелят на Автокефалната православна църква на Чешките земи и Словакия митрополит Ростислав ще участва в папските събития.

Друга неизбежна тема за пътуване до страна от бившия съветски блок ще бъде мъченическата смърт на духовници и вярващи в момент, когато религията е била преследвана.. В момента по -голямата част от вярващите в Словакия са католици (73%).

Според Бруни при това пътуване не се предвиждат специални медицински процедури и предпазни мерки, по -сериозни от обикновено. В началото на юли папа Франциск, който ще навърши 85 години през декември, претърпя операция на дебелото черво под обща анестезия. "Както винаги, понтификът ще бъде придружаван от лекар и две медицински сестри. Не съм запознат с никакви допълнителни предпазни мерки от медицинска гледна точка", каза ръководителят на пресслужбата.

Местни наблюдатели отбелязват, че самото пътуване трябва да покаже, че папата е в добра физическа форма. А интензивната и богата програма изискват известни усилия.

Настоящото задгранично папско пътуване е второто в ерата на пандемията след посещението в Ирак в началото на март. Местните власти не са обявили специални ограничения за участие в папските служби, които ще се провеждат на стадиони. Изисква се обаче сертификат за ваксинация срещу COVID или отрицателен пресен тест за коронавирус. Очаквано до 350 хиляди вярващи не само от Словакия, но и от съседни страни да могат да се съберат за службата на 15 септември в Шащин-Страже. В същото време медиите съобщават за увеличаване на броя на коронавирусните инфекции, особено в източната част на страната, в района на Кошице. Папа Франциск беше един от първите, които бяха ваксинирани - още през февруари той беше ваксиниран с ваксина на американския фармацевтичен концерн Pfizer, разработен съвместно с немската компания BioNTech.

Принтирай    Оразмери текст   + -