Депутатите зациклиха с бюджета на ДОО

8 Септември 2021 | 17:06 | 0
Депутатите зациклиха с бюджета на ДОО
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Парламентът трябваше да продължи работа с второто четене на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Депутатите започнаха работа по доклада за второ четене на извънредно заседание във вторник. Народното събрание трябваше да се върне на параграф 1 от актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. , където са приходите и разходите в бюджета. Парламентът трябваше да гласува параграфа за трети път, тъй като депутатите трябва отразят приетите след това решения. Става въпрос за увеличение на минималната пенсия на 370 лв. от 1 октомври или това за добавка към пенсиите в размер на 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември, както и за увеличението на майчинските за втората година на 650 лв. До това обаче не се стигна и заседанието беше прекратено. Непосредствено след това бе свикано заседание на Комисията по бюджет и финанси, която ще се занимава с казуса. Тя стигна до решение от 1 октомври 2021 г. да влезе в сила само добавката от 120 лв. към пенсиите. Комисията по бюджет и финанси реши още от 25 декември 2021 г. минималната пенсия да се увеличи на 370 лв., от тогава да влезе в сила преизчислението на пенсиите с 1.35, а не както депутатите гласуваха вчера от 1 октомври 2021 г.
Окончателното решение за начина на гласуване и за сроковете ще бъде взето от пленарна зала утре.
Днес коментарите по темата не стихваха от различни институции и представители на политическите партии.
Министър Кирил Петков обясни, че актуализацията на бюджета трябва да се приеме в заложените от нас рамки. Министърът обясни, че ако се променят мерките за помощ, като например 60/40, може да се стигне до забавяне и парите да не стигнат до бизнеса в кратки срокове. „Промяна на мярката 60/40, например, би означавало нова комуникация с ЕС и потенциално забавяне с няколко месеца. Мерките в бюджета са заложени правилно и не трябва да се променят, ако искаме тези пари да дойдат навреме за бизнеса. Навременната помощ е много по-добра от помощ някога“, обясни министърът, като призова депутатите да имат предвид думите му.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя решението на парламента за пенсиите като политически пиар за Румен Радев в навечерието на президентските избори. Според него следващото редовно правителство или ще вдига данъци, или ще тегли голям заем. „Или ще трябва да се самоубие политически като орязва разходи“, предположи той.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде брифинг, на който обяви, че се прави опит да се отстъпи от решенията за пенсиите. "Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени. Ние ще продължим да гласуваме за тези две решения, държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е просто на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата", подчерта тя. Нинова призова да не се излиза с приказките, че трябва да вземат от едни, за да дадат на други и определи това като бойкоборисовски похвати.
От АБВ също изразиха позиция, че актуализацията на бюджета е нещо, от което няма как да избягаме и не бива
.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат от едни, за да дадат на други - това бяха бойкоборисовски похвати

Да не ни излизат с приказките, че трябва да вземат от едни, за да дадат на други - това бяха бойкоборисовски похвати. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Има пари за всички. Всеки опит да се внушава, че трябва да се вземе от едни, за да се даде на други, е допълнително разделение, омраза и противопоставяне в българското общество. Продължаваме да твърдим, че двете мерки са възможни, че са приети, че няма да взривят бюджета и ще продължаваме да отстояваме тези свои позиции утре и в следващите дни", заяви още Корнелия Нинова.
"Апелираме към всчики - спокойствие, разум и отговорност. Ако продължават така особено партиите на протеста - не просто ще взривят бюджета, няма да има актуализация и тогава да се сърдят на себе си. Ние няма да позволим отговорността да се прехвърля на БСП", заяви още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Протакането на бюджета на ДОО цял ден е излишно

Протакането на бюджета на ДОО цял ден е излишно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Аргументът, че по този начин се взривява бюджетът, е абсолютно несъстоятелен. Това е манипулация на общественото мнение. Разликата в тези решения, т.е. ако ги съберем заедно двете, както са гласувани, е 453 млн. лв. Това не е невъзможна сума за събиране. Ето защо - цитирам Министерство на финансите от август месец: "съпоставени със същия период на предходната годна, постъпленията към юни 2021 г. нарастват с 3.3 млрд. лв., 15.5 % ръст в приходите. Това е само към юни. Докрая на годината има още 6 месеца. Засега събираемостта върви добре. Служебното правителство се хвали, че увеличава събираемостта, че има излишък, че има пари в бюджета. Могат да съкратят някои разходи в предвидената актуализация. Няма нужда КЕВР да си плаща 13 млн. бонуси към заплати от 5000 лв. Тези 13 млн. лв. могат да отидат за пенсии. Оставаме с впечатление, че някой умишлено саботира приемането на актуализацията на бюджета. Това протакане цял ден, с почивки, с извънредни заседания е излишно. Излишна загуба на време", каза още Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Прави се опит да се отстъпи от решенията за пенсиите

Прави се опит да се отстъпи от решенията за пенсиите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Искаме да сме ясни каква е позицията на БСП за България. Ще започна по-отдалече. Първо, по време на третия мандат, който ни беше връчен, поканихме партиит ена протеста, освен за мнозинство за редовно правителство и за мнозинство по актуализацията на бюджета. Да излъчим свои представители и да уточним текстовете, по които всчики ние четирите партии сме съгласни, за да осигурим гласовете в парламента. Абсолютно отговорно разбираме, че актуализация в бюджета трябва да има. Не можем да оставим хората на прага на три кризи и на тежка зима без осигуряване на средства. Отказаха ни партиите на протеста. Второ, още тогава и до ден днешен предупреждаваме, че ще се случи това, което се случи: плаващи мнозинства, хаос, взаимни обвинения. Вчера се приеха две решения с различни мнозинства в парламентарната зала. Първото - на всеки пенсионер да се осигурят по 120 лв. за змесеците октомври, ноември и декември като антикризисна мярка. Второ решение - трайно и занапред и след декември да се преизчислят пенсиите, като една година стаж вместо с коефициент 1.2, да се изчислява с 1.35, минималната пенсия да стане 370 и да се увеличи прага на максималната. Това са решения, приети на две гласувания", каза Нинова.
"Прави се опит да се отстъпи от тези решения, да се заобиколи парламентаризмът и те да бъдат преработени. Ние ще продължим да гласуваме за тези две решения, държим на тях и няма да отстъпим. Не защото е просто на инат, а защото тези средства са необходими за най-бедните и ощетени хора в държавата", подчерта тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът прекрати заседанието си заради объркването с бюджета на ДОО

Корнелия Нинова, БСП: Прави се опит да се отстъпи от решенията за пенсиите
Парламентът прекрати заседанието си заради объркването с бюджета на ДОО, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Проблемът е свързан с параграф 1, към който депутатите трябваше да се върнат днес и да отразят приетите предложения за разходи.
По повод казуса се свика извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Владимир Маринов, АБВ: Актуализацията на бюджета е нещо, от което няма как да избягаме и не бива

Актуализацията на бюджета е нещо, от което няма как да избягаме и не бива. Това каза заместник-председателят на АБВ и народен представител от коалиция "БСП за България" Владимир Маринов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Владимир Маринов благодари за високата оценка, която е получил след заседанието на Изпълнителното бюро на АБВ. "Мисля, че съм успял да положа достатъчно усилия, за да стигна дотук. За 46-ото събрание в много отношения на практика можем да преповторим всичко, което си говорихме за 45-ото. Казвам го с огромно съжаление. Казвам го, защото 46-ото Народно събрание беше натоварено с очаквания да бъде тази институция, която би могла да излъчи работещо правителство, да осигури стабилен парламент, с едно стабилно мнозинство, което да даде гаранции на българското общество затова как трябва да преминем през кризите, които се очертаха пред нас като държава. Имам предид ковид вълната, миграционния натиск", каза още Владимир Маринов. Той коментира и актуализацията на бюджета, която тече през тази седмица в пленарна зала. "Вчера започна поцесът по гласуването на малките бюджети. Бюджетите на ДОО и НЗОК. Вчера имаше извънредно заседание на Народното събрание от 11.00 ч. , което продължи докъм 22.00 вечерта и стигнахме малко над средата на ДОО. Днес продължаваме по темата. Работният ден няма да бъде никак кратък. В петък се предвижда да се гледа актуализацията на големия бюджет. Ние от ПГ на "БСП за България" и в частност ние като пп АБВ ясно казахме преди четири седмици, че всъщност актуализацията на бюджета е нещо, от което няма как да избягаме и не бива. Не бива, защото обричаме гражданите от невъзможността хазната да разпределя ресурса, с който разполага. По стара българска традиция, когато заговорим за бюджет в Народното събрание започва едно бясно наддаване кой колко повече и какво точно ще предложи и за кои групи. "БСП за България продължи започнатото от последните години, като ние неуморно и не сме спирали да настояваме за актуализацията в бюджета в рамките на преичисляването на пенсиите, което вчера успяхме да постигнем. Успяхме да постигнем увеличаване на минималната пенсия на 370 лв., постигнахме увеличение на пенсиите от 1 октомври с 1.35. Успяхме и подкрепихме предложението на ДПС за 120 лв. допълнение към пенсиите за следващите три месеца, като мярка в помощ на преодоляване на кризата, а не като част от пенсионна реформа. Това са две неща, които трябва ясно да бъдат разграничени. В зала чухме и мнения от типа на това, че добре е да мислим за разходната част, но е добре да помислим за приходната. Оставям настрана факта, че приходната част на бюджета е ангажимент на Министерство на финансите", заяви още Владимир Маринов. Той посочи, че АБВ има няколко въпроса, които е задала и вчера. "Например защо след като Министерство на финансите отчита икономически ръст над 9 %, и значително завишени приходи от ДДС над 800 млн., защо този икономически ръст и това повишение на ДДС, което разбира се, означава повишение на потреблението, не се отразява по никакъв начин в приходната част по отношение на прихода от акцизи. Няма как, когато говорим за ръст в туризма от 30 %, и знаем, че потреблението на голяма част от продуктите, които касаят туризма и потреблението - алкохол, цигари, горива няма как приходите от акциз да не бъдат повишени. Това не намира никакво отражение със знак плюс в приходната част на бюджета. Министерство на финансите и министъра отчитат ли този ръст и ако го отчитат - защо той не е показан в приходната част. Ако не го отчитат, защо това е факт, ако действително е така", каза още Владимир Маринов. Според него парите за бюджет на ДОО ги има. "Те просто трябва да бъдат разпределени така, че нашите майки, бащи, баби и дядовци да получат най-накрая това, за което са работили през годините. Оставам настрана, че пенсионната реформа тепърва предстои, но това е първа крачка, която е задължаваща за следващо Народното събрание. Дай боже и за редовен кабинет. Тук е редно да кажа, че вчера беше гласувано и майчинсството за втората година в размер на 650 лв. "БСП за България" и ние като коалиционен партньор АБВ изпълняваме ангажиментите си, които сме поели пред гражданите и пред сънародниците в рамките на предизбонни кампании. Днес продължаваме. Излишно е да кажа, че в петък, когато ще гледаме големия бюджет, там наддаването ще продължи с бясна скорост. Днес до 12.00 ч. направените предложения за големия бюджет надхвърляха 40 спрямо предложеното от правителството. Много се надявам на разум в политическите сили и на това, че отиващото си 46-ото Народно събрание трябва да вземе тези решения, които да гарантират стабилност на институциите, възможност на правителството, каквото и да е то- същото служебно или ново такова да изпълни ангажимента си и да прекара държавата през очертаващата се нелека зима за всички нас. Това е нещото, за което работим и ще го отстояваме до последно и в петък и в последните дни на 46-ото НС. Оттам нататък избирателят ще каже какво ще бъде съотношението на силите в 47-мия парламент", допълни още заместник-председателят на АБВ. Той припомни и на колегите си от ГЕРБ, че в рамките на 44-ото те, са си гласуваха възможност правителството да тегли кредит до 10 млрд. По думите му по това е изтеглен заем от последното правителство на Борисов в размер на 4.5 млрд. "Има едни 5 млрд., които не са теглени. Ние от ПГ на "БСП за България" категорично заявяваме, че не е необходимо да бъде теглен заем, парите в бюджета са налични. Въпрос на разчети на Министерство на финансите и събираемост още един път връщам въпроса на събираемостта на акциза. Ако той не е събран в рамките и размера, който трябва да бъде, защото по наши изчисления, то й е приблизително колокото ръста на събираемост и ДДС. Това е напълно достатъчно за обезпечаване на разходната част на бюджета, които вчера бяха гласувани. Голяма част от предложенията, които касаеха увеличенията на пенсиите, за които се твърди, че ще натоварят бюджет, бяха подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Ако са имали своите мотиви да бъдат така добри и да кажат, че не желаят да осигурят средства за българските пенсионери", каза Маринов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Бойко Борисов, ГЕРБ: Вдигането на минималната пенсия е само в угода на президента

След вчерашното, съпътствано със скандали решение на депутатите, минималната пенсия става колкото минималната работна заплата, като това се прави само в угода на Румен Радев и предстоящото му участие в изборите. Това каза в изявление в централата на партията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него следващото редовно правителство или ще вдига данъци, или ще тегли голям заем. „Или ще трябва да се самоубие политически като орязва разходи“, предположи той. Бойко Борисов видя решението на парламента за пенсиите като политически пиар за Румен Радев в навечерието на президентските избори. „Дали държавата ще фалира, какво ще се случи след това – няма никакво значение: всичко за благото на човека Румен Радев и неговата компания“, подчерта бившият премиер. По думите му „няма разумен човек, който да оправдае това скачане на пенсиите и публичните разходи“. Според сметките на ГЕРБ още преди актуализацията на бюджета сме на 5% дефицит и има риск от наказателна процедура за свръхдефицит, която ще удари следващото правителство. Бойко Борисов посочи още, че Румен Радев „самоубива“ следващия кабинет. Бившият финансов министър Кирил Ананиев също критикува цялата процедура, като подчерта, че тя показва, че партиите не разбират материята, по която работят. По думите му забавянето на Плана за възстановяване, приходите от който са заложени в актуализацията, може да доведе до дефицит от 1,6 млрд. лева. Бившият премиер се обърна към парламентарната група на "Има такъв народ" и ги призова да излязат от пленарна зала, заедно с ГЕРБ, за да не се гласуват "глупостите в бюджета".
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Петков: Актуализацията на бюджета трябва да се приеме в заложените от нас рамки

Невероятно важно е актуализацията да се приеме в рамките, които ние сме заложили. Това каза в изявление служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кирил Петков обясни, че ако се променят мерките за помощ, като например 60/40, може да се стигне до забавяне и парите да не стигнат до бизнеса в кратки срокове. „Промяна на мярката 60/40, например, би означавало нова комуникация с ЕС и потенциално забавяне с няколко месеца. Мерките в бюджета са заложени правилно и не трябва да се променят, ако искаме тези пари да дойдат навреме за бизнеса. Навременната помощ е много по-добра от помощ някога“, обясни министърът, като призова депутатите да имат предвид думите му.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът продължава работа с второто четене на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване

Парламентът продължава работа с второто четене на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване. Депутатите започнаха работа по доклада за второ четене на извънредно заседание вчера. Народното събрание трябва да се върне на параграф 1 от актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. , където са приходите и разходите в бюджета. Парламентът ще гласува параграфа за трети път, тъй като депутатите трябва отразят приетите след това решения. Става въпрос за увеличение на минималната пенсия на 370 лв. от 1 октомври или това за добавка към пенсиите в размер на 120 лв. за месеците октомври, ноември и декември, както и за увеличението на майчинските за втората година на 650 лв. След това депутатите трябва да разгледат на второ четене промените в бюджета на НЗОК за 2021 г.

Принтирай    Оразмери текст   + -