БСП върна нереализиран мандата за съставяне на правителство

7 Септември 2021 | 16:50 | 0
БСП върна нереализиран мандата за съставяне на правителство
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

БСП върна на президента нереализиран третия и последен мандат за съставяне на правителство. Социалистите не успяха да постигнат договорка с останалите парламентарно представени партии и сега следват втори за годината предсрочни парламентарни избори. Датата им все още е неясна. Нея ще определи държавният глава. Левицата получи мандата за сформиране на кабинет още на 27 август, но се забави с връщането му, за да може настоящият парламент да приеме актуализацията на бюджета. По-сложното в случая е, че освен парламентарни, предстоят и президентски избори. По тази причина Румен Радев ще проведе срещи с представители на ЦИК, за да се обсъди възможността вотът да е 2 в 1.

Корнелия Нинова, БСП: Решението да върнем мандата още днес ускори желанието за работа в парламента
Решението БСП да върнат мандата още днес е ускорило желанието за работа в парламента. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на партията Корнелия Нинова.
"Направихме всичко възможно да бъде съставено правителство. Предложихме открит разговор, пред камерите, на трите т.нар. "партии на протеста", дадохме възможност и оставихме отворен разговора за кандидатури за министри, нищо не налагахме силово като мандатоносител, защото много добре знаем каква е тежестта на третия мандат. Трите партии обаче отказаха", коментира Нинова.
Според нея е било напълно разумно и възможно да има мнозинство, което да излъчи редовен кабинет. "Нямаше обективна причина да не съставим кабинет".
Нинова каза още, че от БСП са на мнение, че е по-добре изборите да бъдат "2 в 1", за да не се гласува три седмици подред в панемична и зимна обстановка, макар да са уверени, че това ще намали избирателната активност и че избраните депутати, парламентът и президентът няма да имат достатъчно тежест и легитимност да правят политика.
Що се отнася до актуализацията на бюджета, тя отказа да прогнозира какъв ще е крайният резултат поради нежеланието на партиите да говорят на един език и поне в тази ситуация да бъде сформирано мнозинство.
Нинова беше категорична, че биха подкрепили всяко предложение, което е в подкрепа на българските пенсионери. "Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите беше отхвърлено, затова подкрепихме предложението на ДПС за 120 лева към пенсиите за COVID кризата", каза тя.
"Актуализацията на бюджета е до края на годината, защото е за COVID кризата. Ако COVID кризата продължи и след декември и Законът за извънредните ситуации се удължи със съответните мерки, тези 120 лева трябва да продължат", обясни тя и допълни, че преизчислението на пенсиите ще е постоянната добавка към доходите на пенсионерите.
На въпрос дали БСП ще участва в коалиция на предстоящите избори, Корнелия Нинова отговори, че тепърва ще се обсъжда формулата за явяване на партията на вота.

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Избори 2 в 1 е по-добрият вариант в интерес на българите

Избори 2 в 1 е по-добрият вариант в интерес на българите. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите й в противен случай това ще бъде натоварващо за хората.
„Говорихме за изборите, попитахме Радев дали има решение кога ще бъде разпуснато Народното събрание и той отговори, че утре са поканили ЦИК, за да даде професионално мнение кога и как могат да бъдат организирани изборите и тогава ще се произнесат“, допълни тя.
Корнелия Нинова посочи още, че в момента най-важно е парламентът да приеме актуализацията на бюджета.
Лидерът на левицата допълни, че днес в парламента ГЕРБ, ДПС и БСП са гласували за това пенсионерите да получат 120 лв. отгоре до края на годината заради COVID кризата. Според нея това е справедливо и задължително. Нинова отрече да има коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС, каквито твърдения направиха от “Има такъв народ”.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност за сформиране на правителство

Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност за сформиране на правителство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при връщането на третия и последен нереализиран мандат за съставяне на правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не срещнахме подкрепа от страна на ИТН, ДБ и ИБГНИ. Поради това връщаме мандата неизпълнен“, допълни тя.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Чакат ни нови избори и преговори за съставяне на кабинет и вярвам, че БСП ще бъде активен участник в тях

Чакат ни нови избори и преговори за съставяне на кабинет и вярвам, че отново БСП ще бъде активен участник в тях. Това каза президентът Румен Радев по време на връщането на нереализирания трети и последен мандат за съставяне на правителство от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той поздрави лидера на левицата Корнелия Нинова за отговорния подход при преговорите за съставяне на правителство.
„Използвам случая да благодаря и на министрите и заместник-министри социалисти в служебното правителство, които с отговорната си работа заслужиха до момента уважението на хората“, допълни държавният глава.
Румен Радев пожела успех на БСП на предстоящите предсрочни парламентарни избори.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Явор Божанков, БСП: Не се опасяваме с кого ще ни „пакетирате“ предизборно - важно е, че подкрепихме увеличаването доходите на възрастните

Експертите на БСП искаха преизчисляване на всички пенсии. То не бе подкрепено от другите партии. Мотивите да искаме преизчисляване на пенсиите и да се борим системно за повишаване доходите на възрастните хора са повече от всякога - увеличаване цените на парното, на газта, на тока, на храните и то с двуцифрени проценти, налага да увеличим и доходите на пенсионерите, които са на ръба на оцеляването, обяви от трибуната на Народното събрание депутатът от „БСП за България“ Явор Божанков. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
Той уточни: „След като нашето предложение не беше подкрепено, ние подкрепяме другите предложения, които са в посока увеличаване на доходите на пенсионерите, без да се опасяваме с кой ще ни „пакетирате“ предизборно - с този или с онзи. Защото когато се върнем при нашите майки и бащи, при възрастните хора, при нашите избиратели, които ни гледат и са ни пратили тук с надежда, ние трябва да дадем ясен отговор какво направихме, за да увеличим техните доходи“.
„И е срамно, недопустимо както в миналото събрание с процедурни хватки, предизборни аргументи и нападки кой с кого бил и каква коалиция направил, за пореден път да оставим възрастните хора без доходи в това трудно положение”, заяви народният представител, след като „БСП за България“ подкрепи добавка от 120 лв. на месец за всички пенсионери до края на годината.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на парламентарната група на „БСП за България“

От 17.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Принтирай    Оразмери текст   + -