136 години от Съединението

6 Септември 2021 | 11:37 | 0
136 години от Съединението
Снимка: Столична община

България чества 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Общоградски чествания по повод националния празник се организират във всички градове на страната, въпреки епидемичната обстановка. В честванията се включват представителни на военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част. Военнослужещите в този ден отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение, а стотици граждани свеждат глава в знак на признателност към делото на загиналите във войните и борците за независимостта и свободата на България. Кулминацията на честванията е на площад "Съединение" в Пловдив, където по традиция ще се състои тържествената заря-проверка.Агенция „Фокус“
Жители на Пловдив призоваха президента Румен Радев към „единство“

Жители на Пловдив призоваха президента Румен Радев към „единство“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. По време на тържествената заря-проверка в Пловдив по повод 136 години от Съединението на България една група от присъстващите викаше: „Единство“, в момент, в който от трибуната говореше държавният глава.
Друга агитка пък ръкопляскаше по време на речта му и след и в паузите викаше: „Браво“.
Президентът поздрави хората след тържествената церемония, като се доближи до тях и се ръкува. с него беше и пловдивският кмет Здравко Димитров, който също реши да отиде до гражданите.
Тази вечер при официалните гости не се присъедини пловдивският митрополит Николай, който всяка година на тази дата присъстваше на официалното честване.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: 6 септември 1885 г. е най-пловдивския ден в новата ни история, затова всяко идване в нашия град е среща с уроците на Съединението

6 септември 1885 г. е най-пловдивския ден в новата ни история, затова всяко идване в нашия град е среща с уроците на Съединението. Това каза кметът на Пловдив Здравко Димитров в словото си по повод 136 години от Съединението и Празника на града по време на тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на Общината.
"През изминалите вече 136 години Съединението между Княжество България и Източна Румелия е плод на една романтична митологизация, може би единствената основателна в модерната ни история. Защото от историческо събитие с конкретен резултат то се е превърнало в наша национална символика. Ние винаги ще свързваме надписа над Народното събрание с българските победи през далечната 1885 година", коментира той.
"След Берлинския конгрес нашите предци, тук в Пловдив, осъзнават, че живеят в една област, замислена като многонационален културно-политически експеримент. Но те знаят, че не съществува никакво право да се предава един народ от държава в държава, сякаш е някаква собственост. И само за шест години изграждат една държава-сестра на същинска България, която после дръзко се присъединява към нея въпреки всичките предупреждения и забрани, въпреки изпитанията на една коварна война. През тези години Пловдив е водещ духовен център на целокупна България. Пловдивчани не се опияняват от идеята да бъдат столичани в един турски вилает. Те разбират, че модерност означава преди всичко скъсване с традицията и върху снагата на ориенталския град започва изграждането на новия европейски Пловдив - с първата обществена градина в българските земи, първия общобългарски всекидневен вестник "Марица" и професионален театър, библиотека и музей, с новите сгради на Мъжката и Девическата гимназия", отбелязва Димитров.
"През тези години в Европа все още надделява политическото недоверие относно държавнотворческите способности на българите. Но създаването на Източна Румелия като по-богата, по-добре организирана и по-демократична държава от Княжеството, показва на европейската дипломация политическото бъдеще на българите и тяхното геостратегическо значение. Основните факти в тяхната последователност по пътищата на Съединението следва да бъдат поставени дълго преди неговото провъзгласяване. Осуетяването на турското военно присъствие, игнорирането на някои задължения на областта към Високата порта, цялостното побългаряване на нейния политически и културен живот, етническото господство на българите в парламентарния живот и администрация са важни победи по пътя към Съединението. Тази първоначална борба за отстояване на българския характер е в основата на източнорумелийския триумф", посочва кметът на Пловдив.
"Изграждането на замислената автономна провинция Източна Румелия като втора българска държава и Съединението показват, че въпреки усилията на Великите сили да се възползват от упадъка на Османската империя, нейната съдба е предопределена и тя навлиза в последната фаза на своето съществуване", казва още той.
"В миналото ние търсим онези особени процеси, събития и личности, които продължават да обсебват нашето въображение. Те не са само послания, те са най-вече предупреждения. Има уроци, които не трябва да бъдат забравяни. Историята не е само летопис на сражения, триумфални шествия, величия и провали, а част от морала на човечеството", заявява Здравко Димитров.
"И през тези румелийски години има привърженици на тактиката на изчакване, която не изключва възможността акцията да бъде осъществена с трагично закъснение или да не бъде предприета никога. Нашите предци осъзнават, че всяко недомислие в историята, когато просъществува достатъчно дълго, остава и за векове. Можеше и досега някъде при Ихтиман да има граница с паспортни служби и митнически ограничения. Ако не беше едно дело, един дързък акт, една спечелена война и най-вече едно рядко за нашите условия и нрави постоянство, допълнено с решителност", добавя той.
"Дейците на Съединението "вътре" в Източна Румелия начело със Захари Стоянов и старите войводи успяват да видят пролуките в дипломатическите отношения между Великите сили. Най-големият исторически капитал в техните действия си остава еволюционната практика на предварителната подготовка, която довежда до изригването на пловдивската революция. Чувството за исторически момент, за съотношението на силите, за умереност в исканията се допълват в един хармоничен краен ефект. През лятото на 1885 година връзка със съзаклятието установяват и офицерите от Пловдивския гарнизон начело с майор Данаил Николаев. Заедно със своите войници те остават верни на клетвата пред майка България", посочва Димитров.
"Несъмнено през тези години сред българските политически кръгове има едно интуитивно съгласие, продиктувано от потребностите на Отечеството. Така българската общественост, отделните партийни дейци и формации успяват не само да преодолеят острите си вътрешни противоречия и личната си неприязън, но и да осъществят едно единодействие, рядко срещано в новата ни история", отбелязва той.
"В пловдивската есен на 1885 година Съединението решава завинаги провокативната дилема "румелийци или българи". Изкуственото разделение, което застрашава националното единство, е пометено от самия народ. 6 септември 1885 година става най-пловдивския ден в новата ни история. Денят, в който пловдивчани избират да бъдат българи. Затова всяко идване в нашия град е среща с уроците на Съединението и съкровените изяви на българския дух", завършва Здравко Димитров.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Вярвам, че 136 години след Съединението сме узрели да надмогнем всички разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната

Вярвам, че 136 години след Съединението сме узрели да надмогнем всички разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив по повод Деня на Съединението, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.
"Съединението на България се случва само седем години след възкръсването на страната, затова вярвам, че днес, 136 години по-късно, ние сме узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на демокрацията, справедливостта и просперитета на страната. Ключът е дуга на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувство, което с времето бе корозирало от идеологически, котерийни, класови и други деления, които днес възспират нашия ход напред. Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че, макар че сме различни, сме един народ, че нашите различия не са посод за разкол, а часат от богатството и потенциала на нацията", посочи още той.
"Актът на Съединението е най-вдъхновяващият епизод на дръзката ни политическа история. Това не е мъртва история, а урок по единение в името на свободата, достойнството и добруването на отечеството", заяви държавният глава.
"Вечна памет на храбрите българи, които сградиха съдбите си в националния идеал! да живее свободна и единна България", завърши Румен Радев.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Време е да се излекуваме от комплексите за историческа обреченост, защото сме показали, че можем да постигаме големи цели

Време е да се излекуваме от комплексите за историческа обреченост, защото сме показали, че можем да постигаме големи цели. Това каза президентът Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив по повод Деня на Съединението, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. На събитието присъстват вицепрезидентът Илиана Йотова, министри, дипломати, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на Народното събрание, депутати, военни, духовници, кметове, областният управител на Пловдив д-р Aнгел Стоев, представители на различни институции и много жители и гости на града. Слово произнесе и кметът на Пловдив Здравко Димитров.
"През септември 1885 г. нашият дързък народ, уверен в своето право, заличи границите, натрапени от Берлинския конгрес. Без да чакат одобрението на Великите сили, българите от Княжеството и Източна Румелия поправиха историческата несправедливост и предприеха най-великата стъпка към единението на нашия народ в изконните му земи. Сториха го с мисъл и кураж, с дружни усилия и с удивителна политическа зрялост, която постигна целта почти без кръвопролитие. Показаха решимост, която разколеба всички външни врагове на Съединението и ги отказа да противодействат", изтъкна държавният глава.
"Само два месеца по-късно младите ни генерали разгромяват срънските генерали при Гургулят и Сливница, с което Съединението на България става необратимо историческо завоевание", допълни той.
"136 години оттогава. Какви са уроците за нас днес? Време е да се излекуваме от комплексите за историческа обреченост, защото ние сме показали, че можем да постигаме големи цели. Да го правим цивилизовано. Успели сме в миналото, можем го и днес", заяви Румен Радев.


Агенция „Фокус“
Патриарх Неофит: Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението

Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по повод Деня на Съединението на България.
„Възлюбени в Господа братя и сестри, в деня на Съединението на славната ни Българска държава се обръщаме към всички вас с отеческа обич и искрен поздрав. Сърцата ни се изпълват с радост и вълнение при спомена за това родолюбиво дело. Преди 136 години, с Божия помощ нашите предшественици, които обединени от вярата, доброто и надеждата за светло бъдеще на идните поколения, обединиха народа и успяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, но не и по дух – единен български народ“, посочва патриарх Неофит.
„Съединението прави силата“ – емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи.
В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда – Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл (1 Кор. 1:10), за да бъдем всички едно(Йоан 17:21), така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец. Непреходни са думите на Спасителя: „всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои” (Мат. 12:25), без обединение и единомислие“, отбелязва той.
„В празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си, в това, което се случва в съвременното ни общество – дали това е духът на единството и Съединението или е духът на разединението?!“, подчертава патриархът.
„Всесърдечно молим Всеподателя на всички блага Господ Иисус Христос – духът на единството никога да не оставя обичния ни български народ, държавата и обществото, така, както всякога и светата ни Българска православна църква се стреми и ратува за единение и просперитет на народа и на скъпата ни Родина България!“, казва още патриарх Неофит.
„Обични в Господа Братя и сестри, нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 г. Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа“, призовава той.
„Драгоценно е нашето народно и църковно единство! Единствено със силна вяра, упование и молитвено прибежище в Бога, ще оделотворим единението на народа, и чрез усилията на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предци!“, заявява патриархът.
„Бог да пази България! Честит и благословен празник! За много години!“, завършва той.


Агенция „Фокус“
Над 150 младежи от ГЕРБ и председателят на партията Бойко Борисов поднесоха венци и цветя пред паметника на Съединението в Пловдив

Над 150 младежи от ГЕРБ от цялата страна, заедно с председателя на партията Бойко Борисов, поднесоха венци и цветя пред паметника на Съединението в град Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
В инициативата на МГЕРБ по повод 136-та годишнина от Съединението между Княжество България и Източна Румелия се включиха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народните представители от Пловдив Дани Каназирева, Радомир Чолаков, Пенчо Малинов и Иван Тотев.
Инициативите на МГЕРБ за отдаване на почит на националните празници на България са традиционни и събират все повече участници от всички области на страната.


Агенция „Фокус“
Георги Георгиев, кмет на Дългопол: Нека в деня на Съединението си пожелаем да бъдем единни, за да съградим достойно бъдеще за страната и децата ни

Нека в деня на Съединението си пожелаем да бъдем единни, за да съградим достойно бъдеще за страната и децата ни. Това заяви кметът на Дългопол Георги Георгиев по повод Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Общината.
"Преди 136 години, актът на Съединението между Княжество България и Източна Румелия слага началото на заветната цел на българския народ да се бори за истинската свобода и независимост на България!
И неслучайно девизът “Съединението прави силата”, от думи изсечени върху монети и надпис върху фасадата на Народното събрание, се превръща в символ на българския дух, който следва една мечта, че заедно можем да постигнем повече! Затова нека днес си пожелаем да бъдем единни, за да съградим достойно бъдеще за страната и децата ни!
Честит празник!“, каза Георги Георгиев, кмет на Община Дългопол.


Агенция „Фокус“
Владимир Маринов: Да помним, че България е силна, когато е единна, днес отговорността е наша и е време за държавническо поведение

Народният представител от Коалиция „БСП за България” и заместник-председател на ПП АБВ Владимир Маринов участва в тържествата за 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в село Първенец, община „Родопи”. Той положи цветя в знак на признателност към делото върху паметната плоча, която ознаменува бележитата дата, заедно с кмета на общината, кметове на населени места, общински съветници и граждани. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ.
„Горд съм, че на този ден десетки съграждани и приятели са тук да почетем героите на Съединението. Днес повече от всякога ни е нужно да се върнем към корените си, да се вгледаме в славната българска история, която е написана с кръвта на нашите предци. Да повярваме в тяхното верую: „Съединението прави силата”! Вярвам, че сме мъдри и повече няма да дадем възможност на “едни” да тъпчат всичко що е Държава и да си мислят, че са нещо повече от едно конюнктурно недоразумение. Наша е отговорността и е време за държавническо поведение”, каза народният представител Владимир Маринов.
Името на село Първенец е свързано с този ден. В тогавашното Дермендере е проведено заседанието на Българския таен централен революционен комитет, на което се взема решение да се осъществи акта на Съединението.
Владимир Маринов ще вземе участие в тържествената заря-проверка на площад „Съединение” в Пловдив и празника на града. В знак на признателност и преклонение, от негово име ще бъде поднесен венец на Паметника на Съединението.


Агенция „Фокус“
Община Ямбол представи изложбата „Ямболският принос в Съединението и Сръбско-българската война“

Община Ямбол представи експозиция, посветена на Съединението и Сръбско-българската война. Тя е подредена пред зелените площи срещу сградата на Регионална библиотека „Георги Раковски“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Жителите и гостите на града имат възможността да се запознаят с хронологията на събитията в Ямболския регион, предшестващи акта на Съединението: протестите срещу решенията на Берлинския конгрес, ямболското представителство на Учредителното събрание с изявено желание за обединение, създаването на гимнастическо дружество „Сокол“, образуването на таен революционен комитет, на поборническо дружество и др.
Хората ще се запознаят с личностите от Ямбол и свързани с града, които работят за съединисткото дело и се сражават в негова защита във „Войната на капитаните срещу генералите“: кметовете на Ямбол Димитър Хаджииванов, Киро Икономов и Георги Хаджипанайотов, подполковник Стефан Любомски, опълченците Христо Векилов и Димитър Куртев, Димитър Влахов, капитан Кирил Козловски, капитан Стилиян Ковачев, Желю войвода, капитан Георги Янков, командирите на ямболските военни подразделени – капитан Христо Драндаревски, майор Димитър Филов, капитан Атанас Дуков и др., както и с ямболските доброволци, сражавали се срещу сърбите: Димитър Тенекеджиев, Тодор Чешмеджиев, Дочо Бъчваров, Тошко Чобанов, Колю Жеков, Георги Вълчев и много други.
Изложбата е изготвена с материали и снимки от Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей - Ямбол.


Агенция „Фокус“
Ямбол отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Община Ямбол чества Деня на Съединението с ритуал по издигане на националното знаме и церемония по поднасяне на венци и цветя. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Празникът пред сградата на Община Ямбол започна в 10.15 часа с маршове, изпълнени от Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие – 1862“ – Ямбол с ръководител маестро Васил Шейтанов.
Началото на ритуала по издигане на националното знаме беше дадено с команди от началника на гарнизон Ямбол полковник Милен Димитров и началника на почетния караул капитан Станимир Димитров в 10.30 часа.
Трибагреникът беше издигнат под звуците на Химна на Република България „Мила Родино“, написан точно във връзка с празника – от Цветан Радославов на път за фронта по време на Сръбско-българската война.
Кметът на община Ямбол Валентин Ревански поздрави присъстващите официални лица, военнослужещи и граждани с думите: „Честит празник на Съединението! Днес отново сме тук, за да почетем това изцяло българско дело и отново да си спомним за нашите герои, направили крачка към сбъдването на националния идеал! Съединението на Княжество България и Източна Румелия възстановява справедливостта спрямо народа и държавата ни, независимо от волята на Великите сили, независимо от Берлинския договор. Без политическо разделение и със собствени сили политици и народ заедно защитиха Отечеството! Малко са тези събития в световната история, при които народите водят своите водачи.
Сто тридесет и шест години по-късно сме длъжни да отбележим приноса на Ямбол в организацията и защитата на Съединението.
Вярвам, че и днес ние носим несломимия дух на знайните и незнайни български герои и помним завета, който са ни оставили нашите предци!
Сега повече от всякога имаме нужда да бъдем единни и да се вслушаме в мъдростта на вековете. Да се стремим повече към нещата, които ни обединяват, а не да се делим на думи или дела. Да защитаваме интереса на тези, които са избрали да работим в името на България и да бъдем обединени в добри общи каузи.
Готов ли е обаче днес всеки да загърби своите лични интереси, занимания и очаквания? Само така всеки един от нас може да бъде достоен наследник на смелите ни предци. Българският дух е бил несломим хиляди години, непреклонен е и днес, въпреки всички трудности!“.
Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий, архиерейски наместник на Ямболска духовна околия, отслужи благодарствен молебен за святото дело на Съединението – първото значимо събитие в новата българска история.
В 10.50 часа започна празничното шествие, което премина по ямболските улици под звуците на маршовете на Духовия оркестър до Паметника на загиналите за националното ни освобождение (до хотел „Тунджа“), където в 11.00 часа започна церемонията по поднасяне на венци и цветя.


Агенция „Фокус“
136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България бяха отбелязани в Свищов

По случай Националния празник на България – 6 септември, кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев и секретарят на Общината Любомира Петрова поднесоха от името на общинското ръководство венец, в знак на признателност, пред статуята на Свободата в града. Това съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.
С оглед спазване на противоепидемичните мерки и запазване здравето на хората, тази година не се състоя предвиденото в културния календар общоградско поклонение по повод 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България, но всеки жител на Свищов свободно може да отдаде почитта си към героите на България.


Агенция „Фокус“
Пловдивският митрополит Николай пред паметника на Гаврил Кръстевич: Нека от тук политиците отговорят вярват ли в Бога, обичат ли народа си и готови ли са да пожертват егото си за България

Преди близо година и половина, по повод честването на 150-та годишнина от създаването на Българската екзархия, пред общинските съветници на Пловдив припомних кой е Гаврил Кръстевич и какво е значението на неговото дело за българската църква и за българската държава. Това каза в словото си при откриването на паметника на Гаврил Кръстевич Пловдивският митрополит Николай, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив.
„Тогава се помолих да се случат две неща - Гаврил Кръстевич да бъде обявен посмъртно за почетен гражданин на Пловдив и в града ни да бъде издигнат негов паметник. Благодаря на кмета и на членовете на пловдивския Общински съвет, които откликнаха на първата молба и прогласиха Гаврил Кръстевич за почетен гражданин на Богоспасяемия град Пловдив.
Нашата епархийска църква, от своя страна, пое със собствени сили и средства изпълнението на втората част от задачата и днес осветихме и откриваме паметника на този заслужил църковен и народен деятел в двора на катедралния ни храм. Тук, където е започнало движението, довело до създаването на Българската екзархия, на самоуправляващата се Българска православна църква. Дело, за което Гаврил Кръстевич има най-съществен допринос“, добави митрополит Николай.
Той още веднъж припомни какви са заслугите на Кръстевич за Съединението на България и най-вече за това то да се осъществи без капка кръв. „С неговата дясна ръка са съставени два документа и един е останал написан. Двата написани документа са: ферманът за прогласяване на Българската екзархия и първият Екзархийски устав. Документът, който е останал ненаписан, е една телеграма до Цариград, с която областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич да извести централната власт, че в Пловдив започва движение за съединението на провинцията с Княжество България и да изиска изпращането на войска за неговото потушаване. Макар че е бил длъжен да напише тази телеграма, той не я е написал.
Благодарение на написаните от него документи днес имаме независима Българска православна църква. Благодарение на онази, останала ненаписана телеграма, днес празнуваме Деня на Съединението на България“, посочи той.
Митрополит Николай направи и един интересен паралел, като съпостави делото на Кръстевич с това на Захари Стоянов, на чиято паметна плоча днес се полагат цветя, и посочи, че именно той пръв е изпъолзвал „речта на омразата“, която и днес политиците у нас владеят.
„Неговите заслуги за Съединението, а и за България, са също големи. И все пак, в периода 1884-1885 г., като публицист в Пловдив Захари Стоянов е излял тонове мастило, за да ругае, обижда и подиграва областния управител Гаврил Кръстевич във вестниците. Това днес се нарича „реч на омразата“. Да, Захари Стоянов ни е оставил едни от най-добрите образци на жанра „политическа реч на омразата“, който жанр и днес е обхванал българския политически живот, проникнал е в медиите, а оттам заразява цялото наше общество. В резултат на вестникарските писания на Захари Стоянов на 6 септември 1885 г. Гаврил Кръстевич е бил унизително разкарван и осмиван по улиците на този град и накрая е бил изгонен от него като псе. Но не е мръднал пръста си, за да се защити. И не е казал една лоша дума. Да, Захари Стоянов ни е оставил една от най-важните книги за националното ни самосъзнание: „Записките по българските въстания“. Гаврил Кръстевич ни е оставил Българската екзархия, чиито граници, определени във фермана, който той е написал, са били етническите граници на българския народ. Да го кажа още по-ясно, той лично е начертал границите на Санстефанска България. И, заминавайки си от Пловдив, пак той ни е оставил съединена България. На чието Народно събрание после Захари Стоянов е бил председател.
Едва ли някой има право да каже кой от двамата е по-важен. По-важното е друго. До днес всяка година Захари Стоянов получава цветя от благодарните потомци. От днес нататък цветя ще може да получава и Гаврил Кръстевич. Така е редно. Така е справедливо. Една от задачите на Църквата е да посочва кое е редно и какво е справедливо. Да задава мярката, спрямо която да се преценяват делата, както на историческите личности, така и на техните днешни потомци, като по този начин да подсеща потомците за техните задължения и отговорности, ако те случайно са ги позабравили.
В никакъв случай не противопоставям Гаврил Кръстевич и Захари Стоянов. Просто искам да отбележа, че понякога заслугите на политическите деятели могат да се преценят само от дистанцията на времето. И, че осмиваният днес може да се окаже герой утре. Иисус Христос казва: „Не съдете, за да не бъдете съдени!“. Така че нека никога не бързаме да съдим днес. Има кой да съди. А Той съди справедливо.“, каза още Пловдивският митрополит.
Той посочи също, че мимолетните човешки амбиции и страсти нямат никакво значение, когато става дума за спасението на българския народ, което не може да стане без Българска православна църква и без българска държава, които да действат в синхрон помежду си.
„Най-важният урок, завещан ни от Гаврил Кръстевич, е, че трябва да имаме търпение, търпимост и толерантност, да стоим стъпили върху неразрушимата скала на православната вяра и на православните ценности и да работим всякога неотклонно за доброто на българския народ и на България.
Искрено се надявам да приемете знака, който поставяме днес тук в двора на църквата „Св. Богородица“ в Пловдив не като паметник, а като знак за началото на така жадуваното и необходимо на нашия народ помирение. И като начало на един оздравителен процес на преосмисляне и на поставяне на правилни оценки на събитията и на дейците от по-старата, но и от съвременната ни история“, призова Пловдивският митрополит. „За да бъде, според нас, оценката правилна, на дейците – исторически и съвременни – трябва да бъдат зададени три прости въпроса: вярвате ли в Бога, обичате ли българския народ и готови ли сте да пожертвате личния си статут и амбиции в името на България?
Гаврил Кръстевич е отговорил утвърдително и на трите. Затова Българската православна църква го слага на пиедестала, на който днес го поставяме, и вярвам, че никой няма да дръзне да оспори това наше решение. Колкото до трите въпроса, тях Гаврил Кръстевич ги отправя към съвременните български политици. Нека, заставайки тук, пред него, те си зададат тези три въпроса и им отговорят, всеки за себе си. Вярват ли в Бога, обичат ли народа си и готови ли са да пожертват егото си за България? Ние не държим да чуваме отговорите по медиите. Ще узнаем какви отговори са си дали, когато видим какви са били делата им.“, добави митрополит Николай и благодари на всички, които са се потрудили, за да стане реалност този паметник.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов: Преди 136 години българите самоотвержено и героично са реализирали българския идеал - Съединението, днес ние имаме безусловно нужда от този пример

Преди 136 години българите самоотвержено и героично са реализирали българския идеал - Съединението, днес ние имаме безусловно нужда от този пример. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България.
„Преди 136 години българите са показали кое е правилно. Самоотвержено, героично, отговорно, патриотично са реализирали българския идеал - Съединението“, заяви лидерът на ИТН.
„Това е особено важно днес, когато ние имаме безусловно нужда от този пример. Честит празник!“, посочи Трифонов.


Агенция „Фокус“
Кметът на Сливен Стефан Радев: Свободата, Съединението и Независимостта не са ни дадени даром и трябва да помним тяхната цена

Свободата, Съединението и Независимостта не са ни дадени даром и трябва да помним тяхната цена. Това се казва в поздравление от кмета на Сливен Стефан Радев по повод 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
"Днес отбелязваме една от най-паметните дати в нашата история – Княжество България се обединява с Източна Румелия. На този ден преди 136 години България прави решителна крачка и устремена и изпълнена с воля, започва отново да гради своето бъдеще. В името на националния идеал! Съкровената и изстрадана мечта за целокупен народ е сбъдната. Идеята и акта на Съединението, са отстоявани и постигнати с политическа зрялост, решителност и доблест", посочва той.
"Свободата, Съединението и Независимостта на България не са ни дадени даром и ние трябва да помним и да знаем тяхната цена и какво е коствало на онези преди нас постигането им. Днес, в името на техния подвиг и саможертва, но и за светлото бъдеще на нас и децата ни, нека бъдем по-сплотени и не забравяме, че заедно можем да постигнем не само много, а всичко!", призовава кметът на Сливен.
"Честит празник! Да живее България!", завършва Стефан Радев.


Агенция „Фокус“
В Пловдив бе открит паметник на Гаврил Кръстевич - един от учредителите на Българската екзархия

В Пловдив бе открит паметник на Гаврил Кръстевич - български възрожденец, юрист и историк, османски съдия и валия, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя, един от учредителите на Българската екзархия, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Кръстевич е и главен управител на Източна Румелия от 1884 до Съединението през 1885 година. Паметникът се намира в двора на катедралния храм „Успение Богородично“ и е построен със средства на Пловдивската митрополия.
Слово за живота и делото на бележития българин произнесе негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който малко преди това отслужи тържествен молебен в катедрален храм „Успение Богородично“.
Пред самия паметник председателят на Общинския съвет Александър Държиков връчи на директора на Историческия музей Стефан Шивачев званието „Почетен гражданин на град Пловдив“, присъдено посмъртно на Гаврил Кръстевич. Решението на Общинския съвет за това е във връзка с навършването на 150 години от обявяване на независима Българска Екзархия.
На събитието присъстваха още народни представители, заместник-кметове, общински съветници, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, заместник областният управител Даниела Николова, общественици, граждани.
По-късно те поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и паметната плоча на кап. Райчо Николов.
Празничната програма в града продължава с концерт на Духов оркестър – Пловдив на стълбите на Каменица.
От 19.00 на площад „Централен“, пред Военния клуб, ще се състои възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. От 19.45 часа в Регионален исторически музей, зала „Съединение“, ще бъде представена експозицията „Пловдив по пътя към модерния свят“.
В 20.30 часа на площад „Съединение“ започва тържествена заря-проверка по повод 136-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
В Казанлък беше отбелязана 136-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

България и Източна Румелия, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
Възпитаници на Школа по художествено слово към НЧ „Искра“ изнесоха литературно-музикална програма, посветена на годишнината. Ръководителят на школата Мая Стоянова припомни някои исторически събития, предшествали Съединението: „Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 година, подкрепен от българския княз Александър I".
"Изстрадалият български народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. Берлинският диктат осакатява извоюваната с толкова кръв и страдание свобода. Този абсурден и престъпен междунроден акт става причина за всички катаклизми на Балканите. Мая Стоянова заяви, че един от големите уроци на акта на Съединението е била висотата на политиците и държавниците от онова време, които пренебрегват разногласията си в името на обединението на България. „Съединението стана, защото българският народ го наложи на политиците“, подчерта Мая Стоянова.
В литературно-музикалната програма по повод празника участваха Школа по художествено слово, солисти от Вокална студия „Искрица“ и Смесен хор „Петко Стайнов“ при Народно читалище „Искра – 1860“.
Славяна ГАЙДАРОВА


Агенция „Фокус“
Бургас отбеляза тържествено 136 години от Съединението на България

Градът отбеляза тържествено 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По традиция честванията започнаха на площад "Атанас Сиреков" в центъра на града, където се проведе военен ритуал по издигане флаговете на Република България, на Европейския съюз и на Община Бургас.
Десетки жсетки жители на града станаха част от празничното отбелязване на празника, а сред официалните лица бяха областният управител проф. Мария Нейкова, зам.-кметовете Красимир Стойчев и Диана Саватева, директорът на "Пътна полиция" ком. Неделчо Рачев, депутати и общински съветници.
Програмата продължи пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк, където представителите на Бургаската духовна околия отслужиха заупокойна молитва в памет на героите. На място бяха положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г. и довела до Съединението на България.
Малко по-късно пред Общината се проведе концерт на ПФА „Странджа“, който по традиция започна с пищно хоро. В него се включиха и дошлите на място жители на Бургас. За празничното настроение през целия ден допринесе музиката на Духовия оркестър.
Мария ПОПЧЕВА


Агенция „Фокус“
Ген.-майор Груди Ангелов: Съединението е не само акт на смелост и храброст, а и проява на политическа далновидност

Съединението от 6 септември 1885 г. е не само акт на смелост и храброст, а и проява на политическа далновидност. Това каза ген.-майор Груди Ангелов, началник на Военната академия „Г.С Раковски“, в празничното предаване „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“.
„Малко известен факт е, че точно в навечерието на Съединението, Англия се оттегля от дипломатическите отношения с Високата Порта и отношенията им са доста обтегнати. Тя оттегля подкрепата си за Османската империя, което е използвано от нашите политици тогава. Тук виждаме вече ролята на единната национална цел, на националния идеал – единението на всички българи. Така че, аз смятам че имаме на какво да се учим и днес, защото България трябва да бъде над всичко и над всеки“, отбеляза генералът.
Той посочи, актът на Съединението показва, че заради изпълнението на този национален идеал България е готова да се изправи срещу всички Велики сили, взели тези пагубни за нашата родина решения на Берлинския конгрес.
„Така че, аз смятам, че има много какво да се поучим в днешни дни от това. Но така разговорът става повече политически, което знаете, че като военнослужещ не мога да коментирам. Ние се стремим, изучавайки историята, давайки примери от историята, анализирайки съдбовните моменти за България, да възпитаваме този патриотизъм, това аналитично мислене, защото то все повече ще ни трябва. Той е в основата на успеха на абсолютно всяка една нация - дългосрочните цели и пътищата за постигане на тези цели.
Ген.-майор Ангелов допълни, че Военната академия продължава инициативата на „отворени врати“ и всяка сряда посреща деца от детските градини и ученици от средния курс, на които им предстои да завършат и да изберат своя жизнен път.
Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
Варна отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Варна отбеляза 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Венци и цветя бяха положени пред паметната плоча на княз Александър Батенберг и пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Почит към родолюбивото дело отдадоха представители на държавната и местна власт, дипломати, народни представители, много граждани.
Поради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, по време на събитието бяха спазени всички изисквания на Министерството на здравеопазването.
Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция „Фокус“
Проф. Валентин Игнатов: Денят на Съединението е доказателство, че можем да следваме мечтите си за по-добър живот, в който всеки оценява привилегията да бъде част от свободно общество

Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е доказателство, че можем да следваме мечтите си за по-добър живот, в който всеки оценява привилегията да бъде част от свободно общество. Това заяви проф. д-р Валентин Игнатов, ректор на Медицински университет – Варна, съобщиха от пресцентъра на университета.
„Уважаеми колеги, скъпи студенти,
В българския исторически календар има една дата, която носи особен заряд. Една дата, която ни помага да си припомним, че обединени сме най-силни и в състояние да постигнем всичко.
Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е доказателство, че можем да следваме мечтите си за по-добър живот, в който всеки оценява привилегията да бъде част от свободно общество. На 6 септември 1885 г. българският народ показва, че има куража и волята да поеме отговорността за изграждането на съдбата си и да живее в обединена и свободна България“, посочи той.
„Иван Вазов пише: „За три дни България създаде цяла епопея." Наш дълг е да съхраним важния завет и, уповавайки се на образованието и науката, да вървим по пътя напред заедно.
Силата на Съединението и днес дава своя израз в лицето на Обединена Европа. Само работейки усилено за едно по-добро бъдеще, можем да бъдем достойни последователи на идеалите на героите, дали живота си, за да я има България днес.
Приемете пожеланията ми за здраве и просперитет на цялата нация!
Честит празник!“, се казва още в поздравителния адрес на проф. Валентин Игнатов.


Агенция „Фокус“
Ген. Константин Попов: Нашите деди ли са били по-мъдри от нас и са превръщали думите в дела

Чувството, че трябва да работиш за останалите, че трябва да жертваш своето лично его в името на общото, винаги е носило позитиви, винаги ни е правило силни. Това каза ген. Константин Попов, бивш началник на отбраната и бивш депутат, в интервю за празничното предаване „За честта и с лавата на България“ по Радио „Фокус“
„Нашите деди, като че ли са били по-мъдри от нас и са свързвали думите с делата. Разбира се словото е важно нещо, думите тежат. И днес най-вероятно ще чуем прекрасни думи. Но, ако те не отговарят на делата, ако не отговарят на фактите, хората наричат тези думи лъжа. Важното е да не се лъжем. Важното е да бъдем честни и пред другите, и пред себе си. И трябва много повече сила, много повече кураж, много повече достойнство, да можеш това, което казваш, да вършиш същото. Това да отговаря на твоята вътрешна потребност“, допълни генералът.
Според генерала, всеки по различни причини носи своето его. Във висшите ешелони това се нарича жажда за власт, за слава, за пари - все неща, които общо-взето не носят щастие. Не носят лично удовлетворение в хората, които преследват такива цели. Защото наистина смисълът е да можеш да даваш, а не да взимаш, посочи той.
„Точно на този празник аз смятам, че много хора ще се замислят, вярвам че ще вържат думи и дела и всички заедно ще направим една по-богата, по-просперираща България, България, в която ние вярваме, обичаме и искаме да сме заедно, уважаващи се хора, хора богати духовно, хора богати и материално“, отбеляза Константин Попов.
Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
С военен ритуал във Велико Търново бяха отбелязани 136 години от Съединението на България

Празничен звън огласи Велико Търново по случай Съединението на България. Точно в 12.00 часа камбаните във всички църкви и на Царевец биха в синхрон по случай 136-годишнината от знаковото историческо събитие, съобщиха от пресцентъра на Общината.
Официалният празник бе почетен и с военен ритуал, състоял сред сградата на Общината и пред паметника “Майка България”. След официалното издигане на националното знаме бяха положени венци и цветя в знак на признателност към българските герои, борили се за свободата, националното обединение и българската независимост.
Слово произнесе заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той припомни, че именно от старата столица започва борбата за национално обединение със създаването на първия комитет „Единство“. Трима бележити търновци имат изключителна роля в защитата на Съединението – Стефан Стамболов, ген. Сава Муткуров и Георги Живков, посочи още проф. Камарашев.
Отслужен бе благослов, а почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ премина в тържествен марш под аплодисментите на великотърновци и гостите на града. Положени бяха цветя и пред паметника на ген. Сава Муткуров в парк “Марно поле“.
По случай празника тази вечер ще бъде излъчен Аудио-визуалния спектакъл „ЦаревградТърнов – звук и светлина“. Представлението е от 20.45 часа и ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”.


Агенция „Фокус“
Областният управител на Пловдив д-р Aнгел Стоев: Наш дълг е да съхраним духа на Съединението и заедно да преодоляваме всички трудности в нашето съвремие и бъдеще

Наш дълг е да съхраним духа на Съединението и заедно да преодоляваме всички трудности в нашето съвремие и бъдеще. Това каза областният управител на Пловдив д-р Aнгел Стоев в поздравителен адрес по повод 136 години от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
„Уважаеми дами и господа, жители на Пловдив и Пловдивска област,
Поздравявам Ви по случай 6 септември – Деня на Съединението и Празник на Пловдив!
Тази дата е една от най-значимите в нашия календар, тъй като е белязала едно велико събитие в историята ни – териториалната и държавна цялост на Родината ни. На 6 септември отдаваме почит на героите, които пренебрегнаха своите разногласия в името на националния идеал“, заяви Стоев.
„Съединението на Източна Румелия с Княжество България е сред най-ярките събития, подготвени и извършени от българи. Наш дълг и отговорност е да съхраним духа на това свято дело и заедно да преодоляваме всички трудности в нашето съвремие и бъдеще“, заяви Стоев.
„На 6 септември отбелязваме и Празника на Пловдив, градът - център на историческите събития от есента на 1885 година. Нека бъдем горди потомци на българите, осъществили Съединението!
Пожелавам на всички здраве, сила и воля! Да носим духа на Съединението и това да личи в делата ни!
Честит празник!“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Поклон пред святото дело на героите на Съединението и Сръбско-българската война, да празнуваме и помним уроците на историята

Поклон пред святото дело на героите на Съединението и Сръбско-българската война, да празнуваме и помним уроците на историята. Това написа кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България.
„Вече никой не може да упреква българите, че са нация, неспособна на държавен живот и че свободата им е нещо харизано“, казва Константин Иречек по повод Съединението. Святото национално обединение се увенчава с успех благодарение на сплотеността на българската войска и политици, загърбили партийните си пристрастия, на решителността на княз Александър І Батенберг и общата воля на целия български народ“, посочи Фандъкова.
„Това обединение на смелостта и копнежите на целия народ прави възможни събитията от 6 септември 1885 г. Защото съединението прави силата и така променя историята.
В изпълнение на предсмъртното желание на княз Александър І Батенберг, той е погребан в София. Гробницата му на бул. „Васил Левски“ също преминава през превратностите на времето – след 1946 г. е затворена за посещения и отворена отново през 1991 г.
Поклон пред святото дело на героите на Съединението и Сръбско-българската война! Да празнуваме и помним уроците на историята! Честит празник!“, допълни тя.


Агенция „Фокус“
Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал, можем и ние

Предците ни са могли да се обединят зад общ идеал, можем и ние. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в къщата на Иван Вазов, където беше представена книгата „Дарителят отец Кирил Нектариев”, съобщиха от пресцентъра на БСП. „В къщата на Иван Вазов, сред атмосферата на неговите книги и двора, в който чорбаджи Марко е събрал многобройната си челяд на вечеря, човек се връща към онези мигове от българската история, с които се гордеем. Съединението е един такъв миг на национално самочувствие и жажда за справедливост“, посочи тя.
„Нашите предци са могли да се обединят в името на общ идеал. Можем и ние. От римско време има една сентенция: разделяй и владей. Но тя е за онези, които искат да властват над народа си и да го отслабват. Нека за нас, които искаме той да добрува, да бъде: обединявай и развивай. Пожелавам честит празник, кураж и вяра на българския народ”, допълни Нинова.


Агенция „Фокус“
Проф. Андрей Пантев: Идеята за добрия народ и лошите управници плътно присъства не само в българската история, но и в световната

Днешният ден символизира една обща воля, порив, идеал, за обединение на всички български землища в една държава. Тогава това се е приемало като началото на един голям процес на събиране на българските земи. Това каза историкът проф. Андрей Пантев, в празничното предаване „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“. „Ние показахме, че имаме дипломация, имаме армия, имаме администрация, имаме данъчна система, която осигури победата в Сръбско-българската война. И затова ние с поклон, благодарствен поклон при това, се обръщаме към небето към онези сенки, които осъществиха това дело“, допълни той. Идея за добрия народ и лошите управници плътно присъства не само в българската история, но в повечето случаи присъства в цялата история. Германците казват – Хитлер като „той“ и нацистите като „те“, посочи професорът. „ Ама една значителна част от тях бяха именно проводници на тази идея. Един прекрасен ден вероятно ще кажат, че не сме могли да излъчим такива дейци, толкова значими, колкото сме били самите ние, но в същото време трябва да кажем, че това, което излъчваме и към което се отнасяме с пренебрежение, антипатии, с ирония, с шегички, това сме ние. Не може, тези хора не идват от планетата Сатурн или Марс. Ние ги излъчваме. И кой ли не се провря, кой ли не се опита, кой ли не се втурна да направи България значима и щастлива. Оказа се, че винаги резултатът е неудовлетворителен, както казваме ние, даскалите“, отбеляза проф. Андрей Пантев.
Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
Започна честването на 136-годишнината от Съединението пред мавзолея-костница „Александър Батенберг“ в София

Започна честването на 136-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България пред мавзолея-костница „Александър Батенберг“ в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На церемонията присъстват министърът на правосъдието Янаки Стоилов, представители на политически партии и десетки граждани, които развяват български трибагреници. Мероприятието се провежда при засилено полицейско присъствие. В програмата за празничното честване участват Националната гвардейска част, Вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски, които изпълнят популярни маршови песни. На церемонията присъства и актрисата Силвия Лулчева. Очаква се доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН да произнесе слово. Тържественото отбелязването е организирано от Столична община.
Габриела ГАНЕВА


Агенция „Фокус“
Благоевградската общественост отбеляза 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Благоевградската общественост отбеляза 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Ритуалът по поднасяне на цветя и венци се проведе пред зала „22-ри септември“, където е разположена паметна плоча, посветена на загиналите за Свободата и Независимостта на България. Цветя в знак на признателност поднесоха: Илко Стоянов - кмет на Община Благоевград, Радослав Тасков - председател на Общински съвет - Благоевград, Николай Шушков - областен управител на област с административен център Благоевград, заместник областният управител Слави Христов, общински съветници, представители на културни институти и политически партии, общественици и граждани. Церемонията по отбелязването на годишнината започна с националния химн на Р България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград. След това актьорът от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград Александър Митев припомни защо днешната дата е важна и с какво е свързана тя, а историкът и директор на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев представи исторически факти, свързани със Съединението на България. Програмата на Община Благоевград продължава в Регионалния исторически музей с откриването на изложба „100 години Освобождение на Добруджа“. Тя проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието ѝ във войната до 7 септември 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фондовете на Историческия музей – Тутракан, Регионалния исторически музей – Добрич, Националния военноисторически музей, Военноморския музей – Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА – В. Търново, архивите в Силистра и Русе и др. В 19.30 часа в Летния театър в квартал „Вароша“ музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще изнесе певецът Тодор Трайчев. Половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви е обещал много песни, настроение и обич към публиката на Благоевград, града от където започва пътят му към голямата сцена. Входът за концерта е свободен.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Инж. Александър Държиков, Общински съвет - Пловдив: Шести септември е денят, в който цял народ застана като един и защити своето изконно право за обединение

Шести септември е денят, в който цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще. Това каза председателят на Общински съвет - Пловдив инж. Александър Държиков в поздравителен адрес по повод 135 години от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Общинския съвет. „Уважаеми съграждани, Приемете моите най-искрени поздравления по случай 6 септември - Ден на Съединението на България и празник на град Пловдив. Денят, в който цял един народ застана като един и защити своето изконно право за обединение, разчитайки на себе си и вярата в общото си бъдеще“, посочи той. „Малко са моментите в хилядолетната ни история, които по такъв категоричен начин доказват, че съединението прави силата. Актът на Съединението не бе само демонстрация на несломимия български дух, а венец на възрожденския устрем на поколения българи за свобода и обединение на Отечеството. Преди 136 години нашите предци отдадоха себе си на Родината без корист и отказвайки се от личното си благополучие. Те имаха вярата в себе си, която ги водеше по пътя на това родолюбиво дело“, заяви Държиков. „Съединението на Княжество България и Източна Румелия е повод за гордост за нас, пловдивчани. Градът ни бе достойната сцена на този безпрецедентен акт, обединяващ ни териториално и духовно. Пловдив бе онзи пътеводен лъч на силата на българския дух, единомислие и родолюбие. Без съмнение 6 септември 1885 г. е символът на националното ни самочувствие. Историческото ни развитие през изтеклите 136 години остави своя отпечатък, но никога не заличи този величествен акт от родовата ни памет. Наш дълг е да помним саможертвата на прадедите ни и техният подвиг и да го предаваме на бъдещите поколения. Българският народ има своето минало, от което да черпи сила и упование, чертаейки своя утрешен ден. Дълбок поклон пред хилядите знайни и незнайни герои осъществили Съединението на България! Честит празник!“, каза още председателят на Общинския съвет.


Агенция „Фокус“
Музейните експозиции в Кюстендил ще работят без входна такса в Деня на Съединението

Музейните експозиции в Кюстендил ще работят без входна такса в Деня на Съединението на България. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Кюстендил от Регионален исторически музей – Кюстендил. Културният институт обявява вход свободен за всички свои обекти. Жителите и гостите на Кюстендил могат да разгледат археологическата експозиция в зала „Асклепий” и нова етнографска изложба „Градът и селото” в зала „Стримон”. Ще бъде отворена и Средновековната църква „Свети Георги“ в квартал „Колуша“. Гостуващата изложба на Национален политехнически музей – София „Техниката у дома през първата половина на XX век”е експонирана в изложбената зала на джамия „Ахмед бей“. Експозицията „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на XX век” може да бъзе разгледана в „Емфиеджиева къща”. Е бъде отворена и къщата музей „Ильо Войвода“, където се представя експозицията „Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край”. В къща музей „Димитър Пешев”се представят изложбите „Спасяването на българските евреи през Втората световна война” и „Стоян Миленков – всенародният цар на горчивия смях”.
Венцеслав ИЛЧЕВАгенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост

Трябва да се научим от Съединението, че е време да излекуваме всички наши комплекси за политическа обреченост. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти при посещението си в Раковски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защото именно Българското Съединение - този неповторим акт, най-величествен в нашата история, когато успяваме сами, без външна подкрепа или принуда, ние с единната воля на целия български народ, с държавническа зрялост и политическа мъдрост по един почти безкръвен начин своята голяма национална цел“, посочи президентът. „Затова казвам, че трябва да излекуваме своите комплекси за политическа обреченост, защото именно Съединението показа, че ние сме способни да постигаме големи цели. Време е да го направим и днес", допълни той.


Агенция „Фокус“
Премиерът Стефан Янев: Съединението е резултат от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал

Съединението е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал. Това написа премиерът Стефан Янев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България. „Уважаеми сънародници, На днешния ден отбелязваме 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това забележително българско дело е резултат от непоколебимата вяра на предците ни, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и от способността на народа ни да мобилизира цялата обществена енергия в името на националния идеал. Преди повече от век българите демонстрират политическа зрялост и блестящо съчетаване на дипломация, борбеност и воля за единение“, посочи Янев. „Имайки за пример великото и достойно дело на нашите предци, днес е недопустимо да бъдем безразлични към техния завет или да търсим оправдания, с които да намалим очакванията към себе си. Живеем в изключително неспокойни и несигурни времена, но именно настоящето ни дава възможност да докажем, че продължаваме да носим в себе си силния български дух, с който нашите национални герои извоюваха в миналото свободата, единението и независимостта на България“, заяви той. „Съединението ясно показа, че силното общонародно движение за обединение е в основата на националния подем. Ето защо днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства, е пагубно отчуждението на гражданите от обществения живот. Нужно е като общество да проявим мъдрост, отговорност и да положим единни усилия за благополучието на нашата държава. Всички искаме страната ни да върви напред и да имаме по-добър живот, но за да не бъдат усилията на всеки от нас напразни, трябва да вземем пример от историята и да работим заедно за просперитета на България. Честит празник!“, допълни министър-председателят.


Агенция „Фокус“
Д-р Пламена Заячка, АБВ: Трябва да оценим делото на прадедите ни, които успяха да постигнат велика победа, доказвайки какво е отстояване на национален интерес

Трябва да оценим делото на прадедите ни, които успяха да постигнат велика победа, доказвайки какво е отстояване на национален интерес. Това каза лидерът на АБВ Младежи д-р Пламена Заячка в поздравителен адрес към българите по повод 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. "Съединението прави силата“. Малко хора знаят продължението - „а силата - независимостта“. Днес честваме 136 години от Съединението на България и трябва да оценим делото на нашите прадеди, които обединени и единни успяха да постигнат тази велика победа срещу Великите сили, доказвайки какво е отстояване на национален интерес. И тогава, и сега трябва да се гледа много внимателно и отговорно към националните идеали и действията на политиците", каза д-р Заячка. Лидерът на АБВ - Младежи изтъкна, че една от грешките е, че Съединението не обхваща Македония. "Това е една от първите стъпки на днешната ситуация, в която се намираме. За съжаление в последните години политиката към Република Северна Македония също продължава да има доста неясноти и неизчистени въпроси. Правителството на ГЕРБ до голяма степен създаде усещането, че всичко, каквото поискат от нас, ще им се даде. В момента сме в ситуация на изолация и трудно може да обясним пред европейските си партньори защо налагаме вето на влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Изпуснахме много време да обясним какви са ни отношенията и в какво се състои въпросът в неговата същност и дълбочина. Ние от партия АБВ години наред отстояваме една последователна политика относно Република Северна Македония, направихме и множество срещи с представители на Мултидисциплинарната комисия и тогавашния премиер. За съжаление нашият глас не беше чут и се стигна до ситуацията днес", обясни още д-р Пламена Заячка. Тя използва случая да направи паралел между великото дело на нашите предци и актуалната политическа обстановка у нас. "Днес още веднъж трябва да си припомним това дело, какво значи обединението и силата на това обединение. За съжаление видяхме, че и в парламента не се получи единение дори на базата на основни приоритети и искания, каквито бяха на протеста. Жалко е, че не се реализира третият мандат на коалиция "БСП за България", защото той можеше и щеше да бъде спасителен. Сега за съжаление заради частни, лични и партийни интереси отиваме на трети избори, което предполага може би по-ниска активност и неясна перспектива за промяна", каза още лидерът на АБВ - Младежи.


Агенция „Фокус“
Д-р Димитър Димитров, кмет на Ветрино: 136 години след паметните събития на 6 септември 1885 г. ние ще сведем глава пред героите на Съединението и ще обещаем да пазим свободата, такава каквато ни я завещаха

Съединението е ден, в който отдаваме почит на всички онези българи, които превърнаха в реалност народния копнеж за единна и свободна България. Това заяви кметът на Община Ветрино д-р Димитър Димитров по повод Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Празниците на един народ са образ на неговата национална идентичност. Те носят послание, стремежи и мечти, които са неподвластни на времето и устояват на всички превратности и обрати. Такъв празник за нас е 6 септември - Денят на Съединението на България с Източна Румелия. Ден, който събира в едно националните въжделения за единство и независимост. Ден, в който отдаваме почит на всички онези българи, които не само превърнаха в реалност народния копнеж за единна и свободна България, но и не пожалиха сили и воля, за да продължим с гордост да дописваме историческите си страници“, посочи кметът. „Днес, 136 години след паметните събития на 6 – ти септември 1885 година, ние ще сведем глава пред героите на Съединението и ще обещаем да пазим Свободата, такава каквато ни я завещаха, за да пребъде България, за да звучи българската реч, за дирята, която ще оставим след себе си. Да бъдем достойни, да бъдем единни, да бъдем българи! Честит празник“, се казва още в поздравлението на д-р Димитър Димитров.


Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП - София: Съединението е пробуждане, тържество на справедливостта и въстание срещу всички в името на България на българите

Съединението е пробуждане, тържество на справедливостта и въстание срещу всички в името на България на българите. Това написа лидерът на БСП - София в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България. „Вчера: "Съединението прави силата" - на нацията. Днес: "Разделението обуславя управлението" - на държавата. O tempora, o mores... 6-ти септември 1885-та е идеал. Все още постижим за нас, надявам се“, посочи Паргов. „Съединението е пробуждане, непримиримост, смелост, въстание срещу всички в името на България на българите. То е тържество на справедливостта. И най-чистият български акт на българите за България. Честит празник, българи! И все пак, Съединението прави силата... Честит празник, Пловдив!“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Красимира Анастасова, кмет на Долни чифлик: Саможертвата на героите в името на Съединението, техният висок морал и родолюбие са съхранени в паметта на поколенията

Саможертвата на героите в името на Съединението, техният висок морал и родолюбие са съхранени в паметта на поколенията. Това каза кметът на Долни чифлик Красимира Анастасова в поздравителен адрес до жителите на общината по повод Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми жители на община Долни чифлик, На днешния ден преди 136 години шепа родолюбиви българи извършват историческия акт, наречен Съединение на България. Той отрича решенията на Берлинския конгрес и показва решимостта на предците ни да бъдат българи в Обединено княжество. Смятам, че саможертвата на героите в името на Отечеството, техният висок морал и родолюбие са съхранени в паметта на поколенията. Техният подвиг е доказателство за това, че няма сила, която да спре българския народ, когато е обединен“, заяви Анастасова. „За съжаление, тази година народните ни избраници показаха, че са забравили важния завет на Съединението, а и на хан Кубрат. Остава ни надеждата, че до края на 2021 г. те най-накрая ще загърбят теснопартийните си интереси, за да може всички ЗАЕДНО да тръгнем напред по пътя на утвърждаването на страната ни като пазител на духовността и историята с щастливи и достойни жители. Честит празник“, се казва още в поздравлението на Красимира Анастасова.


Агенция „Фокус“
Инж. Милка Матушева: Документите за Съединението, съхранявани в Държавен архив – Смолян, са малко, но особено ценни

Тъй като по силата на Берлинския договор от 1878 г., а и след обединяването на Северна и Южна България, нашият край остава в пределите на Османската империя, документите за Съединението, съхранявани в Държавен архив – Смолян, са малко по обем, но са особено ценни. Това са основно спомени и записки на лица, преки участници в историческото събитие. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян инж. Милка Матушева – директор на Държавен архив – Смолян. „Документите предизвикват изключителен интерес, тъй като отразяват непосредствените преживявания на авторите им и са основен източник за съпоставяне на различните гледни точки на едни и същи събития. Документалните материали представят Съединението през погледа на родопчани – свидетели и активни участници в случващото се“, поясни инж. Матушева. „Едни от архивни документи, съхранявани в Държавен архив – Смолян от този период дават сведения за дейността на Рупчоския революционен комитет и доброволчески отряд, изградени в Чепеларе. Целите на този комитет, наречен Таен рупчоски родолюбив комитет били: да помага за съединението на Южна със Северна България; да подпомага за освобождението на Македония; да следи и научава какво става зад граница; да следи и проверява какво вършат турците – чиновници в Рупчос и да сплашва, и наказва ония турци, които са против Съединението. В личния фонд на известния родоповед и книжовник Васил Дечев от Чепеларе са запазени документи, които дават подробни сведения за дейността на този комитет и на самия Дечев, който е един от неговите основоположници“, обясни инж. Матушева. По думите ѝ съхраняваните в Държавен архив – Смолян документи за Рупчоския родолюбив комитет и Рупчоския военен отряд са изключително ценни източници за обогатяване на историческата информация за доброволческите и военните формирования в защита на Съединението, и по безспорен начин доказват стремежа на родопчани за присъединяване към освободена България. „Изключителен интерес представляват оригиналните документи, съхранени от книжовника Христо Попконстантинов от с. Петково, наречени от самия него „Паметни книжа по съединението на Румелия 1885“. В неговия личен архивен фонд са съхранени прокламации на Александър І Батенберг за обявяване на Съединението и за провъзгласяването му за княз на Северна и Южна България; прокламация за управление на Временно правителство; известия за организирането на митинг в София и за присъствието на тържествен молебен в катедралната църква „Св. Крал“ („Света Неделя“) в София по повод обявеното Съединение; препис на телеграма от княз Александър І Батенберг, изпратена от Русе на 7 септ. 1885 г., до председателя на опълченското дружество в София за организирането на доброволчески отряди от опълченци и възвание от Опълченското дружество в защита на Съединението; речи произнесени от митрополит Климент и Ив. П. Славейков при молебен край Паметника на Цар Освободител в София, по повод влизането на княз Александър І в Пловдив. Във фонда са съхранени и притурки към в. „Независимост“ от септ. 1885 г. съдържаща сведения от Захари Стоянов за обстановката в Източна Румелия непосредствено след Съединението и към в. „Търновска конституция“ от 11 ноем. 1885 г. с отзиви от западноевропейски вестници за Съединението и международната политическа обстановка след него; речи от митинги; позиви, телеграми, известия. Притежаваме и обръщението от княз Александър І Батенберг към народните представители при откриване на IV извънредна сесия на Народното събрание - първа след Съединението (1885 г.) и Сръбско-българската война (1885-1886), в което се казва: “Няма, Господа Представители, думи, с които да мога да изразя своята безпределна благодарност към доблестния български народ, който като един човек стана да защити своето отечество от неприятеля и всичко пожертва за запазване честта, свободата и целостта на земята ни…“, уточни инж. Матушева. Тя допълни, че във фонда също така се съдържат и работните варианти на брошурата „Митингът в София на 6 септември 1885 г. за провъзгласяване Съединението на Източна Румелия с Княжеството“ (1885), с редакторски корекции от автора и издател Христо Попконстантинов и др. „В Родов фонд Найденови е съхранен личният дневник на генерал Калин Найденов – бележит български офицер, генерал-лейтенант от артилерийско-инженерно ведомство и политик, министър на войната в периода 21 септември 1915 г. – 21 юни 1918 г., роден в Широка лъка, пряк участник в Съединението и Сръбско-българската война от 1885 г. Документът представлява тефтерче в джобен формат, с кожена подвързия, озаглавен от ген. Найденов „Кратък очерк за живота ми“. Дневникът съдържа данни от завършването му на Военното училище, през участието му в Съединението, до раняването му в Сливнишкото сражение по време на Сръбско-българска война. В спомените на първия местен учител в с. Хвойна Костадин Златанов, съхранени в Държавен архив – Смолян, също черпим информация за активното участие на населението от селища, разположени в Хвойненската котловина (Ропката) – Хвойна, Павелско, Малево, Орехово, Косово и др. в организирането на Съединението“, добави инж. Матушева. Тя посочи, че данни за участието на рупци в организирането на Съединението черпим и от сведенията, които дава бележитият книжовник и общественик от с. Хвойна Никола Жалов, съхранени в личния му архивен фонд. Кратки сведения за провъзгласеното на Съединение се съдържат в спомените, наречени животописни бележки, на свещеник Марин Караджов – учител, радетел за българския език и борец за църковна независимост, „първият летописец на Чепеларе“. В архива са съхранени също и спомени на Никола Мерджанов от с. Върбово, и на Атанас Калинов от Чепеларе, съдържащи сведения за този исторически момент. Инж. Матушева коментира, че притежаваните в Държавен архив – Смолян спомени и лични дневници разкриват начина, по който обикновеният родопчанин възприема извършеното велико всенародно дело – Съединението, и затова те биха предизвикали интерес у проучвателите и любителите на историческата наука, и не само.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Агенция „Фокус“
Димитър Николов, кмет на Бургас: Съединението става факт благодарение на силния дух и непримиримата воля в общата борба

Съединението става факт благодарение на силния дух и непримиримата воля в общата борба. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Бургас Димитър Николов по повод 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от Общината. "Безсилни се оказаха догмите на Берлинския конгрес, който след Освобождението по безмилостен и несправедлив начин разпокъса територията на страната ни и много наши сънародници останаха да живеят извън нейните предели. Българският народ обаче не се огъна под натиска на Великите сили и започна усилено да работи за обединяването на всички земи, откъснати от Родината. Съединението е изцяло българско дело, извършено въпреки неодобрението на водещите фактори в европейската политика. Тогава народът, политиците, армията и комитетските дейци за обединение на българските земи действат заедно в името на заветната цел. Единството на цялото българско общество се превръща в мощна сила, която не може да бъде сломена. Така Съединението става факт благодарение именно на силния дух и непримиримата воля в общата борба", заяви кметът Димитър Николов. "Нека днес отдадем заслужената почит към всички дейци за осъществяване на Съединението и на героите от Сръбско – българската война, които защитиха суверенитета на страната ни. Затова, уважаеми бургазлии, нека никога не забравяме делото на нашите велики предци и да помним техния пример, че можем да успяваме в своите начинания само когато сме единни. Честит празник”, се посочва още в поздравителния адрес.


Агенция „Фокус“
Кметът на Смолян Николай Мелемов: Актът на Съединението, организиран с национални сили и осъществен разумно и тактически точно, респектира Европа и света с каузата си

Актът на Съединението, организиран с национални сили и осъществен разумно и тактически точно, респектира Европа и света с каузата си. Това каза кметът на Смолян Николай Мелемов в поздравителен адрес до жителите на общината по повод 136 години от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. „Поздравявам Ви с Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 6 септември преди сто тридесет и шест години Отечеството ни изживя един от най-славните и достойни мигове в историята си“, заяви кметът. „Актът на Съединението, организиран с национални сили, осъществен разумно и тактически точно, респектира Европа и света с каузата си. Затова в този ден трябва да отдадем почит на българите, които сбъднаха мечтите за териториална и държавна цялост на Отечеството ни, като заявиха правото на България да върви по своя път на независимост и равнопоставеност в тогавашна и днешна Европа. Нека съхраним спомена за това велико събитие в нашата история. Да не забравяме идеята, която предците ни защитиха с кръвта си, да бъдем достойни граждани на своето време и на съвременна България!“, посочи той. „В деня, обединил България, приемете искрените ми пожелания за здраве, успехи и благоденствие. Честит празник!“, пише още в поздравлението на кмета Николай Мелемов.


Агенция „Фокус“
Полк. Мишо Йорданов: Съединението е един от най-дръзките актове на младата българска държава

Съединението през 1885 г. е частично реализиран национален идеал. Това е продължение на революцията от 1876 г, а Съединението е венецът на тази революция и на борбата за обединение и освобождение на българския народ. Това каза военният историк полк. от резерва Мишо Йорданов, в празничното предаване „За честта и славата на България“ по Радио „Фокус“. „Съединението е един от най-дръзките актове на младата българска държава, създадена през 1878 г., получила своя национален идеал със Санстефанския договор и след това започнала борба за осъществяването на този договор, на този идеал, който тя си е поставила. За съжаление, тази борба завършва само със Съединението през 1885 г. и присъединяването на Източна Румелия, населена с българи, към Княжество България. Съединението в крайна сметка е една от най-лесните ни революции. Това е така, защото тази революция отдавна вече е извършена в сърцата на българите, отдавна те са приели, че това, което трябва да стане, и това, за което се борят, е правилната цел, тяхната кауза“. Тази цел те са постигнали с много единение, с много единство, което пък е един блестящ урок за по-нататъшните ни политици, държавници, че когато народът е обединен, тогава нито една стихия не може да ни противостои. „Бих казал, че Съединението се извършва въпреки клаузите на Берлинския договор и това се смята тогава, в тогавашните условия за изключително дръзко начинание на българските политици, но това дръзко начинание е и блестящо защитено после по военен път, което означава, че действително, когато един народ желае нещо, когато един народ има кауза и цел, той може да постигне всичко“, допълни военният историк Мишо Йорданов.
Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
Председателя на парламента Ива Митева: На 6 септември 1885 г. нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава

На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Това посочва председателят на Народното събрание Ива Митева в поздравителен адрес към всички български граждани по повод Съединението, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. "Скъпи сънародници, Сърдечно Ви поздравявам по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На 6 септември 1885 година нашият народ се обединява в отстояването на националните си интереси и ясно заявява желанието си българите да живеят заедно в своя държава. Зад общата цел застава цялото общество и показва, че за осъществяването на големите каузи е нужно единство и сплотеност“, посочи Митева. „За съжаление, 46-ото Народно събрание не стана пример за единение в името на намирането на важните за страната решения. Вярвам, че политическите сили са си извлекли нужните поуки и ще бъдат по-конструктивни и диалогични в следващия парламент, за да не разочароват за пореден път българските граждани. Честит празник!", каза още Ива Митева.


Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Съединението е урок по достойноство, пример и отговорност

Съединението е урок по достойноство, пример и отговорност. Това написа вицепрезидентът Илияна Йотова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България. „6 септември 1885 г. е най-големият урок в българската история по единение в мисли, чувства и дела. Заветната идея обедини всички българи срещу неправдата. Уверен в силите си, горд, със самочувствие българският народ дръзна да се изправи срещу кроежите на големите сили, срещу това някой друг да решава съдбата му. И успя! Съединението е урок по достойноство. Съединението е пример и отговорност“, посочи Йотова. „136 години по-късно единението не е кухо буквосъчетание и тежко грешат онези, които целенасочено, заради лични амбиции сеят разделение и омраза. Много бързо такива хора историята ги изхвърля извън борда си, но последствията от коварните им действия са за всички! Дребни страсти и псевдолидери трудно може да отнемат от силата на единението около общата ни цел - просперираща, сигурна и справедлива България. По-силно от тях е желанието ни да възстановим държавността, правилата и законността, да си върнем достойнството на държава, която не ограбва, а подарява мечти! Вярвам в общата ни енергия за промяна! Честит празник!“, заяви Йотова.


Агенция „Фокус“
С издигане на националния флаг във Велинград ще бъдат отбелязани 136 години от Съединението

Община Велинград ще отбележи 136 години от Съединението на България с Източна Румелия, съобщиха от Общината. Тържественият ритуал за издигане на Националния флаг на Република България ще се проведе от 11.00 часа пред сградата на Община Велинград.


Агенция „Фокус“
С концерт ще бъде отбелязано Съединението в Пазарджик

Община Пазарджик ще отбележи 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България с празничен концерт, съобщиха от Общината. Концертът ще е от 11.00 часа на пл. „Константин Величков” с участието на фолклорен оркестър „Палитра”. Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.


Агенция „Фокус“
СДС: Преди 136 години родолюбието, смелостта и дързостта на група достойни българи, показа на Великите сили и света, че Съединението прави силата и постига националните цели

Преди 136 години родолюбието, смелостта и дързостта на група достойни българи, показа на Великите сили и света, че Съединението прави силата и постига националните цели. Това се посочва в поздравителен адрес от името на СДС по повод 136 години от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на СДС. „Съединението на Княжество България с Източна Румелия е празник, историческа гордост, но и важен урок за всички българи, а най-вече за тези, които са избрали да бъдат политици и да решават съдбините ни“, се казва в поздравителния адрес. „Преди 136 години родолюбието, смелостта и дързостта на група достойни българи, показа на Великите сили и света, че Съединението прави силата и постига националните цели, че когато сме заедно и поставяме в центъра българските интереси, невъзможното става възможно и можем сами да ковем съдбините си“, заявиха от СДС. „Днес, в този голям ден, урокът на Съединението трябва да бъде препрочетен и осъзнат от съвременната политическа класа. Под покрива на сградата, където „Съединението прави силата“ е верую, дребните политически ползи трябва да отстъпят пред националния интерес. И за разлика от героите на Съединението, съвременните български лидери няма да рискуват и жертват живота си, а само егото си. Цена, твърде малка, в сравнение с добруването на България! Честит празник!“, се посочва в поздравителния адрес.


Агенция „Фокус“
Лидерът на АБВ Румен Петков: Да проумеем най-после, че Съединението не е дата, а дух

Да проумеем най-после, че Съединението не е дата, а дух. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в поздравителен адрес към българите по повод 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. "Шести септември - Денят на Съединението. Да сведем глава пред героите, които направиха Съединението възможно, да се смирим пред Отечеството и да проумеем най-после, че Съединението не е дата, а дух и че Съединението прави силата тогава, когато този дух обземе всички ни и на първо място тези, които изпращаме в институциите. Честит празник!", посочи Румен Петков.


Агенция „Фокус“
Изложбата „София – столица на обединена България“ ще бъде представена в Националния военноисторически музей по повод 136 години от Съединението

В деня, в който отбелязваме Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Националният военноисторически музей предлага на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата „София – столица на обединена България“. По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на НВИМ извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10.00 до 18.00 часа) и входни такси. Това съобщиха от пресцентъра на Националния военноисторически музей. Каква е ролята на военните в обединителния акт, как българите се борят за каузата пред тогавашна Европа и какви дипломатически совалки са предприети? Каква е ролята на София в обединителния процес и как градът се променя, след като става столица на единена България? С какви мирни и военни средства държавата защитава мечтата, която обединява цялата нация – от селяните, свещениците и учителите, през военните, до правителството и княза? Отговорите на тези въпроси и много други любопитни факти могат да бъдат научени в изложбата „София – столица на обединена България“. Тя представя един по-различен ракурс към събитията отпреди 136 години. Без да омаловажава ролята на Пловдив, изложбата разглежда София като ключова сцена за решенията и действията, които правят възможна мечтата за обединение. Изложбата представя знакови експонати, сред които знамето, което войниците на майор Данаил Николаев целуват, преди да превземат конака в Пловдив на 6 септември, хладно и огнестрелно оръжие, формени и доброволчески знамена на участниците в Съединението и Сръбско-българската война, лични вещи на княз Александър I, председателя на Народното събрание Стефан Стамболов, министъра на правосъдието Васил Радославов, министъра на войната капитан Константин Никифоров и др. Експозиционният разказ е обогатен с анимации, които илюстрират историческите факти, спомени на съвременници на събитията и тъч-скрийн приложение, което представя ролята на институции, обществени сгради и частни домове от столичната градска среда. Изложбата е осъществена в партньорство с Регионален исторически музей – София, Дирекция на музеите – гр. Копривщица, и Фондация „Стефан Нойков“ по проект, финансиран по програма „Култура“ на Столична община.


Агенция „Фокус“
Община Дългопол ще отбележи Съединението на България

Община Дългопол ще отбележи Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Община Дългопол . От 10.00 ч пред паметника на загиналите във войните, в центъра на града, ще бъдат поднесени венци и цветя по случай 136 години от Съединението на България.


Агенция „Фокус“
Изложба и концерт са включени в програмата на Община Благоевград за 6 септември – празника на Съединението

Община Благоевград ще отбележи тържествено 136 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията по полагане на цветя в знак на почит и признателност към родолюбивото дело на посветилите се в борбите за свобода и национално единство, ще бъде от 10.30 часа пред Паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България, която се намира пред зала „22 септември“. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пирин от Общината. В 11.30 часа в Регионалния исторически музей ще се открие изложба „100 години Освобождение на Добруджа“. Изложбата проследява развитието на Добруджанския въпрос от неговото възникване с подписването на Санстефанския договор от 3 март 1878 г., когато Румъния получава Северна Добруджа като компенсация за участието й във войната до 7 септември 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба, според която Южна Добруджа се връща в пределите на България. За реализиране на изложбата е използван богат архивен материал – снимки и документи от фондовете на Историческия музей – Тутракан, Регионалния исторически музей – Добрич, Националния военноисторически музей, Военноморския музей – Варна, Регионалните исторически музеи в Русе, Разград, Добрич и Силистра, ЦВИА – В. Търново, архивите в Силистра и Русе и др. В 19.30 часа в Летния театър в квартал „Вароша“ музикален моноспектакъл „Завръщане“ ще изнесе певецът Тодор Трайчев. Половинката от популярния преди години дует Мариана и Тодор Трайчеви е обещал много песни, настроение и обич към публиката на Благоевград, града от където започва пътят му към голямата сцена. Входът за концерта е свободен.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Днес се нуждаем от единение на идеали и цели, за да не остане Съединението само в книгите и в паметта на историята

Днес се нуждаем от единение на идеали и цели, за да не остане Съединението само в книгите и в паметта на историята. Това казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров в поздравителен адрес към гражданите по повод 6 септември - Ден на Съединението, съобщиха от пресцентъра на Общината. „6 септември 1885 г. е бележита дата, едно от най-дръзките и най-достойни събития в развитието на българската държава. Съединението е изцяло българско завоевание, защото беше извършено без външни подбудители, крепители и защитници. Днес ние почитаме това велико дело, спомняме си за героите и споменаваме техните дела. За героите на Възраждането над користта и славата се извисяваше България и този идеал трябва да води всички нас, ако искаме да пренесем зрелия български дух в бъдещето“, посочи Тодоров. „Днес се нуждаем от единение на идеали и цели, за да не остане Съединението само в книгите и в паметта на историята. Нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни беше завещано“, заяви той. „Скъпи старозагорци, Денят на Съединението е доказателство, че само обединени можем да преследваме мечтите си за един по-добър свят, в който всеки оценява щастието да живее в свободно и здраво общество. Нека бъдем единни в целите, в помислите и в стремежите си. Честит празник!“, допълни кметът.


Агенция „Фокус“
Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Вярвам, че най-силното послание на Съединението е, че българският народ успява тогава, когато е обединен и има национален идеал

Вярвам, че най-силното послание, което актът на Съединението отправя и до наши дни, е, че българският народ успява тогава, когато е обединен. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България. „Когато има национален идеал, когато дръзва да кове сам съдбата си, когато има истински лидери, които вървят редом с него и следват волята му“, посочи Атанасова. „Съединението не означава единомислие, но означава вслушване в аргументите на другия. Съединението означава да работим заедно, задружно, всеки според силите си, за по-добрия утрешен ден на Родината, за децата на България! Да живее Съединението! Да живее България! Честит празник!“, допълни тя


Агенция „Фокус“
Въвежда се временна организация на движението във Велико Търново за честването на Деня на Съединението на България

Въвежда се временна организация на движението във Велико Търново за излъчване на Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Във връзка с провеждане на събитията за тържественото честване на Деня на Съединението на България ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС: - За времето от 10.00 до 11.30 ч. (или до приключване на събитието) за движение ще бъде затворена ул. „Васил Левски“ в участъка от Студентски стол № 2 до сградата на Община Велико Търново“; - Във връзка с излъчването на Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“ ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС: - За времето от 21.00 ч. до 22.00 ч. за движение на МПС ще бъде затворен площад „Цар Асен I“, както и прилежащите улици „Св. Климент Охридски“ и „Митрополска“ в участъка от Каменен мост на река Янтра до площад „Цар Асен I“; - Ул. „Иван Вазов“ в участъка от кръстовището с ул. „Читалищна“ до площад „Цар Асен I“ и ул. „Читалищна“ в участъка от кръстовището с ул. „М. Кефалов“ до площад „Цар Асен I“. В горепосочения период от време се променят маршрутите на градските автобусни линии №, 5, 20, 40, 50, 110, както следва: - в посока „Площад „Цар Асен I“ движението на автобуси ще става по ул. „Независимост“ и ул. Стефан Стамболов“ до площад „Велчова завера“; - в посока „Център“ движението ще се извършва от площад „Велчова завера“ по ул. „Стефан Стамболов“ и ул. „Независимост - Център; - крайна спирка на автобусна линия № 5 е паркинга на ул. „Крайбрежна“.


Агенция „Фокус“
Конгрес на българите в Украйна: Вярваме, че девизът „Съединението прави силата“ живее дълбоко в сърцата на хиляди българи, а не е просто надпис на сградата на Народното събрание

Вярваме, че девизът „Съединението прави силата“ живее дълбоко в сърцата на хиляди българи, а не е просто надпис на сградата на Народното събрание. Това се посочва в поздравителен адрес от Конгреса на българите в Украйна по повод 136 години от Съединението на България. „Уважаеми сънародници, втората половина на XIX век се оказва съдбоносна за последващото развитие на България. Освобождението бе само една от първите стъпки към свободна и независима държава. Подписаният през 1878 година Санстефански прелиминарен договор се променя по-късно в Берлин и България е разделена на две области: Княжество България и Източна Румелия. Първите опити за обединение на българите започват от Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879 година, но тогава силите на войската все още не са достатъчни за пряка борба с Османската империя. Въпреки нежеланието на великите сили България да бъде обединена, редица народни бунтове и отговорното решение на бесарабския българин - генерал Данаил Николаев, дават възможност 6 септември 1885 година да стане една от най-важните и значими дати в българската история“, се посочва в поздравителния адрес. „Без общи усилия, взаимно съгласие и обединение около националните интереси на България, не може да има развитие и растеж на силна европейска страна. Девизът „Съединението прави силата“ е валиден и до днес. Вярваме, че този девиз живее дълбоко в сърцата на хиляди българи, а не е просто надпис на сградата на Народното събрание. Нека помним, че сме силни само тогава, когато сме заедно и заедно можем повече. Бъдете здрави и горди българи! Честит празник!“, посочиха от Конгреса на българите в Украйна.


Агенция „Фокус“
С празнична програма Бургас ще отбележи Съединението на България

Бургас чества Съединението на България с концерти, вдигане на знамена и поднасяне на цветя в знак на признателност. Това съобщиха от Общината. Тази година се навършват 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и героичните дни на Сръбско-българската война, в която се решава съдбата на българското съединистко дело. В паметния 6 септември 1885 г. българският народ реализира идеята за съединение на разпокъсаните от Берлинския конгрес земи, населени с българи и прави крачка към възвръщане териториалното единство на младото българско княжество. В чест на тези героични събития Община Бургас организира празнична програма, посветена на Съединението. Тя започна още на 3 септември. Днес честванията ще започнат от 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ (пред сградата на Общината) с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас. От 11.00 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк (до Военен клуб-Бургас) ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Веднага след това ще бъдат положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г. и довела до Съединението на България. Празничната програма ще продължи с концерт на ПФА „Странджа“, който ще се проведе от 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“. Пълната програма: От 10.30 часа на Площад „Атанас Сиреков” ще се състои ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас От 11.00 часа пред Военен клуб – Бургас на ул. „Христо Ботев” 48 ще започне Заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-Българската война 1885 година и ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк От 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков“ ще започне Голямото хоро на Бургас с участието на ПФА „Странджа“.


Агенция „Фокус“
С молебен за здраве и благоденствие в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък ще бъдат отбелязани 136 години от Съединението

С молебен за здраве и благоденствие в 10.30 часа в храм „Св. Йоан Предтеча“ ще бъдат отбелязани 136 години от Съединението, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Храм „Св. Йоан Предтеча“ е историческото място, на което казанлъчани научават съдбовната новина за истинското им освобождение през 1885 година от възвестената първа официална телеграма.
Славяна ГАЙДАРОВА


Агенция „Фокус“
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: 6 септември 1885 г. завинаги ще остане в родната история като апотеоз на желанието на българите не само да бъдат свободни, а да бъдат свободни и единни

6 септември 1885 г. завинаги ще остане в родната история като апотеоз на желанието на българите не само да бъдат свободни, а да бъдат свободни и единни – завет, който ни е тъй нужен днес. Това каза кметът на Община Пловдив Здравко Димитров в поздравителен адрес по повод 136 години от Съединението на България, съобщиха от пресцентъра на Общината. „Уважаеми сънародници, скъпи пловдивчани, Поздравявам Ви със 136-ата годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив. 6 септември 1885 г. завинаги ще остане в родната история като апотеоз на желанието на българите не само да бъдат свободни, а да бъдат свободни и единни – завет, който ни е тъй нужен днес. Това е денят, в който пловдивчани показват на цяла Европа, че не се опияняват от идеята да бъдат столичани в един турски вилает. Те доказват, че единението на България стои над всичко и с този акт променят волята на Великите сили, разкъсали държавата ни на две при Освобождението“, посочи Димитров. „Българите трябва да помним девиза „Съединението прави силата“ и да знаем, че само заедно можем да преодолеем препятствия и кризи, да споделяме истински доброто и благоденствието. Честит празник, българи! Честит празник, пловдивчани!“, допълни кметът.


Агенция „Фокус“
С общоградски ритуал в Стара Загора ще бъдат отбелязани 136 години от Съединението на България

С общоградски ритуал в Стара Загора ще бъдат отбелязани 136 години от Съединението на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Днес се навършват 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Българското население, останало под османска власт, се стреми към обединяване с освободените българи. През 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), който се заема със задачата да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия. За да се координира работата с местното население, се учредяват комитети "Съединение". На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г. По този повод Община Стара Загора организира общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението на Княжество България и Източна Румелия с полагане на венци и цветя от 10.30 ч. пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. От 11.00 ч. започва празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на площада пред Общината. На 6 септември своя празник отбелязват и старозагорските села Сладък кладенец и Малко Кадиево. Празничните програми ще започват в 18.00 часа на площадите в центровете на населените места.


Агенция „Фокус“
Туристически пешеходен тур ще се проведе във Варна по повод Деня на Съединението

Безплатна пешеходна туристическа обиколка с професионален екскурзовод на български език ще се проведе във Варна по случай Деня на Съединението на България, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. В нея могат да се включат всички желаещи да научат повече за историята и забележителностите на града. Инициативата ще започне от 10.30 ч. от Туристическия информационен център на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ (срещу Катедралата). Времетраенето е около един час. Маршрутът включва барелефа на Княз Александър Батенберг на сградата на Държавния архив, архитектурата на бул. "Мария Луиза" и Паметника на приморци, загинали в сръбско-българската война. Организатори са Туристическият информационен център към Община Варна и Съюзът на екскурзоводите.
Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция „Фокус“
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Пловдив е град с много дадености, които ние сме длъжни да запазим за поколенията след нас

Пловдив е град с много дадености, които ние сме длъжни да запазим за поколенията след нас. Това каза кметът на Община Пловдив Здравко Димитров в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Много е неприятно положението с коронавируса, политическата и емигранската криза. Тежко е, но ние сме корав народ и ще се справим. Сигурен съм, че накрая ще излезем победители. Тежко е да си болница заради COVID, не го пожелавам на никой. Дано да намалят процентите и да излезем от тази криза. Не е приятно да се затварят заведения и училища. Отнехме социалния живот на децата ни. Те живеят чрез интернет и телефоните. Протестират и заведенията, но трябва да се намери някакъв баланс, защото това е важно за оцеляването. Винаги подхождам с разбиране, защото хората отсреща, като ресторантьорите, си хранят семействата. Това е важно за Общината. Бизнесът не трябва да бъде забраняван и водейки се от това винаги влизам в тяхното положение, намираме компромисен начин и дано не се повишават случаите на заболелите“, заяви Димитров. Кметът посочи, че COVID кризата е наложила да отмени коктейла след заря-проверката тази вечер. „Мисля, че е нормално това. Не е необходимо на общия фон със забрани ние да имаме коктейл. Всичко останало си е каквото досега. Имаме специално отношение към паметниците в Пловдив. Има и злосторници, които ги шарят, но това е ежедневието ни. Пловдив е един много хубав град. Никога в Пловдив не е имало проблем на етническа основа в града, с което всички се гордеем. С това сме пример за добрите градове. Градът е наистина много докоснат, с много дадености, които ние сме длъжни да запазим за поколенията след нас“, допълни той. Според него Гаврил Кръстевич е направен почетен гражданин на Пловдив, а днес ще бъде открит и негов паметник в града, защото той е човекът, който има голяма заслуга това Съединение да стане безкръвно. "Той е главният човек. Досега като че ли не сме му отдавали голямо значение, но оттук нататък ще започне да се споменава по-често. Той има много голяма заслуга да бъде безкръвно това Съединение", заяви кметът.


Агенция „Фокус“
Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде открит в Пловдив в Деня на Съединението

Паметник на Гаврил Кръстевич ще бъде открит в Пловдив в днешния Ден на Съединението и Празник на града. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Общината. Това ще стане веднага след тържествен молебен в катедрален храм "Успение Богородично“ от 10.30 часа в присъствието на кмета Здравко Димитров, Пловдивския митрополит Николай, председателя на Общинския съвет Александър Държиков, областния управител на Пловдив Ангел Стоев, командира на Съвместното командване на специалните операции и началник на Пловдивския гарнизон ген.-майор Явор Матеев, директора на Регионален исторически музей – Пловдив д-р Стефан Шивачев, общественици и други. Паметникът на Гаврил Кръстевич - български възрожденец, юрист и историк, османски съдия и валия, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя, се намира в двора на църквата "Успение Богородично“. Събитието е в изпълнение на решение № 249, взето с Протокол № 15 от 07.10.2020 г. на Общински съвет – Пловдив, с което посмъртно се удостоява със званието "Почетен гражданин на град Пловдив“ - Гаврил Баев Кръстевич. То бе взето във връзка с навършването на 150 години от обявяване на независима Българска Екзархия. Предвидена е следната програма: - 9.00 часа стартира традиционният маратон от град Съединение до едноименния площад в Пловдив; - 10.00 часа – катедрален храм "Успение Богородично“, тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай; - 10.30 часа – откриване на паметник на Гаврил Кръстевич в двора на катедрален храм "Успение Богородично“; - 11.00 часа – паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей), полагане на венци и цветя; - 11.30 часа – паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион), полагане на венци и цветя; - 12.00 часа – Стълбите на Каменица, концерт на Духов оркестър – Пловдив, диригент Николай Гешев; - 19.00 – 19.40 часа – площад "Централен“, пред Военния клуб, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет "Родолюбие“; - 19.45 часа – Регионален исторически музей, зала "Съединение“, представяне на експозиция "Пловдив по пътя към модерния свят“; - 20.30 часа – площад "Съединение“, тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив. Община Пловдив призовава гражданите, които ще присъстват на събитието от 20.30 часа, да носят маски, въпреки че ще е на открито. Във връзка с празника е осигурена възможност за свободно паркиране на автомобилите на общинския паркинг на ул. "4 януари“.


Агенция „Фокус“
Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Шести септември е знаков ден за България, нашите предци са показали какво значи патриотизъм

Шести септември е знаков ден за България, нашите предци са показали какво значи патриотизъм. Това каза кметът на Община Пловдив Здравко Димитров в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Честит празник на всички българи и всички пловдивчани. Шести септември е знаков ден за България. Нашите предци са показали какво значи патриотизъм и са показали на Европа и света, че не може един народ да бъде прехвърлен от една държава в друга. Те бавно и методично са работили този ден да просъществува, България наистина да бъде съединена и да бъдем това, което сме в момента. Това е подвиг. Нашите предци, които са работели България да бъде обединена, са оставили след тях диря, по която ние и до днес вървим. Това е един подвиг“, посочи кметът. „Друг е въпросът дали днешните управници сме същите, както нашите предци, но това са въпроси, на които ще отговори историята и следващите поколения. Липсва им този патриотизъм, единението. Нашите предци са работели да бъде България единна, съединена и по-силна. За съжаление сега виждаме други разнопосочни сигнали“, добави той. „В никакъв случай не е благоприятно както за страната, така и за повсеместната власт тук по места. Аз вярвам и съм оптимист, че здравият разум ще надделее и най-после при третия опит ще бъде съставено правителство и България ще тръгне в правилната посока. Сегашното състояние не помага на никой – нито вътре в страната, нито геополитически отвън не изглеждат добре нещата“, заяви Димитров. По думите му хората от година на година стават все по-будни. „Усеща се една апатия. Не може през два месеца да има избори и на тях да представяме пак същите политици и послания. Това омръзва, но съм оптимист, че на третия път разумът ще надделее и ще се състави правителство. Имам чувството, че от Народно събрание в Народно събрание нивото пада. Народните избраници трябва да знаят, че са там,, за да представляват суверена и да мислят за най-доброто за България. Виждаме на какви сцени ставаме свидетели в Народното събрание, лично мен някой път ме е срам. Трябва да минем през катарзис. Дано да сме го стигнали и оттук нататък с разум да вървим напред и да може тези, които са избрани там, да си свършат работата“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Съединението прави силата, преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници

Съединението прави силата, преди 136 години едни велики българи разбираха това и се превърнаха в държавници. Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод 136 години от Съединението на България. „Днес държавата ни е разделена от този, който е призван да пази нейното единство“, посочи той. „Обединителят на нацията я потопи в омраза, несигурност и хаос. Затова сега се нуждаем от обединение. За да преодолеем политическата криза и да започнем да се борим с реалните предизвикателства на нашето време. Вярвам, че заедно ще успеем! България ще се върне сред отличниците в Европа и ще го постигнем заедно. Защото заедно сме по-силни от хаоса!“, допълни Борисов.


Агенция „Фокус“
Русе ще отбележи Съединението на България с тържествена церемония

От 11.00 часа Община Русе кани русенци и гости на града на тържествена церемония по полагане на венци и цветя в чест на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Русе. Церемонията, водена от актьора от ДТ „Сава Огнянов“ Ивайло Ненов, ще се проведе на пл. „Ал. Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Ще бъде строен почетен караул, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев ще изпълни тържествена музика. Празнични слова ще произнесат областният управител Борислав Българинов и кметът на Община Русе Пенчо Милков, а Н.В.Пр. Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия ще отслужат заупокойна молитва за загиналите и благодарствен молебен в чест на празника. В края на церемонията всички желаещи ще имат възможност да положат цветя на паметника, като представителите на официални институции, политически партии и други организации, които имат желание да поднесат свой венец, следва да заявят желанието си писмено на pr@mayor-ruse.bg.


Агенция „Фокус“
С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 136-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

С военен ритуал във Велико Търново ще бъде отбелязана 136-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В 10.00 часа пред Общината ще бъде издигнато националното знаме. Младите великотърновци Белослава Маринова и Иван Данев ще припомнят за славния подвиг на българския народ с литературната композиция „Съединението прави силата“. В 11.00 часа пред паметника „Майка България“ ще бъде изпълнен военен ритуал по полагане на венци и цветя. Отслужен ще бъде празничен благослов. Почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“ ще премине в тържествен марш. Точно в 12.00 часа навръх 6-и септември камбаните на Царевец и на всички църкви ще огласят града в чест на Съединението. В 20.45 часа ще бъде излъчена прожекцията на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще може да се наблюдава от площад „Цар Асен I”. Честването на бележитото за историята на българския народ събитие ще премине при спазване на противоепидемичните мерки. В тази връзка организаторите от Община Велико Търново, НВУ „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия припомнят на гражданите, че през целия ден могат да отдадат почит пред паметниците на българските герои.


Агенция „Фокус“
С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Опълченците в Дупница ще бъдат отбелязани 136 години от Съединението на България

Община Дупница редуцира програмата по повод Съединението на България. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. По думите му, заради усложняващата се епидемиологична обстановка, предвиденият концерт се отменя. В програмата остава само поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Опълченците от Дупница. Това ще се случи от 10.30 часа на 6 септември. В спортната зала на града е подредена и фотодокументална изложба, посветена на 136 години от Съединението. Нейната цел е да напомни чрез фотографии и документи за събитията и героите, които преди 136 години, на 6 септември са дръзнали и са се противопоставили на Великите сили и Османската империя, отхвърляйки клаузите на Берлинския конгрес. Няколко експозиционни табла проследяват развитието на събитията в навечерието и осъществяването на самото Съединение – дейците и организаторите на БТЦРК, управляващите в княжеството и областта, копия на телеграми, възвания на княз Александър Батенберг, вестници и самият Манифест на Съединението. В няколко от таблата са показани образите на позабравените ни герои – капитаните, извоювали победите при Сливница, Драгоман и Пирот, които спечелват уважението и възхищението на изумена Европа. Изложбата представя настроенията в Дупница по време на Съединението и участието на дупничани в защитата му през войната.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен па повод на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен па повод на годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави молебен в катедрален храм "Успение на Пресвета Богородица" в Пловдив. Началото ще бъде в 10.00 часа.
Никола ПЕТКОВ


Агенция „Фокус“
С празнична програма Пловдив ще отбележи Деня на Съединението и Празник на града

Отменя се официалният прием на кмета на Пловдив Здравко Димитров в парк-хотел "Санкт Петербург“ за Деня на Съединението заради усложняващата се епидемична обстановка във връзка с разпространението на COVID-19. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Общината. Запазват се всички останали събития, предвидени в празничната програма. Те ще започнат с традиционния маратон в 9.00 часа от град Съединение до едноименния площад. Честванията ще продължат, както следва: - 10.00 часа – катедрален храм "Света Богородица", тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай; - 11.00 часа – паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина (зад Регионалния природонаучен музей), полагане на венци и цветя; - 11.30 часа – паметна плоча на майор Райчо Николов (до Римския стадион), полагане на венци и цветя; - 12.00 часа – Стълбите на "Каменица", концерт на Духов оркестър – Пловдив, диригент Николай Гешев; - 19.00 – 19.40 часа – площад "Централен", пред Военния клуб, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет "Родолюбие"; - 19.45 часа – Регионален исторически музей, зала "Съединение", представяне на експозиция "Пловдив по пътя към модерния свят“; - 20.30 часа – площад "Съединение", тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България и празника на град Пловдив. Община Пловдив призовава гражданите, които ще присъстват на събитието от 20.30 часа, да носят маски, въпреки че ще е на открито. Във връзка с празника е осигурена възможност за свободно паркиране на автомобилите на общинския паркинг на ул. "4 януари".


Агенция „Фокус“
136 години от Съединението на България ще бъдат отбелязани в София

Столична община организира тържествено отбелязване на 136-годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията ще се състои от 11.30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” №81. В програмата за празничното честване ще участват Националната гвардейска част, Вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски, които ще изпълнят популярни маршови песни и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН. От Столична община отправя покана към официалните институции, към патриотични сдружения и формации, към гражданите и гостите на столицата да се включат в отдаването на почит и признателност към родолюбивото дело на дейците, посветили се на каузата за Съединението на България.


Агенция „Фокус“
Министър Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествената заря-проверка в Пловдив

Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържествената проверка (заря) в гр. Пловдив, посветена на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Тя ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“ в града и в нея ще участват представителни блокове от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Командващ зарята ще бъде командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев. Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение. В гр. Чирпан от 10.30 ч. военнослужещите от 2-ра механизирана бригада и военно формирование 24 620 – Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението в Градската градина. В град Неделино военнослужещи от 101-ви алпийски полк – Смолян и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще отбележат деня на Съединението с тържествена проверка (заря), която ще започне в 21.00 ч. В Стара Загора с тържествен военен ритуал от 10.30 ч. представителни формирования от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на „Защитниците на Стара Загора“. Военнослужещите от Бригадното командване ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в знак на признателност, които ще започнат в 10.30 ч. пред паметника на загиналите във войните 1912-1918 г. в гр. Враца и в 11.00 ч. на централния площад в гр. Сандански. Военнослужещи от военно формирование 22 160 в 11.00 ч. ще поднесат цветя пред паметника на 4-и пехотен полк в гр. Плевен.. Военнослужещи от 4-и артилерийски полк в гр. Асеновград ще отдадат воински почести и ще поднесат венци пред паметните плочи на Пере Тошев в града (от 9.30 ч.), пред паметната плоча на Конушенската чета в с. Конуш (от 11.00 ч.) и пред паметника на поп Ангел Чолаков в с. Новаково (от 13.30 ч.). Денят на Съединението ще бъде отбелязан тържествено и в гр. Хасково, където от 11.00 ч. пред паметника на Незнайния воин на площад „Свобода” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя с участието на военнослужещи от военно формирование 52 740 от състава на 2-а механизирана бригада. В гр. Русе представителни части от военно формирование 32 420 ще участват в честването на празника, което ще започне в 11.00 ч. на площад „Александър Батенберг” пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война. Курсантите от Националния военен университет ще участват в ритуалите за отбелязване на Деня на Съединението в гр. Велико Търново, където в 10.30 ч. пред сградата на Общината ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а в 11.00 ч ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника "Майка България". Представителни формирования от Военноморските сили ще участват в тържествата за отбелязване на 136-ата годишнина от Съединението на България в градовете Варна и Бургас. В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул. В деня, в който отбелязваме Съединението, Националният военноисторически музей (НВИМ) ще предложи на своите посетители една историческа разходка 136 години назад с изложбата „София – столица на обединена България“. По повод празника постоянната експозиция и временните изложби на Музея извънредно ще бъдат отворени за посещение със стандартното работно време (от 10.00 ч. до 18.00 ч.) и входни такси.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще участва в честванията в Пловдив по повод 136-ата годишнина от Съединението

Президентът Румен Радев ще участва в честванията в Пловдив по повод 136-ата годишнина от Съединението. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 10.30 часа президентът Румен Радев ще посети катедрален храм „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски. Държавният глава ще проведе среща с католическата общност в града. В 12.30 часа Румен Радев ще бъде в село Белозем, където ще проведе среща с кмета Виолета Петрова. Президентът ще посети църквата „Св. Георги Победоносец“ и ще разговаря с жителите на селото. В 20.30 часа на площад „Съединение“ в Пловдив държавният глава ще участва в честванията по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.45 часа президентът ще произнесе слово. На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.


Агенция „Фокус“
Честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Честваме 136 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Общоградски чествания по повод националния празник се организират във всички градове на страната, въпреки епидемичната обстановка. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя, макар и с известна автономия.
Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях.
Първоначалният замисъл е присъединяването на Областта да стане заедно с присъединяването на другите откъснати от Княжеството български области. След като това се оказва невъзможно, главно поради неподходящата международна обстановка, на преден план излиза задачата да се реализира поне присъединяването само на Източна Румелия.
Първите опити за осъществяване на тази задача се предприемат още през 1880 г. През 1884 г. въпросът за присъединяването на Източна Румелия към Княжество България отново излиза на преден план, но и този път не може да бъде решен.
Борбата взема организиран характер след учредяването на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив през февруари 1885 г. Той се нагърбва с изпълнението на задачата само с революционни средства, по примера на дейците на Априлското въстание през 1876 г. През лятото на 1885 г. е избран нов състав на БТЦРК, който, без да се отказва от подготовката на масова революционна борба, издига лозунга за обединение на Южна и Северна България под скиптъра на княз Александър I Батенберг.
Предприемат се бързи действия за спечелване на някои командири на Източнорумелийската милиция.
Решено е акцията да се проведе към средата на септември 1885 г., но започналите големи демонстрации в някои села и градове стават причина тя да се ускори. Дава се заповед на 5 срещу 6 септември формираните в околните на Пловдив села и градове чети да се отправят към областния център. Сутринта на 6 септември те, заедно с частите на Източнорумелийската милиция, обкръжават конака и арестуват намиращия се в него главен управител – Г. Кръстевич. Вместо да се възползва от дадените му права по силата на Органическия устав и да повика незабавно турски войски от Цариград, Кръстевич, като родолюбец, предпочита да се предаде доброволно. Веднага след провъзгласяването на Съединението е сформирано Временно правителство начело с д-р Г. Странски, което поема управлението на Областта до пристигането на княз Александър I Батенберг. В състава на временното правителство влизат: д-р Г. Странски (председател), д-р Ст. Чомаков (подпредседател) и членове: майор Д. Николаев, майор Д. Филов, майор С. Муткуров, майор Р. Николов, Й. Груев, К. Пеев, д–р Г. Янкулов, Д. Юруков, З. Стоянов, Г. Данчов, Ат. Самоковец и Г. Бенев. За главнокомандващ източнорумелийската милиция е назначен майор Д. Николаев.
Присъствието на лица от двете политически партии в Областта, на четирима военни дейци и представител на БТРЦК трябва да покаже на външния свят и особено на Русия, че Съединението е общонародно дело. Веднага след съставянето си, Временното правителство обявява военно положение в Областта и издава заповед за мобилизиране на мъжкото население, годно да носи оръжие. Заедно с това то отправя и покана до княз Александър I Батенберг да поеме управлението на обединена България. Временното правителство просъществува до 9 септември 1885 г., когато в Пловдив пристига князът и възлага функциите му на Комисарство на Южна България.

Принтирай    Оразмери текст   + -