Парламентарни избори 2021: В навечерието на вота

1 Април 2021 | 16:15 | 0
Парламентарни избори 2021: В навечерието на вота
Снимка: АФП

Броени дни остават до вота на 4 април. Институциите, ангажирани с провеждането на изборите и с обезпечаването на обществения ред информираха обществото за организацията си за изборите. В оставащото време до Деня за размисъл политиците отправят своите финални послания. Други са избрали предпоследния ден да закриват своите предизборни кампании. Общо 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборите на 4 април. ЦИК увери, че машините за гласуване отговорят на зададените параметри. Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също направи коментар за машините. "Беше като рапорт даден- рапорт приет. Всички бяха за машинно гласуване. Да се надяваме вече, че след като и машинно гласуване има, всичко ще бъде нормално и ще дадем възможност на хората да ни подредят", каза Борисов.
Държавният глава Румен Радев отправи призив за по-висока избирателна активност. По думите му, който не гласува, оставя на произвола на чуждия избор съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора. "Конституцията дава правото на всеки от нас да прецени по-свободен ли е днес, отколкото преди четири години? По-богат ли е? По-достоен ли се чувства като гражданин на днешна България, отколкото е бил преди? Дали разчита на българското правосъдие, на българските болници, на полицията, на училищата и университетите, в които се образоват децата ни? Или се налага да плаща повторно за това, за което вече е платил с данъците си“, допълни той.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отправи обръщение към българите. Тя заяви, че заедно, всички с гласа си можем да донесем промяната към по-добро. „Не се предавайте, не се колебайте, гласувайте! Кураж и на добър час", посочи тя
.

Агенция "Фокус"
20 000 служители на МВР ще участват в охраната на изборния процес (ОБЗОР)

Общо 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7 026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. Това съобщи старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция“ на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори. В брифингът взеха участие още комисар Георги Толин, началник на отдел „Държавен контрол“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Веселин Панчев, зам.-директор на Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР.
Ст. комисар Гребенаров посочи, че на 2 април от 12.00 до 17.00 ч. 9 394 машини за гласуване ще бъдат доставени до областните центрове. След като бъдат доставени, машините ще са охранявани от полицията, а на следващия ден ще започне тяхното претоварване в бусове. По думите му ще бъдат направени 279 направления, маршрути, по които машините ще се доставят до секциите. До края на вечерта на 3 април тази дейност трябва да приключи. Ст. комисар Тодор Гребенаров обясни, че към момента е извършено охранително и противопожарно обследване на трите печатници – двете, които изготвят изборните материали и бюлетини и едната, която изготвя печатите за секциите; логистичната база, където се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване; всички РИК-ове; плюс местата по общините, където ще се съхраняват изборните книжа и материали до 3 април. „В събота, това, което предстои на полицията е съпровод и охрана на изборните секции до местата, където трябва да получат изборните книжа и материали,. Както и съпровод и охрана на машините“, допълни той.
От 8 март е изградена денонощна телефонна линия и имейл, на който всички граждани, които желаят могат да подават сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Отделно такива сигнали могат да бъдат подавани и в РУ и на тел. 112. До четвъртък има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват предварителни проверки под наблюдението указанията на наблюдаващите прокурори. Образувани са 14 досъдебни производства. Задържаните лица са 34, общо профилактираните лица са 1053, които са писмено предупредени с протокол.
Мобилните секции за трудноподвижните хора ще бъдат 409. Относно COVID секциите, към момента от областните дирекции са подадени искания за охрана в 88 секции в COVID болници и 185 подвижни COVID секции. Ст. комисар Гребенаров уточни, че броят им може да се увеличи, тъй като срокът на карантинираните граждани, които са могли да заявят желанието си да гласуват е бил в сряда.
Всички служители са осигурени с индивидуални средства за защита – маски и ръкавици. Тези, които ще са в COVID секциите ще бъдат осигурени с еднократни защитни облекла. Карантинираните служители на МВР, които най-вероятно няма да вземат участие в изборите, са 1500.
Комисар Георги Толин уточни, че 1 944 служители на ПБЗН ще участват в охраната на изборите. От началото на март до настоящия момент на територията на цялата страна е извършена проверка на 6 923 обекта, в които ще се провеждат изборите. Комисар Толин обясни, че при проверките е обърнато най-голямо внимание на условията за успешно пожарогасене и евакуация. Връчени са 378 предписания, основно за извършване на техническа проверка на наличните противопожарни уреди и освобождаване на пътищата за евакуация от горими материали. „Служителите ни присъстват при инструктажите на членовете и председателите на СИК. Общо инструктирани са около 4 500 души. Инструктажите продължават. Служители на ПБЗН ще участват в охраната на изборните секции на 3 и 4 април“, поясни той. Изпратени са указания към местата, където ще има секции в чужбина.
Веселин Панчев допълни, че през март 2021 г. са издадени над 125 хил. лични карти, като това е два пъти повече в сравнение с предходните избори. „МВР е предприело и организационни мерки за издаване на временни удостоверение за гласуване до края на работния ден в петък. От 30.03 гишетата за административно обслужване работят и издават тези удостоверения. За два дните – вторник и сряда са издадени 326 удостоверения“, каза още той. Служителите на гишетата ще работят на 3 април от 08.30 часа до 17.00 часа и на 4 април от 08.30 часа до 19.00 часа. За издаване на удостоверение не се дължи такса, то се издава само във връзка с идентификацията в изборния ден, не може да се използва пред други ведомства.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Около 6,7 милиона българи имат право на глас на парламентарните избори в неделя (ОБЗОР)

На брифинг на ЦИК днес стана ясно, че около 6,7 милиона българи имат право на глас на парламентарните избори. „Все още боравим с числото от предварителните списъци“, уточни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров. Секциите в чужбина са 465 и половината и повече от половината вече са получили своите изборни книжа. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните секции са 11 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. В болниците ще има най-малко 88 COVID-секции. Кандидатите са народни представители са 6 895. Димитров добави, че най-големият проблем е назначаването на секционни комисии в COVID-секциите и призова политическите партии да номинират всички, които са изкарали вируса. 2 450 са техническите лица и водачите, които ще обслужат транспортната страна и логистиката около разполагането на машините за гласуването. В момента се регистрирани 28 организации, които ще наблюдават изборите. Акредитирани са 3 401 наблюдатели. Несъответствията са 343. Пет ще бъдат социологическите агенции, които ще работят на изхода за екзитпол. Петте агенции са регистрирали 1 400 свои служители в секциите, в които ще се прави подобно изследване. Димитров съобщи, че 35 са акредитираните медии с 209 журналисти и технически персонал, които ще отразяват изборите, а пет са международните медии.
Публикуван е докладът на трите институции за сертифицирането за машините за гласуване, те отговорят на зададените параметри. Машините, които са тествани, отговорят на заданието в обществената поръчка и техническите параметри, зададени от ЦИК. „Този доклад, както и общите решения, са ключови за машинното гласуване. Ако него го нямаше, нямаше как да проведем машинно гласуване“, подчерта Димитров.
На брифинга стана ясно също така, че хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, няма да могат да гласуват. „Има и по-сложни казуси, когато карантината е на адрес, различен от постоянния и настоящия, и може да се ползва настоящ адрес. В такъв случай няма как да бъде реализирано тяхното заявление да бъдат обслужени с подвижна избирателна кутия. Процедурата е усложнена. В Изборния кодекс е записано, че всеки избирател може да бъде записан само в един избирателен списък и за да се създаде избирателен списък на подвижната кутия, трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти и тридневен е срокът, в който това може да се случи. Това, че някой е карантиниран и е записан в РЗИ, не е в обсега на процедурите, които са написани в Изборния кодекс“, обясни Димитров. Той обясни как ще се гласува в болниците: секциите ще са два вида. Осигурени са всички необходими маски, дезинфектанти, специални дезинфектанти за машините и тези средства са разпределени в цялата страна.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Валентина Маджарова, Специализирана прокуратура: Престъпленията против политическите права на гражданите са изключително обществено опасни

Престъпленията против политическите права на гражданите са изключително обществено опасни. Това каза по време на брифинг временно изпълняващата ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Купеният вот не би довел до нещо по-различно от генериране в бъдеще на корупционни практики", заяви още Маждарова.
"Не е тайна за прокуратурата, както не е тайна за правоохранителните органи, МВР имам предвид, че от доста години назад, такива престъпни сдружения, силови структури, бързо се ориентират и извършват и престъпления по глава 3, раздел 3-ти - така наречените престъпления против политическите права на гражданите. Първо, те разполагат с изградената структура. Второ, между членовете на тази група са налице така наречените доверителни отношения и връзки и конфиденциалност, разбира се. Трето те държат в един или друг смисъл на думата под зависимост конкретен брой лица. В случая говорим за парична зависимост, но така или иначе тя е факт. Тези пари са дадени правомерно и са получени правомерно. Неправомерен е механизмът на самото връщане. Тъй като се намираме в период на избори, логично е по принцип да се използват такива престъпни групи за извършване на този вид престъпления", коментира Маджарова. Тя обясни, че не твърди, че и при тази група е така.
По думите й срещу тази група първо са повдигнати обвинения за изнудване. "Приобщени са веществени доказателства, които тепърва ще анализираме. Те са списъци с имена на хора, които съдържат лични данни. Някои от списъците са с две имена, имаме списъци с три имена и ЕГН. На този етап не може да се твърди, че тези списъци са използвани, са средство или че ще бъдат използвани, за извършване на престъпление против политическите права на гражданите", каза още прокурор Маджарова.
Тя отбеляза, че прекият предмет е изнудване, но ако се съберат доказателства, няма как да се ограничат, да ги диференцират и омаловажават едни спрямо други. "Наблюдаващите прокурори ще вземат решение дали да повдигнат обвинение за вторична престъпна дейност или ще се направи едно отделяне на материали и тези доказателства, които касаят евентуално извършено престъпление против политическите права на гражданите, ще бъдат изпратени към съответната компетентна прокуратура. Тя е районната", допълни още прокурор Маджарова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Любомир Янев, ГДБОП: Имаме данни, че лицата от групата за изнудване са осъществявали дейност по набиране на лица, които продават гласовете си

Имаме данни, че лицата от групата за изнудване са осъществявали дейност по набиране на лица, които продават гласовете си. Това каза гл. комисар Любомир Янев, директор на ГДБОП, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той поясни, че групата за изнудване са нанасяли на телесни повреди, изнудвали са и са осъществявали принуда. "Това е предимно като механизъм", каза Янев. По думите му към настоящия момент групата е действала на територията на София, Дупница, Бобов дол и Радомир.
Гл. комисар Любомир Янев отговори на въпрос дали група за изнудване с бързи кредити има общо с наскоро разкритата в Хасково, Габрово и Пловдив за купуване на гласове. Той уточни, че тази група за изнудване няма отношение. "За конкретните лица имаме данни, че също така са осъществявали дейност по набиране на лица, които продават гласовете си срещу заплащавне. Когато имаме достатъчно данни за това нещо, те ще бъдат отделени и ще бъдат изпратени за разследване", заяви още Янев. На въпрос дали въпросната група с кредити е събирала и хора, които продават гласовете си, гл. комисар Янев отговори: "Точно така - да".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, ЦИК: Около 6,7 милиона българи имат право на глас на парламентарните избори

Около 6,7 милиона българи имат право на глас на парламентарните избори. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус" „Все още боравим с числото от предварителните списъци“, уточни той.
Димитров обясни как ще се гласува в болниците. Секциите ще са два вида.
„Едните ще бъдат COVID. Колко ще бъдат секциите в отделения, които не са COVID, още не знаем, тъй като днес се издават заповедите от болничните заведения, местата за задържане под арест, старческите домове и други такива институции“, допълни той.
Димитров увери, че всички подвижни секции ще бъдат еднакво екипирани и ще могат безопасно да контактуват с COVID-болни.
Той добави, че според зам.-министъра на здравеопазването, с който са имали среща, както и с всички, които имат отношение към логистиката на изборите, са осигурени всички необходими маски, дезинфектанти, специални дезинфектанти за машините и тези средства са разпределени в цялата страна.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Който не гласува, оставя на произвола на чуждия избор съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора

Който не гласува, оставя на произвола на чуждия избор съдбата на Родината, своята и тази на близките си хора. Това се казва в обръщение към народа на държавния глава Румен Радев, изпратено от неговия прессекретариат
„Конституцията дава правото на всеки от нас да прецени по-свободен ли е днес, отколкото преди четири години? По-богат ли е? По-достоен ли се чувства като гражданин на днешна България, отколкото е бил преди? Дали разчита на българското правосъдие, на българските болници, на полицията, на училищата и университетите, в които се образоват децата ни? Или се налага да плаща повторно за това, за което вече е платил с данъците си“, допълва той.
„Приключва един мандат, белязан от скандали, разкрития, протести и икономическа криза. Доверието в старото Народно събрание отдавна рухна. Хиляди българи поискаха предсрочни избори още през лятото на миналата година. Получиха отказ с аргумента, че не бива да се правят избори насред пандемията”, посочва още Румен Радев.
Цялото обръщение на президента четете в раздел „Мнение“.

Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, ЦИК: Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, няма да могат да гласуват

Хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, няма да могат да гласуват. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Още при първото ми публично участие обясних, че хората, които са карантинирани днес, утре и в деня на изборите, просто няма да могат да гласуват. Това трябва да бъде ясно. Има и по-сложни казуси, когато карантината е на адрес, различен от постоянния и настоящия, и може да се ползва настоящ адрес. В такъв случай няма как да бъде реализирано тяхното заявление да бъдат обслужени с подвижна избирателна кутия. Процедурата е усложнена. В Изборния кодекс е записано, че всеки избирател може да бъде записан само в един избирателен списък и за да се създаде избирателен списък на подвижната кутия, трябва да настъпи заличаване от предходния запис. Това изисква комуникация между местните власти и тридневен е срокът, в който това може да се случи. Това, че някой е карантиниран и е записан в РЗИ, не е в обсега на процедурите, които са написани в Изборния кодекс“, обясни той.
Димитров съобщи, че 35 са акредитираните медии с 209 журналисти и технически персонал, които ще отразяват изборите, а пет са международните медии.
„Утре ще се гледа във ВАС делото за видеонаблюдението и е насрочено в 10 часа“, припомни той.
„Огромен проблем в изборния ден ще е постоянно да установяваме нарушения за забраната за агитация от началото на деня за размисъл до края на изборния ден“, подчерта Димитров.
„В момента се регистрирани 28 организации, които ще наблюдават изборите. Акредитирани са 3 401 наблюдатели. Някои от тях не са получили удостоверение от „Информационно обслужване“ за това, че не са в конфликт на интереси. Несъответствията са 343. Пет ще бъдат социологическите агенции, които ще работят на изхода за екзитпол. Петте агенции са регистрирали 1 400 свои служители в секциите, в които ще се прави подобно изследване“, добави още той.
Димитров каза още, че подвижните секции още биват назначавани, а това е информация, която ще подадат още на първия брифинг в деня на изборите.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Заедно, всички с гласа си можем да донесем промяната към по-добро

Заедно, всички с гласа си можем да донесем промяната към по-добро. Това се посочва в обръщение на лидера на БСП и водач на листата на коалиция „БСП за България“ в 16-ти МИР Пловдив-град и в 25-ти МИР София-град Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Не се предавайте, не се колебайте, гласувайте! Кураж и на добър час", посочва тя.

Агенция "Фокус"
Димитър Димитров, ЦИК: Mашините за гласуване отговорят на зададените параметри

Публикуван е докладът на трите институции за сертифицирането за машините за гласуване, те отговорят на зададените параметри. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Секциите в чужбина са 465. Половината и повече от половината вече са получили своите изборни книжа. Тези, които са на по-далечна дестинация, разбира се, трябва да ги изпратим по-рано. В страната ще има 9 398 секции, в които ще има машинно гласуване. Стационарните секции са 11 983. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. В болниците ще има най-малко 88 COVID-секции. Кандидатите са народни представители са 6 895“, каза той.
Димитров добави, че най-големият проблем е назначаването на секционни комисии в COVID-секциите и призова политическите партии да номинират всички, които са изкарали вируса.
„2 450 са техническите лица и водачите, които ще обслужат транспортната страна и логистиката около разполагането на машините за гласуването. Всички те са проверени от МВР и ДАНС, за да няма съмнение в тяхната надеждност“, обясни още той.
„На страницата на Държавната агенция за електронно управление е публикуван докладът на трите институции за сертифицирането за машините за гласуване, както и решението на трите институции да гарантират, че спрямо направената от тях проверка, машините, които са тествали, отговорят на заданието в обществената поръчка и техническите параметри, зададени от ЦИК. Този доклад, както и общите решения, са ключови за машинното гласуване. Ако него го нямаше, нямаше как да проведем машинно гласуване“, подчерта той.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Ст. комисар Тодор Гребенаров: Около 1500 служители на МВР са карантинирани и най-вероятно не няма да участват в изборите

Около 1500 служители на МВР са карантинирани и най-вероятно не няма да участват в изборите. Това каза старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция“ на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Ст. комисар Гребенаров уточни, че някои от служителите на реда ще охраняват COVID секции по собствено желание. „Трябва да изпълняваме нашите задължения. Не би следвало да се притесняваме дали секцията е нормална или COVID. Всички служители са осигурени със защитни средства, създали сме необходимата организация за запазване на здравето им“, коментира Гребенаров.
Той допълни, че изборните бюлетини, книжа и печати вече са доставени в общините. „Подаваните сигнали за нарушения са различни. Някои са свързани с провокация към определена партия или сдружение, някои са неверни, други са сериозни“, добави той.
"Предполагам, че броят на COVID секциите, които в болниците са 88, а подвижните са 185, ще се увеличи, защото до вчера беше срокът на карантинираните граждани, които можеха да заявят желанието си да гласуват", каза още ст. комисар Гребенаров.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Още една година максимум и ще стане готова цялата магистрала "Европа", нека я пазим чиста

Още една година максимум и ще стане готова цялата магистрала "Европа", нека я пазим чиста. Това каза премиерът, лидер на ГЕРБ и водач на листата на коалиция ГЕРБ - СДС в 16-ти МИР Пловдив град и в 25-ти МИР София град във видео във "Фейсбук". "Все пак сега беше зимата и имаше много лоши дни, в които строителите не работеха", каза още Борисов.
"Все пак да призова хората да не хвърлят торбички, защото непрекъснато се налага да чистим", каза Борисов. По думите му не е редно да се изхвърлят боклуци от прозорците на колите и отбеляза, че чистенето е опасно.
Пазете я, тя си е ваша. Тя си е на хората. Как се чисти при този трафик? Просто иначе имаме претенции големи, ама то чистенето струва пари", каза още той.
Той обяви, че вече са осигурени машините за гласуване. "Беше като рапорт даден- рапорт приет. Всички бяха за машинно гласуване. Да се надяваме вече, че след като и машинно гласуване има, всичко ще бъде нормално и ще дадем възможност на хората да ни подредят", каза още лидерът на ГЕРБ.

Агенция "Фокус"
Комисар Георги Толин: 1 944 служители на ПБЗН ще участват в охраната на изборите

1 944 служители на ПБЗН ще участват в охраната на изборите. Това каза комисар Георги Толин, началник на отдел „Държавен контрол“ в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От началото на март до настоящия момент на територията на цялата страна бе извършена проверка на 6 923 обекта, в които ще се провеждат изборите. При проверките е обърнато най-голямо внимание на условията за успешно пожарогасане и евакуация. Връчени са 378 предписания, основно за извършване на техническа проверка на наличните противопожарни уреди и освобождаване на пътищата за евакуация от горими материали“, обясни комисар Толин.
„Служителите ни присъстват при инструктажите на членовете и председателите на СИК. Общо инструктирани са около 4 500 души. Днес и утре инструктажите продължават. Служители на ПБЗН ще участват в охраната на изборните секции на 3 и 4 април“, поясни той
Комисар Толин Уточни, че са изпратени указания към местата, където ще има секции в чужбина.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Веселин Панчев, БДС: През март са издадени над 125 хил. лични карти, като това е в пъти повече в сравнение с предходните избори

През март 2021 г. са издадени над 125 хил. лични карти, като това е два пъти повече в сравнение с предходните избори. Това каза Веселин Панчев, зам.-директор на Дирекция „Български документи за самоличност“ (БДС) към МВР на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„МВР е предприело и организационни мерки за издаване на временни удостоверение за гласуване до края на работния ден в петък. От 30.03 гишетата за административно обслужване работят и издават тези удостоверения. За два дните – вторник и сряда са издадени 326 удостоверения. Служителите ще работят на 3 април от 08.30 часа до 17.00 часа и на 4 април от 08.30 часа до 19.00 часа“, каза още той.
„Звената БДС ще връчват и готови документи, като те са утвърдени от ЦИК, за да може гражданите да се идентифицират по-лесно. Тези удостоверения се издават само след прието заявление за издаване на лична карта и цифрово заснемане на лицето“, допълни Панчев.
„За издаване на удостоверението не се държи такса. То се издава само във връзка с идентификацията в изборния ден, не може да се използва пред други ведомства“, поясни той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Ст. комисар Тодор Гребенаров: Общо 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7 026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна

Общо 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7 026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. Това каза старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция“ на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Общо 20 000 служители на МВР ще участват в охраната на 7 026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. 409 са подвижните секции. Относно COVID секциите, към момента от областните дирекции са подадени искания за охрана в 88 секции в COVID болници и 185 подвижни COVID секции. След приключване на изборния ден работата на служителите на МВР продължава със съпровод и охрана след обработката на бюлетините по секциите до съответния РИК, следва таранспортиране на машините от секциите до областните центрове, след това в понеделник те трябва се доставят в логистичния център и охраната им да продължи. След приключване обработката на всички книжа във всички РИК-ове, наш ангажимент е да ги съпроводим до ЦИК“, поясни той.
По думите му е категорично забранено в полицейските автомобили да се возят членове на СИК и РИК, както и изборни книжа.
„Направена е организация, всички служители са запознати със здравния протокол и мерките, които трябва да се предприемат. Всички служители са осигурени с индивидуални средства за защита – маски и ръкавици. Тези, които ще са в COVID секциите ще бъдат осигурени с еднократни защитни облекла“, допълни ст. комисар Гребенаров.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Ст. комисар Тодор Гребенаров, ГД „Национална полиция“: На 2 април 9 394 машини за гласуване ще бъдат доставени до областните центрове
|
На 2 април от 12.00 до 17.00 ч. 9 394 машини за гласуване ще бъдат доставени до областните центрове. Това каза старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция“ на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ст. комисар Гребенаров обясни, че към момента е извършено охранително и противопожарно обследване на трите печатници – двете, които изготвят изборните материали и бюлетини и едната, която изготвя печатите за секциите; логистичната база, където се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване; всички РИК-ове; плюс местата по общините , където ще се съхраняват изборните книжа и материали до 3 април.
„Миналата седмица приключи съпроводът, логистиката и охраната до областните центрове на превозните средства с печатите, които ще бъдат използвани в СИК. Вчера приключи логистиката по съпровода и охраната на изборните книжа и бюлетините до областните центрове, след което те бяха доставени на определените за това места в общините. В момента се намират под денонощна полицейска охрана. Утре предстои от 12.00 до 17.00 часа създаване на логистика, съпровод и охрана на техническите устройства за машинното гласуване до областните центрове. По Изборния кодекс всички секции, които имат над 299 избиратели, следва да имат машини за гласуване. Общата бройка на машините, които ще бъдат доставени до секциите са 9 394“, уточни той.
По думите му след като бъдат доставени, машините ще са охранявани от полицията, а на следващия ден ще започне тяхното претоварване в бусове. Ст, комисар Гребенаров поясни, че ще бъдат направени 279 направления, маршрути, по който под наш съпровод и охрана, машините ще се доставят до секциите. До края на вечерта на 3 април тази дейност трябва да приключи. „В събота, това, което предстои на полицията е съпровод и охрана на изборните секции до местата, където трябва да получат изборните книжа и материали,. Както и съпровод и охрана на машините“, допълни той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Ст. комисар Тодор Гребенаров: До момента има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила

До момента има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. Това каза старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на ГД „Национална полиция“ на брифинг във връзка с предприетите действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От 8 март е изградена денонощна телефонна линия и имейл, на който всички граждани, които желаят могат да подават сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Отделно такива сигнали могат да бъдат подавани и в РУ и на тел. 112. Със заповед е изградено и Междуведомствено звено от Прокуратурата, МВР и ДАНС за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес, касаещи купуването и продаването на гласове и защита правата на гражданите“, обясни ст. комисар Гребенаров.
Той уточни, че в МВР има създадена аналитична група, която обобщава всеки ден резултатите. „До момента има подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват предварителни проверки под наблюдението указанията на наблюдаващите прокурори. Образувани са 14 досъдебни производства. Задържаните лица са 34, общо профилактираните лица са 1053, които са писмено предупредени с протокол“, поясни той.
Мариела ЧЕПЕЛОВА

Агенция "Фокус"
Ще се проведе брифинг за предприетите от МВР действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на парламентарните избори

В сградата на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) ще се проведе брифинг от 11.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Представители на ГДНП, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и Дирекция „Български документи за самоличност“ ще представят информация за предприетите от МВР действия за обезпечаването на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори.

Агенция "Фокус"
Централната избирателна комисия ще даде брифинг

Централната избирателна комисия ще проведе редовен брифинг от 14.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия.
Брифингът ще се проведе в зала „Пресцентър“ в сградата на Народното събрание, пл. „Княз Александър І“ № 1, вход откъм Националната художествена галерия.

Принтирай    Оразмери текст   + -