Има задържан за смъртта на детето в Мездра

9 Януари 2021 | 12:32 | 0
Има задържан за смъртта на детето в Мездра
Снимка: Прокуратура на Р България

На 8 януари стана ясно, че 8-годишно дете е починало в Мездра. По първоначални данни момчето е пострадало при инцидент с пиротехническо изделие и по-късно е починало. По този повод директорът на ОДМВР - Враца старши комисар Янко Янколов и административният ръководител на Окръжната прокуратура - Враца Владимир Сираков дадоха брифинг, на който стана ясно, че вече има задържан по случая с починалото дете. Това е бащата на друго дете, на което загиналото момче е било на гости.
Две са основните версии, по които се работи. Едната е за причинена смърт от огнестрелно оръжие, а другата - за причинена смърт след инцидент с пиротехническо изделие.
Административният ръководител на Окръжната прокуратура - Враца Владимир Сираков посочи, че след излизане на резултатите от аутопсията на детето ще станат ясни причините за смъртта му. По думите му дотогава работната версия, по която тече разследването, е свързана с държане на огнестрелно оръжие не по надлежния ред, в следствие на което е причинена смъртта на детето. Става въпрос за ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина, които са законно притежавани от задържания, но са били съхранявани в мазето на къщата и е възможно да са станали причина за трагедията.
По случая ще бъдат назначени съдебно-медицинска, балистична, психолого-психиатрична експертиза. В хода на разследването ще бъдат извършени и множество разпити.
По случая има образувано досъдебно производство. Разследването на смъртта на детето е под специален надзор в Окръжна прокуратура – Враца и Софийска апелативна прокуратура.
Агенция „Фокус“
Разследването на смъртта на детето в Мездра е под специален надзор в Окръжна прокуратура – Враца и Софийска апелативна прокуратура

Разследва се смъртта на 8-годишното момче в гр. Мездра, делото е взето на специален надзор. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София. Под ръководството на Териториално отделение - Мездра към Районна прокуратура – Враца се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.
Досъдебното производство по случая е било образувано след постъпил сигнал на телефон 112, подаден от Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Мездра за смъртта на дете. Пострадалото момче било транспортирано в медицинското заведение от неговия баща.
Веднага са били предприети действия по установяване на факти и обстоятелства за случилото се.
Към настоящия момент е известно, че около 17.00 часа на 8 януари 2021 г. в къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра влезли двама съученици – осемгодишните Т.Т. и К.Й. Не след дълго се чул силен гръм. Впоследствие безжизненото тяло на Т.Т. било открито пред дома.
При извършен оглед на имота, обитаван от едното дете, което не е пострадало, са били открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани от бащата на детето и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке е била намерена кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка – ловни патрони.
Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието, очакват се резултатите от аутопсията. Продължават разпитите на свидетели. Предстои назначаване на експертизи – съдебномедицинска, балистична, химическа, психолого-психиатрична.
Досъдебното производство е взето на специален надзор в Окръжна прокуратура – Враца и Софийска апелативна прокуратура.


Агенция „Фокус“
Владимир Сираков, Окръжната прокуратура - Враца: Работната версия на разследването е свързана с държане на огнестрелно оръжие не по надлежния ред, в следствие на което е причинена смъртта на детето

Работната версия на разследването е свързана с държане на огнестрелно оръжие не по надлежния ред, в следствие на което е причинена смъртта на детето. Това каза административният ръководител на Окръжната прокуратура - Враца Владимир Сираков на брифинг по повод починалото 8-годишно дете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказвам съболезнования на семейството и близките на починалото дете. Снощи бях на произшествието. Детето беше закарано вече в спешния център. Извършихме оглед в дома, в който е настъпила трагедията. Много кратко е времето от инцидента до настоящия момент и допълнителни сведения ще дадем на по-късен етап“, посочи Сираков.
„Работната версия е свързана с държане на огнестрелно оръжие не по надлежния ред, в следствие на което е причинена смъртта на детето. Това е работна версия. Без резултати от аутопсията и другите експертизи не можем да кажем“, заяви той.
„Става въпрос за изключителна трагедия. Задължени сме да осъществим този надзор. По тази причина аз и колегата дежурен окръжен прокурор отидохме на място, за да наблюдаваме лично действията. Ще се извършат разпити. Две са версиите. В дома на приятелчето му по-скоро е станала трагедията. Затова там беше извършен оглед.
Става въпрос за държане на законно оръжие не по надлежния ред - пушка. Ще бъдат назначени съдебно-медицинска, балистична, психолого-психиатрична експертиза и в хода ще се прецени за други. Разпити ще бъдат извършени.
Говорителят на Окръжната прокуратура ще държи в течение обществото“, допълни Сираков.


Агенция „Фокус“
Владимир Сираков, Окръжната прокуратура - Враца: Две са основните версии, по които се работи за смъртта на детето в Мездра

Две са основните версии, по които се работи за смъртта на детето в Мездра. Това каза административният ръководител на Окръжната прокуратура - Враца Владимир Сираков на брифинг по повод починалото 8-годишно дете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По случая има образувано досъдебно производство. То е по чл. 338 ал.3 от НК. Две са основните версии, по които се работи - за причинена смърт от огнестрелно оръжие и евентуално причинена смърт от пиратка. В момента тече аутопсия на детето. Ще бъдат назначени необходимите експертизи, които са няколко на брой и след като получим заключението им, ще имаме точен отговор за причината за смъртта“, заяви Сираков.
„Снощи беше направен оглед на местопроизшествието и са проведени разпити. Днес се прави аутопсията и ще бъдат предприети всички останали действия по разследването. Разследването е на специален надзор от Окръжна прокуратура - Враца и Апелативна прокуратура - София и ще бъдат следени всички действия във връзка с разследването“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Старши комисар Янко Янколов, ОДМВР - Враца: Имаме задържан по случая с починалото дете в Мездра, това е бащата на другото дете

Имаме задържан по случая с починалото дете в Мездра, това е бащата на другото дете. Това каза директорът на ОДМВР - Враца старши комисар Янко Янколов на брифинг по повод починалото 8-годишно дете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо искам да изкажа съболезнования на опечаленото семейство. Малко след 17.00 часа вчера е получен сигнал в РУ – Мездра от дежурния в Спешна помощ в Мездра за докарано дете без жизнени функции. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия“, заяви той.
„Докладвано е на административния прокурор на Окръжната прокуратура Тодор Сираков и предприехме действия по случая. Имаме задържан. Това е бащата на другото дете. Пушката е негова. Работим по всички възможни версии“, допълни Сираков.


Агенция „Фокус“
В сградата на ОДМВР - Враца ще се проведе брифинг във връзка с починалото 8-годишно момче след инцидент с пиротехническо изделие в Мездра

В сградата на ОДМВР - Враца ще се проведе брифинг във връзка с починалото 8-годишно момче след инцидент с пиротехническо изделие в Мездра. Това съобщиха от ОДМВР. Брифингът ще започне в 10.00 часа. В него ще участват представители на Окръжната прокуратура и ОДМВР – Враца.


Агенция „Фокус“
8-годишно момче е починало след инцидент с пиротехническо изделие в Мездра

Сигнал за починало дете е получен в полицията в Мездра минути след 17.00 часа на 8 януари. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. По първоначални данни 8-годишно момче е пострадало при инцидент с пиротехническо изделие и по-късно е починало. На мястото на инцидента са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Предприети са процесуално-следствени действия под надзора на Прокуратурата. Образувано е досъдебно производство.

Принтирай    Оразмери текст   + -