Премиерът Борисов уверен за успеха на ваксинацията

8 Януари 2021 | 13:53 | 0
Премиерът Борисов уверен за успеха на ваксинацията
Снимка: Община Банско

Премиерът Бойко Борисов посети Банско, Симитли и Гоце Делчев. Той посочи, че правителството много внимателно управлява пандемията, за да може бизнесът да работи. Борисов заяви, че е убеден, че министърът на здравеопазването и здравните власти ще направят така, че да се направи чудесна ваксинация за пример. Той изрази надежда, че с ваксините ситуацията в света ще се нормализира. „Спасението на държавата в следващите 2 години ще е в това – и най-непримиримите врагове да работят заедно. От понеделник може би ще започне ваксинирането на учителите, като свършат с лекарите. Светът навлиза във всякакви кризи – и финансови, и здравни, и политически. Шансът да се запазим е единство. Не случайно на сградата на парламента пише „Съединението прави силата”. Броят на оздравелите трайно нараства и е два пъти повече от заболелите“, добави министър-председателят.
Здравният министър Костадин Ангелов допълни, че благодарение на Министерски съвет са отпуснати 15 млн. лв. за осигуряването на антигени тестове за цялата страна. Премиерът Борисов отбеляза, че това е станало възможно, защото приходните агенции са успели да съберат пари за извършването на плащания, свързани с обезпечаване разходите на държавата, направени заради пандемията от COVID-19. Министърът посочи, че има достатъчно количества ваксини за всички желаещи български граждани. По думите му се очакват 4.5 млн. ваксини от „Астра Зенека“, като количеството ще стигне за ваксинирането на над 2 млн. българи, а първата доставка ще е от 500 хил. дози.
Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: С над 10 млн. лв. правителството е помогнало на община Симитли за изграждането и поддържането на инфраструктура

С над 10 млн. лв. правителството е помогнало на община Симитли за изграждането и поддържането на инфраструктура. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ след посещението си в Симитли. „С близо 6 млн. лв. в града са направени стадиона и многофункционална спортна зала, която е с 600 места и се ползва за упражняването на всички спортове на закрито. Има и плувен басейн“, добави той.
„Само за изминалата година правителството отпусна на община Симитли близо 5 млн. лв. От тях 2 млн. лв. са предназначени за ремонт на улици. Близо 1 млн. лв. са одобрени за аварийно-възстановителни работи по изграждане на подпорна стена, а още 1.1 млн. лв. бяха отпуснати за почистването и укрепването на няколко дерета в града. Отпуснахме и 800 000 лева за ремонт на два центъра за настаняване от семеен тип за лица с умствена изостаналост“, посочи Борисов.
„Усърдно се работи и във всички населени места в района. Правят се улици, площадни пространства, спортни площадки, за което Министерският съвет осигурява нужните средства. В община Симитли вече няма населено място без изградена детска площадка“, допълни министър-председателят.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Спасението на държавата в следващите 2 години ще е в това – и най-непримиримите врагове да работят заедно

През тази пандемия, спасението на държавата в следващите 2 години ще е в това – и най-непримиримите врагове да работят заедно. Това каза премиерът Бойко Борисов в Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „От понеделник може би ще започне ваксинирането на учителите, като свършат с лекарите. Светът навлиза във всякакви кризи – и финансови, и здравни, и политически. Шансът да се запазим е единство. Не случайно на сградата на парламента пише „Съединението прави силата”. Броят на оздравелите трайно нараства и е два пъти повече от заболелите. Виждате и вашият регион как се развива – автомагистрала „Струма” следите ли я?”, каза още Борисов.
Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов отбеляза, че всеки момент се очаква да започне пълната реконструкция на железния мост, който свързва кв. „Ораново” и Симитли. „До броени дни очакваме разрешителното за строеж. Ще се направи хубав двулентов мост. Въобще модерна европейска работа”, добави Апостолов. Той заяви, че този проект е много важен за Община Симитли.
Премиерът Бойко Борисов посети и СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Симитли, където кметът Апостолов и народният представител Стефан Апостолов му показаха новоизградените открити спортни площадки е двора на учебното заведение. По думите му близо 1 млрд. лв. са вложени в образователната инфраструктура, а училищата са станали много хубави.
Кметът на Симитли се похвали, че в Общината има изградени 15 социални центрове, предстои изграждането на още 2. „Няма община с такава социална политика”, отбеляза Апостолов. „В момента няма село в общината, в което да не се работи усилено. Детските градини претендираме, че са най-хубавите в цяла България. Сам ще се уверите, че имаме дворове, игрища, които в цяла България не сте виждали“, допълни той.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Симитли

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Заедно с министърът на здравеопазването Костадин Ангелов те се срещнаха с кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, народния представител Стефан Апостолов и кметове на кметства.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: 305 – 310 млн. лв. сме дали само за ваксини, сигурно милиард отидоха за тази пандемия

305 – 310 млн. лв. сме дали само за ваксини. Това каза премиерът Бойко Борисов, който посети МБАЛ „Иван Скендеров” – Гоце Делчев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Отделно за докторите, за сестрите, за личните лекари, за дезинфектанти, за лекарства. Сигурно милиард отидоха за тази пандемия”, каза още Борисов.
Министър-председателят възложи на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов да се направи едно проучване на конструкцията на болницата, за да може да се инвестират средства за ремонт на лечебното заведение.
След болницата в Гоце Делчев, премиерът Борисов посети предприятие за производство и бутилиране на минерална вода. Собственикът обясни, че за сега се справят, въпреки пандемията, като не се е налагало да се възползват от мерките за борба с пандемията като 60/40. Той допълни, че по европейски програми са спечелили около 2.5 млн. лв., с които предприятието е било модернизирано.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Очакваме 4.5 млн. ваксини от „Астра Зенека“, първата доставка ще е от 500 хил. дози

В България, срещу COVID-19, вече са ваксинирани 11 200 души. Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който заедно с премиера Бойко Борисов посети МБАЛ „Иван Скендеров” – Гоце Делчев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Тук правим едно много добро сътрудничество между болницата в Гоце Делчев и болница „Св. Екатерина” в София, за да може лабораторията тук да работи и да отговаря на нуждите на областта. За ваксините - днес тук ще се ваксинират 30 човека, а в България вече са ваксинирани 11 200 души“, заяви министърът.
„Трябва да кажа нещо много важно, тъй като се говори че ваксините няма да стигнат за българските граждани. Като дойде ваксината на „Астра Зенека“ очакваме 4.5 млн. ваксини, които ще стигнат за 2.5 млн. българи. Първата доставка е от 500 хил. дози. Така, че няма опасност”, увери министър Ангелов.
Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов отбеляза, че МБАЛ „Иван Скендеров” лекува нуждаещи се от общо четири общини. „Благодарение на министъра на здравеопазването успяхме да преодолеем някои проблеми”, допълни той.
Премиерът Бойко Борисов каза: „Ваксинирайте и се подготвяте, за да може като дойде голямото количество ваксини, да имунизираме масово и безплатно”.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Ще отделим пари от бюджета и ще осигурим 1.5 млн. лв. за апаратурата, която е нужда на МБАЛ „Иван Скендевров” – Гоце Делчев

Ще отделим пари от бюджета и ще осигурим 1.5 млн. лв. за апаратурата, която е нужда на МБАЛ „Иван Скендевров” – Гоце Делчев. Това каза премиерът Бойко Борисов в Гоце Делчев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „Ние ти помагаме, защото си вършиш работата”, обърна се Борисов към кмета на Гоце Делчев Владимир Москов.
Здравният министър Костадин Ангелов информира министър-председателя Бойко Борисов, че Община Гоце Делчев има много хубава програма, която е насочена към лекари - специализанти, които да работят в лечебното заведение в Гоце Делчев. Министър Ангелов попита кмета Владимир Москов – дали имат достатъчно количество дезинфектанти и лични предпазни средства, а той от своя страна увери, че всичко, от което се нуждаят работещите на първа линия, е налично.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов са в МБАЛ „Иван Скендеров” – Гоце Делчев

Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Костадин Ангелов са в МБАЛ „Иван Скендеров” – Гоце Делчев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Министър-председателят каза, че в България ще бъде извършено масово иминузиране, като то ще бъде безплатно. Здравният министър проф. Костадин Ангелов опроверга слуховете, че няма да има достатъчно количества ваксини за всички желаещи български граждани. „4.5 млн. ваксини очакваме от „Астра Зенека“, количеството ще стигне за ваксинирането на над 2 млн. българи”, каза министър Ангелов.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Близо 7 млн. лв. сме отпуснали на Община Банско за ремонти на улици

Близо 7 млн. лв. сме отпуснали на Община Банско за ремонти на улици. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ след посещението си в Банско. „С част от тези средства наскоро бе завършен околовръстният път на града. Това ще облекчи изключително много трафика и ще осигури директен достъп на туристите до кабинковия лифт“, посочи премиерът. „Банско е целогодишна туристическа дестинация и съм много доволен от развитието на инфраструктурата в общината. Работим отлично с местната власт тук и до момента каквото е поискано от нас - сме го осигурили“, допълни той.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Добрата организация ни позволи да не спираме ски туризма в Банско, за разлика от други страни с аналогични курорти като Австрия, Германия и Франция

Въпреки пандемията не сме спрели ски туризма и сноубордистите в Банско. Това каза премиерът Бойко Борисов в Банско, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Министър-председателят коментира, че антигените тестове работят доста добре. Здравният министър Костадин Ангелов допълни, че благодарение на Министерски съвет са отпуснати 15 млн. лв. за осигуряването на антигени тестове за цялата страна. Борисов отбеляза, че това е станало възможно, защото приходните агенции са успели да съберат пари за извършването на плащания, свързани с обезпечаване разходите на държавата, направени заради пандемията от COVID-19. „То не са само 15 млн. лв. за тестове, то са пари за дезинфектанти, 30 млн. за Ремдесивир”, каза още Борисов. Той изрази надежда, че с ваксините ситуацията в света ще се нормализира. „Вече е одобрена и ваксината на „Moderna“. Сигурен съм, че министърът ни и здравните власти ще направят една чудесна организация за ваксинация, която да е пример. Убеден съм в лекарите, в медицинските сестри. Мисля, че ще се представим добре”, отбеляза Борисов. Министър-председателят коментира, че за разлика от началото на пандемията, когато Банско е бил затворен, днес ски курортът е отворен, а хората могат да се грижат за здравето си и да се радват на планината. „Могат да карат ски, сноуборд, да ползват СПА центровете. Всичко това е с една много добра организация. Благодаря и на местната власт, че правите възможно заповедта на здравния министър да е толкова лека. Вижте вашите аналози в Австрия, в Германия, във Франция и сравнете с Банско”, подчерта Борисов.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Иван Кадев, кмет на Банско: Започнахме изграждането на нова улица, която директно ще излиза на паркинга на кабинковия лифт

Започнахме изграждането на нова улица с последното постановление на правителството за Банско. Това каза кметът на Банско Иван Кадев по време на среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. „С последното постановление правим нова улица, която да излиза директно на паркинга на кабинковия лифт, с което ще облекчим малко движението на светофара. След което имаме проект за още една централна улица, която е натоварена и трябва да се реконструира”, каза още Иван Кадев. Той уточни, че се предвижда също преасфалтиране на някои улици. От своя страна премиерът Борисов заяви, че през последните 2 години за област Благоевград, по различните програми, са влезли около 20 млн. лв. Народният представител Александър Мацурев от своя страна посочи, че в Банско действително са влезли милиони левове в последните няколко години, а премиерът допълни, че хората в Банско го заслужават.
Ливия НИНОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи

Много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в Банско, става ясно от видео във профила му във „Фейсбук“. С него са кметът на Банско Иван Кадев и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. „В последните две години от различните програми близо 20 милиона са влезли в областта и региона. Хората в Банско го заслужават. Имат си действащ кмет много добър“, каза Борисов. „Правим тези проекти в условия на пандемия. Това го правим, защото много внимателно управляваме пандемията, за да може бизнесът да работи. Дори и в Банско не сме спрели туризма“, подчерта премиерът. „Убеден съм, че министърът и здравните ни власти ще направят така, че да направим една чудесна ваксинация за пример. Убеден съм в лекарите и медицинските сестри. В понеделник да се договорите. Стартираме и мисля, че ще се представим добре“, заяви Борисов. „Февруари беше затворен Банско, а сега през януари е отворен. Той е един от малкото курорти, които работят в момента и хората могат да се радват на чистия въздух, планините и да ползват СПА центровете. Благодаря на местната власт, че позволиха заповедта на здравния министър да е толкова лека и да може хората да преминат през пандемията“, допълни той.

Принтирай    Оразмери текст   + -