Богоявление е

6 Януари 2021 | 10:11 | 0
Богоявление е
Снимка: https://bg-patriarshia.bg/

Църквата отбелязва Богоявление – Йордановден - един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне. Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Агенция „Фокус“
Глобяват кмета на Калофер заради мъжкото хоро в река Тунджа (ОБЗОР)

Мъжкото хоро по случай Богоявление в Калофер се проведе, въпреки действащите противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Заради нарушаването на наредбите на здравните власти, кметът на града Румен Стоянов ще бъде глобен като физическо лице. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Санкцията е в максимален размер от 1000 лева.
"Уважавам традициите, неведнъж и аз съм присъствала там на днешния ден, но ситуацията днес е различна и заповедта на министъра и на областния щаб трябва да се спазва", подчерта тя.
Каназирева поясни, че при масови мероприятия кметът и общината отговарят за спазването на мерките. След консултация с РЗИ и другите отговорни институции е било взето решението Румен Стоянов да бъде санкциониран заради това, че много от хората не са носели предпазни средства и е имало голямо струпване.
Глобата може да бъде съставена и на администрацията на кмета като юридическо лице. В такъв случай тя би стигнала до 2000 лева.
Каназирева обясни, че се установява самоличността на участниците в хорото по видеокадри. Впоследствие ще бъде решено дали и с какви глоби ще бъдат санкционирани те.
След провеждането на мъжкото хоро тази сутрин, кметът на Калофер заяви, че не се страхува от глоба.
"Празникът премина почти както миналата година, въпреки, че мерките трябваше да се спазват, но не съжалявам. Дори се гордея с тези хора и не се страхувам от глоби“, посочи Румен Стоянов.
По думите му никой не може да ги спре калоферци, когато става въпрос за ритуал.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Църквата отбеляза Богоявление (ОБЗОР)

Църквата отбелязва Богоявление – Йордановден - един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
Божествена литургия и Велик Богоявленски водосвет бяха отслужени в катедралата „Св. Александър Невски“. По повод Богоявленските празници в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" бяха отслужени и Утринна, както и Всенощно бдение. Водосветът е оглавен от Негово светейшество Българския патриарх Неофит. Божествена литургия и Велик Богоявленски водосвет се състояха при спазване на всички противоепидемични мерки.
След това Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. На тържествения ритуал пред Паметника на Незнайния воин присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, представители на военно-патриотични и родолюбиви организации и кметът на София Йорданка Фандъкова. Патриарх Неофит каза в поздравителен адрес до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че молитвите са отправени за цялото ни войнство, отдаващо силите и живота си за целостта и неприкосновеността на скъпата ни Родина. „За всички тях днес ние се молим Господ да им дарува крепко здраве и сили, бодър воински дух, твърдост и непоколебимост на благородното и високоотговорно поприще, на което са се посветили, продължавайки с чест и достойнство вековната неувяхваща слава на родната ни армия", гласи поздравителния адрес.
Пред медиите министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към всички военнослужещи да бъдат здрави. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пожела на Българската армия успехи, дръзновение и кураж във всяко едно начинание.
Водосвет бе отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 - Враждебна.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.
Също така се проведе ритуал по полагане на венци и цветя на Паметника на Незнайния воин за загиналите за свободата на България.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в отбелязването на Богоявление в Кърджали. Тя присъства на ритуала по освещаване на бойните знамена, отслужен от Пловдивския митрополит Николай, и прие строя на представителна част на 68 бригада „Специални сили“. На Богоявленския ритуал в Кърджали присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и областният управител Никола Чанев. Председателят на парламента Цвета Караянчева поздрави всички, които празнуват днес имен ден и им пожела да бъдат здрави, щастливи и благословени. Според Караянчева във времена на изпитания българите в пълна степен показват, че са единни и заедно могат да се справят с всички предизвикателства.
Цвета Караянчева присъства и на отбелязването на празника в Пловдив. Тържествената церемония се състоя пред катедралния храм "Успение Богородично". Председателят на Народното събрание прие почетния строй на представителните части на Българската армия, участващи в ритуала. Традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Цвета Караянчева участва и в литийното шествие от църквата до Водната палата на река Марица. Там се състоя ритуалът по изваждането на Светия кръст от водите на реката.
Литургии по случай празника и ритуали по изваждане на Кръста се проведоха в цялата страна.
36-годишният Вячеслав Борисов извади Богоявленския кръст от езерото в кв. „Дружба“ в София. Той успява да направи това за трети път. Мъжът по професия е шофьор.
18-годишният Иван Гайтанов спаси Светия кръст в Бургас. Той е ученик в Гимназията за романски езици в града.
20-годишният Александър Матев извади кръста на Богоявление от морските води край първа буна във Варна. Той спасява Светия кръст за втори път.
21-годишният Ерик Кирилов извади кръста от река Джерман в Дупница. Той успява да направи това вече за трети път.
В Кюстендил от водите на река Банщица Богоявленския кръст извади 17-годишният Александър Михайлов. Младежът учи в София, тренира футбол. Участвал в ритуала за втора година, но за първи път успява да извади кръста.
25-годишният Ангел Стойчев хвана кръста в ледените води на река Марица в Пазарджик. Той е безработен и се надява днешният ден да му донесе късмет.
22-годишният Николай Пеев от Нова Загора се пребори за кръста в Пловдив. Младежът спортува борба.
Елена Мончевска откупи за 300 лв. в Симитли кръста, който бе потопен в купол, след което всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве.
32-годишният Христо Герджиков извади кръста в Смолян от водите на река Черна. Това е вторият път, в който мъжът спасява Богоявленския кръст, като първият е бил преди повече от 10 години. 21-годишният Атанас Жекин се пребори за Кръста в с. Момчиловци.
21-годишният студент Валентин Тачев извади Богоявленския кръст от езерото в Стара Загора. Той скача за трети път, но за първи успява да спаси Светия кръст.
24-годишният военнослужещ от Авиобаза „Безмер“ Тони Славов извади Светия кръст от водите на Тунджа в Ямбол.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
С тържествена служба е отбелязан празникът Богоявление в Симитли

Отбелязваме Йордановден, известен и като Богоявление. Това е един от най-големите християнски празници. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. В Симитли празникът е отбелязан с тържествена служба. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Пирин от Община Симитли.
Отец Спас е отслужил Божествена Света Василиева литургия в храм „Рождество Богородично“ – град Симитли. Тази година традиционният ритуал по освещаване на водата на брега на река Струма е отменен заради епидемиологичната обстановка в страна и направен символично в храма в града. Ритуалът по хвърляне на кръста, който по принцип се прави в река Струма, тази година е извършен символично в храма. Кръстът е потопен в купол и откупен от Елена Мончевска за 300 лв., след което всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве.
Да запалят свещ за здраве са посетили храма много миряни, сред които са били кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и председателят на Общински Съвет Симитли – Владимир Христов.
Днес имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Богдан, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Бойко, Боян.

Агенция „Фокус“
Красимира Анастасова, кмет на община Долни чифлик: Нека на Йордановден символично да спасим кръста – нашата вяра

Нека на Йордановден символично да спасим кръста – нашата Вяра. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Долни чифлик Красимира Анастасова до жителите на общината, които имат имен ден на Богоявление, съобщиха от пресцентъра на Община Долни чифлик.
„Днес честваме Йордановден! Според светата ни Църква на този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Исус Христос в река Йордан. Така той е очистил Божия син от греховете му и го е подготвил за мисията му на този свят.
Нека на този ден символично да спасим кръста – нашата Вяра. Нека съкровените ви желания, изречени с молитва в нощта преди днешния ден, се сбъднат!
Честит имен ден на Йордан, Божидар, Богдан и всички, празнуващи на този ден! Нека имената им се споменават само с добро!“, завърши пожеланието си Красимира Анастасова.

Агенция „Фокус“
Отец Стилиян, храм "Свети Никола" - Черноморец: На Богоявление Христос е бил покръстен от свети Йоан Предтеча - човекът, проправил пътя му сред хората от онова време

На Богоявление Христос е бил покръстен от свети Йоан Предтеча - човекът, проправил пътя му сред хората от онова време. Това каза за Радио "Фокус" - Бургас отец Стилиян от храм "Свети Никола" в град Черноморец. Той посочи, че днешният празничен ден е познат освен като Богоявление, също така и като Водици или Трета Коледа, тъй като той е третият пореден след Рождество Христово.
"Има вярване, че вечерта преди Богоявление недесата се отварят и всеки, който е вярващ, може да види Бог. В този ден Христос отишъл да се кръсти на река Йордан при свети Йоан Предтеча - човекът, проправил пътя на Господа, за да бъде приет от хората, които по онова време не са знаели, че ще дойде спасителят на човечеството. Проповедта на свети Йоан започва с думите: "Покайте се, защото след мен идва един, на който не съм достоен дори да развържа ремъка на обущата. Покайте се, защото секирата седи при корена на дървото, а дърво, което не дава добър плод, отсича се и се хвърля". Така казва свети Йоан, а седящите до него го попитали: "А ние какво да сторим, за да получим опрощението?". И той учил бедните да се обичат, да си помагат помежду си и да не изоставят никого в нужда. Със същия въпрос към него се обърнали и войниците, на които той отговорил "Пазете отечеството! А оръжието, което имате, нека да не ви служи за тормоз на населението". А на бирниците той казал да не взимат повече, отколкото им е дадено по закон", разказа отец Стилиян.
Той добави, че на днешния ден традицията повелява да се благословят водите - морските, речните или езерните.
"Според поверието всеки, който се хвърли за спасяването на кръста, ще бъде здрав през цялата година. Достатъчно е дори само да се намокрим с водата, в която е хрърлен кръстът, за да бъде отмито лошото и болестта, а най-вече - болестта на човешката душа", допълни отец Стилиян.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
Кметът на Калофер Румен Стоянов ще бъде глобен за неосигуряване на ограничителните мерки по време на ритуала с мъжкото хоро

Кметът на Калофер Румен Стоянов ще бъде глобен като физическо лице за неосигуряване на ограничителните мерки по време на ритуала с мъжкото хоро в река Тунджа. Това съобщи на брифинг областният управител на Пловдив Дани Каназирева, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Глобата е в максимален размер от 1000 лева.
"Във връзка с днешните множество сигнали за Калофер и струпването на хора, които не са били подсигурени с предпазни средства на кмета ще бъде съставен акт за нарушение", каза Каназирева. "Уважавам традициите, не веднъж и аз съм присъствала там на днешния ден, но ситуацията днес е различна и заповедта на министъра и на областния щаб трябва да се спазва", добави тя. Каназирева поясни, че при масови мероприятия кметът и общината отговарят за спазването на мерките, като е било задължително носенето на предпазни средства. След консултация с РЗИ и другите отговорни институции е било взето решението Румен Стоянов да бъде санкциониран заради това, че много от хората не са носели предпазни средства и е имало струпване на голям брой хора на едно място, което е видно и от репортажите.
Ще бъде преценявано и ако се наложи глобата може да бъде съставена и на неговата администрация, като юридическо лице, а тя е в размер на 2000 лева. Принципно обаче кметовете на общини са тези, които трябва да следят за спазването на заповедите при масови мероприятия.
Каназирева каза още, че се установяват и участниците в хорото по видеокадри за неизползване на предпазни средства. След това ще се решава дали с какви глоби ще бъдат санкционирани и те.
По-рано днес, въпреки опасността от зараза от коронавирус, десетки калоферци изпълниха мястото, където се изпълняваше богоявленския ритуал и влязоха в ледените води на р. Тунджа, където се изви мъжко хоро.
Преди това се проведе и шествие, предвождано от тъпани и гайди. Стотици хора от цялата страна се събраха да гледат ритуала в Калофер. През цялото време на масовото събитие се виждаше, че противоепидемичните мерки не се спазват, въпреки пандемията.
При церемониите в Пловдив не са констатирани нарушения и неспазване на противоепидемичните мерки, категорична бе Каназирева. Нещо повече, тя припомни, че на участниците в ритуала за улавянето на кръста бе направен бърз антигенен тест, преди да влязат в реката без маски. Направени са били общо 68 теста и едва тогава мъжете са били пуснати в реката. На всички участници в събитията в града са се раздавали и предпазни маски.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
36-годишният Вячеслав Борисов извади Кръста от водите на езерото в ж.к. "Дружба"

36-годишният Вячеслав Борисов извади Кръста от водите на езерото в ж.к. "Дружба". Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Той успява да спаси кръста за трета година.
На езерото в „Дружба“ бе отслужен Велик Богоявленски водосвет от Белоградчишкият епископ Поликарп.Събитието бе организирано от кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков и районната администрация при спазване на противоепидемичните мерки.
В ритуала по спасяването на кръста се включиха 25 мъже, като най -младият беше на 21 години ,а най-възрастният на 79 години.
Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави мъжете, които се включват в ритула по спасяването на христовия кръст. На събитието присъстваха общинският съветник и председател на комисията по околна среда към Столичен общински съвет Лорита Радева, общинският съветник и председател на комисията по международно сътрудничество и туризъм, европейски програми и проекти Екатерина Йорданова, както и граждани от "Дружба".

Агенция „Фокус“
Военнослужещ от Авиобаза „Безмер“ извади Светия кръст от водите на Тунджа в Ямбол

Тази година Богоявленският ритуал в Ямбол се проведе по специална програма поради епидемиологичната обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол.
В 8.00 часа Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий отслужи празнична литургия в храм „Свети Николай Чудотворец“, на която присъстваха кметът на община Ямбол Валентин Ревански, неговият заместник Михаил Керемидчиев, председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков и общински съветници.
Отец Стоян от храм „Свети Великомъченик Георги Победоносец“ в Ямбол отслужи тържествен водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена от 10.00 часа в Авиобаза „Безмер“. Ритуалът се проведе при закрити врати за граждани. Присъстваха кметът и неговите заместници Михаил Керемидчиев и Енчо Керязов, областният управител на област Ямбол, Димитър Иванов, председателят на Общински съвет – Ямбол, общински съветници, командири на военни формирования в Гарнизон Ямбол.
В 11.30 часа архимандрит Димитрий хвърли Светия кръст в Тунджа в от градинския мост до Минералната баня в Ямбол. Петнадесетима мъже скочиха в студените в студените води на реката. Тони Славов, 24-годишен военнослужещ от Авиобаза „Безмер“, извади Светия кръст. Той получи награда и благодарност от кмета на Ямбол, както и подарък кръст и благословия от архимандрит Димитрий.
Валентин Ревански благодари на всички мъже, които скочиха за кръста, заслужиха здраве за себе си и Божието благоволение за Ямбол. След това поздрави ямболци с думите: „На първо място искам да честитя на всички наши съграждани един от най-големите православни християнски празници - Богоявление. Честит имен ден и на тези, които празнуват днес. От сърце им пожелавам да бъдат живи и здрави и с гордост да носят името си. И тази година, въпреки трудните условия, отбелязахме Богоявление и доказахме единството на българската нация. Благодаря на всички, които се включиха в изваждането на Светия кръст от водите на Тунджа. Те показаха отново силата християнската вяра, българския дух и любовта към традициите. Пожелавам на всички да бъдат здрави, да бъдат единни както в добро, така и в изпитания! Нека пренесем уроците и поуките от изминалата година през новата 2021 г. Честит празник!“.

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на отбелязването на Богоявление в Пловдив

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на отбелязването на празника Богоявление в Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Тържествената церемония се състоя пред катедралния храм "Успение Богородично". Цвета Караянчева прие почетния строй на представителните части на Българската армия, участващи в ритуала.
Традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена на Българската армия отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.
Цвета Караянчева участва и в литийното шествие от църквата до Водната палата на река Марица. Там се състоя ритуалът по изваждането на Светия кръст от водите на реката. Кръста извади 22-годишният Николай от Нова Загора.
Председателят на парламента честити празника на именниците и им пожела да бъдат живи и здрави и по-спокойни. Нека да бъдем отговорни, по-състрадателни и да слушаме какво ни казват компетентните власти, призова тя. Цвета Караянчева отбеляза, че гражданите, дошли на водосвета, са спазвали противоепидемични мерки. Хубаво е, когато има такива празници, защото те ни сплотяват, подчерта председателят на Народното събрание.
По-късно председателят на парламента поднесе цветя на паметника на Христо Ботев в Пловдив по повод 173-ата годишнина от рождението на поета-революционер.
Богоявление – Йордановден, е третият по значимост християнски празник през годината. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Агенция „Фокус“
Областният управител на Добрич и екипът му присъстваха на ритуала за Богоявление в Шабла

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов и екипът му – заместник областните управители Желязко Желязков и Красимир Николов, присъстваха на ритуала за Боявление, провел се по традиция днес в община Шабла, съобщават от пресцентъра на Областна администрация - Добрич.
На събитието е присъствал и кметът на Община Шабла Мариян Жечев. Жители на морската община, гости от съседна Каварна и Добрич са се събрали на брега на морето на къпинга в Шабла, където отец Павел Максимов е отслужил водосвет за здраве и благоденствие. В морето са скочили осем смелчаци, като пръв до кръста е стигнал 18-годишният Георги Петров от Шабла.
Победителят е ученик в морска гимназия във Варна и за втори път пробва късмета си на Богоявление. Ритуал по спасяване на кръста се е провел и в Крапец, където след празничния водосвет в морето са скочили шестима смелчаци. Пръв до кръста е стигнал 16-годишният Дамян Христов от Добрич. Момчето е ученик в СУ „Св. Кл. Охридски“ и за първи път скача на Богоявление да спява кръста. Победителят е пожелал на себе си, на близките си и на всички хора здраве.

Агенция „Фокус“
21-годишният Ерик Кирилов извади кръста от река Джерман в Дупница

21-годишният Ерик Кирилов извади кръста от река Джерман в Дупница, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Кюстендил . И тази година десетки жители на града се стекоха на „Наковия мост“, където се проведе ритуалът по изваждането на богоявленския кръст от водите на реката. Тази година в ритуала участваха 24 души. Ерик Кирилов изважда кръста за трети път.
„Пожелавам на всички да бъдат живи и здрави в тези трудни времена. И най-вече да не остават безсилни, особено сега, когато всичко се преживява по-тежко в тази пандемия. Бъдете здрави!“, каза Ерик Кирилов.
Участниците в ритуала изпяха българския химн, както и патриотични песни във водите на река Джерман.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Доц. Петя Банкова, етнолог: Хората спазват строг пост на Попова Коледа, за да подготвят духа и тялото си за достойното посрещане на Йордановден

На 5 януари - Попова Коледа, хората спазват строг пост, тъй като духът и тялото трябва да се подготвят за следващия ден – Йордановден, за Водици, за достойно посрещане на този велик празник. Това каза етнологът доц. Петя Банкова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с традициите и вярванията на Йордановден. Тя посочи, че 5 януари слага край на „мръсните“ дни и постът е причината в българската традиционна култура Йордановден да започва да се отбелязва още от предходния ден.
„Денят 5 януари слага край на „мръсните“ дни – онзи опасен преходен период между двете години, в който обикалят зли сили сред хората и по земята и хората спазват определени норми на поведение, ритуали и практики“, каза още доц. Банкова.
Тя обясни, че има ритуал в нощта срещу Богоявление хората да се взират в небето точно в полунощ, за да се сбъднат най-съкровените им желания.
„Поради поста, поради това пречистване на духа и тялото и този край на „мръсните“ дни, много старо вярване и ритуал е в нощта срещу Богоявление хората да се взират в небето точно в полунощ. Правят го, защото има вярване, че тогава светът за миг спира, небето се отваря и праведните хора, хората с добри сърца и намерения могат да отправят своите най-горещи молитви към Бог, своите желания и очаквания и те да се изпълнят, защото са отправени в този сакрален момент“, допълни още етнологът.
Доц. Банкова посочи, че цялата обредност на Йордановден е ситуирана в ранните сутрешни часове като насоченост, свързана с пречистването на водата.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
17 младежи скочиха с носии за Боявленския кръст в Момчиловци, извади го 21-годишния Атанас Жекин

17 смелчаци от Момчиловци скочиха за Богоявленския кръст, хвърлен в реката от отец Николай Рангелов. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова. Най-бърз се оказа Атанас Жекин (на 21 г.), който извади разпятието от водата. Под звуците на каба гайда и облечени в народни носии младите мъже извиха мъжко хоро. На Йордановден бе отслужен Празничен водосвет и всички момчиловчани помолиха Бога за здраве и благополучие.
От март месец миналата година насам това е първият празник, който трогна до сълзи присъстващите месни хора и гостите. Той започна с мълчаливо шествие с трибагреници и портрета на Ботев, по повод 173-тата годишнина от рождението на поета революционер. „Вяра, патриотизъм, смелост, красота и традиция - това беше Йордановден в Момчиловци“, каза още кметът на селото.

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на Богоявленския ритуал в Кърджали

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в отбелязването на Богоявление в Кърджали. Тя присъства на ритуала по освещаване на бойните знамена, отслужен от Пловдивския митрополит Николай, и прие строя на представителна част на 68 бригада „Специални сили“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
В Кърджали традиционно бяха организирани два ритуала по хвърляне на Светия кръст – във водите на река Арда и в басейн – за деца до 14 години. Седемгодишният Преслав извади кръста от басейна.
Председателят на парламента поздравява всички, които празнуват днес имен ден и им пожелава да бъдат здрави, щастливи и благословени. Според Цвета Караянчева във времена на изпитания българите в пълна степен показват, че са единни и заедно могат да се справят с всички предизвикателства.
На Богоявленския ритуал в Кърджали присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров и областният управител Никола Чанев.

Агенция „Фокус“
Доц. Костадин Нушев, богослов: По символичен и реален начин чрез кръщението на Иисус Христос в река Йордан се обновява цялата Вселена и започва новата епоха на спасението

По един символичен и реален начин чрез кръщението на Иисус Христос в река Йордан се обновява цялата Вселена и започва новата епоха на спасението. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Богоявление.
„Чрез това кръщение, чрез потапянето на Христос във водите на Йордан, се ознаменува и обновлението на човешката природа и освещаването на водите. Това има много дълбоко новозаветно значение, а също и като образ на Светото тайнство Кръщение. Иисус Христос е обновил човешката природа и чрез кръщението в името на Светата Троица, на Отец, Сина и Светия Дух. Всички християни, които вярват в Иисус Христо също възприемат този благодатен дар на обновлението на своята човешка природа“, каза още доц. Нушев.
Той обясни, че от там идва и освещаването на водите, който ритуал се изпълнява в православната църква с хвърлянето на кръста в някои естествени водоизточници. „С това се изразява именно тази истина за освещаването на водите, водната стихия. Водата е първичният елемент в Космоса, във Вселената. Всичко, което съществува, Бог е произвел от първичната стихия на водата. По един символичен и реален начин чрез кръщението на Иисус Христос в река Йордан се обновява цялата Вселена и започва новата епоха на спасението“, каза още богословът.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
20-годишният Александър Матев извади кръста на Богоявление от морските води край първа буна във Варна

лександър Матев извади кръста на Богоявление от морските води край първа буна във Варна днес, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Празникът започна с тържествената литургия в храм „Успение Богородично“, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Последва ритуал по благославяне на представителни военни части и техните бойни знамена, който тази година заради противоепидемичните мерки се проведе в Пункт за базиране – Варна.
На събитието присъстваха кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, народни представители. Строят на представителните блокове бе приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. По-късно по традиция на първа буна митрополит Йоан хвърли кръста в морето от борда на военен катер.
Над 100 мъже скочиха във водата, като най-бърз се оказа 20-годишният Александър Матев, който за втори път спасява разпятието. Той получи поздравления и почетен плакет от кмета Иван Портних. Организатор на събитията са Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.
Десислава ВАСИЛЕВА

Агенция „Фокус“
25-годишен мъж хвана кръста в ледените води на река Марица в Пазарджик

Богоявленският кръст, хвърлен във водите на река Марица, бе уловен от 25-годишния Ангел Стойчев от Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пазарджик. Мъжът е безработен и се надява днешния ден да му донесе късмет.
В Пазарджик празникът започна с литйното шествие от църквата „Св. Богородица”, предвождано от свещеници, носещи иконата на Богоявление, символизираща покръстването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Участие в шествието взеха областният управител, кметът на Община Пазарджик, общественици и много граждани.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
21-годишният студент Валентин Тачев извади Богоявленския кръст от езерото в Стара Загора

Валентин Тачев от Раднево извади от водите на езерото в старозагорския парк „Йордан Капсамунов“ Богоявленския кръст. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Общо 29 младежи, сред които най-малкият беше 13-годишния Стилиян, скочиха след символа на християнската вяра, хвърлен ритуално от Старозагорския митрополит Киприан. И тази година, момчетата се хванаха на хоро във водата, пеейки българския химн.
„За трета поредна година скачам в Стара Загора на Богоявление, но за първи път хващам кръста. Миналата година на Богоявление кръста в Стара Загора хвана брат ми, тази година съм аз“, каза развълнуваното 21-годишно момче. Валентин е трети курс студент в София със специалност „Транспортно строителство“. „Пожелавам много здраве на цяла България, много здраве на семейството и близките ми. Дано да е много по-успешна 2021 година“, каза с усмивка той.
На ритуала присъстваха още зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и народни представители, зам.-кметовете на Стара Загора Красимира Чахова и Милена Желева,секретарят на местаната администрация Делян Иванов, общински съветници, областният управител Гергана Микова и заместниците Димитър Драчев, Красимир Червилов и Петя Чакърова, командирът на Втора механизирана бригада - бригаден генерал Стоян Шопов, представители на институции и граждани.
Малко по-рано, по традиция, с Велик Богоявленски водосвет митрополит Киприан освети бойните знамена на Старозагорския военен гарнизон. В празничния ден владиката отслужи Утренята и св. Златоустова литургия в катедралния храм „Св. Николай“.

Агенция „Фокус“
Велико Търново отбеляза Богоявление и рождението на Христо Ботев

Велико Търново отбеляза Богоявление, макар да бе символично и без обществени събития заради епидемията, съобщават от пресцентъра на Община - Велико Търново. Йордановден е сред най-старите и почитани празници, свързан е с покръстването на Исус Христос във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител, както и с вълшебната и целебна сила на водата.
Кметът Даниел Панов уважи Светата литургия в катедралния храм „Рождество Богородично“. Във всички църкви бе обновена светената вода, която днес се внася в домовете, за да ги пази и пречисти. Панов поздрави присъстващите на службата и пожела на всички великотърновци да бъдат здрави и благословени.
Навръх Богоявление великотърновският митрополит Григорий отслужи литургия пред храма „Свети Седмочисленици“ в двора на Националния военен университет „Васил Левски“. Спазена бе и традицията да бъде осветено бойното знаме на висшето училище.
Заради епидемията традиционното пускане на Христовия кръст в р. Янтра от Владишкия мост тази година не се състоя. Ритуалът, макар и символично заради мерките, бе проведен в НВУ „Васил Левски“. Кръстът бе изваден от 20-годишния курсант Тихомир Стоянов.
6 януари е рождената дата на големия български поет и революционер Христо Ботев – днес се навършват 173 години от рождението му. В знак на почит и признателност, пред паметника на бележития герой в центъра на Велико Търново кметът Даниел Панов, представители на институции, неправителствени организации и граждани поднесоха венци и цветя.

Агенция „Фокус“
22-годишният Николай Пеев от Нова Загора се пребори за кръста в Пловдив

22-годишният Николай Пеев от Нова Загора се пребори за кръста в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Младежът спортува борба.
Всички антигенни тестове показаха отрицателни резултати. Пловдивският митрополит Николай отслужи Богоявленския водосвет.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Доц. Костадин Нушев, богослов: Смисълът на Светото Кръщение е обновлението и освещаването на човешката природа и на Вселената чрез водата

Смисълът на Светото Кръщение е обновлението и освещаването на човешката природа и на Вселената чрез водата. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Богоявление.
„Кръщението е едно тайнство в Църквата. Това е първото важно тайнство, чрез което всеки човек, който е повярвал в Христос, става християнин и духовен член на Църквата, духовно чедо на Бога, обновява се неговият живот в духовния живот на Църквата. Кръщението е първото много важно тайнство, което ни дава благодатно обновление на човешката природа. Това е знак за участието в това обновление, което е извършил Христос чрез своето раждане, чрез Богоявлението, чрез своето кръщение, земния си живот, кръстната изкупителна смърт и възкресението“, каза още доц. Нушев.
Той посочи, че в православната църква заедно с кръщението се извършва и светото тайнство миромазване, след което християните могат да участват и в другите тайнства, едно от което е бракът.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Над 30 мъже са в очакване да се хвърлят във водите на река Марица край Пловдив, за да извадят кръста на Богоявление

Над 30 смели мъже са в очакване да се хвърлят във водите на река Марица край Пловдив, за да извадят кръста на Богоявление тази година, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. На всички бяха направени бързи антигенни тестове на място. Причината за това е, че желаещите ще скачат без маски. Всичките те са облечени с фланелки, предоставени им от Пловдивската митрополия.
След освещаването на бойните знамена в литийно шествие на реката, край Водната палата пристигнаха представителните роти, свещеници и официалните лица. Великият Богоявленски водосвет отслужва пловдивският митрополит Николай, съпровождан от Велички епископ Сионий и епископ Арсений.
За ритуала на импровизираната сцена край реката са още председателят на парламента Цвета Караянчева, областният управител Дани Каназирева, кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков и генерал-майор Явор Матеев.
На моста има охрана, не са се събрали много хора, които да наблюдават хвърлянето на кръста.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Патриарх Неофит: Нашите молитви са отправени за цялото ни войнство, отдаващо силите и живота си за целостта и неприкосновеността на скъпата ни Родина

Нашите молитви са отправени за цялото ни войнство, отдаващо силите и живота си за целостта и неприкосновеността на скъпата ни Родина. Това се казва в поздравителен адрес на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до министъра на отбраната Красимир Каракачанов по случай Богоявление.
"Пребъдвайки в радостта от празника на светото Богоявление, и тази година светата Църква тържествено извършва Великия Богоявленски водосвет – едно завещано ни от древността богослужебно чинопоследование, по време на което, също както и при Кръщението на нашия Господ Иисус Христос във водите на река Йордан, с благодатта и силата на Светия Дух се освещава и обновява цялото водно естество.
По стара традиция, в този празничен ден светата Православна църква благославя и бойните знамена на родната ни армия, та обновени чрез поръсването им с осветената вода, те всякога да свидетелстват за честта на славната българска армия и да напомнят на всички ни за величието и достойнството на православния български дух.
В този празничен ден нашите първосветителски молитви са отправени за цялото ни войнство, отдаващо силите и живота си за целостта и неприкосновеността на скъпата ни Родина – за тези, които носят отговорното воинско служение днес, както и за всички онези знайни и незнайни български воини, които в жертвения подвиг на любовта към Църква, род и Родина, са отдали през вековете живота си за майка България.
За всички тях днес ние се молим Господ да им дарува крепко здраве и сили, бодър воински дух, твърдост и непоколебимост на благородното и високоотговорно поприще, на което са се посветили, продължавайки с чест и достойнство вековната неувяхваща слава на родната ни армия.
По молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица и на всички просияли в светостта Свои угодници Господ Бог наш Иисус Христос да ни дарува Своя мир и спасение! Честит и благословен празник!", гласи поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Бойното знаме на Военно формирования - Благоевград бе осветено

Бойното знаме на Военно формирования - Благоевград бе осветено от отец Петър Стефанов и свещеници от храм „Въведение Богородично”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. На площад „Македония” от 11.00 часа започна празничният водосвет.
Ритуалът по освещаването на знамето се извърши при спазване на строги противоепидемични мерки. Отец Стефанов отправи молитва към Всеподателя Бога - да закриля и изпълва с благодатни сили българските войни, както и целия български народ.
На тържествения водосвет присъства кметът на Община Благоевград Румен Томов, зам. областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет – Благоевград Андон Тодоров, общински съветници, представители на политически партии, културни дейци и граждани.
След като знамето бе осветено, част от военнослужещите, заедно с официалните лица и гражданите, се отправиха към площад „Народни будители”, за да поднесат цветя и венци пред паметника на Христо Ботев по повод 173 години от рождението на революционера.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Над 1500 жители на Ямбол празнуват имен ден на Йордановден

1 509 жители на Ямбол празнуват имен ден на Йордановден, от които 844 мъже и 665 жени. Името на свети Йордан носят 646 мъже в града, след това се нареждат господата с име Боян – 94 души, следва Данчо - 43, Богомил има 35 представители, Богдан – 19, Божан – 7. Най-многобройни са дамите, кръстени Йорданка – 541, жените носещи името Данка са 48, с повод за празнуване са още са Божанa – 31, Йордана – 19, Богомила – 12, Дана – 8, Богдана – 6. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. От там честитят на всички именници, като пожелават на пазнуващите здраве, сила и любов. "Честит имен ден на всички именици! Бъдете живи и здрави, горди с имената си и нека силата им ви носи всеки ден любов и добрини!", посочват от Общината.
На 6 януари Българската православна църква чества един от най-големите християнски празници Свето Богоявление /Йордановден/. На този ден Йоан Кръстител кръщава Божия Син Иисус Христос във водите на река Йордан. По време на кръщението небето „се отваря“ и Светият Дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен син, в Когото е Моето благоволение“.
На този празник Бог се появява в трите си проявления – Бог Отец, Бог Син и Светия Дух. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят демони и караконджули – наричат се „Мръсни дни“. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. В деня на Богоявление в църквата се извършва служба и навсякъде, където има водоем, се прави ритуално хвърляне на Светия кръст от свещеника. Който го извади, бива честит и здрав през цялата година, а болните се къпят във водата, където е хвърлен кръста.
Отслужва се тържествена литургия, наречена Велик водосвет. Светената вода в православните храмове се обновява и всеки отнася от нея в дома си, тъй като пречиства душата и предпазва от болести.


Агенция „Фокус“
Архимандрит Висарион освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк в Смолян

Архимандрит Висарион освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Празникът на Богоявление започна още в 9.00 часа в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“, където архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион възглави Празничната света Литургия.
В 10.30 часа пред храма по установена традиция той отслужи Богоявленския водосвет и освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк. На събитието присъстваха кметът на Смолян Николай Мелемов, секретарят на Общината Момчил Николов, областният управител Недялко Славов, заместникът му Владимир Гърбелов, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, представители на различни институции в Смолян и много граждани.
След освещаването кметът на Смолян Николай Мелемов припомни историята на освещаването на бойните знамена пред военнослужещите и десетките граждани, присъстващи на празника. „По стар обичай на 6 януари – Богоявление, денят в който Иисус Христос е кръстен във водите на свещената река Йордан, Българската православна църква благославя военнослужещите в армията ни и бойните им знамена. Традицията да се благославят воините със светена вода за здраве и успехи води началото си от времето на цар Симеон Велики. Преди победоносната битка при река Ахелой през 917 г. бойните знамена на българската войска били осветени и това се запазва до падането на България под османско владичество. След Освобождението ритуалът се възобновява. Вековната традиция на освещаването на бойните знамена е жива и днес, защото тези знамена са честта и славата на България, нейната памет и гордост. Историята не познава изгорено или пленено българско знаме“, заяви той.
„Безстрашното наше войнство винаги е опазвало с чест и достойнство българските знамена. Под тях са проливали кръвта си безброй знайни и незнайни синове на нашия народ, отдавайки живота си своите братя по вяра и род и за да пребъде обичаната родина България“, припомни кметът на Смолян.
Мелемов поздрави военнослужещите и техния командир полк. Димитър Кацаров с празника Богоявление и освещаването на бойните знамена на 101-ви Алпийски полк. Той им пожела добро здраве, успехи и благополучие във военната служба. На жителите на Смолян кметът пожела здраве, дълголетие и повече оптимизъм.
Воините и гражданите бяха поздравени и от областния управител на Смолян Недялко Славов. „Богоявление е един от най-почитаните и тачени празници за нас християните. Още повече се радвам, че пандемията и противоепидемичните мерки не ни попречиха да извършим свещения ритуал по освещаването на бойните знамена на 101-ви Алпийски полк. Войни, нека осветените знамена, силата на светия кръст на светената вода ви дарят с добро здраве, да ви дадат заряд за успешно изпълнение на вашите мисии в страната и зад граница и тяхното успешно изпълнение да ви носи радост и удовлетворение. Чрез тях да надграждате добрите традиции на 101-ви Алпийски полк – едно военно формирование, с което всички ние с е гордеем - с постиженията му и добрия авторитет“, посочи Славов.

На жителите на Смолян, областният управител пожела да поддържат силна вярата си и дори в най-трудните моменти да не губят надежда, да подхранват любовта към ближните и всичко българско и родно. „Пазете ревностно християнските добродетели и ценности“, каза още Славов.
Празникът продължи с литийното шествие, предвождано от архимандрит Висарион и свещеници от Смолян, официалните лица, военнослужещите от 101-ви Алпийски полк и десетки граждани. Всички те се отправиха към река Черна до АРЗ, където Богоявленският кръст бе хвърлен във водите за здраве и изваден от 32-годишния Христо Герджиков от Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пристигна в Пловдив, за да присъства на освещаването на бойните знамена

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пристигна в Пловдив, придружавана от кмета на Общината Здравко Димитров, за да присъства на освещаването на бойните знамена пред катедрален храм „Успение Богородично“, както и на ритуала за Богоявление, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив.
Тържествен камбанен звън огласи храма и околностите на Пловдив, последван от бойни маршове, изпълнени от Духов оркестър. Цвета Караянчева прие тържествения строй от представителни роти на гарнизон Пловдив, под командването командира на Съвместното командване на специалните операции на Българската армия генерал майор Явор Матеев. Всички военнослужещи бяха с маски заради строгите противоепидемични мерки.
Митрополит Николай и свещеници от Пловдив осветиха бойните знамена, а след това всички потеглиха в литийно шествие до бреговете на река Марица край Панаира, където ще бъде изпълнен Богоявленският ритуал за хвърляне на кръста. Към шествието се присъедини и областният управител Дани Каназирева.
След Великия Богоявленски водосвет, от 13.15 часа в Пловдив ще бъде отбелязано 173-годишнината от рождението на Христо Ботев пред паметника на поета в Цар-Симеоновата градина.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
18-годишният Иван Гайтанов спаси Светия кръст в Бургас

18-годишният Иван Гайтанов спаси Светия кръст в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Ритуалът в града се проведе по традиционния начин. Светият кръст бе хвърлен от Моста във водите на Черно море, но заради предприетите противоепидемични мерки, тази година жителите на града не бяха допуснати до предмостовото пространство. Все пак, някои от тях намериха начин да станат част от традицията - наблюдаваха събитието от терасите на Морско казино и алеята на Морската градина.
Тази година в ритуала взеха участие 55 мъже. Най-големият участник бе на 45 години, а най-малки бяха няколко 18-годишни младежи. Един от тях успя да улови Светия кръст преди всички останали - това е Иван Гайтанов, ученик в Гимназията за романски езици в Бургас. Той пожела на всички здраве и трудностите от изминалата година да преминат по-скоро.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
Кметът Стефан Радев: Богоявление е ден на смирението и на светлината

Богоявление е ден на смирението и на светлината. Това каза кметът на Сливен Стефан Радев, който поздрави всички жителите на общината по повод празника Богоявление - Йордановден, съобщиха от пресцентъра на Общината. Заедно с председателя на Общинския съвет Димитър Митев и своите заместници, кметът почете големия празник в храм „Свети Димитър“, където отец Евгений и свещеници отслужиха празнична света литургия. По традиция в църквата беше поставен съд със светена вода за миряните. Вярва се, че днес водата се пречиства и придобива голяма сила.
„Богоявление е сред най-големите християнски празници – ден на смирението и на светлината. Пристъпихме прага на новата година, с нови надежди, мечти и увереност, че тя ще е по-добра от изминалата, че и този път ще се справим. Отбелязваме един от най-светлите християнски празници и предвид обстоятелствата, отдаваме посвоему значимото на този светъл ден, уповавайки се на вярата. Нека бъдем отговорни, съпричастни, да пазим своите близки и нас самите. Да се опитаме да съхраним мира и хармонията около нас и нека вярваме, че ще дойдат по-добри и светли дни, в които без притеснения ще отбелязваме традициите и празниците заедно. На всички именици пожелавам да носят с гордост имената си! Честит празник!“, каза кметът.

Агенция „Фокус“
32-годишният Христо Герджиков извади кръста на Богоявление в Смолян

32-годишният Христо Герджиков извади кръста на Богоявление в Смолян от водите на река Черна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Разпятието бе хвърлено от архимандрит Висарион, а за него скочиха около 7-8 млади мъже от Смолян.
Христо Герджиков хваща кръста на Йордановден за втори път, като първия е бил преди повече от 10 години. Той пожела на всички хора да са живи и здрави и да имат много късмет през новата година. Въпреки пандемията, гражданите веднага започнаха да целуват Богоявленския кръст и да се молят за здраве и благоденствие на семействата си.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция „Фокус“
Община Пловдив ще предава онлайн честването на Богоявление и 173 години от рождението на Христо Ботев

Община Пловдив ще предава онлайн честването на християнския празник Богоявление и 173 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на Общината.
Призовават се гражданите да наблюдават събитията онлайн на страницата на Община Пловдив - тук. От 12.00 часа ще се състои освещаване на бойните знамена, литийно шествие и Велик Богоявленски водосвет. От 13.15 часа ще бъдат отбелязани 173 години от рождението на Христо Ботев
Гражданите, които са решили все пак да присъстват на място, трябва да носят маски и да избягват струпване, съобщават още от Общината.

Агенция „Фокус“
Ритуал по освещаване на бойните знамена и водосвет се проведе в Бургас

Ритуал по освещаване на бойните знамена и водосвет се проведе в Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Събитието е част от традицията, свързана с един от най-почитаните християнски празници, които отбелязваме днес - Богоявлвние.
Пред храм-паметник „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Бургас представителите на Бургаската духовна околия осветиха бойните знамена и отслужиха водосвет за здравето на военнослужещите от гарнизон Бургас. На място присъстваха кметът на Общината Димитър Николов, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам. областният управител Владимир Крумов и директорът на ОДМВР Калоян Калоянов.
Традицията на Йордановден и тази година ще бъде спазена в Бургас, но ще премине под по-различна форма, за да бъдат спазени предприетите противоепидемични мерки - литийно шествие няма да има, броят на присъстващите военнослужещи е редуциран, а на ритуала за хвърляне на Светия кръст няма да присъстват граждани.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
17-годишният Александър Михайлов спаси Богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил

17-годишният Александър Михайлов спаси Богоявленския кръст от водите на река Банщица в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Младежът учи в София, тренира футбол. Той участва в ритуала за втора година, но за първи път успява да извади Богоявленския кръст от водите на реката. „Това е една хубава традиция и трябва да се спазва. Пожелавам на всички да бъдат живи и здрави през новата година, да имат много късмет“, каза Александър Михайлов.
Заедно с него в ритуала участваха още десет мъже. Богоявленският кръст беше пренесен с литийно шествие от катедралния храм „Свето Успение Богородично” до брега на река Банщица, където архиерейският наместник архимандрит Исаак благослови всички.
„Честит празник на всички. Божието благословение да бъде над всички жители на град Кюстендил, на всички онези, които живеят в околностите на града. По молитвите на Света Богородица и на всички светии, Бог да ни дарува през настоящата година със здраве, сили, много радости. Да получим вече дългоочакваното избавление от това зло, което се шири навсякъде“, пожела архимандрит Исаак.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Ритуал по полагане на венци и цветя се проведе на Паметника на Незнайния воин

Ритуал по полагане на венци и цветя се проведе на Паметника на Незнайния воин за загиналите за свободата на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Преди това се извърши Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция „Фокус“
Доц. Петя Банкова, етнолог: Леденото хоро е една изобретена традиция в локален вариант

В нашите етнографки материали и в изследванията на нашите етнографи въпросното хоро в ледените води на реките не е изследвано като елемент от традиционната обредност. Аз предпочитам да го определям като една изобретена традиция, като един локален вариант на нещо, което локалната общност е решила да прави. Това каза етнологът доц. Петя Банкова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с традициите и вярванията на Йордановден.
Тя обясни, че не бива този начин на отбелязване на празника да бъде ограничаван или забраняван, а да се подхожда спрямо обстановката.
„Надявам се, че отдавна сме преживяли времето на комунистическия режим, когато можеше някой „отгоре“ да забрани или ограничи празника. В традиционен план има моменти в живота на общността, когато приоритет добиват здравето, солидарността, толерантността към различието, сплотеността пред някакво бедствие и опасност. Тази година ние се намираме в една изключително лоша ситуация. Видяхме, че в цяла Европа, в целия свят наистина вековни традиции, празници и ритуали бяха променяни, отлагани, дори неосъществявани“, допълни още доц. Банкова.
"Лично моето мнение – и като учен, и като човек, е че трябва много сериозно да се обмисли това желание на локалната общност да отпразнува този ден. Реално смисълът на празника, акцентът на този празник се измества. Истинското познание какво е Йордановден, каква е водата в този ден, какви са ритуалите в този ден се изместват в една посока, която не е обвързана толкова с традиционната символика на този празник", обясни етнологът.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Литургия за Йордановден отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Националния военен университет „Васил Левски“

Света Литургия за Йордановден отслужи Великотърновският митрополит Григорий. Богослужението се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. През настоящата година честванията във Велико Търново са съсредоточени във висшето учебно заведение заради строгите противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирусната инфекция.
На службата присъстваха народни представители, областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общински съвет - Велико Търново Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов, духовници и възпитаници на висшето учебно заведение.
Веднага след Литургията митрополит Григорий благослови военните частите и техните бойни знамена, както и бойното знаме на училището. Той честити празника на всички именници и на всички българи, като им пожела „На многая лета!“.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Доц. Костадин Нушев, богослов: Освещаването на бойните знамена на Богоявление е традиция, свързана с времето на покръстването

Освещаването на бойните знамена е една историческа традиция, което се е установила в България. Тя е свързана с времето на покръстването. Това каза богословът доц. Костадин Нушев в интервю за Агенция „Фокус“ по повод празника Богоявление.
„Приема се, че цар Симеон при въздигане на Българското царство и величието на България след покръстването и Златния век е установил този християнски обичай за освещаване на бойните знамена. С това също се показва, че в християнска България армията, войската също са обновени и имат също една духовна функция – да защитават, родината, мира и справедливостта чрез своята саможертва. С това се показва, че войниците изпълняват Христовия нравствен закон, като полагат душата си за своите ближни“, каза още богословът.
Доц. Нушев посочи, че през миналия век традицията с освещаването на знамената е била прекъсната по политически причини. „Можем да кажем, че това е една българска традиция, която през последните години е възстановена, тъй като през някой от десетилетията от втората половина на XX век в била прекъсната по политически причини“, посочи той.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Отслужва се традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия се отслужва пред Паметника на Незнайния воин, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Присъстват президентът Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.
Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 - Враждебна.
Ритуалът се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки. На събитието не присъстват граждани.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Ритуалите за хвърлянето на кръста на Богоявление в Ракитово ще са при спазване на противоепидемичните мерки

Ритуали за хвърлянето на кръста на Богоявление ще се състоят днес в Ракитово, Костандово и Дорково при засилени мерки за предпазване от коронавируса. Това съобщиха от Общината. В Дорково младежката група, която всяка година организира празника, са решили тази година да няма шествие и скачане във водите на реката заради пандемията от COVID-19.
Местният свещеник отец Георги обаче ще спази ритуала да хвърли кръста от моста при сградата на горското стопанство. Всички присъстващи на церемониите в Ракитово, Костандово и Дорково ще трябва да бъдат задължително с маски и да стоят на дистанция, както препоръчват от Българската православна църква.
Ритуалите по хвърлянето на кръста за Йордановден в Ракитово ще бъдат в 11.30 часа и в Костандово в 11.00 часа, а в Дорково в 11.30 ч.

Агенция „Фокус“
Три кръста ще хвърлят енорийските свещеници във Велинград на Богоявление

С тържествена Богоявленска литургия започна отбелязването на Богоявление във Велинград, съобщиха от Общината.
Литийното шествие от храм „Свети Георги“ ще мине край езерото Клептуза, храм „Успение Богородично” до Централен минерален плаж „Йосиф Шнитер” и от храм „Света Троица”.
По предварителна програма около 11.00 часа, преди хвърлянето на Светия кръст, в кварталите „Лъджене“ и „Каменица“, ще бъде отслужен Богоявленски водосвет, а в кв. „Чепино“ от 10.45 часа.
Празникът ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

Агенция „Фокус“
Над 6 000 жители на Стара Загора празнуват имен ден на Йордановден

Над 6 000 жители на Стара Загора празнуват имен ден на Йордановден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. 864-ма са жителите на града, които носят името Йордан, с кратката му форма Данчо са 94 души. На Богоявление празнуват и 559 с име Божидар и 765- Господин, както и Динко (851), Диньо (343), Боян (284) и Богомил (61). За здраве ще почерпят още 485 дами с името Йорданка, Йордана (13), Данка (143), Божидара (218), Динка (549), Господинка (222) и Господина (13). Общо имениците са 6038.
Днес празнуват още Божил (8), Борил (16), Божан (4) и женския еквивалент Божана (74), Богдан (74) и Богдана (66). Дамите с име Бояна са 84, Богомила – 12. На Йордановден името си празнуват още 87 старозагорци с името Найден, както и 4, носещи името Теодосий. Празнуващите с име Бистра са 81 представителки на нежния пол, Найда (3), Дина (45) и Дана (14). Само един старозагорец носи звучното Дан, а една жена е с име Теодосия. Това показва справката изготвена от дирекция „Гражданско състояние“ на Община Стара Загора.
Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, затова денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хванет ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино.

Агенция „Фокус“
С литийно шествие започна отбелязването на Йордановден в Пазарджик

Отбелязването на Богоявление започна в Пазарджик с празнична Златоустова света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично”, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пазарджик.
Литийното шествие до р. Марица тръгна 10.15 часа, а Великият Богоявленски водосвет на брега на р. Марица започва в този час. Хвърляне на кръста във водите на реката се очаква в 10.45 часа.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
Отслужва се Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Св. Александър Невски“ в София

Отслужва се Велик Богоявленски водосвет в катедралата „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Водосветът е оглавен от Негово светейшество Българския патриарх Неофит.
Преди това се проведе Литургия по случай Кръщение Господне - Богоявление.
Водосветът се състои при спазване на всички противоепидемични мерки. Затова в храма нямаше и много миряни. Сред присъстващите е и лидерът на ПП АБВ Румен Петков.
В района на „Св. Александър Невски“ има засилено полицейско присъствие.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
680 жители на Община Кюстендил носят името Йордан

680 жители на Община Кюстендил носят името Йордан. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване (ГРАО)” към Община Кюстендил. Името Йорданка носят 423 жителки на Кюстендил и малките населени места.
С името Йордана са наречени шест дами. 104 жители на Кюстендил носят името Данчо, а 66 – Данка. 323 са хората с името Боян и 58 с името Бояна. 26 души са наречени Богдан, осем жителки на Кюстендил носят името Богдана. 75 кюстендилци са кръстени с името Богомил. Женският вариант на това име носят три дами.
На 6 януари своя имен ден отбелязват Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.
Венцеслав ИЛЧЕВ


Агенция „Фокус“
Доц. Петя Банкова, етнолог: Основният център в празничността на Йордановден е вярата в пречистващата и лековитата сила на водата

Основният център в празничността е тази вяра в пречистващата сила на водата, вярата че водата от Йордановден след определените ритуали, които се извършват, става с оздравителни сили, с пречистващи сили и тя служи за лекуване на хората. Това каза етнологът доц. Петя Банкова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с традициите и вярванията на Йордановден. Доц. Банкова посочи, че на този ден водата придобива своите нови функции и е натоварена с ново значение.
Тя посочи някои стари практики, които показват вярата на хората в силата и свойствата на водата.
„Стара практика е и най-напред всеки стопанин и всеки член на домакинството да отиде на извора, на реката или на кладенеца, където в ранни зори да измие домашната икона и части от ралото. Това означава по един или друг начин да прочисти онзи инвентар в дома, който ще му служи оттук нататък за неговите трудови дейности и прехрана. Същевременно с това девойките измиват своите лица в тази много ранна сутрешна вода на Йордановден с вярата, че лицата им ще станат бели, чисти, ще грейнат, ще бъдат харесвани от момците, ще могат да се подготвят за женитба“, каза още доц. Банкова.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Ваня Йорданова, етнолог: Освен с хвърлянето на кръста в студените води, Богоявление в Средните Родопи, се свързва и с обредно къпане на младоженците

На 6 януари християнската църква отбелязва празникът Богоявление. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Ваня Йорданова – етнолог в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. „Това денят, в който Йоан Кръстител покръства Иисус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светия дух слязъл върху Христос във вид на гълъб. Оттук идва и названието на празника – Богоявление, която се отбелязва с тържествена литургия и водосвет. В края на литургията свещеникът хвърля във водата кръста, а ергените се надпреварват да скачат в тези ледени води, за да го извадят. Този, който пръв хване кръста, обикаля с него из селището и всички го даряват. Вярвало се е, че той ще бъде здрав и честит през цялата година. Българите наричат празника Йордановден или Водици, а в района на Македония, Прилепско, се нарича този ден Мъжки водици“, обясни Йорданова.
Тя уточни, че на кръстената вода се преписва целебна сила и затова на този ден къпят болните там, където е хвърлен кръстът. „Пак на Богоявление се извършват и много обреди с кръстената вода за здраве и плодородие. Вечерта срещу Йордановден в Родопите и третата кадена вечеря. Ястията за нея са почти същите като предишните две кадени вечери. Освен с хвърлянето на кръста в студените води, Богоявление в Средните Родопи, се свързва и с обредното къпане на младоженците, на младите булки и на новородените деца. Това къпане се нарича хошкане и цели отново магическото осигуряване на здраве и благополучие през зимата“, допълни Йорданова.
На Йордановден се правят и прогнози за бъдещото плодородие и за времето през годината, посочи етнологът. „Ако денят е студен и сух се очаква годината да бъде плодородна. Навсякъде е разпространено вярването, че ако на този хвърления във водата кръст и китката на свещеника, с която се замръзнат, ще има голям берекет през тази година. Според народното вярване през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всичко, което праведния човек си пожелае, Господ ще му го даде. След осветяването на водата, настъпва и края на мръсните дни, които са от Коледа до Йордановден и започва периода от Йордановден до Заговезни на сватбите и изпращането на сгледници. Йордановден се почитат с гостуване и всички именици“, каза още Ваня Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция „Фокус“
Дарин Алексиев: На днешния ден трябва да занесем светена вода в домовете си от църквата

Дарин Алексиев, богослов: На днешния ден трябва да занесем светена вода в домовете си от църквата Богоявление се нарича още Кръщение Господне, защото на този ден се възпоменава кръщението на Господ от Свети Йоан Кръстител. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“богословът Дарин Алексиев.
„При кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Светият дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син“, обясни той.
Богословът допълни, че на днешния ден в домовете си трябва да принесем светена вода от църквата. Заради пандемичната обстановка стопанинът на къщата може да поръси с тази светена вода целия дом. Когато вземем вода на Йордановден, тя запазва своите свойства твърде дълго време. Това е особена вода и когато човек не се чувства добре, може да пие от тази вода, за да бъде добре през цялата година, каза Дарин Алексиев.
Ако на Йордановден е студено, годината ще бъде плодородна, припомни богословът Дарин Алексиев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Хиляди жители на община Видин празнуват имен ден на Йордановден

Във Видин тази година няма да се проведе традиционното литийно шествие на Богоявление. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тази година няма да се състои традиционното литийно шествие, което се организира съвместно от Община Видин и Видинска света митрополия по повод Богоявление (Йордановден), както и ритуалът по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на река Дунав. Решението за това е на Областния кризисен щаб и е взето с оглед на епидемичната обстановка.
Богоявление е един от най-тачените празници в православния календар и ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. Според евангелието на Матей, в момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника.
Общо 344 жители на общината носят името Йордан. Най-възрастният е роден през 1929 година и е от село Слана бара, а най-малкият – през 2019 година и е жител на град Видин. На 6 януари празник имат и 201 жени с името Йорданка – най-възрастната от тях е на 95 години, а най-малката е само на 5 месеца, като и двете са от Видин.
На 7 януари отбелязваме друг голям християнски празник – Ивановден. На 7 януари празнуват 1103 жители на община Видин с името Иван, като най-възрастният е роден през 1924 година, а най-малкият е на три месеца. Дамите, носещи името Иванка, са 481, а Ивана са кръстени 54.

Агенция „Фокус“
Над 900 жители на община Разград празнуват имен ден на Йордановден

По данни на отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване на населението“ в Община Разград 3294 жители на общината празнуват имен ден на първите два големи християнски празника в началото на календарната година – Богоявление (Йордановден) и деня на Св. Йоан Кръстител (Ивановден).
Имениците на Йордановден са 934. От тях най-много – 388 – носят името Йордан, а 249 – Йорданка. 65 се казват Божидар, 34 – Бонка, 28 – Бистра, 24 – Данка, 19 – Богдан, 19 – Бончо, 18 – Божидара, 16 – Божанка, 16 – Богомил, 11 – Йордана, 10 – Данчо, 8 – Божидарка, 7 – Божан, 6 – Божана, 4 – Божил, 3 – Банчо, 3 – Богдана, 3 – Данко, 2 – Бона, 1 – Теодосий. Най-възрастната именичка е на 99 години, Йорданка е родена на 3 юни 1921 г.
Над 90-годишни са и: Йордана – родена на 25 февруари 1924 г., Бончо – роден на 18 юни 1926 г., Данка – родена на 27 ноември 1927 г. и Йордан – роден на 22 октомври 1928 г.
Най-младият именик е на по-малко от месец – Божидара е родена на 8 декември 2020 г.
2360 са имениците на Ивановден. Очаквано най-много сред тях са мъжете на име Иван – 800. Сред дамите най-много са именичките с име Иванка – 349.
Следващото по популярност име на празнуващ на Ивановден е Ивайло – 253, следва със 159 – Ивелина, 128 – Калоян, 124 – Ивелин, 79 – Йоана, 77 – Ваня, 77 – Иво, 50 – Ива, 32 – Ивайла, 30 – Йовка, 27 – Ивана, 26 – Йонка, 25 – Йоан, 24 – Ивета, 21 – Жана, 17 – Йовчо, 12 – Ивона, 11 – Йовко, 10 – Ивон, 7 – Иванина, 5 – Йонко, 4 – Ванина, 4 – Жан, 3 – Ивиана, 2 – Ваньо, 2 – Калояна, 2 – Йово.
Най-възрастните именици са: Иванка – родена на 22 август 1927 г., Ивана – родена на 1 ноември 1927 г., Йовчо – роден на 23 февруари 1930 г., Йовка – родена на 6 март 1931 г.
Най-младият именик е Йоан – роден на 24 август 2020 г.

Агенция „Фокус“
Георги Георгиев, кмет на Дългопол: Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Дългопол Георги Георгиев до жителите на общината, които имат имен ден на Богоявление, съобщиха от пресцентъра на Община Дългопол .
„Честит имен ден на: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара. Пожелавам Ви най-вече здраве! Нека се слави името ви, нека божията благодат бъде с Вас!“, заяви кметът.
„Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Честито Богоявление на всички, нека се сбъднат най-съкровените Ви желания! Честит празник!“, завърши пожеланието си Георги Георгиев.

Агенция „Фокус“
Празникът Богоявление ще бъде отбелязан и във варненския район „Аспарухово“

Днес по традиция в Район „Аспарухово“ ще бъде отбелязан християнският празник Богоявление (Йордановден), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.
Тази година ритуалът по изваждането на Христовия кръст ще бъде извършен на Аспарухов плаж до буната. Желаещите да се включат могат да направят това на място в деня между 11.00 и 11.50 часа. С оглед съблюдаване на противоепидемичните мерки и с цел безопасно протичане на мероприятието, бройката на участниците е ограничена до 20 души.
Отбелязването на Богоявление ще започне със света Литургия в православен храм „Св. Цар Борис I”.
След това в 12.00 часа ще се състои отслужването на Велик Богоявленски водосвет, освещаване на всемирните води и изваждане на Христовия кръст.
Десислава ВАСИЛЕВА

Агенция „Фокус“
Мъжкото хоро в Калофер се проведе и тази година, въпреки пандемията

Мъжкото хоро в Калофер се проведе и тази година, въпреки пандемията, съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов.
"Празникът премина почти както миналата година, въпреки, че мерките трябваше да се спазват, но не съжалявам", каза Стоянов. По думите му никой не може да ги спре калоферци по никакъв начин, когато става въпрос за ритуал. "Дори се гордея с тези хора и не се страхувам от глоби", добави кметът на Калофер. Както миналата година броят на участниците беше около стотина мъже, които изпълниха ритуала във водите на река Тунджа, докато пееха песента "Залюбила е Василка" под звуците на тъпани и гайди. Отец Димитри пък хвърли кръста в реката. По традиция участниците в хорото предадоха кръста на най-малкия участник. Тази година това беше Християн Рашков, на 5 години и половина, който влезе в реката на раменете на баща си.
Въпреки охраната на полицията и тази година имаше зрители по поречието на реката, много от тях без маски. По този повод Румен Стоянов каза, че въпреки призивите да не идват в Калофер и тази година много хора са дошли от всички краища на страната. Хотелите в градчето са били 50% пълни още от вчера.
По повод не носенето на маски Румен Стоянов каза, че това си е лична отговорност на всеки един човек.
Кметът на Калофер тази година не влезе в реката, а го наблюдава отвън за да покаже, че не е нужно да има струпване на хора в реката.
В 11.30 часа в Калофер започва и тържественият ритуал за отбелязването на 173 години от рождението на Христо Ботев.
Пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер ще бъде положен гирлянд на славата.
Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев", в който ще участват представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, жители и гости на града.
Слово за живота и делото на Ботев ще произнесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.
В 15.00 часа президентът Румен Радев ще бъде в Калофер. Той ще посети мемориалния комплекс „Христо Ботев“, паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и поет, както и Национален музей „Христо Ботев“.
В Калофер Румен Радев ще проведе и среща с 5-ма членове на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници в Република България. Очаква се да дойдат кметовете от близките общини Първомай, Садово, Раднево и Стара Загора.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Близо 2000 жители на Сливен празнуват имен ден на Богоявление

Близо 2000 жители на Сливен празнуват имен ден на Богоявление (Йордановден) - един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос, съобщиха от Общината.
В община Сливен мъжете с името Йордан са 1615. От тях 1060 живеят в града. Името Йорданка носят 925 жени в общината, като с постоянен адрес в Сливен са 680. Общо 163 са мъжете в общината, носещи името Данчо. 108 от тях са с адресна регистрация в града. Господата с името Божидар са 931. От тях 447 са от Сливен, а останалите от населените места на общината. Името Божидара носят 143 жени в общината, от тях 86 са с адресна регистрация в града. 16 са представителките на нежния пол, носещи името Богдана, които живеят в града, а в общината са общо 19. Името Богомил носят 125 мъже. От тях 44 живеят в Сливен. 5 са мъжете с името Божан, които също празнуват днес. 146 са представителките на нежния пол с името Божана, като в града това име носят 59. 54 са дамите с името Бояна, 46 от тях са с адресна регистрация в Сливен. 149 мъже от общината се казват Боян, а името Богдан носят общо 43 души.

Агенция „Фокус“
Велик Богоявленски водосвет ще се състои на езерото „Дружба“ в София

В 13.00 часа ще бъде извършен Велик Богоявленски водосвет с ритуалното изваждане на кръста от водите на езерото в ж.к. „Дружба“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен без публика с молба хората да спазват всички въведени противоепидемични мерки.
Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков и районната администрация са създали организация по цялостното протичане на събитието във връзка с провеждането на ритуала. Проведени са срещи и съгласуване с СРЗИ, дирекция „Сигурност“ към Столична община, „Пожарна и аварийна безопасност“ към МВР, 8. РУ, дирекция „Здравеопазване“ към СО, с водолази от БЧК, както и с представители на Българската православна църква.
Създаден е регламент за записване на всички желаещи да участват в надпреварата за изваждане на кръста. Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие два пъти по-малко кандидати - до 25 човека.

Агенция „Фокус“
В Дупница ще се състои ритуал по спасяване на Богоявленския кръст

В Дупница ще се състои ритуал по спасяване на Богоявленския кръст. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил Архиерейското наместничество в града. Ритуалът ще се състои в 11.30 часа, след празничната служба и водосвет за здраве. Той ще бъде на традиционното място - „Наковия мост“ над река Джерман.
Всички желаещи да наблюдават ритуала, трябва да спазват разпоредените противоепидемични мерки, да бъдат на разстояние един от друг и да носят предпазни маски.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужва света Литургия по повод Йордановден в Катедрален храм „Св. Успение Богородично“ във Варна

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужва света Литургия в Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично" по повод Йордановден. Това съобщиха от Варненска и Великопреславска митрополия.
Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в храма веднага след светата Литургия.
В 12.00 часа на Първа буна (Буна 1) Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан ще потопи кръста в морето и ще освети всемирните води.


Агенция „Фокус“
Близо 9 700 са имениците на Йордановден в област Бургас

9 696 са имениците на Йордановден в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Днес православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - денят, в който Йоан Кръстител кръщава Христос в река Йордан. Вярва се, че с кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене. Днес имен ден празнуват всички, наречени Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Божидар, Божидара и техните производни.
В област Бургас най-много са празнуващите с името Йордан (2842) и Йорданка (1873). След тях по численост се нареждат наречените Божидар (893), Борислав (681), Боян (526), Божидара (316), Божана (231), Бонка (227), Найден (226), Богдан (213), Бояна (213), Данчо (192), Борислава (185) и Данка (155).
На Йордановден празнуват и всички, наречени Бончо (128), Бистра (125), Богомил (89), Йонка (85), Богдана (84), Йонко (49), Божил (40), Богомила (29), Теодоси (28), Божан (22) и Данко (21).
Мария ПОПЧЕВА

Агенция „Фокус“
1986 са имениците на Богоявление в Добрич

1986 са имениците на Богоявление в Добрич през 2021 г., предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. На Йордановден в добруджанския град празник имат 660 жени и 838 мъже.
На днешната дата - 6 януари, Българската православна църква отбелязва деня, който ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук произхожда и названието на празника. Името Йордан има и своите производни, сред които Данчо, Божидар, Богомил, Дана, Божан, Богдан и др. Техният брой в Добрич е 1986.
Според анализатори се забелязва тенденция все повече млади родители да избират български имена за техните деца, които да прославят българското. За този празничен ден има вековни традиции, които продължават да се спазват в много региони в България. В морските общини на Добруджа всяка година на Йордановден се хвърля в студените морски води Богоявленския кръст. Тази традиция предвид пандемията и свързаните с нея мерки за безопасност и недопускане на разпространение на заразата ще бъде спазена само в някои от тези общини.

Жулиета НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
С Божествена света Литургия и литийно шествие ще бъде отбелязано Богоявление в Кюстендил

С Божествена света Литургия и литийно шествие ще бъде отбелязано Богоявление в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Архиерейското наместничество към Кюстендилска духовна околия. Днес Православната църква празнува Богоявление – Йордановден, който е третият по значимост християнски празник през годината.
По този повод от 9.00 часа в православните храмове в Кюстендил се отслужва Божествена света Литургия. По-късно от 10.30 часа от катедралния храм „Свето Успение Богородично”, ще тръгне литийно шествие, което ще продължи до Железния мост над река Банщица.
На брега на реката ще бъде отслужен водосвет, след което ще се състои ритуалът по спасяването на богоявленския кръст от водите на реката. Приканват се хората да спазват необходимата дистанция и да носят предпазни маски.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
600 са жителите на община Смолян, които празнуват имен ден на Богоявление

600 са жителите на община Смолян, които празнуват имен ден на Богоявление. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в Общината. Името Йордан носят 116 мъже. Йорданка и Йордана са кръстени съответно 201 и 60 дами. Данка и Дана са наречени общо 10 жени, а Данчо е името на 26 мъже от Смолян и околните села. Името Божидар носят 77 господа, а Божидара – 39 дами. Боян са наречени 71 мъже от общината, каза още Топова.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция „Фокус“
Йордановден ще бъде отбелязан в Балчик с литийно шествие и хвърляне на Богоявленския кръст

Йордановден ще бъде отбелязан в Балчик с литийно шествие и хвърляне на Богоявленския кръст, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Празничният ден ще започне с отслужване на Света божествена литургия в храм „Свети Георги“.
В 11.30 часа от там по централната улица „Черно море“ ще премине литийно шествие, което ще достигне кея на Морска гара, където в 12.00 часа свещеници ще отслужат Велик водосвет и ще бъде хвърлен Богоявленския кръст.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
С Литургия ще бъде отбелязан празникът Богоявление в Каварна

Честването на празника Богоявление в Каварна няма да бъде отбелязано по традиционния начин, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Във връзка с ограничителните мерки против разпространението на COVID-19, Общината няма да участва в ритуалите. Богоявление ще бъде отбелязан с църковна литургия в храм „Св. Георги“ в морския град.

Агенция „Фокус“
Отменени са литийното шествие и хвърлянето на кръста в река Струма край Симитли

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, предизвикана от разпространението на коронавируса, съгласувано със свещениците, кметът на Община Симитли Апостол Апостолов заедно с кметовете по населени места, решиха да бъдат отменени традиционното литийно шествие и ритуалът по хвърляне и изваждане на Богоявленския кръст от ледените води в община Симитли. Ритуалът се мести в дворовете на храмовете. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пирин от Общината.
Причината е пандемията от коронавируса, наредбите да се избягват струпвания на много хора на едно място и най-важното – да се запази здравето на жителите на община Симитли, защото няма нищо по-важно и по-ценно от човешкия живот.
Днес рано сутринта ще бъдат проведени тържествената служба за Йордановден и традиционният търг за иконите.
Ръководството на Община Симитли и кметовете по населени места апелират за разум и призовават всички да бъдат отговорни към себе си и околните и да спазват стриктно всички противоепидемични мерки.

Агенция „Фокус“
Няма да има ритуал по хвърляне на кръста в река Благоевградска Бистрица

Няма да има ритуал по хвърляне на кръста в река Благоевградска Бистрица, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. В този час се провежда тържествена света литургия, която се очаква да завърши около 10.30 часа. Великият водосвет ще бъде направен във времето между 10.30 часа и 11.00 часа. В същия час на площад „Македония” ще бъдат осветени бойните знамена, а в 11.30 часа ще бъде почетена 173-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Агенция „Фокус“
В Пловдив ще се проведе литийно шествие за Богоявление

В Пловдив ще се проведе литийно шествие за Богоявление. По този повод от 11.30 до 14.00 часа се спира движението на пътни превозни средства с изключение на автобусите от масовия градски транспорт по бул. „Цар Борис III Обединител” в Пловдив в участъка от кръстовището с бул. „Шести септември” до бул. „България”. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта”.
За този период от време поради преминаване на шествието се затварят също улиците „Криволак“ и „Железарска“. Ограничава се движението в западното платно на бул. „Цар Борис III Обединител” в отсечката от ул. „Патриарх Евтимий” до бул. „Шести септември“, както и по бул. „Марица-юг” – от кръстовището с ул. „Никола Войводов” до бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“.
Шофьорите на градските автобуси са предупредени да карат бавно, внимателно и да се съобразяват с въведената временна организация на движение.

Агенция „Фокус“
С литийно шествие, Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста в река Марица ще бъде отбелязан Йордановден в Пазарджик

С литийно шествие, Богоявленски водосвет и хвърляне на кръста в река Марица ще бъде отбелязан Йордановден в Пазарджик. Това съобщиха от Архиерейското наместничество в Пазарджик. Празнична Златоустова света Литургия ще бъде отслужена в катедрален храм „Успение Богородично“ от 09.00 часа. Литийното шествие до р. Марица ще потегли в 10.15 часа. Велик Богоявленски водосвет на брега на реката ще бъде отслужен от 10.30 часа, а хвърлянето на кръста във водите на реката ще е в 10.45 часа.

Агенция „Фокус“
Във Варна ще се състои Водосвет и благославяне на Военноморските сили и техните бойни знамена

На Богоявление и Йордановден, с цел спазване на противоепидемичните мерки във връзка с пандемията COVID-19, Водосветът и благославянето на Военноморските сили и техните бойни знамена ще се състои от 11.00 часа в Пункт за базиране Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.
В ритуалът, организиран съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия, ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на ВМС.
Строят на представителните блокове от Военноморските сили ще приеме контраадмирал Кирил Михайлов – командир на Военноморските сили.
След благославянето на бойните знамена, около 11.45 часа, на паметника на Христо Ботев ще бъдат положени цветя по случай 173 години от рождението му.
От 12.00 часа на Първа буна ще се проведе църковният ритуал "Велик Богоявленски водосвет" и хвърляне на кръста в морето.

Агенция „Фокус“
Богоявленски ритуал за спасяването на Светия кръст ще се проведе в Бургас

Бургаското духовенство ще извърши Богоявленския ритуал за спасяването на Светия кръст. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Тази година заради сложната епидемиологична обстановка кръстът ще бъде хвърлен от началото на Моста към брега и до крайбрежната алея няма да бъдат допускани граждани, освен участниците в ритуала. Целта е да не се получи струпване на хора.
Записването на участниците ще бъде от 10.00 до 11.45 часа в предмостовото пространство, където ще бъде извършен и задължителният медицински преглед. Самите участници също ще трябва да спазват противоепидемични мерки.
Всички събития ще се предават на живо във "Фейсбук" страницата на Община Бургас - тук.
Йордановден ще започне с празнична литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде проведен при ограничено присъствие на военнослужещи.
Заради епидемията няма да се състои традиционното литийно шествие.
По повод 173 години от рождението на Христо Ботев през целия ден ще могат да полагат цветя и да се отдава почит пред бюст-паметника на поета-революционер.
По традиция бургаският Йордановден ще продължи с обща изложба на тримата именици - художниците Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов в Галерия "Богориди". Не се предвижда официално откриване, посетителите ще могат да разгледат творбите от 13.00 часа до 18.00 часа. Експозицията ще остане до края на януари.

Агенция „Фокус“
Ще се проведат Богоявленски ритуали във всички гарнизони и отбелязване на 173 години от рождението на Христо Ботев

Представителни формирования от Въоръжените сили на Република България във всички гарнизони на страната ще участват в ритуалите по благославяне на бойните знамена на празника Свето Богоявление. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. На много места военнослужещи ще се включат и в отбелязването на 173-тата годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев. През тази година събитията са съобразени с противоепидемичните мерки (спазване на физическа дистанция, носене на лични предпазни средства и др). Поради противоепидемиологичната обстановка представителните знаменни групи ще са със символична численост. В знак на преклонение пред паметниците на Христо Ботев в различни населени места военнослужещи ще поднесат венци.
Военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия в градовете Карлово, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Асеновград, Смолян, Белене и Пловдив. В Калофер, родното място на Христо Ботев, военнослужещи и духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово от състава на Сухопътните войски ще отбележат годишнината от рождението на Христо Ботев.
В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще присъстват на богоявленския водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан, и ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев”.
В Благоевград представителни подразделения от състава на Бригадно командване ще участват в богоявленския водосвет и ще отбележат годишнината от рождението на Ботев с ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника му на площад „Народни будители”.
В Шумен, Сливен, Хасково и Мусачево богоявленските ритуали ще се проведат в районите на военните формирования.
Във Варна водосветът и благославянето на частите и техните бойни знамена ще се състои в Пункта за базиране. Ще участват представителни части от Варненския гарнизон и Представителният духов оркестър на Военноморските сили. Ще бъдат благословени бойните знамена на Пункт за базиране Варна, ВВМУ ”Н. Й. Вапцаров”, военните формирования 26 800, 36 940 и 38 010. В Бургас водосветът ще се състои на площада пред храм „Св.св. Кирил и Методий” с участието на представителни части от бургаски гарнизон. В двата града пред паметниците на поета–революционер Христо Ботев ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на военнослужещи от ВМС.
В Пловдив водосветът на бойните знамена ще бъде отслужен пред катедралния храм „Успение Богородично“ в присъствието на представителни военни подразделения от гарнизона. По-късно ще се състои и ритуалът пред паметника на Христо Ботев с участие на Представителния духов оркестър на ВВС, военнослужещи от 91-ви батальон за обща поддръжка.
В Кърджали в богоявленския ритуал ще участват военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции.

В Ямбол ритуалът по благославяне на бойните знамена на всички формирования от гарнизона ще се състои във военното формирование 26 030 – Безмер.
В Плевен пред Мавзолея костница „Св. Георги Победоносец“ ще бъдат осветени бойните знамена на ВВВУ „Г. Бенковски“, Единния център за начална подготовка, Военновъздушната учебна база и военно-патриотични организации.
Във Велико Търново Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи тържествен водосвет в храм “Свети Седмочисленици” на Националния военен университет „Васил Левски”. На ритуалния плац на университета ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъдат поднесени от курсанти от НВУ.
В София пред бюст-паметника на поета в Борисовата градина ще има венценосци и ще бъдат положени венци от името на министъра на отбраната и началника на отбраната.

Агенция „Фокус“
Духовниците в Казанлък ще извършат ритуал за хвърляне на Богоявленския кръст в Старата река при спазване на всички противоепидемични мерки

Няма да има организация за мъжко хоро за Богоявление в Казанлък, предвид въведените противоепидемични мерки в страната. Това съобщиха от пресцентъра на Община Казанлък. От Общината уточниха, че казанлъшките духовници ще извършат ритуала за хвърляне на кръста в Старата река при спазване на всички здравни мерки.
Преди това в православните храмове на територията на града ще бъде отслужен Богоявленски водосвет за здраве и благоденствие.
Без официални тържества ще премине и отбелязването 143 години от Освобождението на Казанлък от турско робство на 8 януари. В двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“ ще бъде отслужена кратка заупокойна молитва, след което ще бъдат поднесени цветя на Паметника на невинните жертви на османските орди. В същия ден ще бъде открит и новият мини футболен комплекс в града.

Агенция „Фокус“
С Богоявленски водосвет, но без мъжко хоро, ще бъде отбелязан Йордановден в Сливен

Велик Богоявленски водосвет ще се състои в Сливен при необходимите противоепидемиологични мерки. Ритуалът ще бъде извършен в 11.00 часа на новия мост на река Новоселска. Това съобщи отец Силвестър Янакиев.
Заради усложнената епидемична обстановка, обаче, тази година от сдружение „Свети Георги Победоносец“ са взели решение да не организират никакви празнични инициативи на Йордановден. „За да предпазим хората, решихме, че няма да правим водосвет и да играем традиционното мъжко хоро във водата на река Новоселска“, коментира пред журналисти Стефан Христов от сливенското сдружение. „От 6-7 години го правим, но сега заради мерките разпоредени от държавата и за да не станем причина хората да се заразят с COVID-19, твърдо решихме, че ритуали няма да организираме“, посочи още той.
По думите му от сдружението все пак, макар и съвсем символично, ще отбележат празника и ще изиграят едно хоро, но за да не се струпват хора няма да съобщят предварително къде и в колко часа ще го направят.

Агенция „Фокус“
Младежи, облечени в народни носии, ще скачат за кръста в село Момчиловци на Богоявление

На Богоявление - един от най-светлите християнски празници, от 10.30 часа младежите в село Момчиловци ще скачат в Большенската река, за да извадят кръста, хвърлен от енорийския свещеник Николай Рангелов. Това съобщи кметът на селото Сийка Суркова. „През последните години местните момчета направиха Йордановден един от най-красивите български празници с носиите, трибагрениците, гайдите и най-вече с духа си", посочва Суркова.
Преди това в църквата „Св. Св. Константин и Елена" ще бъде отслужена празнична литургия. Празникът ще премине при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

Агенция „Фокус“
Без церемония за хвърляне на Богоявленския кръст във водите на Янтра във Велико Търново ще бъде отбелязан Йордановден

Служба за големия християнски празник Богоявление (Йордановден) ще бъде отслужена в Националния военен университет „Васил Левски“. Богослужението ще е в храма „Свети Седмочисленици“, който се намира във висшето учебно заведение. Това съобщиха от пресцентъра на университета.
В 11.00 часа на Ритуалния плац на Военния университет ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Великотърновският митрополит Григорий ще благослови бойното знаме на училището.
Заради въведените строги противоепидемични мерки в страната в града няма да се проведе традиционната церемония за хвърляне на Богоявленския кръст в студените води на Янтра край Владишкия мост, която се организира ежегодно от НВУ, Общината и Търновската митрополия.

Агенция „Фокус“
Без церемония за хвърляне на Богоявленския кръст във водите на Янтра във Велико Търново ще бъде отбелязан Йордановден

Служба за големия християнски празник Богоявление (Йордановден) ще бъде отслужена в Националния военен университет „Васил Левски“. Богослужението ще е в храма „Свети Седмочисленици“, който се намира във висшето учебно заведение. Това съобщиха от пресцентъра на университета.
В 11.00 часа на Ритуалния плац на Военния университет ще се проведе ритуалът по благославяне на частите и техните бойни знамена. Великотърновският митрополит Григорий ще благослови бойното знаме на училището.
Заради въведените строги противоепидемични мерки в страната в града няма да се проведе традиционната церемония за хвърляне на Богоявленския кръст в студените води на Янтра край Владишкия мост, която се организира ежегодно от НВУ, Общината и Търновската митрополия.

Агенция „Фокус“
Кметът на Калофер Румен Стоянов: Мъжко хоро в ледените води на Тунджа ще има, но при спазване на мерките

Мъжко хора в Калофер ще има, но няма да е в същия вид като досега. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив кметът на Калофер Румен Стоянов. Той обясни, че няма как хорото да се спре, тъй като това е дългогодишна традиция за местните, която те спазват. 100-годишният църковен ритуал ще се спази и тази година, въпреки пандемията.
Досега, за да наблюдават хорото в ледените води на Тунджа за Богоявление, в Калофер пристигат хора от цялата страна, като в последните години желаещите да се включат в него бяха изключително много. Толкова много, че дори застрашиха да развалят чистотата на традицията на калоферци.
Тази година, заради мерките за ограничаване на заразата от коронавирус, обаче, организаторите призовават хората да не се събират и по възможност да отложат идването си до града.
„Честванията за Ботев също ще се състоят, както досега, с тържествен ритуал и гирлянд на славата", каза кметът Румен Стоянов. Засега все още не заявено дали ще присъстват и официални гости.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Богоявление в Ямбол ще се проведе по специална програма, съобразена с въведените противоепидемични мерки

Във връзка с епидемиологичната обстановка в Република България в град Ямбол големият християнски празник Св. Богоявление (Йордановден) ще се проведе по специална програма, съобразена с въведените противоепидемични мерки. В 8.00 часа ще започне празничната литургия в православен храм „Св. Николай Чудотворец“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Тържественият водосвет за успехите на Българската армия и нейните бойни знамена ще бъде извършен в Авиобаза „Безмер“ в 10.00 часа при закрити врати.
Богоявленски ритуал - хвърляне и изваждане на Светия кръст от водите на река Тунджа, ще се осъществи до градинския мост на Минералната баня в 11.30 часа.
Тази година няма да се състои литийно шествие.
Ръководството на Община Ямбол моли гражданите, който ще присъстват на хвърлянето на Светия кръст в река Тунджа, да съблюдават противоепидемичните мерки.

Агенция „Фокус“
Архимандрит Висарион ще отслужи празнични литургии в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян

Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи последователно в три дни празнични богослужения, свързани с Кръщението в река Йордан на Спасителя на света нашия Господ Иисус Христос. Това съобщиха от Архиерейско наместничество – Смолян.
От 9.00 часа днес Архиерейският наместник ще възглави празничните св. литургии в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“, а след нея в 10,30 часа пред храма по установена традиция ще отслужи Богоявленския водосвет и ще освети бойните знамена на 101-и Алпийски полк. В 11.00 часа ще поведе литийното шествие към река Черна до АРЗ, за да бъде хвърлен във водите ѝ Богоявленският кръст за здраве.
На 7 януари на празника на св. Йоан Кръстител (Ивановден) от 9.00 часа архимандрит Висарион ще отслужи празничната св. Литургия в църквата „Света Неделя“ в Райково. И в трите богослужения заедно с него ще участват свещеници от града, иподякони и хористи.


Агенция „Фокус“
Митрополит Николай ще отслужи Велик Богоявленски водосвет в Пловдив

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Велик Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата в Пловдив от 12.30 часа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва празника Кръщение Господне - Богоявление.
Православните християни, които желаят да участват при изваждането на Богоявленския кръст от водите на река Марица след Великия Богоявленски водосвет, трябва да са заявили своето участие предварително.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Националната служба за охрана предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица по време на традиционния Богоявленски водосвет в София

На Богоявление Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и официалните лица по време на традиционния празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Това съобщиха от пресцентъра на НСО. Водосветът ще започне в 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата.
На основание чл. 30, ал. 1 от Закона за Националната служба за охрана служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други.
Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им.
Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.


Агенция „Фокус“
Неврокопският митрополит Серафим ще оглави Архиерейска Златоустова света Литургия и Велик водосвет на Богоявление в Гоце Делчев

Високопреосвещеният Неврокопски митрополит Серафим ще оглави от 9.00 часа Архиерейска света Литургия и Велик водосвет в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва празника Кръщение Господне - Богоявление.
Никола ПЕТКОВ


Агенция „Фокус“
Митрополит Киприан ще отслужи Архиерейска света Литургия и Велик водосвет в Стара Загора

Високопреосвещеният Старозагорски митрополит Киприан ще отслужи от 9.30 часа Архиерейска Златоустова света Литургия и Велик Богоявленски водосвет в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“ в Стара Загора, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва празника Кръщение Господне - Богоявление.
Поръсването на бойните знамена със светената вода ще бъде извършено в парка до комплекс „Езерото“ от 12.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Велик водосвет в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Велик водосвет и освещаване на войнските знамена в храм „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва празника Кръщение Господне - Богоявление.
Великият водосвет ще се състои от 9.00 часа в храм „Св. Йоан Предтеча“. В 12.00 часа ще бъдат осветени войнските знамена в катедралния храм „Успение Богородично“ в гр. Пловдив.
Митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата в 12.30 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция „Фокус“
Божествена литургия и Велик Богоявленски водосвет ще бъдат отслужени в катедралата „Св. Александър Невски“

Божествена литургия и Велик Богоявленски водосвет ще бъдат отслужени в катедралата „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът е, че днес Православната църква отбелязва празника Кръщение Господне - Богоявление. Началото на Литургията е в 8.30 часа, а Великият Богоявленски водосвет ще започне в 10.00 часа.
По повод Богоявленските празници в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени и Утринна от 7.45 часа, както и Всенощно бдение от 18.00 часа.
На 7 януари, когато Православната църква отбелязва св. Йоан Кръстител - Ивановден, от 9.30 часа ще бъде отслужена Св. Божествена литургия.
Никола ПЕТКОВ


Агенция „Фокус“
Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен в София

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената светини на Българската армия ще бъде отслужен пред Паметника на Незнайния воин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Водосвет ще бъде отслужен на знамената-светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия „Г. С. Раковски“, военните формирования 44510 – София, 22320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 42600 – Мусачево, 24900 - Враждебна.
Ритуалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. Началото на водосвета в София е от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин.
За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.
След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.
След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.

Агенция „Фокус“
Православната църква отбелязва Богоявление – Йордановден

Църквата отбелязва Йордановден, който е един от най-големите християнски празници. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това денят се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони - наричат се "Мръсни дни", Поганци, Караконждуви дни. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш ще ти се сбъдне.
В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори. В миналото този, който хванел кръста, бил богато награждаван от своите съселяни.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
В Югозападна България денят се нарича Мъжки водици - защото се къпят само младоженците и момченцата до 1 година. В Родопите същият ритуал се нарича хаскане по възгласа ''ха-а-с-с-а'', с който придружават повдигането до 3 пъти на този, който е къпан. От този ден нататък до Великденските заговезни започва периода на сватбите.
На този ден сгодените ергени отивали с родителите си у дома на момата, която искали да вземат, а майка им (свекървата на момата) измивала лицето й с вода и я дарявала с китка и златна пара. В Калоферско и днес на празника мъже танцуват танци в ледените води.
Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сърмички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
Имен ден имат: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще участва в ритуала по освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в церемонията по освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа на пл. „Свети Александър Невски“.
Президентът ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще положи венец пред паметника на Незнайния воин.
В 15.00 часа държавният глава Румен Радев ще бъде в Калофер по случай отбелязването на 173-тата годишнина от рождението на Христо Ботев.
Президентът ще посети мемориалния комплекс „Христо Ботев“, паметника на Ботьо Петков, бащата на революционера и поет, както и Национален музей „Христо Ботев“.
В Калофер Румен Радев ще проведе среща с представители на Националното сдружение на кметовете на кметства и кметските наместници в Република България.

Принтирай    Оразмери текст   + -