Президентът започна консултации за изборите

5 Януари 2021 | 13:40 | 0
Президентът започна консултации за изборите
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев започна консултации за провеждане на предстоящите тази година парламентарни избори. Консултациите са насочени към предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.
Държавният глава посочи, че за него е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така да се гарантира и тяхното здраве. По думите му консултациите имат за цел да се очертаят прогнозите на медицинските специалисти за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение се очаква в броя на карантинирани хора, какви здравни мерки се предвиждат не само за изборния ден, но и за предизборната кампания и как се очаква да гласуват хората.
Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази мнение, че хората имат нужда от спокойствие и самочувствие, че са взети всички мерки, за да могат да упражнят правото си на глас и да се чувстват спокойни за своето здравословно състояние. По думите ѝ страната ще трябва да решава три много важни дейности. От една страна продължаващата грижа за разболелите се от коронавируса, както и тестването на хора, от друга страна ще трябва да продължи ваксинацията на хората, а от трета - организацията и кампанията на самите избори.
Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов заяви, че Цялата държава и здравните власти се готвят за провеждането на избори на 28 март, като се изработва протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация.
Агенция „Фокус“
Тома Биков, ГЕРБ: Целта на Румен Радев е да избере най-подходящата за опозицията дата за провеждане на изборите

Целта на Румен Радев е да избере най-подходящата за опозицията дата за провеждане на изборите. Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.
„За да вземе правилното решение трябваше да направи консултации с Корнелия Нинова, Христо Иванов, Мая Манолова, Мустафа Карадайъ и Слави Трифонов, а не със здравни експерти. Ако той наистина се интересуваше от здравната обстановка нямаше цяло лято да иска провеждане на изборите през ноември или декември. А опозицията, която искаше същото, сега се оказва неподготвена за избори в края на март. И като загубят ще обвинят датата, а не лидерите си. А датата няма никакво значение, когато сам си се поставил извън реалността и не си готов за срещата си с нея“, допълва той.


Агенция „Фокус“
Д-р Александър Симидчиев: Темата за избор на ваксини е не съвсем полезно от медицинска гледна точка

Темата за избор на ваксини, когато става въпрос за индивидуален план, е нещо, което е разхитително и от медицинска гледна точка не съвсем полезно, тъй като този избор идва на базата на много други избори, които трябва да бъдат направени, защото ваксините едните са налични, другите не. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато и двата вида станат налични, имаме процес на логистично стигане на тези ваксини в държавата. Едната ваксина е при определени температурни режими, другата е при не толкова стриктни режими. Тоест едната е по-възможно да бъде прилагана при общопрактикуващите лекари, защото те имат нормални хладилници, а другата има много кратък срок, в който може да бъде в такива хладилници“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. Андрей Чорбанов: Да се ваксинират 10 000 души на ден срещу COVID-19 е провокация към здравната система

Да се ваксинират 10 000 души на ден срещу COVID-19 е провокация към здравната система. Това каза проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му коронавирусът ще изчезне тогава, когато или се срещне с всички като популация или когато ваксина спре неговото разпространение.
„За да покрием населението, което искаме да покрием, ние трябва да покрием поне едни 4 милиона от тези 6, което сме като население, за да смятаме, че сме ваксинирали цялата част, каквато е програмата. При 10 000 души на ден, това автоматично прави 400 дни, в които трябва да ваксинираме всеки ден, събота, неделя, Великден и всички празници. На третата седмица трябва да започнем реимунизациите, което автоматично прави по 20 000 души на ден. От третата седмица всеки ден трябва да имунизираме 20 000 души с една и съща ваксина“, обясни проф. Чорбанов.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Радка Аргирова: Трябва да се обърне специално внимание на това кой ще влезе с урните в болничните заведения

Трябва да се обърне специално внимание на това кой ще влезе с урните в болничните заведения. Това каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Кои ще бъдат тези, които ще влязат в болничните заведения с урните, ще се осигури ли това гласуване? Това е изключително трудно. На това трябва да се обърне специално внимание. В никакъв случай не трябва да се допуска там да влизат неимунизирани хора. Всички подробности трябва да бъдат идеално и точно разписани. Трябва да се постараем около месец, 20-30 дни преди датата на избори да има съсредоточаване на здравните заведения, в които ще се проведе гласуването така, че да може все пак да бъдат по-малко на брой тези заведения, ако е възможно“, допълни тя.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Радка Аргирова: Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина

Остро стои въпросът възможен ли е избор на ваксина – той стои остро и сериозно, защото в края на периода, когато парламентът обяви с кои фирми ще бъде свързана доставката на ваксини в страната и ЕС, сега възниква въпросът можем ли да избираме. Това каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Въпросът е, че до обикновените хора все още няма информация за това коя ваксина какви качества има. Апелирам към здравните органи и изпълнителната власт, аз съм готова да се включа в такова написване на кратки и ясни материали, за да могат хората да се ориентират какво да изберат“, допълни тя.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. д-р Радка Аргирова: Настоящето намаляване на броя на новооткритите лица с коронавирус не ме успокоява

Настоящето намаляване на броя на новооткритите лица с коронавирус не ме успокоява. Това каза вирусологът проф. д-р Радка Аргирова по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Според мен за прогнозата можем да бъдем по-сигурни в по-следващ период от рода на 25-30 януари, защото така или иначе коледните и новогодишни празници завършиха съвсем неотдавна, за някои още и не са. Като слагам един малко по-разширен инкубационен период, горе-долу 20,25,30 ще бъде много важно какви ще бъдат цифрите. По това ще разберем до каква степен хората са се съобразили с всички изисквания, които бяха поставени“, обясни тя.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: България има богати традиции в разработването на ваксини и затова искам да видим на какъв етап е разработването на българска ваксина

България има богати традиции в разработването на ваксини и затова искам да видим на какъв етап е разработването на българска ваксина. Това каза президентът Румен Радев по време на консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според президента провеждането на серията консултации е, за да има всеобхватна информация, за да се вземе информирано решение как да се проведат изборите. „Провеждаме серия консултации с различни органи, но най-важни са медицинските експерти, защото тези избори за Народно събрание ще се проведат в условията на пандемия. Много важно да имаме информация както за рисковете, така и за начините за тяхното преодоляване, за да могат българите да упражнят свободно своето конституционно право на вот и да бъдат убедени, че са взети всички мерки за гарантиране на тяхното здраве. Затова е важно да съберем възможно повече информация в различни области на медицината и превенцията. За нас е интересно да продължим и темата за ваксинацията, където информацията е неустойчива“, посочи президентът. „Интересно е да разберем на какъв етап е разработването на българска ваксина. България има богати традиции в разработването на ваксини и затова искам да чуем как върви и този процес и да знаем какво може да очакваме в бъдеще. Много е важно и това е целта на тези консултации – да се вземат такива мерки и такава информационна кампания, че българите да бъдат спокойни и уверени, когато пристъпват към урните за гласуване“, допълни Радев.Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Президентът сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно

Президентът сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, става ясно от видеоклип, публикуван на страницата на министър-председателя в социалната мрежа „Фейсбук“. С него са министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на финансите Кирил Ананиев и кметът на Велико Търново Даниел Панов. „Учудвам се, че днес президентът е говорил на тази тема. На 28 март имаме обявена дата за избори. За тази дата се готвим и подготвяме медицинският протокол навсякъде. Ако можеше някой да даде прогноза какво ще се случи до 28 март, той щеше да е шеф на СЗО, макар че и те не знаят. Виждаме, че съседите и в Европа са в пълен локдаун. Към днешна дата пуснахме учениците до 4-ти клас и следващия четвъртък, ако данните са добри, ще помислим за темата за до 12-и клас. Това е, което правим. Никой не може да даде точна прогноза. Надяваме се с повече оптимизъм март месец да е по-спокойно положението“, заяви Борисов. „В Китай започнаха да ваксинират срещу новия коронавирус, а в нашите съседи вече се появи новият щам на вируса. Това е голям проблем“, посочи той. „28 март са изборите, няма защо да се търсят оправдания. Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на база на медицински специалисти да отмени изборите. Ако е искал да ги отменя, това е в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза е грозно, защото такъв човек в света няма. Икономическата прогноза е октомври месец светът да започне да се възстановява“, допълни премиерът.


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Най-късно в средата на февруари очакваме да имаме ясно разписани стъпки за осигуряване на сигурността при провеждане на изборите

Най-късно в средата на февруари очакваме да имаме ясно разписани стъпки за осигуряване на сигурността при провеждане на изборите. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след консултации при президента за провеждане на изборите в условията на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Думата политика и правенето на политика сега е нелепо. Ситуацията е проблем пред целия ни народ и тази ситуация изисква друг тип действия“, подчерта Ангелов. По думите му изборите не са фактор при взимане на здравни решения.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: За да представим конкретен план за провеждането на изборите, трябва да знаем точната им дата

Работим по план и за да го представим, трябва да е ясна датата на изборите, за да можем непосредствено преди започването на предизборната кампания да представим реалистичен план, който да стъпва на конкретни факти. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след консултации при президента за провеждане на изборите в условията на COVID-19, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според министъра с организирането на срещата президентът е дал ясен знак, че правенето на политика в този момент е нещо, от което българите нямат нужда. „Горе се очерта една дилема дали мислим за изборите, или мислим за отделния човек. Моят апел е да мислим за всеки един български гражданин. Дали сме доволни от срещата? Много по-важно е не това дали сме доволни, а с какво тази среща ще допринесе за добруването на всеки отделен български гражданин, с какво тя ще намали опасността пред всеки един човек и как ще ни доближи по-бързо до победата в тази битка", допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Мислим в посока за мобилни урни и изчисляваме необходимостта от човешки капацитет

София. Мислим в посока за мобилни урни и изчисляваме необходимостта от човешки капацитет. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Също така мислим как да осигурим сигурността на хората, които ще бъдат ангажирани в тези мобилни урни. Тогава, когато бъде обявена официалната дата, ние ще извадим този план и ще го покажем, за да може всички хора да са спокойни, че се мисли за всеки един отделен български гражданин", допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Не съм убедена, че е добра идеята протоколът за провеждане на изборите да бъде изваден в последния момент

Не съм убедена, че е добра идеята протоколът за провеждане на изборите да бъде изваден в последния момент, защото хората, освен всичко друго, имат нужда от спокойствие и самочувствие, че са взети всички мерки, за да могат да упражнят правото си на глас и да се чувстват спокойни за своето здравословно състояние. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да си представим, че датата е 28 март. От 28 февруари до 28 март е законовият срок за една кампания. Страната ни ще трябва да решава три много важни дейности. От една страна продължаващата грижа за разболели се, болни, тестване на хора. Всичко това, което сме вършили досега. От друга страна ще трябва да продължи ваксинацията на хората, макар че от информацията, която чух, за себе си не разбрах колко е заявената квота и в какви срокове от фирмата, с която вече има договор, колко чакате от „Модерна“ и в какви срокове и дали има контракт с „АстраЗенека“. Много е съществена организацията и кампанията на самите избори. За тези три дейности ще е необходим огромен държавен ресурс като се започне от полицията, мине се през здравните власти, до местните власти и цялата държава, която ще бъде ангажирана“, допълни тя.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. Андрей Чорбанов: Към момента българската ваксина е утопия, държавата не проявява интерес към нашите експерименти

Към момента подкрепата за българската ваксина срещу COVID-19 е утопия, държавата не проявява интерес към нашите експерименти. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. „Факт е, че до момента абсолютно никой от държавата не е проявил интерес какво се случва с нашите експерименти, на какъв етап са. Интересуват се медии, неправителствени организации, дори частни лица от бизнеса проявяват интерес, но не и от държавните органи“, обясни той. Проф. Андрей Чорбанов припомни, че преди 25 години България произвеждаше 80-90% от ваксините за страната, а в момента е точно обратното. Ваксинопроизводството е абсолютен компонент на националната сигурност, добави той.
Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: В някои от предложенията за това как да гласуват карантинираните българи има законови противоречия

Добре е, че се мисли за това как да гласуват карантинираните и хората в изолация, но в някои от предложенията, които чух, има законови противорея. Това каза президентът Румен Радев по време на консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако карантинираните бъдат закарани или им бъде дадено правото да отидат до урните, това означава да нарушат някои разпоредби. Очаквам по-тясно взаимодействие“, уточни той. Държавният глава добави, че той ще проведе срещи с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК). Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че той вече е провеждал такива консултации, съвместно с вицепремиера Томислав Дончев. „Набелязаха се мерки, по които да се работи. Ние ще кажем какви са възможностите, а ЦИК ще прецени кое може да бъде прието и кое не“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Доц. Ангел Кунчев: Обсъждали сме варианти за организиране на самостоятелни секции за преболедували хора или временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа

София. Обсъждали сме варианти за организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, или временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но във всички начин ще се намери начин да упражнят правото си на глас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на честни и безопасни избори, което разбира се няма да е лесна задача, както и досегашната. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини. Те са, че в момента има няколко фактора, които са с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес, а те са до каква степен ще запазим много положителната тенденция, която успяхме да постигнем и от втората половина на ноември досега да има постоянен спад на заболеваемостта, а вече и на смъртността и натоварването на здравната система. Част от тях са влиянието на тези празници, въпреки че моето лично впечатление е, че имаше добро спазване на мерките, все пак те доведоха до малко по-интензивни контакти, дори на ниво семейство, приятелски кръг. Неминуемо това ще повиши леко заболеваемостта“, отчете той. По думите на доц. Кунчев по-притеснителен е фактът за наличието на 2 нови щама на коронавируса. „Този от Великобритания и този от Южна Африка. Специално този от Великобритания показа едно седемкратнно увеличаване на заболеваемостта в Източна и Югоизточна Англия, което няма как да пренебрегнем. Също така натрупването на все по-голям контингент от имунизирани и преболедували, което е с положителен знак, защото колкото повече имунни хора имаме, толкова по-малък терен оставяме за развитие на вируса“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация

Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко, което сме направили до момента, са серия от консултации, срещи. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Този протокол трябва да има две много важни тези, които трябва да бъдат решени. Първата теза е как гласуват българските граждани безопасно и как гарантираме конституционното право на всеки български гражданин, включително и на гражданите, които са в изолация, тоест с позитивни тестове и гражданите, които са под карантина, контактните от първи ред. другото нещо, което трябва да гарантираме и защитим – втората теза, е как гарантираме безопасността на всички служители, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии“, заяви министърът. „Почерпили сме опита на държавите, в които са провеждани избори до този момент, като изключително много сме пречупвали всеки един опит през националния бит и националните потребности на българския народ, защото всички сме свидетели, че нито един опит на която и да е държава по света не е универсален и не може да бъде приложен на 100% на територията на Република България. Във всяко едно действие, което сме предприели като здравни власти, като протоколи, които разработваме, сме се ръководили от интересите на всеки отделен български гражданин“, увери той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Проф. Андрей Чорбанов: Машинното гласуване би осигурило доста безопасна среда за предстоящите избори

С участието на машинното гласуване би могло да се организира доста безопасна среда за предстоящите избори. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. „От друга страна трябва да се помисли относно правилата, касаещи най-вече карантинирането – доколко тези хора ще могат и имат право да гласуват. Няма как те да бъдат ограничени, поне конституционно. Изобщо има възможности и начини това да се осъществи. Технологиите го позволяват, но въпросът е какво ще бъде желанието на хората, които организират изборите, това да се случи“, обясни той. Според проф. Андрей Чорбанов много от публичните места далеч не са толкова опасни, колкото се представят. Днес президентът Румен Радев започна консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.
Евелина БРАНИМИРОВА


Агенция „Фокус“
Министър Костадин Ангелов: Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на 28 март

Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на 28 март. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н президент, благодаря Ви за тази среща. С нея Вие давате ясен знак, че интересите на българските граждани са над всичко и опитите да се прави политика в тази безпрецедентна световна криза са нелепи. Ситуацията изисква от всички нас да действаме отговорно и да преведем българския народ през това, което се случва, успешно. И след това, когато премине всичко това, всеки от нас да следва своите цели амбиции и стремежи. Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март“, допълни Ангелов.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: За мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите, така и тяхното здраве

Като президент за мен е изключително важно да се гарантира както конституционното право на вот на българите в предстоящите избори за Народно събрание, така да се гарантира и тяхното здраве. Това каза президентът Румен Радев по време на консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пандемията COVID-19 засегна всички обществени процеси през изминалата година. Това бе годината на лекарите и медицинските специалисти, които не само положиха огромни грижи за запазването на здравето и живота на българите, но и със своите експертни становища и решения влияеха върху всички сфери на обществено-икономическия живот. Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори“, добави той. Държаният глава припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит. „Такива избори се проведоха в редица държави: САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватска, Румъния, Северна Македония, така че има международен опит. Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания и как виждате да гласуват хората, които са под карантина и в изолация“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев започва консултации за провеждане на справедливи, прозрачни и безопасни за здравето на гражданите парламентарни избори

По инициатива на държавния глава Румен Радев в президентската институция започват консултации за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първите срещи ще се проведат днес.
От 11.00 часа държавният глава ще се срещне с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов.
От 13.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с проф. д-р Радка Аргирова, Проф. д-р Андрей Чорбанов, д-р Александър Симидчиев.

Принтирай    Оразмери текст   + -