Превозвачите на протест в сряда

23 Ноември 2020 | 11:26 | 0
Превозвачите на протест в сряда
Снимка: АФП

Представители на автобусния и таксиметровия бранш ще протестират в сряда на пл. „Батенберг“ от 10.00 до 12.00 ч., а причината е недоволство от приетото президентско вето върху Кодекса за търговското корабоплаване. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова алармира, че има реална опасност държавата да остане без транспорт, тъй като фирмите са на прага на силите си. По думите й с приетото вето се прави реверанс към сивия сектор на нерегламентирания превоз. 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила ще се включат в протестните действия. Ще бъдат преустановени превозите на пътници по линията на републиканската транспортна схема, по междуобластните и междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа между 09.00 и 11.00 ч. На 28 октомври депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници през преходните и заключителни разпоредби на Кодекса на търговското корабоплаване. Тогава от БСП възразиха срещу промените направени по такъв начин – без същински дебат. Предвиденото наказание беше от 2 до 5 години затвор за всеки, който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Също - моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, да се отнема в полза на държавата. Част от отхвърлените разпоредби предвиждаха по-голямо наказание в случаите, когато деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително за неговото осъществяване. В тези случаи предвиденото наказание бе затвор от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 15 000 лв.


Агенция „Фокус“
Автобусният и таксиметровият бранш на протест в сряда, искат инкриминиране на нерегламентирания обществен превоз (ОБЗОР)

Представители на автобусния и таксиметровия бранш ще протестират в сряда на пл. „Батенберг“ от 10.00 до 12.00 ч., а причината е недоволство от приетото президентско вето върху Кодекса за търговското корабоплаване. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова алармира, че има реална опасност държавата да остане без транспорт, тъй като фирмите са на прага на силите си. По думите й с приетото вето се прави реверанс към сивия сектор на нерегламентирания превоз. 100 автобуса и 2 000 таксиметрови автомобила ще се включат в протестните действия. Ще бъдат преустановени превозите на пътници по линията на републиканската транспортна схема, по междуобластните и междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа между 09.00 и 11.00 ч. Всички международни линии също ще бъдат преустановени.
„Това е предупредителен протест към всеки един, който не е подкрепил и възнамерява да не подкрепи инициативата за инкриминиране на това деяние. Ако не получим адекватна позиция от останалите политически партии и не подкрепят приемането на Наказателния кодекс с предложените текстове, на практика предстои да преустановим превозите за доста дълъг период от време. Колегите настояват от следващия понеделник, докато не се приеме законът, да се преустановят всички превози в страната“, посочи Милтенова.
По думите й нерегламентираният превоз е опасен включително за здравето и живота на хората.
„Тези превозни средства не се поддържат, нямат съответния преглед при механик или необходимите застраховки. Водачите на тези превозни средства не са квалифицирани за професията автомобилен превозвач. Апелираме държавата в лицето на всички останали политически партии да защити обществения ред в страната“, отбеляза тя.
Милтенова подчерта, че инкриминирането на обществен превоз на пътници не означава инкриминиране на споделеното пътуване.
„В момента има сериозно наслагване на страх в обществото и сериозно манипулиране на общественото мнение, че видите ли дори да тръгнете да пътувате заедно със свои роднини, вие ще попаднете под санкциите на Наказателния кодекс, което не е така“, увери тя.
Председателят на Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи Спас Атанасов обобщи, че искането им е Законът за автомобилните превози да се приеме във вида, в който е предложен.
Председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов посочи, че с протеста ще покажат червен картон на държавата, ако тя не направи необходимото да има затвор за нерегламентираните превози.
Георги Атанасов, член на Националното движение на конфедерацията на автобусните превозвачи на пресконференция предостави данни за нерегламентираните превози на дневна база.
„Около 400 са нерегламентираните курса дневно, което е огромен дял сив сектор, скрит зад споделеното пътуване“, отчете той.
На 28 октомври депутатите инкриминираха нерегламентирания превоз на пътници през преходните и заключителни разпоредби на Кодекса на търговското корабоплаване. Тогава от БСП възразиха срещу промените направени по такъв начин – без същински дебат. Предвиденото наказание беше от 2 до 5 години затвор за всеки, който извършва обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Също - моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, да се отнема в полза на държавата. Част от отхвърлените разпоредби предвиждаха по-голямо наказание в случаите, когато деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително за неговото осъществяване. В тези случаи предвиденото наказание бе затвор от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 15 000 лв.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция „Фокус“
Магдалена Милтенова, КАП: На 25 ноември преустановяваме превози, от 10.00 до 12.00, заедно с колегите от таксиметровия бранш, ще протестираме на пл. „Батенберг"
На 25 ноември преустановяваме превози, от 10.00 до 12.00 заедно с колегите от таксиметровия бранш ще протестираме на пл. „Батенберг“. Това каза на пресконференция по повод предстоящ протест на автобусните превозвачи срещу приетото президентско вето за Кодекса за търговското корабоплаване председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ще се придвижим по три лъча. Единият ще е от Цариградско шосе, от „Църна маца“, посока „Батенберг“. Другият лъч ще бъде по „Царица Йоана“. Последният сборен пункт е на Ботевградско шосе. Заявили сме 100 автобуса, 2 000 таксиметрови автомобила. Уведомили сме Столична община, днес предстои да уведомим Сдружението на общините, които да са наясно, че в сряда няма да има обществен превоз на пътници по населените им места. На 25 ноември от 00.00 ч. членовете на КАП, членовете на останалите автобусни сдружения, всеки един превозвач, който извършва обществен превоз на пътници, по своя преценка ще преустанови превозите на пътници по линията на републиканската транспортна схема, по междуобластните и междуселищните линии. Ще бъдат преустановени и превозите по различни общински схеми. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа между 09.00 и 11.00 ч., тъй като сме обществено отговорни хора и ще се постараем да осигурим поне трудовата миграция на населението така, че да не създаваме проблеми заради това, че действията на някои политически субекти и партии попречиха на инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, уточни тя.
Милтенова се извини на хората за причиненото неудобство.
„Това е предупредителен протест към всеки един, който не е подкрепил и възнамерява да не подкрепи инициативата за инкриминиране на това деяние. Ако не получим адекватна позиция от останалите политически партии и не подкрепят приемането на Наказателния кодекс с предложените текстове, на практика предстои да преустановим превозите за доста дълъг период от време. Колегите настояват от следващия понеделник, докато не се приеме законът, да се преустановят всички превози в страната. Смятам, че е крайно време всеки политик да си даде ясна сметка колко важно и жизнено необходимо за нас като бранш и за обществото е да има обществен превоз на пътници, в това число и таксиметров превоз“, посочи тя.

Агенция „Фокус“
Кирил Ризов, председател на Съюз "Такси": С протеста ще покажем червен картон на държавата, ако тя не направи необходимото да има затвор за нерегламентираните превози

С този протест ще покажем червен картон на държавата, ако тя не направи необходимото да има затвор за нерегламентираните шофьори и превозвачи. Това каза председателят на Съюз "Такси" Кирил Ризов на пресконференция по повод предстоящ протест на автобусните превозвачи срещу приетото президентско вето за Кодекса за търговското корабоплаване, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Аз и всички колеги, които ще говорят след мен, подкрепяме и затова сме заедно пред вас, нашата обща цел да сложим един път и завинаги край на нерегламентираните пътници с автобуси, минибуси и таксиметрови коли. За това говорим от много дълъг период от време", каза той.
"На 25 ноември, сряда, ние организираме протест на всички автобуси и таксиметрови автомобили. Една представителна извадка от автобуси и всичките автомобили смяна таксиметрови през трите възела от бул. „Цариградско шосе“, „Царица Йоана“ и „Ботевградско шосе“, ще се отправим към площад Батенберг за протестни действия – митинг от 10.00 до 12.00 часа", обясни Ризов.
"Искаме да кажем, че ние с този протест ще покажем червен картон на държавата, ако държавата един път за винаги не направи необходимото за да може да има затвор за нерегламентираните шофьори и превозвачи и да има конфискация на нерегламентираните автобуси, минибуси и таксиметрови автомобили", подчерта той.
"Иначе всеки един от присъстващите тук ще започнем да возим като тях – нерегламентираните превозвачи, защото ни писна цял живот да се борим с такива, които се правят на по-хитри", добави Ризов.

Агенция „Фокус“
Магдалена Милтенова, КАП: Опасността да оставим държавата без транспорт е абсолютно реална

Опасността да оставим държавата без транспорт е абсолютно реална. Това каза на пресконференция по повод предстоящ протест на автобусните превозвачи срещу приетото президентско вето за Кодекса за търговското корабоплаване председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите й особено в условията на пандемия се налага все повече фирми за превоз да преустановят дейността си, а почти всички са на ръба на оцеляването.
„Колко милиона трябва да отдели държавата, за да може да запази автобусния транспорт и да осигури социалната услуга на гражданите? Колко още милиона да отдели, за да отидат те в нерегламентираните превози? Много ве важно всяка политическа партия не да прави политика на наш гръб и да извлече дивиденти от това, което прави в момента. Ние не сме политическа организация. Политическа партия БСП загуби като електорат хората, които са наши членове и ги подкрепяха именно с тази агресия, с която се защити сивият сектор в момента. Това не е нищо повече от защита на сивия сектор в страната и манипулиране на общественото мнение, че застрашаваме т.нар. „споделено пътуване“, посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи.
Милтенова подчерта, че нерегламентираният превоз трябва да се инкриминира, тъй като е обществено опасна дейност, която застрашава здравето и живота на хората.
„Трябва да обобщим проблема – той се състои в това, че трябва да се инкриминира една обществено опасна дейност. Дори във ветото на президента може да проечете, че тази думичка е използвана и че се счита, че този вид дейност носи своята обществена опасност с оглед на това, че трябва да се опази човешкият живот. Протестът, който подготвяме, е за да покажем на всички политически партии, които не ни подкрепиха, само и единствено ПП ГЕРБ остана на своята категорична позиция да подкрепи светлата икономика и да защити човешкия живот, защото превозите, които се извършват нерегламентирано и не са споделено пътуване, а скрита търговска дейност, от която се генерират приходи, водят до опасност за здравето и живота на хората. Тези превозни средства нито се поддържат, нямат съответния преглед при механик или необходимите застраховки. Водачите на тези превозни средства не са квалифицирани за професията автомобилен превозвач. Апелираме държавата в лицето на всички останали политически партии да защити обществения ред в страната“, посочи тя.


Агенция „Фокус“
Магдалена Милтенова, КАП: Протестът на превозвачите е срещу нерегламентирания обществен превоз

Протестът на превозвачите е срещу нерегламентирания обществен превоз. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.
„Изключително некоректно е да говорим за споделеното пътуване в момента, защото общественият превоз на пътници има ясна дефиниция в закона. Там ясно е казано, че автомобилен превозвач може да бъде този, който извършва превоз на пътници с повече от 9+1 места, дейността е търговска по смисъла на ДДС това е икономическа дейност, която се извършва регулярно. Общественият превоз на пътници генерира печалба“, обясни тя.
Магдалена Милтенова каза още, че „споделеното пътуване“ представлява поделяне на разходите за път от пътуващите.
Росица АНГЕЛОВА


Агенция „Фокус“
Георги Атанасов, Националното движение на конфедерацията на автобусните превозвачи: Около 400 са нерегламентираните курса дневно, което е огромен дял сив сектор скрит зад споделеното пътуване

Около 400 са нерегламентираните курса дневно, което е огромен дял сив сектор скрит зад споделеното пътуване. Това каза Георги Атанасов, член на Националното движение на конфедерацията на автобусните превозвачи на пресконференция по повод предстоящ протест на автобусните превозвачи срещу приетото президентско вето за Кодекса за търговското корабоплаване, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Атанасов каза, че с оглед тенденцията за политическа ескалация по тема, в която няма никакво място за политика, защото тя касае транспортна свързаност и сигурността при пътуване на нашите съграждани.
"През месец юли бяха обнародвани промените в Закона за автомобилните преводи, част от които бяха дефинициите за обществен превоз и превоз на пътници. Тоест всеки, който извършва превоз от който има икономическа облага попада под този закон. Като пример ако аз извършвам споделено пътуване, за което зареждам автомобила си с гориво толкова колкото е действителния разход за пътуването и споделям този разход с колкото хора сме в автомобила като не изключвам и себе си, то аз нямам икономическа облага от това си действие и не попадам под обхвата на закона. Аз не мога да разбера кое не е ясно и в чия услуга е този вой, който дойде от господин Радев, наложил ветото, и господин Свиленски, адвокатствал за сивия сектор в зала и разколебал мнозина там", добави той.
"Членове на групи, пътуващи между Бургас и София са 200 хиляди. Дневните публикации са около 300. Членове на групи на пътуващи Варна - София са около 100 хиляди, дневно около 150 пътувания. Членове на групи Пловдив - София са 80 хиляди, дневно около 200 пътувания. Стара Загора - София общо около 35 хиляди члена и 70 обяви дневно. Така общо около 50 групи с повече от 100 хиляди члена и повече от 200 пътувания дневно", обясни той.
"При групите за споделено пътуване в страната прави впечатление, че две трети от обявите са за класическо споделяне на разходите, то останалата една трета от тях се вижда, че са повтарящи се всекидневни пътувания с едни и същи имена и едни и същи превозни средства. Което е очевадно е обществен превоз на пътници. Но 35 %, които остават от тези 1100 пътувания дневно за страната, прави около 400 нерегламентирани курса дневно. Което е огромен дял сив сектор скрит зад споделеното пътуване. Това са около 1000 човека дневно, което е една трета от пътуващите с редовни автобусни превози", подчерта той.
"Искам да отправя два въпроса към господин Радев и подкрепилите го народни представители. Наясно ли са, че в следствие на тяхното безхаберие повече от 90 общини са имали, но вече нямат обществен превоз на пътници и защо не ориентират техните партньори от сивия сектор да предоставят услугите си там, където ние не обслужваме. Наясно ли са, че от тяхното рамо за сивия сектор превозвачите се стопиха от 3 хиляди се стопиха да 700 и че след фалита на последните от нас именно техните избиратели от цели региони ще останат без транспорт", подчерта Атанасов.


Агенция „Фокус“
Спас Атанасов, Браншова камара на таксиметровите водачи: На протеста ни в сряда ще поискаме Законът за автомобилните превози да се приеме във вида, в който е предложен

На протеста ни в сряда ще поискаме Законът за автомобилните превози да се приеме във вида, в който е предложен. Това каза на пресконференция по повод предстоящ протест на автобусните превозвачи срещу приетото президентско вето за Кодекса за търговското корабоплаване Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Тези нови текстове в Закона за автомобилните превози се обсъждаха една година. Първо бяха качени за обществено обсъждане, после половин година в парламента и в комисии. В крайна сметка през юли 2020 г. тези текстове излязоха в Закона за автомобилните превози, най-вече те бяха, за да се спрат нерегламентираните превози. Таксиметрови превози са превозите на пътници срещу заплащане, извършвани от регистрирани превозвачи или водачи, които са с автомобили, които водачите държат в готовност, за да осъществят пътуване до определена от клиента цел. Точно определена е и икономическата облага“, уточни той.
По думите президентската институция е била подведена, за да наложи държавният глава вето върху Кодекса за търговското корабоплаване.
„Подведена от свободни адвокати или от други. В самия закон има ясна регламентация кой превоз е законен и кой не е. Няма начин да бъде санкциониран някой, който извършва истинско споделено пътуване. Има буква и дух на закона. В българския съд се спазва и духът на закона, а той е да не се санкционират споделените пътувания, а да се санкционират тези хора, които извършват бизнес. В термина „икономическа облага“ има изречението: „като по този начин се попречи на последиците от безпрепятственото действие на пазарните механизми. Тези хора извършват нелегален бизнес“, посочи Атанасов.


Агенция „Фокус“
Магдалена Милтенова, КАП: Инкриминирането на обществен превоз на пътници не означава инкриминиране на споделеното пътуване

Свидетели сме на много сериозна манипулация, в която участваха и институции, в това число президентската институция и национално представени политически партии, които си позволиха да кажат, че случайният превоз е инкриминиран. Иска ми се да започнем с това, че инкриминирането на обществен превоз на пътници не означава инкриминиране на споделеното пътуване. Това каза на пресконференция по повод предстоящ протест на автобусните превозвачи срещу приетото президентско вето за Кодекса за търговското корабоплаване председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Има дефиниции в закона, които показват какво е обществен превоз на пътници. Знаете, че споделеното пътуване е дейност, в която всеки намира приходи и по никакъв начин ние никога не сме искали този вид превози да бъдат инкриминирани. В момента има сериозно наслагване на страх в обществото и сериозно манипулиране на общественото мнение, че видите ли дори да тръгнете да пътувате заедно със свои роднини, вие ще попаднете под санкциите на Наказателния кодекс, което не е така“, подчерта тя.
По думите на Милтенова приемането на президентското вето върху Закона за търговското корабоплаване е предизвикало разочарование и гняв сред колегите й.
„Всеки един от нас, който извършва дейността си легално и спазва законите в Република България, е изключително разочарован от развитието на събитията“, обясни тя.

***
Агенция „Фокус“
Ветото на президента мина и превозът на пътници без разрешение или лиценз няма да се наказва със затвор (ОБЗОР)

Депутатите одобриха президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, с който се измени Наказателният кодекс, с което щеше да се обяви за престъпление извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз. Текстовете предвиждаха още, който извършва подобен обществен превоз на пътници да се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, да се отнема в полза на държавата. Част от отхвърлените разпоредби предвиждаха по-голямо наказание в случаите, когато деянието е извършено от две или повече лица и те са се сговорили предварително за неговото осъществяване. В тези случаи наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и с глоба от пет до петнадесет хиляди лева. Също така с беше дадена възможност съдът да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.
"За" повторното приемане на закона и преодоляването на ветото гласуваха 93 народни представители, "против" - 61 , "въздържали се" -18, с което законът не бе приет. С това ветото мина, тъй като съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители. „За“ повторното приемане на законопроекта гласуваха депутатите от ГЕРБ и един независим народен представител. „Против“ законопроекта и в подкрепа на ветото гласуваха депутатите от БСП и един независим народен представител. Въздържаха се от подкрепа на законопроекта и на практика позволиха ветото да мине депутатите от „Обединени патриоти“, „Воля“ и част от независимите народни представители. Депутатите от ДПС не участваха в гласуването.
Законопроектът бе приет от Народното събрание на второ четене на 28 октомври и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 5 ноември. Това е 6-ото вето на държавния глава за тази година и 25-ото от началото на мандата на президента Румен Радев. Досега парламентът е одобрявал ветото върху Закона за приватизация и следприватизационен контрол и върху разпоредби от Закона за извънредното положение.
В рамките на дебата от ГЕРБ определиха мотивите на президента като оскъдни и общи. Депутатът от ГЕРБ Иглика Събева изтъкна, че мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага. "Мотивите са общи, бланкетни", коментира още Събева. Тя изтъкна, че част от мотивите не кореспондират с темата на закона. Иглика Събева посочи, че мотивите за предложенията за промени в кодекса е наличието на организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани. Според нея е ясно разграничено от чистата форма на споделеното пътуване там, където хората пътуват на приятелски начала", коментира още Събева. Депутатът от ГЕРБ призова разпоредбата да се тълкува правилно.
От своя страна Крум Зарков от БСП изтъкна, че поведението на ГЕРБ е втрещяващо, некомпетентността им е смразяваща и е в такива размери, че вече е заплаха за националната сигурност. "Законът, който президентът връща, уважаеми дами и господа народни представители, е некомпетентен, ще бъде неефективен, а освен това е нечестен към тези, на които уж иска да помогне. Съвсем спокойно ще се опитам да ви обясня защо. Некомпетентен е, поради простата причина, че както президентът обяснява, той би следвало да е обоснован, предвидим и прецизен", каза още Зарков.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -