България оставя вратата отворена за Македония

18 Ноември 2020 | 12:58 | 0
България оставя вратата отворена за Македония
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

След като на 17-ти ноември официално България каза „да“ на Албания и „не“ на този етап на Северна Македония за ЕС, ден по-късно депутатите изслушаха по темата вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.
Екатерина Захариева изтъкна, че страната ни оставя отворена вратата за комуникация със Северна Македония, като допълни, че няма как да изградим истинско приятелство върху лъжа. Вицепремиерът Каракачанов посочи, че по време на преговорите представителите на Скопие са се държали така все едно България е кандидат-член за ЕС, а не те. Той призова македонските граждани да питат правителството си защо води политика, която е довела до незапочването на преговори за членство в Съюза.


Агенция „Фокус“
БСП смята, че решението на България при така създалата се ситуация за Северна Македония е правилно

БСП смята, че решението на България за Северна Македония е правилно.
Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин в отношение на изслушването на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той посочи, че при създалата се ситуация БСП и нейната парлаентарна група счита, че решението за отлагане на междуправителствената конференция е правило.
"Разбира се, има и много други неща, които трябва да си ги казваме както днес, така и в следващи дискусии. Нека бъдем реалисти. Решението, което беше взето и обявено вчера, е проблем и за двете страни. Р Северна Македония не може да започне преговорите, но сериозно страдат и позициите на България заради тази ситуация. Позиция на страна, която беше и продължава да бъде един силен привърженик на разширяването, но създалата се ситуация поставя въпроса дали това е така. Дори ние да си знаем, че е така, все пак трябва да можем да го обясним. Още повече, че ние бяхме страната, която по време на своето председателство, която върна европейската интеграция на Западинет Балкани", каза още Вигенин.
Според него в днешния дебат е липсвала загриженост.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: За съжаление езикът на омразата не е предстанал да бъде водещ в медиите в Р Северна Македония

За съжаление езикът на омразата не е предстанал да бъде водещ в медиите в Р Северна Македония. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев в отношение към изслушването на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Добре е всички народни представители да чуят предприетите мерки от българското правителство, да чуят българската позиция, защо тя е такава и какво смята по-нататък то да прави. По отношение на участието на Министерство на външните работи в разговорите по тази тема, сега се присъединявам към казаното от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, че те са активни участници по въпроса и са идвали нееднократно в Комисията по външна политика", каза още вицеадмирал Манушев.
Той коментира, че позицията на голямата част от българите съвпада по отношение на присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Депутатът от ГЕРБ припомни, че страната ни първа е признала Република Македония. "За съжаление езикът на омразата не е престанал да бъде водещ в медиите в Р Северна Македония",коментира още Манушев.
По думите му нито една държава в света няма такъв език към България, независимо в какви отношение в историята сме били към тях.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: В Република Македония продължава практиката на процеса по възстановяване на българските паметници да не се дава голяма гласност и ако може да бъде забавен

В Република Македония продължава практиката на процеса по възстановяване на българските паметници да не се дава голяма гласност и ако може да бъде забавен. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на депутата от БСП Манол Генов за българските военни паметници в Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той изтъкна, че това е един от проблемите, които е заложен в проекта, който страната ни е предложила за допълнително споразумение за допълнение на сегашния договор с Македония.
По думите му загиналите войници не са враг на никого.
"Това е един от болните проблеми. Унищожаването на българските военни паметници започва още от Кралство Югославия буквално след Първата световна война. Продължава до 1941 г., но не с такива големи мащаби. След 1945 г., може би вие сте прав за точната година, когато е било масовото унищожаване, но нека отбележим, че имаше и паметници, които бяха унищожени след като Македония стана суверенна държава. Такъв беше паметникът на полк. Каварналиев, който беше забравен. След като покойният Божидар Димитров го изнесе като българската преса като почти запазен, той беше взривен. Много подобни паметници, когато българските медии е поставен въпросът било от журналисти, политици, музейни работници, за намерени нови паметници или военни гробища, са били унищожавани буквално седмици след това от новите власти на уж демократичната Република Северна Македония след 1991-1992 г", каза още Каракачанов.
По думите му военните паметници са грижа не само, откакто той е министър. "Напротив в Министерство на отбраната има специална структура, която се занимава с войнишките паметници на територията на България, но и извън територията на България. Последните три години и половина бяха издирени много нови паметници и бяха картотекирани. Има и такива, които са възстановени. На някои места тяхното възстановяване става благодарение на съдействие на местен кмет, местна общинска управа. Възстановеният паметник на полк. Каварналиев стана бързо благодарение на личната намеса на македонския премиер Зоран Заев, включително и изграждане на път до този паметник", коментира още Каракачанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Манол Генов, БСП: Гражданите на Македония искат да живеят по европейски правила, правителството им иска да работи по тях, но гавренето с български военни паметници продължава

Гражданите на Македония искат да живеят по европейски правила, правителството им иска да работи по тях, но гавренето с български военни паметници продължава. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Манол Генов по време на изслушването на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов за Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"През 1966 г. в бивша Югославия се проведе една масова акция за унищожаване на български военни паметници, при тази акция повечето от войнишките паметници на тогавашната Република Македония, са унищожени. По времето на премиера Груевски, доколкото си спомням, бе изградена една смесена комисия между двете страни, която имаше ангажимент да помага на българската държава за възстановяване и издирване на тези паметници. Масовото състояние на тези паметници на територията на Република Македония е изключително тежко. Има някои обещания, има доста свършена работа от Министерство на отбраната. От Националния исторически музей имаше инициативи на покойния Божидар Димитров, които бяха доста мащабни, но не се реализираха докрай", коментира още Манол Генов.
Народният представител изтъкна, че днес вече един от ангажиментите е по издирването, реставрирането на тези паметници. "Може да ползвате и записките на покойния Панде Ефтимов. Познавате го лично, Бог да го прости", каза Манол Генов на Красимир Каракачанов.
По думите му само по неговите описания могат да бъдат издирени повечето български войнишки паметници, които са били поругани и разрушени от югославската държава, тъй като това е бил елемент от денационализацията и дебългаризацията на тази територия. "Да кажете какво е свършило Министерството на отбранaта като негов пряк ръководител по този въпрос", каза още Манол Генов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Парламентът удължи своето работно време до приключване на изслушването на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева

Парламентът удължи своето работно време до приключване на изслушването на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението за удължаване на времето направи депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. "За" него гласуваха 69 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се"- 3, с което то бе прието.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Позицията ни за Северна Македония не е на инат, готови сме да продължим разговорите

България най-много е желала нашите съседи от Република Северна Македония, както и нашите приятели от целите Западни Балкани да се присъединят към ЕС. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът напомни, че именно България решително подкрепи Република Северна Македония за членството ѝ в НАТО.
„Били сме изключително добронамерени, загрижени и в разговорите, които сме водили с тях, много внимателно сме им обяснили докъде могат да стигнат нашите компромиси“, изтъкна премиерът. Борисов напомни, че беше създадена смесена историческа комисия, в рамките на която експертите да решат спорните въпроси с точни аргументи. Министър-председателят посочи, че са проведени десетки разговори, включително с участието на вицепремиерите Захариева и Каракачанов, в търсене на компромиси, така че да не бъде България страната, която да каже „не“ на същинското започване на преговори сега.
Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че в Скопие не са проявили ангажираност, смятайки че с натиск и лобизъм могат да накарат България да промени своята позиция. „Нашата позиция не е позиция на инат или позиция да спрем нашите най-близки приятели“, изтъкна министър-председателят. По думите му българската позиция е принципна и отразява очакванията на всички български граждани. „Готови сме да продължим разговорите“, добави Борисов и акцентира върху изпълнението на Договора за добросъседство. Министър-председателят Бойко Борисов категорично възрази срещу използването на антибългарска реторика.

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Македонските граждани да питат правителството си защо води политика, която доведе до това, че преговорите за ЕС не започнаха

Македонските граждани да зададат въпроса на своето правителство защо водиха такава политика, която доведе до това, че преговорите не започнаха. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него колегите му от Скопие трябва да си вземат необходимата поука. По думите му последно време в македонските медии няма толкова публикации за коронавируса, колкото срещу България.
„Говорът на омразата е част от една политическа практика, която цели изграждането на една нова, различна от българската идентичност, но въз основа на омраза на българския народ и всичко българско. Нещо, което не може да бъде позволено. Това е говор на омразата и проявите му. Най-накрая разговорите стигаха до една ситуация, в която трябваше да четем история и да си показваме документи. България се държа кооперативно до последния момент, защото България има своята ясна отговорност, която е поела не от европредседателството си, а по принцип води като политика от дълго време – да бъде фактор на стабилност, мир и ред на Балканите“, каза още Каракачанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така все едно България е кандидат, а не те

По време на преговорите колегите от Скопие се държаха така все едно България е кандидат, а не те. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той отчете, че през годините Северна Македония е имала спрямо България лицемерна и враждебна политика. По думите му фактите с договора са показали, че след решаване на проблема с Гърция, Македония е започнала да си показва рогата. "Ескалацията на говора на омразата нараства и през медии и през поведение на тяхната дипломация, но в същото време нищо не се промени по отношение на един от залегналите като клаузи в договора параграф, че след решенията на историческата комисия , ще следва промяна в тяхната образователна система и учебници. Напротив работата на комисията след влизане на Македония в НАТО буквално беше блокирана", каза още Каракачанов.
"В края на краищата българската позиция по време на преговорите се е базирала само единствено и на договора за приятелство и добросъседство, на рамковата позиция и потвърдена единодушно от българския парламент под формата на декларация. Не сме се отклонявали, не сме правили компромиси с това, което Народното събрание е потвърдило като позиция. Никой дори не си е мислил да го прави. Всъщност моето впечатление, че по време на разговорите колегите от Скопие се държаха така, все едно България е кандидат, а не те", каза още Каракачанов.
Според него претенции за малцинства и езици няма как да бъдат споделени. "Предложихме да се направи допълнителен документ като допълнение на договора от 2017 г. ,под формата на анекс, протокол, в който бяха заложени няколко неща", каза той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Екатерина Захариева: Ние оставаме вратата за комуникация със Северна Македония, но няма как да изградим истинско приятелство върху лъжа

Ние оставаме вратата за комуникация със Северна Македония, но няма как да изградим истинско приятелство върху лъжа. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Захариева заяви, че от другата страна все още не виждаме желание да извърви европейски си път заедно с нас. По думите й антибългарските доктрини остават по-скъпи за политическия елит, отколкото добросъседските отношения. „Ние оставаме вратата за комуникация и сме готови във всеки един момент за двустранни преговори. Ще запазим добронамерения си подход. С това поведение се чувстваме заставeни, длъжни сме временно да преустановим подкрепата си за провеждане на първата междуправителствена конференция“, каза още Захариева. Тя изрази надежда да двете страни да имат мъдростта на историята и да се изгражда истинско приятелство и добросъседство. „Тук съм съгласна с тези, които казват, че миналото следва да ни обединява, а не да ни разделя. Няма как да изградим истинско приятелство, което е основано на лъжа“, каза още Захариева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония

Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си в Народното събрание за Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българските национални интереси в Р Северна Македония са обект на обществен и политически консенсус, пресичаш през поколенията външната политика на България, залегнал включително в декларацията на Народното събрание. Тази декларация е пример за приемственост във времето и на междупартиен консенсус, с който малко държави могат да се похвалят. Те ни дадоха и необходимата политическа тежест. България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие. От признаването на независимостта през 1992 г., подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато България постави високо в дневния ред на ЕС разширяването до помощта ни за справяне с COVID – 19“, коментира още вицепремиерът. Министър Захариева коментира, че ангажиментите към страната са запазили декларативен характер. „За съжаление имаме вече дълъг списък на случаи, в които те не се придържат към подписани двустранни документи. Тя изтъкна, че докато страната ни не получи правната рамка, както и от Скопие, така и в контекста на преговорния процес в ЕС, че тази политика ще бъде променена, ние не можем да дадем съгласие за провеждане на първата междуправителствена конференция.
„Тази българска позиция е известна от поне година и половина. Не е само декларацията в парламента? При първото заседание на междуправителствената комисия за изпълнение на договора ясно се поеха ангажименти от двете правителства за ускоряване на изпълнение на ангажиментите по договора. Не само, че това не се случи, но почти за година беше блокирано едностранно изпълнението на чл. 8 от този договор“, допълни още министърът. „Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи. Тази неделя организирано от кмета на Скопие, не от някоя НПО или група граждани, се честваше 40 години от смъртта на Тито. Докато голяма част от другите бивши Югославски републики почитат множеството жертви на режима на Тито, в Скопие неговото наследство се възвеличава“, каза още Захариева. Според нея се създава медийна истерия срещу България и българите. „Като цяло не се търси общото, а разделението. Ето поради тези практики и договорът от 2017 г. всъщност не се прилага, за което България последователно е алармирала“, коментира още Екатерина Захариева. По думите й българската позиция се представя манипулативно и изкривено.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“.
Христо Гаджев, ГЕРБ: За никого не би трябвало да е изненада случващото се в момента със Северна Македония
За никого не би трябвало да е изненада случващото се в момента със Северна Македония. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев в мотивите по изслушване на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева за Северна Македония, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Бяха изложени ясно условията за Българи яза бъдещ а подкрепа за започване на предприсъединителните преговори- За никого не би трябвало да е изненада случващото се в момента. То зависи единствено от Скопие", каза още депутатът от ГЕРБ. „България никога не е обявявала териториални претенции към Северна Македония“, изтъкна още Гаджев. Той посочи, че страната ни никога не е поставяла правото на самоопределяне на гражданите на Македония като македонци. Гаджев припомни, че България първа е признала Македония като независима държава.
„Правителството трябва да има много ясна комуникационна стратегия, която да предостави не на политическия елит в Скопие, а на македонските граждани“, каза още Гаджев. Депутатът поясни, че България трябва да обясни защо се стигнало до тази позиция и че тя не е против тях.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Николай Овчаров: Поздравявам правителството за твърдостта му - ако пуснем Македония в ЕС и направим компромис, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска

Поздравявам правителството за твърдостта му - ако пуснем Македония в ЕС и направим компромис, вдругиден няма да можем да наречем историята си българска. Това каза за Агенция "Фокус" проф. Николай Овчаров за Северна Македония.
"Първо искам да поздравя правителството за своята твърдост, която всички се надявахме то да прояви вчера", коментира още проф. Николай Овчаров.
Археологът посочи, че досега сме гледали само македонската страна как ще бъде забавен процесът. "Не говорим за този момент какво би се случило с България и с българите, ако ние пропуснем и достигнем до някакъв неприемлив компромис или въобще ги признаем на базата на това, което те искат и доколкото става ясно, не са склонни да отстъпват. За езика и за българската история. Какво бихме загубили ние българите от тази работа. Да приемем, че утре сме приели техните позиции и ги пускаме в ЕС, в такъв случай от вдругиден ние българите няма да може да наречем своята история българска история", коментира още проф. Овчаров.
Проф. Овчаров даде и няколко примера. "Приемайки техните позиции, ние трябва да признаем, че Самуил е македонски цар или както те го казват, че той е приел българската титулатура, но е бил македонец по душа и всъщност това е бил един начин да излъже света, че неговата държава е българска, а всъщност тя си е македонска. Знам, че звучи налудничаво, но това е написано в техните учебници и научна литература. С това автоматично признаваме, че държавата от края на 10 и началото на 11 век българската държава е македонска държава", коментира още археологът. По думите му естествено след Самуил автоматично и неговите потомци Иван Владислав и Гаврил Радомир. "Независимо, че Иван Владислав нарича себе си "българин родом". Ние трябва това да го зачеркнем и да кажем: "Не, това не е вярно. Битолският надпис е една пълна глупост", коментира проф. Овчаров. Проф. Овчаров заяви, че малцина знаят, че един от най-големите български царе от 13 век Константин Асен Тих е роден в Скопие. "Той не е български цар, той е македонец щом е роден в Скопие. Това означава, че той и неговата династия също е македонска", заяви проф. Николай Овчаров. "Продължаваме нататък във времето. Отиваме към новата история. Приемайки техните позиции, ние българите трябва да признаем, че възрожденци като Кирил Пейчинович, Кузман Шапкарев, Григор Пърличев, братя Миладинови - това са македонци. Независимо, че те са писали, че са българи, че те са писали на препостейши български език, че братя Миладинови са събирали български песни. Ние след компромиса ще трябва да приемем, че това не е така. Продължаваме нататък и стигаме до най-новата история за Гоце Делчев, но не само за него. Той така или иначе тази комисия не стигна по-нататък. Ще говорим за Никола Вапцаров, ще говорим за Ванчо Михайлов. Трябва да признаем, че след като той е шеф на Македонската организация, че е македонец", каза още проф. Овчаров. Според него, ще трябва да признаем, че и ние говорим македонски език. "Всъщност Македония дава езика на България. Няма Плиска, няма Преслав. Имаме македонски език, който се създава и който реално погледнато е единственият език. Според писания, които се появяват в последните дни, звучи така, че ние българите сме приели езика от Македония. Следователно той трябва да бъде наричан македонски. Това ще ни бъде наложено и тези неща Македония като държава членка от ЕС ще говори от трибуната в Брюксел. Ние българите ще се чудим какво да правим", каза още проф. Николай Овчаров. По думите му накрая българите ще трябва да се оправдаваме дали езикът е български или македонски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
По предложение на ГЕРБ депутатите решиха да изслушат вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов за Северна Македония

По предложение на ГЕРБ депутатите решиха да изслушат вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов за Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус". "За" предложението на ГЕРБ гласуваха 96 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 39, с което то бе прието. Депутатите решиха точката да стане пета за днес. Предложението е внесено от ПГ на ГЕРБ и бе прието от пленарната зала. То бе аргументирано от пленарната зала от депутата от управляващата партия Христо Гаджев. "Мисля, че всички ние можем да се обединим и да изслушаме двамата ресорни вицепремиери, особено тези, които са били активни участници в преговорите. По този начин да изразим ясната позиция на българския парламент", каза още Христо Гаджев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за Северна Македония

Парламентът отхвърли предложението на БСП за изслушване на премиера Бойко Борисов за Северна Македония, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложението бе внесено миналата седмица от ПГ на "БСП за България". "За" предложението им гласуваха 64 народни представители, "против" - 44 и "въздържали се"- 70, с което то бе отхвърлено.
Заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин коментира, че социалистите считат, че от тази информация, това изслушване трябва да бъде проведено с министър-председателя, а не с вицепремиери. "Надявам се да подкрепите това наше искане, то е абсолютно добронамерено", каза още Вигенин.
Деница КИТАНОВА

***
Агенция „Фокус“
България каза „да“ на Албания и „не“ на този етап на Северна Македония за ЕС (ОБЗОР)

България каза „да“ на Албания и „не“ на този етап на Северна Македония за ЕС. Това стана ясно след Съвет общи въпроси на ЕС. С резултата от срещата запозна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление.
"Току-що приключи разглеждането на точка "Разширяване". Подчертавам, че по тази точка на днешния съвет не могат да се вземат. Тя беше включена като предоставяне на актуална информация от страна на Германското председателство и обсъждане за състоянието на преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания. Изразих позицията на Република България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Република Албания, тъй като считаме са изпълнили голяма част от условията, които бяха поставили от решението от март месец. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония", допълни още Захариева.
Причината за позицията ни за Северна Македония е, че предложеният за приемане проект със Северна Македония не отразява българските искания.
Вицепремиерът посочи, че България е настоявала в преговорната рамка да залегнат условията за езика, пътна карта за изпълнение на Договора за добросъседство и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство. "Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка. Подчертавам, че ние винаги сме отворени за продължаване на разговори и намиране на решения", каза Захариева. Тя изтъкна, че българското правителство е отворено за разговори със Северна Македония, но много ми се иска да се полагат усилия за това, а не за очерняща кампания срещу България. Министърът на външните работи изтъкна, че смисълът на подготовката за членство и разширяването е да направи съюзът по-силен. „Ако на масата на ЕС има нерешени двустранни въпроси, каквито има между някои държави членки това няма да направи съюза по-силен. Постигането на добросъседство е от интерес преди всичко за гражданите на държавата кандидат. Това трябва да е цивилизационен избор. Той не трябва да става, защото искаш нещо от съседна държава. В този момент ще подпишеш, после няма да го изпълняваш. Както останалите реформи, които са включени в клъстъра фундаментални въпроси, така и добросъседството трябва да се прилага на практика", допълни министърът.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -