Полицаите обидени

17 Ноември 2020 | 14:25 | 0
Полицаите обидени
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Дни след като управляващата партия направи предложение между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, с които парите за детски надбавки се пренасочват за увеличение на заплатите на полицаите, служителите на реда изразиха своето недоволство.
Представители на СФСМВР представиха изложба пред Народното събрание“. Изложбата представлява символично недоволство на служителите на реда. Те настояват за по-високи възнаграждения и се противопоставят на предложението на ГЕРБ това увеличение е за сметка на детските надбавки. Изложбата представлява фотоси, които показват как служителите на МВР работят на първа линия в условията на COVID криза. Представителите на синдиката бяха разпънали плакати с надписи: „Заедно можем повече“ и „Не сме втора ръка, за да сме под чертата“.
Пред медиите заместник-председателят на СФСМВР Илия Кузманов коментира, че решението парите за детски надбавки да бъдат дадени за нашите заплати е провокация и инсинуация. Той изрази убедеността си, че увеличение на заплатите може да се получи без да страдат други хора или комфорта на гражданите.
Бившият вътрешен министър и лидер на АБВ Румен Петков подкрепи полицаите. Той изтъкна, че увеличението на заплатите на полицаите е справедливо и заработено. По думите му Борисов се държи като човек, който ги мрази. „Отношението към полицаите и на трите правителства на Борисов е унизително“, каза още той
.

Агенция „Фокус“:
Полицаите обидени (ОБЗОР)

Дни след като управляващата партия направи предложение между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, с които парите за детски надбавки се пренасочват за увеличение на заплатите на полицаите, служителите на реда изразиха своето недоволство.
Представители на СФСМВР представиха изложба пред Народното събрание. Изложбата представлява символично недоволство на служителите на реда. Те настояват за по-високи възнаграждения и се противопоставят на предложението на ГЕРБ това увеличение е за сметка на детските надбавки. Изложбата представлява фотоси, които показват как служителите на МВР работят на първа линия в условията на COVID криза. Представителите на синдиката бяха разпънали плакати с надписи: „Заедно можем повече“ и „Не сме втора ръка, за да сме под чертата“.
Пред медиите заместник-председателят на Синдикалната федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов коментира, че решението парите за детски надбавки да бъдат дадени за нашите заплати е провокация и инсинуация. Той изрази убедеността си, че увеличение на заплатите може да се получи без да страдат други хора или комфорта на гражданите.
„Възмутени сме. Очакваме, че интелигентността на гражданското общество няма да позволи това внушение да се приеме, най-малкото защото то не е истина“, посочи Кузманов.
Той обясни, че от СФСМВР не целят да лишат българите от средства, с които се подобрява тяхното жизнено и икономическо равнище. „Нашата работа не е да конструираме бюджета, не бихме искали да лишим хората в България - гражданите, от каквито и да било средства, с които се подобрява тяхното жизнено и икономическо равнище. След като по този начин в един свободен разговор с един малък синдикат, се дадоха 5% без те да са излезли една секунда някъде да протестират, средства има. Това беше провокация, дано не е била планирана, дано е била плод на непрофесионализъм“, посочи той по повод идеята парите за увеличение на заплатите да бъдат взети от предвидените за магистрали.
Илия Кузманов обясни, че ще е грозно, ако темата бъде изместени от полагащото се на служителите на МВР към противоборство с ръководителите на структурите.
Той посочи, че служителите на МВР работят на първа линия за овладяване на пандемията и не могат да бъдат различени от медиците и служителите на РЗИ.
Зам.-председателят на СФСМВР заяви, че ако няма промяна протестните действия ще са пред Народното събрание, а датата ще бъде определена в петък.
„Ултиматумът ни е извинение, напускане и продължаване на преговорния процес по увеличение на основните заплати на служителите в МВР, без за това да се използват средства за детски надбавки. Протестните действия ще бъдат пред Народното събрание, пред вас, на дата, която ще определим в петък, ако до тогава няма промяна в това, което казах“, каза още той.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“:
Илия Кузманов, СФСМВР: Увеличението на заплатите ни може да се получи без да страдат други хора или комфорта на гражданите

Убедени сме, че нашето увеличение може да се получи без да страдат други хора или комфорта на гражданите. Това каза зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов пред журналисти по време на откритата изложба пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кузманов обясни, че от СФСМВР не целят да лишат българите от средства, с които се подобрява тяхното жизнено и икономическо равнище. „За парите от магистралите 1 милиард - от там да се вземат. Нашата работа не е да конструираме бюджета, не бихме искали да лишим хората в България - гражданите, от каквито и да било средства, с които се подобрява тяхното жизнено и икономическо равнище. След като по този начин в един свободен разговор с един малък синдикат, се дадоха 5% без те да са излезли една секунда някъде да протестират, средства има. Това беше провокация, дано не е била планирана, дано е била плод на непрофесионализъм“, посочи той по повод идеята парите за увеличение на заплатите да бъдат взети от предвидените за магистрали. Илия Кузманов обясни, че 19-те човека, осъществили тази провокация, не могат да представляват българските граждани. „Ние сме казали, че 19-те човека, които осъществиха тази провокация, подписвайки се под мотивите, според нас не могат да представляват български граждани. Друг вариант е те искрено да се извинят и искрено да направят нещо, с което да си проличи, че това извинение допринася за оправяне на ситуацията и най-малкото да са променили своята позиция. Това е малко вероятно, защото това е четвърти ден след като го сътвориха и никой от тях не се е появил някъде, за да поясни действията си“, каза още той. Зам.-председателят на СФСМВР посочи, че ако няма промяна протестните действия ще са пред Народното събрания, а датата ще бъде определена в петък „Ултиматумът ни е извинение, напускане и продължаване на преговорния процес по увеличение на основните заплати на служителите в МВР, без за това да се използват средства за детски надбавки. Протестните действия ще бъдат пред Народното събрание, пред вас, на дата, която ще определим в петък, ако до тогава няма промяна в това, което казах“, каза още той. Ръководство Илия Кузманов обясни, че ще е грозно, ако темата бъде изместени от полагащото се на служителите на МВР към противоборство с ръководителите на структурите. Относно твърдения за заплахи от страна на началници и ръководство той посочи: „Благодарение на политическото и професионалното ръководство тези неща не са факт“. „Вчера имаше наченки, стопирали сме ги и се надявам това да не се повтори, защото ако се повторят вие ще бъдете уведомени незабавно с имената и снимките на ръководителите, които са го допуснали. Нашите протести са морални и законни. Както виждате, са съвсем културни и не би трябвало да предизвикат каквато и да е реакция в началници и в Министерството на вътрешните работи. Ще бъде много грозно, ако изместим темата от това какво се полага на служителите от противоборство с нашите ръководители от структурите“, допълни той.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“:
Илия Кузманов, СФСМВР: Решението парите за детски надбавки да бъдат дадени за нашите заплати е провокация и инсинуация

Решението детските надбавки да бъдат дадени за увеличението на заплатите ни е гнусна провокация и инсинуация. Това каза зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов пред журналисти по време на организираната от тях изложба пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Възмутени сме. Очакваме, че интелигентността на гражданското общество няма да позволи това внушение да се приеме, най-малкото защото то не е истина“, посочи Кузманов. Той обясни, че служителите на МВР работят на първа линия за овладяване на пандемията и не могат да бъдат различени от медиците. „Прекратяването на всякакви преговори с ръководството на държавата и респективно вече с народните представители доведе до нуждата от това да онагледим смисъла на нашите протестни действия, т.е. да докажем, че ние наистина сме на първа линия, ние наистина работим по овладяване на пандемията. Това се вижда от снимките. От тези снимки вие не можете да различите нашите колеги от служители медици или такива на РЗИ“, допълни той.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“:
Националният полицейски синдикат се обяви за увеличение на работната заплата на полицаите с минимум 40%, но не за сметка на пари, предвидени за друго съсловие

След приключване на разговорите между синдикатите в МВР и министър Терзийски относно ръста на работните заплати на служителите на МВР през 2021 година, в публичното пространство се наложи тезата за „добрия“ синдикат, който иска заплатите да се увеличат с 30% и „лошите“ синдикати, които са се съгласили на по-малко увеличение, което не отговаря на истината. Това се посочва в позиция на Националния полицейски синдикат в България. „Това налага да направим пред своите членове и в публичното пространство разяснение. Националният полицейски синдикат в България счита, че работната заплата на служителите от полицията трябва да се увеличи с минимум 40% (предвид естеството на тяхната работа ) и това можеше да се случи още сега, ако управляващите имаха куража да проведат отлаганата с години реформа в това министерство, чийто основни функции би трябвало да са свързани само и единствено с борбата с престъпността, опазването на обществения ред и държавните граници, с около 30 000 служители“, се посочва в позицията. „Понастоящем МВР е министерство на всичките работи, с 50 000 служители, с годишен бюджет от 1.5 млрд. лева – 90% от който, 1.35 млрд.лева, отиват за заплати и ако не се проведе реформа, която да освободи министерството от несвойствените му функции, нито МВР ще е в състояние да функционира нормално, нито служителите, въпреки огромния бюджет, ще бъдат доволни“, уточняват от синдиката. „Националният полицейски синдикат в България категорично се противопоставя на идеята заплатите в МВР да се увеличават за сметка на детските надбавки или за сметка на парите предвидени за някое друго съсловие от български граждани. Националният полицейски синдикат предлага да продължи практиката на награждаване на служителите на МВР със средства от европейските фондове за борба с последствията от короно-вирусната пандемия, като се даде ясна дефиниция какво е това „първа линия“. Националният полицейски синдикат в България настоява г-жа Менда Стоянова – председател на бюджетната комисия в Народното събрание, да разясни чрез медиите за проблемите при формирането на бюджета на МВР за 2021 година, защото явно твърденията за „златен дъжд“ не отговарят на истината. Считаме, че за създаденото напрежение вина има и лично премиерът Борисов, който „на живо“ по медиите, раздавайки милиони в движение във всички посоки, създаде впечатление сред хората, че увеличаването на бюджета на МВР за работни заплати „с едни 350 милиона“ не е проблем“, допълват от НПС. „В Управителния съвет на Националния полицейски синдикат в България сме реалисти и не желаем да заблуждаваме своите членове и да им обещаваме нереални и неизпълними неща. Популизмът оставаме на други синдикални организации“, допълват от синдиката.

Агенция „Фокус“:
Румен Петков, АБВ: Увеличението на заплатите на полицаите е справедливо и заработено, но Борисов се държи като човек, който ги мрази

Увеличението на заплатите на полицаите е справедливо и заработено, но Борисов се държи като човек, който ги мрази. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отношението към полицаите и на трите правителства на Борисов е унизително. Борисов се държи като човек, който мрази полицаите. Това вероятно е така и много се надявам те да са го разбрали. Не е нормално тези, които са на първа линия във всеки смисъл на тази дума, първият мандат а Борисов да не получат никакво увеличение на заплащането, а след това да бъдат постоянно и само в графа „И други", коментира лидерът на АБВ. Той отбеляза, че полицаите са на ГКПП, на главната улица, на междуселският път и навсякъде. „Исканията им са справедливи и спекулацията на Борисов с трагедията на лекарите, защото и там имаме смъртни случаи, е много грозна. ГЕРБ е единствената политическа сила, която си е позволявала публично унижение на българския лекар от трибуната на Народното събрание. Гавра с българския лекар. Съсипаха се човешки съдби, но пак услужливо забравихме гаврата от Горна Оряховица. Проблемът е, че и самите лекари го забравят, особено някои от шефовете на болнични заведения. Увеличението на заплатите, което се иска от полицейския синдикат, е справедливо и заработено. Казвал съм го много пъти. Огромната част от служителите на МВР са честни и почтени хора“, изтъкна още лидерът на АБВ. „Така както днес си трошим главите, че нашите лекари и медицински сестри са във Франция, Великобритания, ще разберем, че няма да има кой да реагира, когато ни окрадат нас лично, защото просто на територията на квартала няма да има полицаи. Няма да има, защото отношението на институциите е такова“, допълни още Петков.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“:
Представители на СФСМВР представят изложба пред Народното събрание

Представители на СФСМВР представят изложба пред Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Изложбата представлява символично недоволство на служителите на реда. Те настояват за по-високи възнаграждения и се противопоставят на предложението на ГЕРБ между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет, с което това увеличение е за сметка на детските надбавки. Изложбата представлява фотоси, които показват как служителите на МВР работят на първа линия в условията на COVID криза. Представителите на синдиката са разпънали плакати с надписи: „Заедно можем повече“ и „Не сме втора ръка, за да сме под чертата“.
Габриела ГАНЕВА

Принтирай    Оразмери текст   + -