Близо сме до пълна газова диверсификация

16 Ноември 2020 | 13:30 | 0
Близо сме до пълна газова диверсификация
Снимка: "Фейсбук" профил на премиера Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов направи инспекция на Междусистемната газова връзак Гърция - България. Той бе придружен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, директорът на "Булгартрангаз" Владимир Малинов. Заедно с тях бе и представител на Гърция. След проверката стана ясно, че над 440 души работят на Междусистемната газова връзка Гърция-България от двете страни на границата. Към момента по трасето са разнесени над 159 км тръби, от които 72 км са заварени, а засипаният тръбопровод е над 11 километра.
Премирът Борисов отбеляза, че чрез изграждането на този значим проект ще имаме достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от различни източници и така ще постигнем 100% диверсификация. Министър-председателят отчете, че на 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне. Борисов отбеляза, че се работи много усилено по интерконектора с Гърция и се вижда. По думите му затова някои ги е много яд
.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Работи се много усилено по интерконектора с Гърция и се вижда – затова някои ги е много яд

Работи се много усилено по интерконектора с Гърция и се вижда – затова някои ги е много яд.Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на Интерконектора България – Гърция, става ясно във видео в профила му във „Фейсбук“.
„Затова се бунтуват някои. Никой не е вярвал, че ще стане. То става и се вижда“, каза Борисов. Той обърна внимание, че тази газова връзка е нещо изключително важно.
По думите му много работа е свършена до момента.
„Между другото в терминала за втечнен газ влезе и вашата държавна компания с 20 %. Ние с 20 % и гръцкия газопреносен оператор. Става много мощно дружество“, каза премиерът на представител от Гърция, който е заедно с него на инспекцията.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: На 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне

На 1 януари в България ще влезе азерски газ и мечтата за пълна диверсификация ще се сбъдне. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на газовата връзка с Гърция, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Горе, Балкански поток вече приключи. Това тук е много важно да го направим бързо. Гръцките компании работят на максимални обороти. Стотици километри са разнесените тръби. Десетки са под земята. Работи се на пълна мощност. Ускорили сме плащанията така, че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект от Александруполис, от нашата част, знаете, че имаме 20 % там, за да мое оттук на север да потече различен от сегашния газ. 100 % диверсификация“, подчерта министър-председателят.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира интерконектора България-Гърция

Премиерът Бойко Борисов инспектира интерконектора България-Гърция. Това става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.
Той е придружен от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, директорът на "Булгартрангаз" Владимир Малинов. Заедно с тях е и представител на Гърция.
„Това, което искахте от нас- банкова гаранция, по-бързо плащане. Всичко е направено. Споразумението е подписано. Европейската комисия даде съгласие. Европейската инвестиционна банка. Всички сме получили съгласие за това. Живот и здраве, вече се движим в срок и норми“, посочи министър-председателят.

Принтирай    Оразмери текст   + -