Започнаха Коледните пости

15 Ноември 2020 | 14:00 | 0
Започнаха Коледните пости
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Започнаха Коледните пости. Те продължават 40 дни – до 25 декември. Според каноните на църквата през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително – трябва да се яде само растителна храна с олио. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и други) се считат за постни храни. През останалите дни на Рождественския пост се разрешава риба. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към вярващите, като посочи, че сега е времето да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят. Богословът доц. Костадин Нушев отбеляза, че постът е здравословен начин на живот, в който се стремим да укрепим духа и тялото си. По думите му хората трябва да са внимателни при спазването на постите и да се съобразяват със здравословното си състояние. На този съвет трябва да обърнат внимание най-вече бременните жени и малките деца. Духовният смисъл на поста е да обърнем внимание на вярата и молитвата и чрез духовното самообладание да ограничим обичайните телесни нужди и потребности, които са свързани с храната.

Агенция „Фокус“
Започнаха Коледните пости (ОБЗОР)

Започнаха Коледните пости, които продължават 40 дни – до 25 декември. Това е денят, след който почитаме паметта на св. апостол Филип, поради което се наричат и „четиридесетница на ап. Филип“. Установени са сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя. По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.
Според каноните на църквата през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително – трябва да се яде само растителна храна с олио. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и други) се считат за постни храни. През останалите дни на Рождественския пост се разрешава риба.
Духовният смисъл на поста е да обърнем внимание на вярата и молитвата и чрез духовното самообладание да ограничим обичайните телесни нужди и потребности, които са свързани с храната.
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се обърна към вярващите, като посочи, че сега е времето да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят. „Нека не униваме, страх да не задушава съвремието ни, а точно обратното, радостта на раждащия Се Христос да ни окриля и да ни дава духовна сила, за да преминем поста и достигнем до Празничната нощ. В трудностите ние християните разкриваме своята мощ. Любовта, състраданието и помощта са връзките на Христовото общество и в тези дни сме длъжни постоянно да разкриваме един на друг тези добродетели“, добавя още Неофит.
Богословът доц. Костадин Нушев отбеляза, че постът е здравословен начин на живот, в който се стремим да укрепим духа и тялото си. По думите му хората трябва да са внимателни при спазването на постите и да се съобразяват със здравословното си състояние. Това са например така бременните жени и малките деца. Богословът добави, че по време на поста ние трябва да се освободим от всичко излишно, от всичко, което ни натоварва, което е прекомерно в нашия живот и по някакъв начин е в тежест и на тялото, и на душата.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Доц. Костадин Нушев: По време на поста трябва да се освободим от всички излишно и прекомерно, което ни натоварва

По време на поста трябва да се освободим от всичко излишно, от всичко, което ни натоварва, което е прекомерно в нашия живот и по някакъв начин е в тежест и на тялото, и на душата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод началото на Рождествените пости и необходимостта от тях.
Той посочи, че подготовката на поста се състои в тържествена вечеря със семейството.
„Подготовката за поста, която в църковната традиция се нарича заговяване, както при подготовката за Великия пост, е свързана с една семейна трапеза, една вечеря, която е преди началото на поста. В нея все още присъства месната храна. Една радостна семейна тържествена вечеря, в която най-близките в семейството трябва да пристъпят към взаимно опрощение, към взаимно добро отношение и помирение“, допълни доц. Нушев.
Богословът обясни, че след края на поста се чувстваме по-добре физически и духовно.
„След края на поста, както църквата винаги посочва, когато сме се подвизавали според нашите сили и възможности и сме дали максималното от себе си без да застрашаваме здравето на тялото, без да се обременяваме прекомерно с такава тежест на поста, която не ни е по силите да понесем, винаги ние се чувстваме много по-духовно ободрени. Чувстваме се с лекота както на тялото, така и на душата“, допълни той.
Габриела ГАНЕВА


Агенция „Фокус“
Доц. Костадин Нушев, богослов: Наблюденията ми са, че много млади хора се стремят да спазват поста

Според моите наблюдения много млади хора се стремят да спазват поста. От една страна, искайки да предизвикат себе си и да изпробват своите усилия. От друга страна, чувствайки непосредствено, че в този духовен период на поста се съдържа някакво духовно благословение, има някакъв свещен характер и за тях самите.Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод началото на Рождествените пости и необходимостта от тях.
Той посочи, че е важно младите да бъдат ръководени от техните родители и да имат добър пример в семейството.
„Важно е да се допитат до своите енорийски свещеници, до своите духовни наставници, изповедници, за това доколко, как и по какъв начин да спазват поста, за да бъде той и за тях спасителен, да им даде радост, да им даде духовни сили и да ги освободи от тези притеснения смутове. Особено сега в това смутно време на пандемията и всички тези стресиращи фактори на заобикалящата среда, всеки един млад и възрастен човек е подложен на много сериозни изпитания, които може да преодолее чрез духовната концентрация и вътрешното вглъбяване на поста на молитвата и на усилването във вярата“, допълни той.
Доц. Нушев обясни, че резултатите на социологическо проучване показват, че вече за 50 % от българите вярата в Бога е нещо много важно за техния живот, за тяхната нравственост и култура.
„Мисля, че все повече хора се обръщат към вярата и се опитват да спазват поста. Това е нещо, което в миналото поради ограниченията, свързани с религията, и неголямата популярност на църковните правила за по-широката общественост, беше по-рядко. Само хората, които са тясно свързани с църквата спазваха тези правила“, посочи още той.
Богословът обясни, че тези резултати показват, че вярата в Бога, традиционните вярвания на християнството и присъствието на духовния живот на църквата вече е значим фактор в живота на поне половината от българите.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Българският патриарх Неофит: Сега е времето да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят

Сега е времето, когато трябва да покажем истинската Христова любов и без притеснение да разгърнем силите си, за да преодолеем трудностите на съвременния свят. Това се казва в обръщение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по повод началото на Рождественския пост, публикувана в сайта на Светия синод на Българската православна църква.
„Бъдете добрите пастири на словесното Христово стадо. Утешавайте своите пасоми в тези дни и не пестете сили. Служението ви да носи радостта и надеждата на идващия празник. Влезте в постното време с дръзновение, като отслужвате със старание и благоговение определените богослужебни последования. Обгрижвайте вашите енорияши – те се нуждаят от вашето слово, от вашата молитва и грижа, особено в тези дни на пандемия. Не скъпете времето си, а отдайте силите си в тайнствата на Изповедта и Евхаристията и бъдете милосърдни и съпричастни с трудностите, и нуждите на Божия народ“, се допълва още в обръщението.

Агенция „Фокус“
Доц. Костадин Нушев, богослов: Постът е здравословен начин на живот, в който ние се стремим да постигнем здрав дух и здраво тяло

Постът е един здравословен начин на живот, в който ние се стремим да постигнем както здрав дух, така и здраво тяло. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по повод началото на Рождествените пости и необходимостта от тях.
Той обясни, че не трябва да сме внимателни при спазването на постите и всичко да е съобразено със здравословното ни състояние.
„Трябва да сме много внимателни, много отговорни и разумни. Не трябва нито да прекаляваме, нито прекомерно да се опитваме да се натоварваме с някакъв режим и дисциплина на поста, който не ни е по силите. Също така не трябва пък да се отказваме да положим тези духовни усилия, които сме способни да положим, за да може с едно чисто и радостно сърце да се подготвим и да посрещнем големия християнски празник Рождество Христово с необходимата духовна радост и да бъде спасителен този Рождественски пост за нас самите“ , посочи още той.
Доц. Костадин Нушев поясни за кои хора правилата на постите може да са по-облекчени:
„Винаги трябва да имаме предвид здравословното състояние на вярващите християни. Това са тези, които трябва да консумират млечна храна поради определени хронични заболявания, също така бременните жени, малките деца, хората, които се намират в тези времена на пандемия в определено положение, свързано с лечение, с възстановяване на силите. По решението и благословението на техния духовен наставник – енорийски свещеник и изповедник, те могат да преминат времето на поста на един по-облекчен хранителен режим, да не прилагат в пълната строгост отредените от църквата строги правила за поста“.
Богословът посочи, че духовният смисъл на поста е ние да обърнем внимание на вярата и молитвата и чрез духовното самообладание да ограничим обичайните телесни нужди и потребности, които са свързани с храната.
Габриела ГАНЕВА

Агенция „Фокус“
Започват 40-дневните Коледни пости

Рождественските пости, известни още като Коледни, продължават 40 дни. Те започват в деня, след който почитаме паметта на св. апостол Филип, поради което се наричат и „четиридесетница на ап. Филип“. Установени са сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. В много устави дните от 20 до 24 декември са свързани с по-големи ограничения подобно на дните преди Великден.
Според каноните на църквата през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително – трябва да се яде само растителна храна с олио. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и други) се считат за постни храни. През останалите дни на Рождественския пост се разрешава риба.

Принтирай    Оразмери текст   + -