Изборен кодекс на второ четене

16 Септември 2020 | 12:39 | 0
Изборен кодекс на второ четене
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Парламентът разглежда на второ четене промените в Изборния кодекс. Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ. Законопроектът касае машинното гласуване.


Агенция "Фокус"
124 народни представители установи поименната проверка за наличие на кворум в парламента

124 народни представители установи поименната проверка за наличие на кворум в парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус". Поименната проверка бе поискана от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова преди гласуването на наименованието на пормените в Изборния кодекс.
След като проверката установи кворум, депутатите гласуваха и приеха наиманованието на законопроекта. "За" него гласуваха единодушно 105 народни представители. Дебатите по наименованието продължиха повече от час.
Според разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание повече искания за поименна проверка не могат да бъдат правени в рамките на това заседание.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
В пленарната зала започна поименна проверка за наличие на кворум

В пленарната зала започна поименна проверка за наличие на кворум предаде репортер на Агенция "Фокус". Преди проверката народните представители от БСП напуснаха пленарната зала.
Поименната проверка бе поискана от председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова преди гласуването на наименованието на промените в Изборния кодекс. Дабатите по името на проекта продължиха повече от час.
Според разпоредбите на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание повече искания за поименна проверка не могат да бъдат правени в рамките на това заседание.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Красимир Ципов, ГЕРБ: Когато БСП говори за фалшификации, си търси извинение за лошите избрни резултати

Когато БСП говори за фалшификации, си търси извинение за лошите избрни резултати. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по врпеме на дебата по промените в Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Ще си позволя да изразя несъгласие с вас, когато вие говорите, че трябва да ограничим говоренето по отношение на това какви са спекулациите и манипулациите, свързани с ИК. Когато БСП говори за такива фалшификации, винаги си търси извинение за лошите изборни резултати, които има последните десет години. От друга страна, г-жо Дариткова, нека да ви напомня, че ГЕРБ е печелила избори винаги когато някой друг ги е организирал", каза още Ципов.
Той заяви, че ясно трябва да се даде сметка, когато някой говори за фалшификации и манипулации какво цели с това.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Крум Зарков, БСП:Целта на внесените предложения за промени в Изборния кодекс не е да улесни машинното гласуване, а да го затрудни

Целта на внесените предложения за промени в Изборния кодекс не е да улесни машинното гласуване, а да го затрудни. Това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус"
Според него отговорността на ЦИК за машините е невъзможна. "Затова ще имате трудност да намерите нов председател", каза още Зарков.
Той обърна внимание на аргумента на Даниела Дариткова, че дезинфекцията заради епидемичните мерки на машините може да ги повреди. "Нито кочаните и плюнченето с пръсти и използването на една химикалка не са по-безопасни от екрана. Има още много неща да кажа, но за съжаление времето ми приключи. Истината е, че целта на внесените предложения не е да улесни машинното гласуване, волно или неволно, вие ще го затрудните. Затова поименната проверка, която пожелахте, аз няма да се регистрирам в зала", каза още Зарков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Видяхме, че БСП не могат да поемат отговорността да излъчат председател на ЦИК

Видяхме, че БСП не могат да поемат отговорността да предложат председател на ЦИК. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на дебатите по промените в Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция "Фокус"
Д-р Даниела Дариткова отбеляза, че дебатът се е оказал изключително сериозен още по заглавието на проекта.
"Не адмирирам посланията, които съдържат неистини, внушения и даже лъжи, които се отправят от тази трибуна. Отговорността на всеки един народен представител е от една страна да бъде отговорен в действията си, от друга в думите си. С постоянното повтаряне, че изборите се манипулират, по никакъв начин не можем да убедим избирателите, че това е в интерес на прозрачния изборен процес", коментира още д-р Даниела Дариткова.
"Като спекулация ще определя твърдението, че хартиените бюлетини са отживелица. В условията на извънредна епидемична обстановка, когато машината може да се повреди от средствата за дезинфекция. Това е твърдение на технически експерти, от които сме се информирали по отношение на машинното гласуване. Трябва да дадем възможност на българските граждани да упражнят своето право на вот и да могат чрез хартиена бюлетина да определят този, който в следващия парламент ще определя бъдещето на страната", добави тя.
"Искам да разсея още една спекулация, че такива промени правим ние в последния момент", каза още д-р Дариткова и отчете, че това е отдавнашна парламентарна практика.
Тя коментира и вота в БСП. "Не искам да омаловажа победата на г-жа Нинова, но в партии, където лидерството е ясно, не се налагат подобни избори",каза още д-р Дариткова.
Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира и обвиненията на БСП, че управляващите не са предложили председател на ЦИК, защото не искат да носят отговорност. "Ние очаквахме опозицията да излъчи такъв. Всички парламентарно представени партии могат да излъчат председател. Всички НПО мога да го направят", отчете д-р Дариткова.
Тя заяви, че ще бъде стартирана нова процедура за избор на председател на ЦИК.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Хамид Хамид, ДПС: Много розово е заглавието на промените в Изборния кодекс, отложете го, защото той няма да работи

Много розово е заглавието на промените в Изборния кодекс, отложете го, защото той няма да работи. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид по време на дебата по промените в Изборния кодекс на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Много розово е това заглавие за измениение и допълнение на ИК. Тук ще се присъединим към думите на г-н Биков, дайте да укротим малко топката, да намалим тона и да търсим диалог. Как се търси диалог?“, каза още Хамид Хамид.
„Няма време за диалог, това означава, че в момента по заглавието имате последния шанс за диалог. Отложете го този кодекс, защото той няма да работи. Той ще създаде предпоставки за опити за изборни измами, фалшификации, а хаосът е неминуем“, каза още депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
„Обединени патриоти“ настояха Крум Зарков да бъде наказан за думите му, че управляващите „грухтят“

„Обединени патриоти“ настояха Крум Зарков да бъде наказан за думите му, че управляващите „грухтят“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. От групата настояха и друг депутат от БСП в лицето на Явор Божанков да бъде наказан за призивите му управляващото мнозинство да бъде озаптено.
Всичко започна с процедурата по начина на водене на Крум Зарков от БСП. „Последните седмици се забелязва опасна тенденция, започнала от това, че вкарахте журналистите в мазето, минала през това, че не допуснахте гражданското общество и експертите в кмисия и свършихте с грухтенето“, каза още Зарков. Той визира недоволството на ГЕРБ, което прекъсваше дупликата на Корнелия Нинова към Тома Биков.
На обвиненията на Крум Зарков реагира председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя каза, че новата пленарна зала е била идейно проектирана по времето на Георги Пирински. „Движението на потоците, народни представители, журналисти и администрация са ясно маркирани от него и подписани. Престанете да търсете причини, за да си правите политически пиар“, каза още Караянчева.
С процедура по начина на водене излезе и народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов. Той разкритикува изказването на Крум Зарков, както и последвалото на Явор Божанков от БСП. Той настоя и двамата да бъдат наказани. „Грухтене е определение за комуникация на животински вид, не за народни представители“, каза още доц. Милен Михов. Той разкритикува и депутата Явор Божанков за думите му, че е искал председателят на парламента да озапти управляващите.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Българи, спасението от фалшификации е единствено и само високата избирателна активност

Българи, спасението от фалшификации е единствено и само високата избирателна активност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дуплика към Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Лидерът на БСП заяви, че управляващите няма как да търсят опит в Европа след като като се каже, че ще фалшифицират бюлетини, европейците гледат като извънземно.
„За изборите в БСП, пожелавам на всеки от вас да изпита това. Да се явите мажоритарно като персона, да усепеете да активирате 67 % от имащите право на глас. Кога ще ги активирали, на каквито и да е избори: президентски, парламентарни и местни. Пожелавам ви да изпитате това и да ви се доверят 82 % от тях. Пожелавам ви го да го изпитате и ако сте смели, явете се на този тест. Иначе що се отнася до отношение на изборите в БСП спрямо националните. Българи, спасението от фалшификации е единствено и само високата избирателна активност, т.е. очакваме от вас да гласувате и гаранциите, които ние като единствената опозиция на мафиотския модел на управление ще ви дадем на тези избори“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Тома Биков, ГЕРБ: Изненадан съм, че Корнелия Нинова говори за фалшификация на изборите след като само преди няколко дни бе обвинена в това

Изненадан съм, че Корнелия Нинова говори за фалшификация на изборите след като само преди няколко дни бе обвинена в това. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в реплик към Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Уважаеми колеги, г-жо Нинова, аз съм изненадан от вашия патос по тази тема. 6 месеца преди изборите да обявите, че те са фалшифицирани преди да са проведени. Изненадан съм, заради това, че преди няколко дни вас ви обвиняваха, че ще фалшфицирали изборите“, каза още Биков.
Той попита, ако вземат БСП да спечелят изборите, дали пак ще твърдят, че изборите са фалшифцирани.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ 6 години не искат да направят машинното гласуване, дори не са внесли продложение за председател на ЦИК

ГЕРБ 6 години не искат да направят машинното гласуване, дори не са внесли продложение за председател на ЦИК. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по промените в Изборния кодекс на второ четене,предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„6 години не ви стигнаха да установите начина, по който ще бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще отговаря за тяхната собственост и логистика в изборния процес. 6 години просто не искате да го направите, защото ако има воля за честни избори, то те биха били факт много отдавна. Не на последно място сигурно знаете, че вчера изтече срокът за предложения за председател на ЦИК. Няма такива внесени. Дори и вие управляващите не сте внесли, защото не искате да поемете такава отговорност. Как ще работи изборната администрация, след като дори не сте внесли предложение“, каза още Нинова.
Нинова коментира и предолжението на ГЕРБ в Изборния кодекс, касаещо изборите за ВНС и отчете, че то е отхвърлено от Правна комисия.
„Веротяно вече ви става ясно, че проектът ви няма да мине. 160 подпис аза свикване на ВНС няма да имате. Не губете времето на парламента и на народа с този проект, който е най-яркото посегателство върху демократичната ,павовата и социалната държава. Затова днес се обръщам към всичщки народни представитеи, но и към българските граждани. Призовавам приемете нашит епредложения за единствено и само машинно гласуване, като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини. Оттеглете си незабавно проекта, който касае внасянето на Конституция и свикване на ВНС. Това беше спасителят пояс за Бойко Борисов и вас. Оттеглете този спасителен пояс и въведете спасителен пояс за българския народ“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Парламентът отхвърли предложението на ДПС за отлагане на точката за Изборния кодекс

Парламентът отхвърли предложението на ДПС за отлагане на точката за Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция "Фокус". За" предложението гласуваха 92 народни представители, "против" - 97 и "Въздържали се" - 20, с което то бе отхвърлено.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
ДПС предлага да бъдат отложени промените в Изборния кодекс

ДПС предлага промените в Изборния кодекс да са първа точка за петък, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Предложението направи от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.
Според него сега депутатите гледат промени в Изборния кодекс в условия на разпад на доверие. "Промени в Изборния кодекс в условия, в които не е ясно колко време ще функционира парламентът и дали ще има възможност да се направят нужните корекции. Промени на Изборни якодекс без да се вслушате в нито едно от рпедложенията, които направи опозицията. Това точно в този момент не е правилно и нашата парламентарна група вчера ви го каза", каза още Цонев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 121 народни представители започна пленарното заседание, педаде репортер на Агенция „Фокус“. Именно 121 са необходимите депутати за кворума. По време на регистрацията от залата отсъстваха БСП и ДПС. След като кворумът бе събран в зала влязоха народните представители от БСП. Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Мустафа Карадайъ, ДПС: Няма да се регистрираме заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на вота

Няма да се регистрираме днес в зала заради Изборния кодекс, предложенията на ГЕРБ са отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на вота. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект е отстъпление от честността, прозрачността и демократичността на изборите. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове, елиминиране на субективния фактор при броене не бюлетините, елиминиране на грешките в секционните протоколи, без да се елиминира възможността за хартиено гласуване, както искат от ГЕРБ. Тези проблеми биха се решили чрез машинно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Така наложеният проект на ГЕРБ на Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив създава предпоставки за хаос и фалшификации“, каза още Карадайъ.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс

Парламентът ще разгледа на второ четене промените в Изборния кодекс. Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Измененията са внесени от ПГ на ГЕРБ.
Законопроектът касае машинното гласуване. В основното тяло на законопроекта е предложено ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.
Предложенията между двете четения на опозицията не срещнаха подкрепа на Правната комисия. От БСП предлагат придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Министерския съвет, който при необходимост да може да ползва други специализирани изпълнители. От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.
Между първо и второ четене е постъпило предложение от Красимир Ципов и група народни представители, с което се предлага създаване на глава петнадесета „а“ с наименование „Избори за народни представители за Велико Народно събрание". Управляващите искат 200 народни представители да се избират по пропорционалната изборна система с регистрирани в многомандатни изборни райони с кандидатски листи на партии и коалиции, а 200 да се избират по мажоритарна изборна система с едномандатни изборни райони. Предложението обаче не срещна подкрепата на Правна комисия, но окончателното решение предстои да бъде взето от пленарна зала.
Между двете четения от ДПС са предложили текстовете си за образуване на избирателните секции извън страната, но те също бяха отхвърлени от водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси. Окончателното решение ще бъде взето от пленарната зала.
На вниманието на депутатите се поставя и първото четене на промените в Закона за физическото възпитание и спорта.

Принтирай    Оразмери текст   + -