Корнелия Нинова отново начело на БСП

13 Септември 2020 | 15:55 | 0
Корнелия Нинова отново начело на БСП
Снимка: "Фейсбук" страница на Корнелия Нинова

На 12 септември се проведе пряк избор за председател на БСП. Той бе първият в историята на партията.
Късно вечерта по неофициални данни стана ясно, че досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова е спечелила безапелационно втория си мандат с над 80 % подкрепа от социалистите.
Днес от Централната комисия по прекия вътрешнопартиен избор излязоха с официални данни.
От общо 80 236 избиратели, 53 807 души, или 61.1 % са участвали в прекия избор, което го прави легитимен.
За Корнелия Нинова са гласували 43 228 социалисти, или 81.5 % от членовете на партията.
Кирил Добрев е получил 7914 гласа, или 14.9 % от гласовете на социалистите, Красимир Янков е получил 1118 гласа, или 2.1 %. За Жаблянов са гласували 1.4 % от социалистите.
След официалните резултати лидерът на БСП Корнелия Нинова даде първата си пресконеференция. Тя заяви, че вчера социалистите са направили промяната в БСП необратима, но сега предстои много по-голямата задача да направим промяната в България необратима.
"Възхиващавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интерес и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача, да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти", подчерта Нинова.
Лидерът на БСП подчерта, че всички внушения, че партията е раздирана от противоречия, са приключили във вчерашния ден. "Дадох пример за позитивна кампания, никого от опонентите си не посочих с пръст, за никого не казах лоша дума и смятам да продължавам така", изтъкна още тя
.

Агенция "Фокус"
Промяната в БСП необратима след избора на Корнелия Нинова за лидер на партията (ОБЗОР)

На 12 септември се проведе пряк избор за председател на БСП. Той бе първият в историята на партията. Късно вечерта по неофициални данни стана ясно, че досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова е спечелила безапелационно втория си мандат с над 80 % подкрепа от социалистите.
Ден по-късно от Централната комисия по прекия вътрешнопартиен избор излязоха с официални данни. От общо 80 236 избиратели, 53 807 души, или 61.1 % са участвали в прекия избор, което го прави легитимен. За Корнелия Нинова са гласували 43 228 социалисти, или 81.5 % от членовете на партията. Кирил Добрев е получил 7914 гласа, или 14.9 % от гласовете на социалистите, Красимир Янков е получил 1118 гласа, или 2.1 %. За Жаблянов са гласували 1.4 % от социалистите.
След официалните резултати лидерът на БСП Корнелия Нинова даде първата си пресконференция. Тя заяви, че вчера социалистите са направили промяната в БСП необратима, но сега предстои много по-голямата задача да направим промяната в България необратима.
"Възхищавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интерес и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача, да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти", подчерта Нинова.
Лидерът на БСП подчерта, че всички внушения, че партията е раздирана от противоречия, са приключили във вчерашния ден. "Дадох пример за позитивна кампания, никого от опонентите си не посочих с пръст, за никого не казах лоша дума и смятам да продължавам така", изтъкна още тя.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Христо Проданов, БСП: Вчера социалистите категорично казаха кой е техният лидер

Вчера социалистите категорично казаха кой е техният лидер. Резултатът е категоричен. Това беше историческо събитие за БСП и го проведохме по образцов начин, благодарение на Централната избирателна комисия и на всички комисии в цялата страна." Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Той припомни, че всеки един от кандидатите е имал право на свой застъпник.
„Този избор дава политически сигнал. При такъв резултат се видя, че партията е единна и мобилизирана. 70% активност е огромна активност, като тя не може да бъде постигната в България дори на парламентарни избори. БСП е готова за победа на парламентарни избори, надявам се те да бъдат предсрочни", каза Проданов. Той допълни, че тезата за разделение и разцепление в БСП се е оказала абсолютно безпочвена.
Проданов подчерта, че всички социалисти вчера са видeли, че вотът е бил абсолютно честен: „Безпочвените нападки не са обвинения към ръководството на партията, а към тези хиляди хора, които абсолютно безплатно стояха през целия ден ден и проведоха избора по начин, по който трябва да се провеждат избори не само в БСП, а и национални.”
Социалистът припомни, че някои от кандидатите през последните 4 години са направили всичко възможно, за да отменят прекия избор и да не дадат правото на глас на всеки един социалист: ”Опитваха да саботират прекия избор с апаратни игри, с опити за свикване на нелегитимни национални съвети, които искаха да отменят правото на социалистите да изберат лидера си, но не позволихме това да се случи", завърши Христо Проданов.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Дадох пример за позитивна кампания, никого от опонентите си не посочих с пръст, за никого не казах лоша дума и смятам да продължавам така

Дадох пример за позитивна кампания, никого от опонентите си не посочих с пръст, за никого не казах лоша дума и смятам да продължавам така. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на първата си пресконференция след прекия избор за председател на БСП и след като безапелационно спечели битката за лидерското място, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Тя обясни, че отношенията й с опонентите й са нормални към момента, каквито е запазила през цялата вътрешнопартийна кампания за пряк избор на председател. "Поздравявам и другите кандидати за кампанията, която направихме, защото и с нея допринесохме за активността в партията и за изразяването на свободно мнение на всеки един от членовете", допълни още Нинова.
Лидерът на БСП благодари на социалистите, които са се включили във вота, независимо, че са гласували за друг кандидат. Корнелия Нинова изтъкна, че всички социалисти са станали част от радикална и историческа промяна в БСП и са я направили необратима.
Тя уточни, че предстои конгрес на 26 септември, който ще избере нов Национален съвет. "Вероятно този ще имаме само още едно заседание. След това на конгреса ще има избор на нови членове, едва тогава от тези нови членове аз мога по устав да предложа Изпълнително бюро", допълни още Нинова.
На въпрос за какво й дава легитимност високия вот, тя отговори: "Дава легитимност и одобрение на това, което направихме дотук и желание то да продължи. Нинова припомни реформата в партията, с ограничаването на мандатността на депутатите до три мандата и не повече. "През последните четири години дадохме възможност на над 500 души в младежка възраст да бъдат включени в общински листи, да бъдат кандидати за кметове и да станат кметове. Над 45-46 човека в групата да са такива депутатите за пръв път. Да има едно обновление и подготовка на ново поколение политици в БСП, които да подготвим като наша смяна и мисля, че този път, който вървяхме през четирите години трябва да продължи. Такава ми е била политиката досега, така ще продължа и занапред".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Всички внушения, че БСП е раздирана от противоречия, приключиха във вчерашния ден

Всички внушения, че БСП е раздирана от противоречия, приключиха във вчерашния ден. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на първата си пресконференция след прекия избор за председател на БСП и след като безапелационно спечели битката за лидерското място, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Приключи прекия избор за председател на партията. Вчера тя беше изправена пред огромно предизвикателство за пръв път в 130-годишната си история да направим пряк избор на председател. Партията го посрещна с емоция, но и с разум и осъзната отговорност. Членовете доказаха, че БСП е най-демократичната, модерна, европейска, лява партия. Вчера се доказа, че БСП е зряла с най-високо организирана и проведена кампания с институционална култура. Сама без професионална администрация, без заплащане, доброволно, направи показно как се правят избори. В над 1000 секции с участието на над 8000 души без никакви инциденти, без подправени протоколи, без опашки на хора с чували, чакащи за предаване на изборните книжа, с бързо приемане на бюлетините по график показахме много висока организационна и институционална култура. Поздравявам ви, другари, които освен в Централната комисия за прекия избор и по места, участвахте в организирането и провеждането на избора. Благодаря ви сърдечно", каза още тя.
"Това е най-яркото доказателство, че паритията е консолидирана и единна. Всички внушения, че БСП е раздирана от противоречия, приключиха във вчерашния ден. Партията показа, че е в удивителна кондиция. Това не е единение зад един човек. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката в последните 4 години и е желание той да продължи по същия начин. Само да припомня какъв е той: чисти идеи, категоричност и последователност в отстояването им, отказ от задкулисни договорки, борба с мафията, грижа за хората и промяна на модела на управление. Вотът вчера беше за това", изтъкна Нинова.
Лидерът на БСП посочи, че нейният ангажимент е да продължи този курс.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Вчера социалистите направиха промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача да направим това в България

Вчера социалистите направиха промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача да направим промяната в България необратима. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на първата си пресконференция след прекия избор за председател на БСП и след като безапелационно спечели битката за лидерското място, предаде репортер на Агенция "Фокус"
"Възхиващавам се, прекланям се пред морала и силата на българските социалисти. Вие показахте какво означава истинска, жива, неподвластна на интерес и зависимости партия. Благодаря ви и за уникалната емоция, която преживяхме заедно. Вчера вие направихте промяната в БСП необратима, но сега ни предстои много по-голямата задача, да направим промяната в България необратима. Знам, че можем заедно и вярвам, че това ще стане съвсем скоро. Благодаря ви, скъпи социалисти", подчерта Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова ще даде пресконференция

София. На 13.09.2020 г. (неделя) от 15.30 ч. Корнелия Нинова ще даде пресконференция в централата на БСП на "Позитано" 20. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.


Агенция "Фокус"
Емил Войнов, БСП: Изборът за председател на БСП беше честен

Изборът за председател на БСП беше честен. Това каза председателят на Централната комисия за вътрешнопартийния избор на председател в БСП Емил Войнов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той уточни, че Централната комисия за провеждане на избора е създала равни условия за всички кандидати.
„Всички кандидати имаха право да регистрират застъпници във всяка избирателна секция, което беше факт. Най-важното изборите бяха прозрачни и за медиите. Всеки можеше да наблюдава изборния процес. От снощи започнахме въвеждане на данните от резултатите от гласуването. Цялата нощ бяха въвеждани електронните таблици, постъпили от общинските и районните комсиии за провеждане на избора. До полунощ приемахме протоколи на общинските и районни комисии. В момента продължава приемането на протоколите. Организацията е перфектн“, каза още Войнов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Емил Войнов, БСП: Социалистите показаха активност и че БСП е демократична партия

Социалистите показаха активност и че БСП е демократична партия. Това каза председателят на Централната комисия за вътрешнопартийния избор на председател в БСП Емил Войнов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Искам да изразя благодарност към всички членове на БСП, които излязоха и гласуваха във вчерашния ден. Те показаха със своята активност, че желаят те да избират председателя на БСП. Показаха, че от техния глас зависи нещо и се включиха активно в провеждането на изборите за председател на БСП. С това показахме, че сме една наистина демократична партия, която се допитва и от гласа на нейните партийни членове зависи как да се развива партията и нейното бъдеще", каза още Войнов.
Той благодари и на над 7000 членове на избирателните комисии, които са свършили своята работа перфектно.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова е получила 81.5 % от гласовете на социалистите на вътрешнопартийния избор

Корнелия Нинова е получила 81.5 % от гласовете на социалистите на вътрешнопартийния избор. Това каза председателят на Централната комисия за вътрешнопартийния избор на председател в БСП Емил Войнов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той поясни, че за нея са гласували 43 228 социалисти.
Кирил Добрев е получил 7914 гласа, или 14.9 % от гласовете на партията, Красимир Янков е получил 1118 ласа, или 2.1 % от гласовете. За Жаблянов са гласували 1.4 % от социалистите.
„Вече са въведени резултатите от всички електронни таблици. Няколко пъти казах, че трикратно ще бъдат въвеждани. Сега само първото въвеждане е направено. Мога да ви кажа какви са резултатите“, каза още Войнов.
Той посочи, че избирателите по списък са 80 236. „Това е числото, което всички медии чакаха. Вчера ви казах 80 901, това бяха списъците, които ние получихме от общинските и районните комисии, но казах, ме към изборния ден да заличат всички починали и напуснали в изборния ден. Гласувалите са 53 807 социалисти или 67.1 процента избирателна активност. Действителните са 53 019“, допълни председателят на комисията.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Централната комисия по провеждане на избора за председател на БСП ще даде пресконференция

Централната комисия по провеждане на избора за председател на БСП ще даде пресконференция в централата на партията на "Позитано" 20. от 10.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

***
Агенция "Фокус"
Редовите социалисти избраха за втори мандат Корнелия Нинова начело на БСП (ОБЗОР)

Социалистите в цялата страна избираха лидер на БСП. Основните кандидати за лидерското място бяха двама: Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Първоначално в надпреварата се включиха петима играчи: Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов и Георги Тодоров. В навечерието на прекия избор обаче Георги Тодоров си направи официален отвод, а другите двама заявиха, че се оттеглят.
За първи път в историята на партията се проведе пряк избор на председател на БСП и конгресът не е органът, който решава кой да оглави партията в следващите четири години. Изборният ден започна в 7.00 ч. В рамките на деня бяха получени около 50 жалби, като по данни на Централната избирателна комисия за вътрешнопартийния избор те няма да се отразят на резултатите.
Избирателната активност в рамките на деня мина 50 %, което прави вотът легитимен. По първоначални данни досегашният лидер на БСП Корнелия Нинова печели безапелационно над опонентите си с над 80 % подкрепа от социалистите.
Кандидатът за председател на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас в столицата. Тя призова социалистите да гласуват смело, спокойно и мъдро - от гласа им зависи съдбата на БСП и бъдещето на България. Нинова изрази очакване за висока избирателна активност.
„Очаквам висока избирателна активност. Видях го с очите си по време на срещите ми в страната. Нашите членове искат прекия избор. Важното е да излязат и да упражнят вота си и ние да сме им създали условия за това“, изтъткна още Нинова. Корнелия Нинова изрази надежда, че след прекия вот, БСП ще бъде по-обединена. „Ако сме демократични хора и такива, каквито деклариаме на думи, че уважаваме мнението на народа, трябва да уважим избора, какъвто и да е той. Когото избере народът. Това е най-верният път за затваряне на противоречията. По този начин смятам, че се слага и край на противоречията“, каза още Нинова.
Корнелия Нинова изрази надежда, че след прекия вот, БСП ще бъде по-обединена. „Ако сме демократични хора и такива, каквито деклариаме на думи, че уважаваме мнението на народа, трябва да уважим избора, какъвто и да е той. Когото избере народът. Това е най-верният път за затваряне на противоречията. По този начин смятам, че се слага и край на противоречията“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -