Цената на природния газ няма грешка

11 Септември 2020 | 18:52 | 0
Цената на природния газ няма грешка
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Цената на природния газ за септември няма грешка. Това обяви министър Теменужка Петкова по време на брифинг. "На първо място по отношение на цената на природния газ за месец септември 2020 година, предложена от Булгаргаз и КЕВР, трябва да кажем, че колегите са установили, че тази цена е сформирана правилно", каза министър Петкова.

Агенция "Фокус"
В цената на природния газ за септември няма грешка (ОБЗОР)

Министър Теменужка Петкова заяви по време на брифинг, че е приключила проверката, свързана с определянето на цената на природния газ за месецсептември 2020 година. „Задачата на проверката беше, освен да провери как е сформирана цената за месец септември 2020 година, нареед с това да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определяне на цената на природния газ. Тази формула влезе в сила от август 2019 година в момент, в който „Булгаргаз“ депозира през „Газпром“, искане за стартиране на преговорите до края на август 2020 г.До август 2019 година на практика цената на природния газ и предогорарянето от март 2020 г. се определяше по формула, която беше 100% нефтеноиндексирана и в нея не присъстваше елементът на спот-пазара. С предоговарянето на условията на договора тази формула беше променена, като в внея се появи елемент на спот-пазар, който отразява на практика развитието на пазара на природен газ на европейските газови хъбове. Това ни дава възможност България и българските потребители да плащат реалната цена на природния газ. Тази цена, която е пазарната цена“, обясни министърът на енергетиката.
Тя подчерта, че ефектът върху цената на природния газ от предоговарянето на формулата и въвеждането на пазарната стойност е положителен. Петкова добави, че проверката сочи, че цената на природния газ за месец септември 2020 г. е сформирана правилно. „Всички компоненти, които сформират цената на природния газ са правилно определени и предложената от Булгаргаз цена на стойност 22,46 за месец септември е коректно определена“, каза министърът. В анализа са посочени и е направен преглед на състоянието на пазара на природен газ. Отбелязано е, че за периода от месец май 2020 година до края на месец август 2020 година природният газ на европейските газови хъбове бележи изключително рекордно ниски цени. Това се дължи на намаленото потребление на природен газ в следствие на COVID кризата.
„По отношение на цената за месец август се наблюдава покачване на цената на европейските газови хъбове. Като това е една от причините цената на природния газ, сформирана по новата формула да бележи леко увеличение с 3,79 лв. спрямо цената за месец август“, каза министърът.Тя отбеляза, че тази цена за месец септември - 22,46 лв. е по-ниска от цената за април 2020 година – 25,20 лв. „Тоест цената за септември съпоставена с цената за април 2020 година е по-ниска, което показва, че на практика тази формула наистина работи много добре и условията, които колегите от Булгаргаз успяха да постигнат в хода на преговарянето на този договор наистина са изцяло в интерес на българските потребители“, обясни Петкова.

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова: За периода от май до края на август природният газ на европейските газови хъбове бележи рекордно ниски цени

В анализа са посочени и е направен преглед на състоянието на пазара на природен газ. Отбелязано е, че за периода от месец май 2020 година до края на месец август 2020 година природният газ на европейските газови хъбове бележи изключително рекордно ниски цени. Това се дължи на намаленото потребление на природен газ в следствие на COVID кризата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на цената за месец август се наблюдава покачване на цената на европейските газови хъбове. Като това е една от причините цената на природния газ, сформирана по новата формула да бележи леко увеличение с 3,79 лв. спрямо цената за месец август“, каза министърът.
„Това, което трябва да отбележим, че тази цена за месец септември 22,46 лв. е по-ниска от цената за април 2020 година – 25,20 лв. Тоест цената за септември съпоставена с цената за април 2020 година е по-ниска, което показва, че на практика тази формула наистина работи много добре и условията, които колегите от Булгаргаз успяха да постигнат в хода на преговарянето на този договор наистина са изцяло в интерес на българските потребители“, обясни Петкова.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова: Ефектът върху цената на природния газ от предоговарянето на формулата и въвеждането на пазарната стойност е положителен

Анализът показва, че ефектът върху цената на природния газ от предоговарянето на формулата и въвеждането на пазарната стойност е положителен. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министър Петкова заяви, че е приключила проверката, свързана с определянето на цената на природния газ за месецсептември 2020 година.
„Задачата на проверката беше, освен да провери как е сформирана цената за месец септември 2020 година, нареед с това да се направи анализ по отношение на постигнатия ефект от предоговарянето на формулата за определяне на цената на природния газ. Тази формула влезе в сила от август 2019 година в момент, в който „Булгаргаз“ депозира през „Газпром“, искане за стартиране на преговорите до края на август 2020 г.До август 2019 година на практика цената на природния газ и предогорарянето от март 2020 г. се определяше по формула, която беше 100% нефтеноиндексирана и в нея не присъствашеелементът на спот-пазара. С предоговарянето на условията на договора тази формула беше променена, като в внея се появи елемент на спот-пазар, който отразява на практика развитието на пазара на природен газ на европейските газови хъбове. Това ни дава възможност България и българските потребители да плащат реалната цена на природния газ. Тази цена, която е пазарната цена“, обясни министърът на енергетиката
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова: Проверката сочи, че цената на природния газ за септември е сформирана правилно

Проверката сочи, че цената на природния газ за месец септември 2020 г. е сформирана правилно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг в министерството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На първо място по отношение на цената на природния газ за месец септември 2020 година, предложена от Булгаргаз и КЕВР, трябва да кажем, че колегите са установили, че тази цена е сформирана правилно. При нейното определяне са спазени изискванията на договора между Булгаргаз и Газпром и е спазена наредбата за регулиране на цената на природния газ. Всички компоненти, които сформират цената на природния газ са правилно определени и предложената от Булгаргаз цена на стойност 22,46 за месец септември е коректно определена“, каза министърът.
Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Теменужка Петкова ще даде брифинг

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде брифинг днес от 15.30 часа в сградата на Министерството на енергетиката на ул. „Триадица“ 8. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

Принтирай    Оразмери текст   + -