Оставка на началника на НСО

10 Юли 2020 | 17:10 | 0
Оставка на началника на НСО
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Началникът на Национална служба "Охрана" ген. Красимир Станчев подаде оставка, след като тя му беше поискана и от президента, и от ГЕРБ. Причина за това станаха изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“. И президентът, и министър-председателят счетоха това за неправилно. Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов сметнаха за нужно да бъде уволнен и служителят на НСО, който по-рано тази седмица захвърли българския флаг, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дебаркира с лодка на плажа при парк "Росенец". Продължението на тази история започна от ранни зори днес, когато премиерът Бойко Борисов свика пресконференция. На нея той подчерта, че отговорността и контролът върху НСО са изцяло в ръцете на президента и отказа да поеме отговорността за разигралата се на "Росенец" случка, както и за държавните охранители на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Лидерът на левицата Корнелия Нинова също взе отношение по темата, като заяви, че премиерът Бойко Борисов прехвърля отговорността на НСО твърде елементарно, когато тя всъщност е негова.

Агенция "Фокус"
Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев подаде оставка. Това става ясно от негово изявление, изпратено от пресслужбата на НСО.
Агенция "Фокус" публикува целия текст на позицията на ген. Станчев без редакторска намеса:
Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.
По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде.
За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат.
През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.
След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана.


Агенция "Фокус"
Държавният глава Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да има такова ограничение за „Росенец“, за моята къща в Банкя има ли

Не трябва да има такова ограничение за „Росенец“, за моята къща в Банкя има ли. Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Моето разпореждане е да се намери законова форма, ако се налага среща с директора на НСО и да се оттегли това искане“, посочи той.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов пое ангажимент да из