Прокуратурата в президентството

9 Юли 2020 | 10:56 | 0
Прокуратурата в президентството
Снимка: Прессекретариат на държавния глава

В 9.00 часа представители на прокуратурата, Министерството на вътрешните работи, Бюрото за защита на свидетелите и поемни лица са представили разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд за претърсване на кабинети в президентската институция. Пред журналисти главният прокурор Иван Гешев заяви, че се извършват претърсвания на два кабинета по две отделни досъдебни производства. "Това, което мога да кажа е, че доколкото съм запознат, защото не съм запознат с подробности, се провеждат действия по претърстване и изземване на два обекта и два кабинета в администрацията на президента, които се ползват от негов съветник и негов секретар", каза Гешев.
По-късно през деня стана ясно, че за 24 часа са задържани бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и съветника на президента Румен Радев Илия Милушев. Стана ясно също и че Пламен Бобоков и Пламен Узунов са задържани за 24 часа, а претърсванията в кабинета на Узунов продължават.
От президентската институция заявиха, че за претърсванията на каинети в институцията информация дължи прокуратурата.
Коментар на случилото се направи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който заяви, че не може да има недосегаеми от закона нито личности, нито институции. По думите му, ако трябва прокуратурата ще влиза в президентството. БСП излязоха с позиция по темата. Тя заявиха, че вярват в почтеността и достойнството на президента Радев. Според опозицията случващото се днес е безпрецедентен акт, който руши устоите на българската държавност
.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Всички заедно сме пред президентството, за да защитим Конституцията и върховенството на закона - случилото се днес е безпрецедентен акт

Всички заедно сме пред президентството, за да защитим Конституцията и върховенството на закона - случилото се днес е безпрецедентен акт. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за Агенция "Фокус", която също се присъедини към протеста пред президентството.
Тук сме заедно с парламентарната група, с председатели на общински организации, с младежкото обедние, всички заедно, за да защитим Конституцията и върховенството на закона. Управляващото мнозинство започна война срещу президента Радев още в първия ден на неговото избиране. Тя мина през битка в парламента, където използваха парламентарната трибуна срещу него. Изпълнителната власт в лицето на МС и премиера водят тази битка вече трета година. Срещу президента Радев тези години се водеше сериозна компроматна война. Днешният акт определяме като безпредентен, на нахлуване в президентската институция"ы каза Нинова.
Ако има съмнение, че някой от администрацията е извършил закононарушение, нека бъде разследван. Ние уважаваме върховенствотно на закона, но не приемаме тази показност, тази зрелищност. Тук сме, за да защитим и президентската институция, защото войната между институциите руши държавността", подчерта тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Румен Петков, АБВ: Който днес не е пред президентството, значи е готов да бъде газен и макчан

Който днес не е пред президентството, значи е готов да бъде газен и макчан. Това каза за Агенция "Фокус" лидерът на АБВ Румен Петков по повод протеста пред президенството.
Той поясни, че остава протестът на АБВ от 18.00 ч, защото институционалната престъпност в Бълагрия се оглавява от Бойко Борисов. "Това ще го кажем достатъчно ясно. Който днес не е тук, значи е готов да бъде газен, да бъде мачкан. Който днес не е тук, става съучастник в институционалното престъпление срещу президентството, срещу президента. Има неща, които отиват отвъд границите на търпимото и срещу които не трябва да се мълчи", заяви още Петков.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Депутати от БСП и представители на АБВ се присъединиха към протеста пред президентството

Депутати от БСП и представители на АБВ се присъединиха към протеста пред президентството, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На протеста са зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков, лидерът на БСП - София Калоян Паргов, народният представител от БСП и член на Изпълнителното бюро Манол Генов и други депутати.
На място са лидерът на АБВ Румен Петков, зам.-председателите на партията Любомира Ганчева и Владимир Мар