Празник на гарнизон „Пловдив“

4 Юли 2020 | 13:08 | 0
Празник на гарнизон „Пловдив“
Снимка: Фейсбук профил на премиера Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов връчи бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив. Денят умишлено съвпадна с празника на Пловдивския гарнизон. Датата беше избрана от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Бойко Борисов поздрави военните, като им пожела здраве и припомни ангажиментите, които е поел към тях. На церемонията присъстваха и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, народни представители от 44-ото Народно събрание, кметът на град Пловдив Здравко Димитров, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Знамето бе осветено от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествената заря-проверка по повод празника на гарнизон "Пловдив"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева присъства на тържествената заря-проверка по повод празника на гарнизон "Пловдив". Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. "Бойната биография на прославения Пловдивски гарнизон е изпълнена с примери за героизъм, саможертва, любов към Родината и изключителни стратегически решения, които намират своето достойно място в учебниците по военна история", отбеляза в словото си Цвета Караянчева.
Тя посочи, че няма да е преувеличение да се каже, че България е длъжница на предците на днешния гарнизон "Пловдив". По думите й блестящата им победа в битката при Криволак има решаващо значение страната ни да не бъде разпокъсана и смазана от Междусъюзническата война. Председателят на парламента изтъкна, че днес Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия е неразделна част от въоръжените сили на страните-членки на НАТО и днес – на своя празник, СКСО получи тържествено своето бойно и представително знаме.
Цвета Караянчева пожела на военнослужещите гордостта от подвизите от миналото, наравно с отличната подготовка за противодействие на съвременните рискове и заплахи, да им дават сили и самочувствие да изпълняват воинската служба за гарантиране на териториалната цялост, суверенитета и сигурността на България, за да може с основание да казват, че са достойни наследници на героите от Криволак.
Честването на празника на гарнизон "Пловдив" на пл. "Централен" започна с празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизона. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг и завърши с красиви илюминации, които озариха пловдивското небе.

Агенция "Фокус"
Празник на гарнизон „Пловдив“ (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов връчи бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив. Денят умишлено съвпадна с празника на Пловдивския гарнизон. Датата беше избрана от командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев. Бойко Борисов поздрави военните, като им пожела здраве и припомни ангажиментите, които е поел към тях.
„С връчването на бойното знаме се завършва процесът по сформирането на Съвместното командване на специалните операции. Радостен съм, че този патриотичен акт се състоя днес, на празника на Пловдивския гарнизон. Осигурили сме на специалните сили обещаните 300 000 патрона, а на полигон „Црънча“ вече стартира строителството на модерен учебно-тренировъчен комплекс. Военнослужещите от силите за специални операции го заслужават. Многократно съм се убеждавал в отличните им умения и бойни възможности“, посочи той.
На церемонията присъстваха и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, народни представители от 44-ото Народно събрание, кметът на град Пловдив Здравко Димитров, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Знамето бе осветено от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.
Към момента по предварителна програма празникът на Пловдивския гарнизон продължава с шествие по главната улица на града, а за 21.15 ч. е предвидена тържествена проверка - заря на пл. "Централен", която ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
В интервю за Агенция "Фокус" генерал-майор Явор Матеев определи връчването на бойното и представително знаме като високо морален, патриотичен и войнски акт.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов посети Пловдивската духовна академия и Пловдивската духовна семинария


Премиерът Бойко Борисов посети Пловдивската духовна академия и Пловдивската духовна семинария, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.
Той разгледа библиотеката на Духовната академия, както и учебните помещения и общежитието на студентите и учениците.
Сградата беше ремонтирана с отпуснатите от правителството 600 000 лева. Сменени са старите покриви, които бяха в много тежко състояние. Също и отоплителната система, а подовите настилки в сградата са подменени. „Само може да се радваме, че е станало толкова хубаво“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.
Премиерът посети семинарията в Пловдив и през август миналата година, когато ремонтните дейности бяха в ход.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов връчи бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции


Премиерът Бойко Борисов връчи бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив.
“Поздравявам ви по случай връчването на бойното и представително знаме на Съвместното командване на специалните операции.Това, което съм поел като ангажимент, 300 000 патрона вече имате, казармата се строи. На 18 март, когато ви е празникът, ще бъдете в новата сграда. Всички имате жени, деца, родители, тренирайте, гответе се така, че да оставате живи, да сте здрави, да сте крепки. Войската, на която най-много разчитаме, са ето тези – това са тези, които вършат най-много работа. Пазете се живи и здрави и честит празник”, посочи министър-председателят.
На церемонията присъстват и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, народни представители от 44-ото Народно събрание, кметът на град Пловдив Здравко Димитров, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Знамето бе осветено от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Пловдив


Премиерът Бойко Борисов пристигна в Пловдив, предаде репортер на Радио "Фокус"-Пловдив. Той ще връчи бойното и представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в района на СКСО зад паметника на пл. "Съединение". С министър-председателя е министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
На церемонията присъстват и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, народни представители от 44-ото Народно събрание, кметът на град Пловдив Здравко Димитров,командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, както и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.


Агенция "Фокус"
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на празника на гарнизон „Пловдив“


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на празника на гарнизон „Пловдив“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
На пл. „Централен“ в Пловдив в 20.00 часа ще започне празнично шествие на представителни блокове на военни формирования от гарнизона. Отслужена ще бъде заупокойна молитва. В 20.40 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг.
Председателят на парламента ще произнесе слово на тържествената заря-проверка.

Агенция "Фокус"
Бойното и представителното знаме ще бъдат връчени на Съвместното командване на специалните операции от министър-председателя Бойко Борисов


Бойното и представителното знаме ще бъдат връчени на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) от министър-председателя Бойко Борисов в района на СКСО зад паметника на пл. "Съединение" в Пловдив около 9.00 ч. Това съобщиха от Съвместното командване на специалните операции.
По-късно, от 21.15 ч. вечерта, ще се проведе тържествена проверка (заря) на пл. "Централен", която ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Мероприятието ще стартира с шествие на блоковете, участващи в зарята по цялата главна улица на Пловдив, започвайки от района на СКСО на пл. "Съединение" в 20.00 ч.


Принтирай    Оразмери текст   + -