Засилен контрол на пътищата през лятото

3 Юли 2020 | 14:16 | 0
Засилен контрол на пътищата през лятото
Снимка: ОД на МВР - Стара Загора

През летните месеци вниманието на "Пътна полиция" ще е насочено основно към преминаването през страната ни на транзитно пътуващи граждани на трети страни през нашите гранични контролно-пропускателни пунктове, както и към засиления трафик, който се очаква по време на летните отпуски.
По тази причина вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено във всички тези направления - първо пътните артерии, които водят към границите, но същевременно и по очакваните най-натоварени трасета.
Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" заяви, че става въпрос за магистралите, главен път I-1, който е от Видин до „Кулата“, път I-5 Русе – „Маказа“. "Същевременно вниманието ще бъде насочено и за артериите между курортите, тъй като и там има голяма посещаемост, както от български, така и от чуждестранни туристи“, обясни тя. „Ще се следи както за използването на обезопасителни системи, така и за всички онези нарушения, които са с автоматизирани средства и системи за контрол на скоростта, и всякакви други нарушения, които биха могли да нарушат участниците в движението на пътищата“, добави Ботева. Тя обърна внимание на пътуващите през магистралите, че използването на аварийните ленти е изрично регламентирано в Закона за движението по пътищата. и се предвиждат сериозни мерки за нарушителите.
Същевременно от "Пътна полиция" отчетоха намаляване на загиналите и ранените при катастрофи в страната, като обърнаха внимание, че юли, август и септември е най-тежкият период от времето в рамките на цялата година.
Също така стана ясно, че за една седмица са установени повече от 80 неправоспособни водачи
.


Агенция "Фокус"
Мария Ботева, „Пътна полиция“: Отчита се намаляване на загиналите и ранените при катастрофи в страната

По отношение на пътнотранспортния травматизъм се отчита известно намаляване на загиналите и ранените и на пътнотранспортните произшествия. Това каза по време на брифинг на АМ „Тракия“ на изхода на София Мария Ботева от „Пътна полиция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Лятото – юли, август и септември, е най-тежкият период от времето в рамките на цялата година. Тогава е най-тежък трафикът и пътните и атмосферните условия предполагат най-голямо развитие на висока скорост с комбинация от неправилни маневри и отнемане на предимство“, обясни тя.
„Тенденцията за първите пет месеца основните причини за ПТП са несъобразената скорост. Като най-висок е травматизмът в комбинация с отнемане на предимство и с отнемане на неправилни маневри на водачите“, подчерта Ботева.
Тя обясни, че при необходимост за справяне със ситуацията по пътищата през летния сезон ще прибегнат до допълнителна подкрепа, сили и средства за МВР.
„Там, където са настъпили тежки пътнотранспортни произшествия, които налагат затваряне на участъци, както по магистралите, така и по първокласната и второкласната пътна мрежа, трябва да се предприемат незабавни действия със стопаните на пътя за даване на обходни маршрути, за да могат гражданите да се извеждат и да не се образуват колони“, каза още тя.

Агенция "Фокус"
Мария Ботева, „Пътна полиция“: През летните месеци вниманието ни е насочено към засиленото движение по главните пътища на страната и тези между курортите

През летните месеци вниманието ни е насочено към засиленото движение по главните пътища на страната. Това каза по време на брифинг на автомагистрала „Тракия“ на изхода на София Мария Ботева от „Пътна полиция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През летните месеци вниманието ни е насочено основно към преминаването през страната ни на транзитно пътуващи граждани на трети страни през нашите гранични контролно-пропускателни пунктове, както и към засиления трафик, който се очаква по време на летните отпуски. По тази причина нашето внимание е насочено във всички тези направления - първо пътните артерии, които водят към границите, но същевременно и по очакваните най-натоварени трасета. Това са магистралите, главен път I-1, който е от Видин до „Кулата“, път I-5 Русе – „Маказа“. Същевременно вниманието ще бъде насочено и за артериите между курортите, тъй като и там има голяма посещаемост, както от български, така и от чуждестранни туристи“, обясни тя.
„Ще се следи както за използването на обезопасителни системи, така и за всички онези нарушения, които са с автоматизирани средства и системи за контрол на скоростта, и всякакви други нарушения, които биха могли да нарушат участниците в движението на пътищата“, добави Ботева.
„Обръщам внимание на пътуващите през магистралите, че използването на аварийните ленти е изрично регламентирано в Закона за движението по пътищата. Предвижда се сериозни мерки за нарушителите“, каза още тя.

Агенция "Фокус"
Мария Ботева, „Пътна полиция“: Установени са повече от 80 неправоспособни водачи за една седмица, съставени са и повече от 5500 акта за нарушения

Установени са повече от 80 неправоспособни водачи за една седмица. Това каза по време на брифинг на АМ „Тракия“ на изхода на София Мария Ботева от „Пътна полиция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От тях най-много – 14 на брой, са в Плевен. Установени са нарушения на 67 пътници. Най-голям е броят на извършените проверки на територията на Плевен, Пловдив и Благоевград“, добави Ботева.
„През юни акцентът беше върху пешеходци, върху неправоспособни водачи, които са до 18 години и отнемане на предимство на пешеходци. В тази връзка резултатите от проведената акция на „Пътна полиция“ сочат, че спрямо пешеходци за техни нарушения са съставени 452 акта за установени административни нарушения. Съставени са повече от 1570 фиша за нарушения на пешеходци. Съответно от съставените актове и фишове за пресичане на нерегламентирани места са съставни повече от 1100 документа наказателни и съответно актове. За неспазване на забранителния сигнал на светофара са съставени повече от 50 наказателни документа спрямо пешеходци“, каза още тя.
„На територията на страната по отношение на водачи на моторни превозни средства са съставени повече от 5500 акта за установени нарушения и издадени повече от 13 800 за установен на място на извършване на нарушението нарушения“, добави Ботева.
„Повече от 1000 заповеди за прилагане на административни мерки спрямо водачи на автомобили са издадени през този период. Същевременно в периода от 25 юни до 1 юли беше проведена друга полицейска операция при която нашето внимание беше насочено към мотоциклетисти и водачи на четири и триколесни превозни средства“, каза още тя.
„Осъществени са повече от 4500 проверки. Като са установен 1600 нарушения. Съставени 558 акта. Издадени са 981 фиша за установени нарушения на място. Установени повече от 80 водачи и ли пътници на мотоциклети, които са управлявали без защитни каски. Установени са 11 случая за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. Връчени са повече от 3500 електронни фиша на нарушители и съответно в качеството им на водачи или пътници по време на извършените проверки“, добави Ботева.

Принтирай    Оразмери текст   + -