Обвинение за тероризъм

2 Юли 2020 | 13:16 | 0
Обвинение за тероризъм
Снимка: Специализирана прокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност български гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина. Главният прокурор Иван Гешев поясни, че едно от задържаните за тероризъм лица в Бургас е син на ръководител на терористична организация в Сирия. „Става въпрос за един млад човек, който е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадистки групировки в Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на България. Няма данни и за някаква конкретна заплаха, но това е въпрос и деяние, което осъществява състав на престъпление по българския Наказателен кодекс”, каза още главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че това, което е извършено по отношение на случая в Бургас, е и ангажимент, който страната ни изпълнява към европейските ни партньори.
Контратерористичната операция се е провела на 1 юли 2020 г. на територията на градовете Бургас и Враца. Операцията е под ръководството на Специализираната прокуратура и съвместно с ДАНС и ГДБОП.
Извършени са претърсвания на адреси в Бургас, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели са разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия
.

Агенция "Фокус"
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност българския гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност българския гражданин, участвал в терористична дейност в чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
На 1 юли 2020 г. на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП.
Извършени бяха претърсвания на адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания.
Към наказателна отговорност е привлечено пълнолетно лице за престъпление по чл. 108а, ал. 6 от НК – участие на български гражданин в терористично престъпление зад граница.
С прокурорско постановление на обвинения е наложено задържане за срок до
72 часа. Предстои Специализираната прокуратура да внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.
Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

Агенция "Фокус"
Главният прокурор Иван Гешев: Едно от задържаните за тероризъм лица в Бургас е син на ръководител на терористична организация в Сирия

Случаят със задържаните за тероризъм лица в Бургас е чувствителен, тъй като той е свързан с националната ни сигурност. Това каза пред журналисти в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. Гешев заяви, че повече информация по темата ще обвяват от Специализираната прокуратура.
„Става въпрос за един млад човек, който е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадистки групировки в Сирия. Няма данни за извършени престъпления на територията на България. Няма данни и за някаква конкретна заплаха, но това е въпрос и деяние, което осъществява състав на престъпление по българския Наказателен кодекс”, каза още главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че това, което е извършено по отношение на случая в Бургас, е и ангажимент, който страната ни изпълнява към европейските ни партньори.
Ливия НИНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -