Управляващите подхващат проблема с вечните длъжници

25 Юни 2020 | 15:39 | 0
Управляващите подхващат проблема с вечните длъжници
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внасят промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с фигурата на вечния длъжник. Решението за общата законодателна инициатива на управляващат акоалиция е взето на коалиционен съвет миналата седмица. Законопроектът предвижда да има 10- годишна абсолютна давност за вземанията от физическите лица.
Зам-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че тази тема е важна за управляващитес и трябва да й се обърне особено внимание. "Заедно с нашите коалиционни партньори внасяме законодателна инициатива. През последните седмици се обсъжда темата за така наречения личен фалит. Този въпрос беше поставен на коалиционния съвет и от миналата седмица имаме решение да направим първата стъпка. Днес я правим, като внасяме с колегите от ПГ на "ОБединени патриоти" промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с така наречената фигура на вечния длъжник", допълни още Красимир Ципов.
Христиан Митев от НФСБ обяви, че е дошло времето законодателната инициатива за вечния длъжник да стане факт. „Надявам се, че останалите колеги от другите парламентарни групи ще я подкрепят и максимално скоро този закон ще стане факт и ще бъде в полза на всички български граждани", заяви още Митев.
Стана ясно, че при изготвяне на законодателната инициатива ще се търсят и европейските практики. В този смисъл евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев изрази надежда с промените в Закона за задълженията и договорите още тази година вечни длъжници в България повече да няма.
"За съжаление България е единствената държава -членка в ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физическите лица. Нямаме нито абсолютна давност, както имат много други европейски държави -членки, нямаме регламент за потребителска несъстоятелност и несъстоятелност на физически лица. Като член на Европейския парламент успях в директивата за несъстоятелността и втория шанс да се гласува текст, който да призове държавите членки незабавно да предприемат мерки именно да няма вечни длъжници и пак говоря този текст беше насочен главно към България и към Малта, но и те предприеха вече действия", заяви Радев
.

Агенция "Фокус"
Христиан Митев, "Обединени патриоти": Дойде времето законодателната инициатива за вечния длъжник да стане факт

Дойде времето законодателната инициатива за вечния длъжник да стане факт. Това каза народният представител от ПГ на "Обединени патриоти" Христиан Митев по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агеция "Фокус".
Христиан Митев коментира, че промените в Закона за задълженията и договирите е една решителна крачка. "Тя увенчава с успех усилията на много колеги юристи", заяви още Митев.
Според него е дошло времето тази законодателна инициатива да стане факт. Надявам се, че останалите колеги от другите парламентарни групи ще я подкрепят и максимално скоро този закон ще стане факт и ще бъде в полза на всички български граждани", заяви още Митев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев: Надявам се с промените в Закона за задълженията и договорите още тази година вечни длъжници в България повече да няма

Надявам се с промените в Закона за задълженията и договорите още тази година вечни длъжници в България повече да няма. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агеция "Фокус".
"За съжаление България е единствената държава -членка в ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физическите лица. Нямаме нито абсолютна давност, както имат много други европейски държави -членки, нямаме регламент за потребителска несъстоятелност и несъстоятелност на физически лица. Като член на Европейския парламент успях в директивата за несъстоятелността и втория шанс да се гласува текст, който да призове държавите членки незабавно да предприемат мерки именно да няма вечни длъжници и пак говоря този текст беше насочен главно към България и към Малта, но и те предприеха вече действия", заяви Радев.
Според него с този законопроект, както държавата е въвела 10-годишна абсолютно давност за публичните вземания, такава трябва да има и за физическите лица.
"За търговците, които изпадат в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост имат възможност да открият процедура по несъстоятелност. За физическите лица, когато им се разпродаде имуществото и когато нямат как да удовлетворяват претенциите на кредиторите, даже когато са минали 10-15 - 20 години, даже като почине длъжникът, неговите наследници продължат да дължат. Това не е нормално да става в държава-членка на ЕС в 21 век. Именно проемните в Закона за задълженията и договорите ще разрешат този проблем и то по един много бърз и евтин начин както за длъжника, така и за кредиторите. Няма да са нужни скъпоплатени адвокати и юридически услуги - само с едно заявление след изтичане на 10-ата година длъжникът като го изпрати до кредитора и като каже, че е изтекла 10-годишната абсолютна давност и не дължи, трябва да се прекратят изпълнителни дела и всякакво съдебно пресладване. Това е много важно, защото имаме и друг вид преследване - това на колекторите. И в условията на пандемия, когато спряха принудителните изпълнителни действия на държавни и частни съдебни изпълнители, колекторите продължиха да преследват длъжниците", допълни още евродепутатът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Искрен Веселинов, "Обединени патриоти": С общата ни законодателна инициатива с ГЕРБ предвиждаме да има 10-годишна давност за вземанията от физическите лица

С общата ни законодателна инициатива с ГЕРБ предвиждаме да има 10-годишна давност за вземанията от физическите лица. Това каза съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Мисля, че правим първа стъпка към решаването на един голям проблем за една немалка част от българите - прекратяване на фигурата на така наречения вечен длъжник. Хората, които десетилетия изплащат задължения. В края на краищата под натиска на съдбата остават без доходи и влачат тези задължения докрая на живота си. С настоящият законопроект ние предвиждаме да има 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземанията от физическите лица, които не са еднолични търговци. Когато тези взимания произтичат от непозволено увреждане, т.е. защитаваме добросъвестният длъжник", каза още Веселинов.
По думите му след приключване на тези 10 години кредиторите няма да имат право на претенция да искат събиране на това вземане.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Красимир Ципов, ГЕРБ: С колегите от "Обединени патриоти" внасяме промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с фигурата на вечния длъжник

С колегите от "Обединени патриоти" внасяме промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с фигурата на вечния длъжник. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов по време на брифинг в зала "Запад" на Народното събрание", предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Заедно с нашите коалиционни партньори внасяме законодателна инициатива. През последните седмици се обсъжда темата за така наречения личен фалит. Този въпрос беше поставен на коалиционния съвет и от миналата седмица имаме решение да направим първата стъпка. Днес я правим, като внасяме с колегите от ПГ на "ОБединени патриоти" промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с така наречената фигура на вечния длъжник", допълни още Красимир Ципов.
"Тази тема е важна за нас и смятаме, че трябва да й се обърне особено внимание", отчете Ципов.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -