Премиерът Бойко Борисов посети Бургас и Поморие

31 Май 2020 | 12:50 | 0
Премиерът Бойко Борисов посети Бургас и Поморие
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Посещението на премиера Бойко Борисов днес започна от Бургас, където, заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, инспектира спортна зала „Арена Бургас“, която е в процес на изграждане. Изпълнителите на строежа отчетоха пред министър-председателя извършените дейности, като заявиха, че забавянето на проекта се дължи на пандемията от COVID-19. Кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че за празника на града - 6 декември, залата ще бъде завършена.След инспекцията на залата премиерът се отправи към Поморие, за да провери строежа на обходния път на града. След огледа Бойко Борисов заяви, че проектът ще бъде завършен в края на месец юни. Пред журналисти министър-председателят коментира и случая със списъка, който публикува прокуратурата и който касае незаконен внос и преработка на опасни отпадъци. Бойко Борисов заяви, че в понеделник на мястото на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, ще бъде назначен друг.По темата с туризма премиерът заяви, че при този тренд на заболяването от коронавирус, българските планини и море са безопасни и че именно това се цели да се представи пред туристите.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов посети Бургас и Поморие (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов посети Бургас и Поморие. Посещението на министър-председателя започна от Бургас, където заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков той инспектира спортна зала „Арена Бургас“, която е в процес на изграждане. Изпълнителите на строежа отчетоха пред премиера извършените дейности, като заявиха, че забавянето на проекта се дължи на пандемията от COVID-19. Кметът на Бургас Димитър Николов посочи, че за празника на града - 6 декември, залата ще бъде завършена.
„Много ми хареса. Тръгнахме от малка зала, а тя стана по-голяма от „Арена Армеец“. Накрая на годината се надявам кметът да направи новогодишен концерт за жителите, без маски“, каза министър-председателят Бойко Борисов.
След инспекцията на залата премиерът се отправи към Поморие, за да провери строежа на обходния път на града. След огледа Бойко Борисов посочи, че проектът ще бъде завършен в края на месец юни.
„Става много хубаво. Надявам се, като дойдем да го пуснем, да стартираме и следващия лот - до автомагистрала „Тракия“. Кметът тук е асфалтирал хубаво, получава добра подкрепа от нас. Със завършването на тази отсечка, планът ни е да изведем движението направо на „Тракия“. Старият път ще се ползва от жителите на Бургас, а тежкият трафик - Слънчев бряг - Обзор - Бяла, ще се отправя директно по автомагистралата“, обясни премиерът.
Освен обхода и строежа на залата, пред журналисти премиерът коментира и случая със списъка, публикуван от прокуратурата, който касае незаконен внос и преработка на опасни отпадъци. Бойко Борисов заяви, че в понеделник на мястото на зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков ще бъде назначен друг.
„Всеки бизнесмен може да си направи списък и да си го сложи в касата. И аз мога да напиша списък. Задържаният ще каже, аз не искам да гадая. Предупредихме, че ще има проблем с отпадъците - това беше още преди местните избори. Оттогава ДАНС, МВР, под ръководството на Прокуратурата, работят. Всеки трябва да се сърди сам на себе си. Зам.-министър Живков е от ГЕРБ, беше кмет. Няма да му поискаме оставката - в понеделник го сменяме. С Емил Димитров сме се разбрали в понеделник в 8.00 часа да имам предложение за мястото на Живков в ресор „Отпадъци“. Няма милост за никого. Ако някой си мисли, че ще предупредим за това, което правим, защото сме работили заедно, няма такова нещо. Специално ГЕРБ не може да ни обвините в милост“, заяви министър-председателят.
По темата за туризма премиерът отбеляза, че при този тренд на заболяването от коронавирус българските планини и море са безопасни и че именно това се цели да се представи. „Утре съм поканил сръбския президент Вучич, за да види Балкански поток - вече се работи по цялото трасе, Южния газов коридор - също се работи по цялото трасе - от Димитровград към Гърция. След ден-два ще дойде и Мицотакис. Идеята е тук да примамим сърби, гърци и румънци“, допълни Бойко Борисов. На въпрос, свързан с това дали има шанс след 15 юни да бъде възстановена чартърната програма, премиерът отговори, че това трябва да бъде разрешено на световно ниво.
„Аз много се надявах Г7 да се съберат, но след като канцлерът Меркел отказа, Макрон също е отказал. Последно разбрах, че Тръмп е канселирал срещата. Това не е добър знак. Ние се справихме добре със ситуацията. Някои ще кажат - хаос, но, виждате, дори в епидемията сме работили достатъчно добре и поне на бургаска територия, не сме се забавили, ако забелязвате. Това с чартърите трябва да стане масово, за да може да се развие туризмът“, посочи още министър-председателят. По отношение на това дали ще има допълнителни мерки за подпомагане на туристическия бранш предвид неизвестната дата за възстановяване на чартърните полети, министър-председателят отговори, че тези мерки са винаги двояко коментирани. „Спасението е светът да се отърве от мисълта за коронавирус“, допълни премиерът.
По време на посещението на премиера бяха обсъдени отношенията на България с Турция. Бойко Борисов заяви, че само прогнозата за времето може да донесе хлад в отношенията ни с Турция. Изказването му бе в отговор на въпрос, свързан с обявената от Република Турция информация, че се обособява 20-километрова военна зона в близост до българската граница.
„Имаме всички сводки, и на военното, и на цивилното разузнаване. В прекрасни отношения сме с Турция. Не правят нищо, което и България не прави - и тук имаме подобни съоръжения. Това са военни съоръжения, които пазят южния фланг на НАТО. Когато направихме оградата, казахме, че тя ще ни служи съвместно. Те, ако ни мислиха злото, нямаше да спираме заедно мигрантската вълна“, отбеляза премиерът. Бойко Борисов посочи, че всяка нощ на българската граница има по 50-60 мигранти. „Не мислете, че коронавирусът ги е спрял“, подчерта министър-председателят.

Мария ПОПЧЕВА


Агенция "Фокус"
Кметът на Бургас Димитър Николов: „Арена Бургас“ е единствената зала в страната, адаптирана за провеждане на международни лекоатлетични състезания

„Арена Бургас“ е единствената зала в страната, адаптирана за провеждане на лекоатлетични състезания от международен мащаб. Това каза пред журналисти кметът Димитър Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Днес премиерът Бойко Борисов инспектира залата, за която стана ясно, че ще бъде завършена до 6 декември – празника на Бургас. Кметът заяви, че помещенията ще могат да бъдат използвани за тренировки и за провеждането на различни културни събития. Паркингът на „Арена Бургас“ ще побира 800 автомобила, които могат да паркират на закрито и открито.
Относно забавянето на строежа, Димитър Николов обясни, че то се дължи на пандемията от COVID – 19.
„Заради коронавируса инженерите се изплашиха, това забави конструкцията. Разбрахме, че следващата седмица те ще бъдат в Бургас. Всичко останало като съоръжения и оборудване е доставено, стои на склад, чака да приключи обшивката, за да може всички останали елементи да бъдат прикрепени и монтирани в залата. Още веднъж главният проектант потвърди, че са разговаряли с различните федерации по всички видове спорт, които се провеждат в зали. Параметрите на залата, техническите съоръжения и допълнителните изисквания, които са поставили по време на строителството, са били удовлетворени. В момента залата отговаря на всички тези изисквания. Това е може би и като антикризисна мярка. След като бъде пусната залата в експлоатация, заедно с Министерството на спорта голямо ще организираме различни събития, за да привличаме не само фенове на спорта от България, но и от чужбина. Виждате вече колко много туристическа инфраструктура има. Колко много хотели са построени, а и те пострадаха най-много от пандемията. Една възможност се е да се възстанови туристическия поток и извън конкретния летен сезон, заради проведжането на различни културни събития в тази зала“, посочи кметът Димитър Николов.

Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Само прогнозата за времето може да донесе хлад в отношенията ни с Турция


Само прогнозата за времето може да донесе хлад в отношенията ни с Турция. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
Изказването му бе в отговор на въпрос, свързан с обявената от Република Турция информация, че се обособява 20-километрова военна зона в близост до българската граница.

"Имаме всички сводки и на военното, и на цивилното разузнаване. В прекрасни отношения сме с Турция. Не правят нищо, което и България не прави - и тук имаме подобни съоръжения. Това са военни съоръжения, които пазят южния фланг на НАТО. Когато направихме оградата, казахме, че тя ще ни служи съвместно. Те ако ни мислиха злото, нямаше да спираме заедно мигрантската вълна", заяви премиерът.
Бойко Борисов посочи, че всяка нощ на българската граница има по 50-60 мигранти.
"Не мислете, че коронавирусът ги е спрял", отбеляза министър-председателят.

Мария ПОПЧЕВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: При този тренд на заболяването от коронавирус, нашите планини и море са безопасни


Целта ни е да покажем, че при този тренд на заболяването нашето море и планини са безопасни от коронавурус. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Радио "Фокус" – Бургас.
"Утре съм поканил сръбския президент Вучич, за да види Балкански поток - вече се работи по цялото трасе, Южния газов коридор - също се работи по цялото трасе - от Димитровград към Гърция. След ден-два ще дойде и Мицотакис. Идеята е да примамим към България сърби, гърци и румънци", допълни Бойко Борисов.
На въпрос, свързан с това дали има шанс след 15 юни да бъде възстановена чартърната програма, премиерът отговори, че това трябва да бъде разрешено на световно ниво.
Аз много се надявах Г7 да се съберат, но след като канцлерът Меркел отказа, Макрон също е оказал. Последно разбрах, че Тръмп е канселирал срещата. Това не е добър знак. Ние се справихме добре със ситуацията. Някои ще кажат хаос, но виждате - дори в епидемията сме работили достатъчно добре и поне на Бургаска територия, не сме се забавили. Това с чартърите трябва да стане масово, за да може да се развие туризмът", посочи още министър-председателят.
По отношение на това дали ще има допълнителни мерки за туристическия бранш, предвид неизвестната дата за възстановяване на чартърните полети, министър -председателят отговори, че тези мерки са винаги двояко коментирани.
"Подпомагаш един, идват другите и започват да се карат. Спасението е светът да се отърве от мисълта за коронавирус. Неслучайно пращах самолет с експерти, които да изследват", допълни премиерът.

Мария ПОПЧЕВААгенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: В понеделник ще сменим заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков


В понеделник ще сменим заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Премиерът заяви, че задържаният сам трябва да обясни защо е изготвил списъкът с имена, който вчера публикува прокуратурата и който касае незаконен внос и преработка на опасни отпадъци.
"Въобще не искам да коментирам. Всеки бизнесмен може да си направи списък и да си го сложи в касата. И аз мога да напиша списък. Задържаният ще каже, аз не искам да гадая. Предупредихме, че ще има проблем с отпадъците - това беше преди местните избори. Оттогава ДАНС, МВР под ръководството на Прокуратурата работят. Всеки трябва да се сърди сам на себе си. Зам.- министър Живков е от ГЕРБ, беше кмет. Няма да му поискаме оставката - в понеделник го сменяме. С Емил Димитров сме се разбрали в понеделник в 8.00 часа да имам предложение за мястото на Живков в ресор "Отпадъци". Няма милост за никого. Ако някой си мисли, че ще предупредим за това, което правим, защото сме работили заедно, няма такова нещо. Специално ГЕРБ не може да ни обвините в милост", заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Мария ПОПЧЕВААгенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов инспектира зала "Арена Бургас"


Премиерът Бойко Борисов инспектира зала "Арена Бургас", предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. .
Забавянето на строежа с около 3 месеца се дължи на пандемията от COVID - 19. Изпълнителите отчетоха пред министър- председателя извършените дейности, а след това кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че за празника на града - 6 декември, залата ще бъде завършена.
Министър-председателят се отправи към град Поморие, където ще провери строежа на обходния път на града.

Мария ПОПЧЕВААгенция "Фокус"
Министър Владислав Горанов пристигна в Бургас


Министърът на финансите Владислав Горанов пристигна в Бургас, предаде репортер на Радио Фокус-Бургас.
Той дойде пред зала "Арена Бургас", където всеки момент се очаква посещението и на премиера Бойко Борисов, който ще инспектира залата. След това се очаква министър-председателят да се отправи към Поморие, където да провери ремонта на обходния път на града.
Пред зала "Арена Бургас" дойде също така зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, депутати и общински съветници.

Мария ПОПЧЕВА

Принтирай    Оразмери текст   + -