10 обвиняеми по аферата за боклука

30 Май 2020 | 12:31 | 0
10 обвиняеми по аферата за боклука
Снимка: Областна администрация-Враца

10 са обвиняемите след акцията, при която беше задържан заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.Трима от тях - за данъчни престъпления, а останалите седем за участие в организирана престъпна група.На един от участниците в групата е повдигнато и вторично обвинение за управление на опасни отпадъци.Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на Мярка „Задържане под стража“. За други двама от участниците исканата мярка ще бъде „Домашен арест“. За единия от братята Бобокови искането ще е за Мярка "Парична гаранция" от 1 милион лева, а за другия - "Задържане под стража". В хода на разследването е било установено, че зам.-министър Красимир Живков е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. На тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, според тяхното семейно и имуществено положение.


Агенция "Фокус"
Братя Бобокови и зам.-министър Красимир Живков вече са обвиняеми (ОБЗОР)

10 души са привлечени като обвиняеми след акцията, при която беше задържан заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков - трима от тях за данъчни престъпления, а останалите седем за участие в организирана престъпна група. Все още никой от тях не е с повдигнати обвинения за ръководител на престъпната група. Това съобщи днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
За единия от братята Бобокови ще бъде искана Мярка „Задържане под стража“, а за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева. Заместник-министър Красимир Живков също е с повдигнати обвинения, като един от наблюдаващите прокурори по делото Генка Брезашка уточни, че той е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързана с вноса и износа на отпадъци от чужбина.
„Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови. Наред с това, е установено, че Красимир Живков в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица както в МОСВ, така и на директори на регионални инспекции по опазване на околната среда със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които разпорежданията му не са били изпълнявани, е имало случаи и на уволнени директори. Тези дейности са свързани с оползотворяването не само на опасни отпадъци, а въобще на отпадъци.Контролът върху издадените нотификации и разрешителни, които са свързани с преработката на отпадъци, се издават от МОСВ, но контролът се извършва от съответните директори на регионалните инспекции“ уточни тя.
В хода на разследването е било установено, че директорът на Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Плевен не е осъществявал подобен контрол, а е извършвал проверките фиктивно, заради което той също е един от обвиняемите по делото.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева уточни, че по отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично обвинение за управление на опасни отпадъци.
Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на Мярка „Задържане под стража“. За други двама от участниците исканата мярка ще бъде „Домашен арест“.
„Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, според тяхното семейно и имуществено положение“, уточни Сийка Милева.
В хода на разследването са били иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.
„От жилището, обитавано от обвиняемия А.Б., беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения“, допълни още говорителят на главния прокурор.
По-късно снимката, за която съобщи Сийка Милева, беше разпространена до медиите след съгласие от страна на тримата наблюдаващи прокурори по делото.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Прокурор Ангел Кънчев: Фиктивните дружества на братя Бобокови не са имали капацитет да третират отпадъците по установения законов ред


Част от контролираните фиктивни търговски дружества от обвиняемите Бобокови не са имали капацитет да осъществят необходимите по закон действия, за които са имали издадени нотификации и разрешения от МОСВ и регионалните инспекции. Това каза на брифинг изпълняващият функциите на заместник-административен ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Ангел Кънчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В хода на разследването са събрани доказателства за контролирани от обвиняемите лица търговски дружества, регистрирани и в Италия.
По думите му идеята е била да се изгради верига от дружества, чиято дейност да изглежда законова, но разследването е установило, че голяма част от отпадъците не са били третирани по предвидения ред. Установено е, че едно от дружествата дори не е имало ток и вода, което категорично не е позволявало извършването на подобна дейност.


Агенция "Фокус"
Прокурор Генка Брезашка: Зам.-министър Красимир Живков е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързани с вноса и износа на отпадъци от чужбина


Зам.-министър Красимир Живков е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързани с вноса и износа на отпадъци от чужбина. Това каза на брифинг един от наблюдаващите прокурори по делото прокурор Генка Брезашка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови. Наред с това, е установено, че Красимир Живков в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица както в МОСВ, така и на директори на регионални инспекции по опазване на околната среда със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които разпорежданията му не са били изпълнявани, е имало случаи и на уволнение директори. Тези дейности са свързани с оползотворяването не само на опасни отпадъци, а въобще на отпадъци.Контролът върху издадените нотификации и разрешителни, които са свързани с преработката на отпадъци се издават от МОСВ, но контролът се извършва от съответните директори на регионалните инспекции. “ уточни тя.
В хода на разследването е било установено, че директорът на РИОСВ-Плевен не е осъществявал подобен контрол, а в извършвал проверките фиктивно.

Агенция "Фокус"
Ангел Илиев, Специализирана прокуратура: Организираната престъпна група е извършвала документни и данъчни престъпления с участието на лица от МОСВ


Организираната престъпна група е извършвала документни и данъчни престъпления с участието на лица от МОСВ. Това каза на брифинг изпълняващият функциите на административен ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Ангел Илиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Агенция "Фокус"
За единия от братята Бобокови ще бъде искана Мярка „Задържане под стража“, за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева


За единия от братята Бобокови ще бъде искана Мярка „Задържане под стража“, за другия ще бъде определена парична гаранция в размер на 1 милиона лева. Това каза на брифинг един от наблюдаващите прокурори по делото прокурор Генка Брезашка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Тя допълни, че за моемнта заместник-министърът на околната среда и водите Живков е обвиняем за участие, но не и за ръкводене на организираната престъпна група.

Агенция "Фокус"
10 са обвиняемите след акцията, при която беше задържан зам.-министър Красимир Живков


10 лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна схема за преработка на вносен боклук - трима от тях за данъчни престъпления, а останалите седем за участие в организирана престъпна група. Това съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От тях 7 за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица. По отношение на един от участниците в групата е повдигнато и вторично престъпление за управление на опасни отпадъци“, уточни тя.
Спрямо четирима от участниците в групата наблюдаващите прокурори ще отправят искане в Специализирания наказателен съд за определяне на Мярка „Задържане под стража“. За други двама от участниците исканата мярка ще бъде „Домашен арест“, а за един от тях ще бъде определена Мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 1 милион лева.
„Отделно от това, в качеството на обвиняеми са привлечени общо 3 лица за извършени от тях данъчни престъпления. По отношение на тях са определени мерки за неотклонение „Парична гаранция“, според тяхното семейно и имуществено положение“, уточни Милева.
В хода на разследването са били иззети множество счетоводни документи, договори, пълномощни, ценни вещи и луксозни автомобили.
„От жилището, обитавано от обвиняемия А.Б., беше намерена и иззета цветна снимка, на гърба на която бяха изписани имена, които съответстват на имената на публично известни личности в обществото, някои от които са убити през годините. Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари, различни – от порядъка на 70 милиона долара, 100 милиона лева, 120 милиона лева, 300 милиона лева. В жилище, обитавано от обвиняемия П.Б. бяха намерени и иззети автобиографии със снимки на длъжностни лица от Министерство на правосъдието и МРРБ, както и автобиографии със снимка на магистрат, който е наблюдаващ прокурор, по което е обвиняем Васил Божков за извършването на тежки умишлени престъпения“, допълни още говорителят на главния прокурор.

Принтирай    Оразмери текст   + -