България запазва зърнения си имидж

29 Май 2020 | 14:18 | 0
България запазва зърнения си имидж
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно. Това стана ясно след проведен Консултативен съвет по зърното. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 милиона тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона. "Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места", отбеляза Десислава Танева.
Председателят на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов от своя страна заяви, че не трябва даима притеснения относно реколтата. По думите му заради засушаването съществуват локални проблеми за реколтата, но това няма да се отрази осезаемо. „Те са за районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област, проблеми в Южна България. Поет е ангажимент от МЗХГ до края на годината на колегите със 100 % пропаднали площи да бъде изплатена държавна помощ, за да бъдат подпомогнати. Очаква се добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до завишаване на запасите. Не се очакват сътресения и на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари“, допълни Върбанов
.

Агенция "Фокус"
България запазва статута си на голям нетен износител на зърно (ОБЗОР)

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно. Това стана ясно след проведен Консултативен съвет по зърното. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 милиона тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.
"Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места", отбеляза земеделският министър.
Председателят на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов от своя страна заяви, че не трябва да има притеснения относно реколтата. По думите му заради засушаването съществуват локални проблеми за реколтата, но това няма да се отрази осезаемо. „Те са за районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област, проблеми в Южна България. Поет е ангажимент от МЗХГ до края на годината на колегите със 100 % пропаднали площи да бъде изплатена държавна помощ, за да бъдат подпомогнати. Очаква се добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до завишаване на запасите. Не се очакват сътресения и на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари“, допълни Върбанов.
Председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева допълни, че не може да има каквато и да било тревога за зърнения баланс на страната.
„Не можем да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на българския хляб. Хлябът на България и към този момент, независимо от количеството зърно, което ще приберем, е гарантиран“, увери тя.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Мариана Кукушева, НБСХС: Няма никаква тревога за зърнения баланс на страната

Няма никаква тревога за зърнения баланс на страната. Това каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не можем да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на българския хляб. Хлябът на България и към този момент, независимо от количеството зърно, което ще приберем, е гарантиран“, увери тя.
Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Венцислав Върбанов, Консултативен съвет по зърното: Не трябва да имаме притеснения относно реколтата

Не трябва да имаме притеснения относно реколтата. Това каза на брифинг в Министерски съвет председателят на Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието, храните и горите Венцислав Върбанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му заради засушаването съществуват локални проблеми за реколтата, но това няма да се отрази осезаемо.
„Те са за районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област, проблеми в Южна България. Поет е ангажимент от МЗХГ до края на годината на колегите със 100 % пропаднали площи да бъде изплатена държавна помощ, за да бъдат подпомогнати. Очаква се добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до завишаване на запасите. Не се очакват сътресения и на пазарите. Цените в България се ориентират по цените на международните пазари“, допълни Върбанов.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева: България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно, а цената ще се определя по същия начин. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите й песимистичните прогнози са за реколта от пшеница в размер на 4,5 милиона тона, реалистични са 5 милиона тона, а прогнозата на Европейската комисия е за 5,8 милиона тона.
"Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15 % по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места", отбеляза Десислава Танева.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Министър Десислава Танева ще даде брифинг в Министерския съвет

Министерство на земеделието, храните и горите ще проведе Консултативен съвет по зърното чрез видео връзка, на който ще бъдат представени данни за състоянието на есенните посеви и резултатите от обследванията на засетите площи. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
След заседанието ще бъде даден брифинг в Министерския съвет от 12.00 часа, на който ще участват министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и председателят на Консултативния съвет по зърното Венцислав Върбанов, както и представители на бранша.

Принтирай    Оразмери текст   + -