Спомнихме си заветите на Дрангов

26 Май 2020 | 14:05 | 0
Спомнихме си заветите на Дрангов
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Тази година се навършиха 103 години от гибелта на полк. Борис Дрангов. Този път пандемията от коронавирус не попречи годишнината да бъде отбелязана, макар и в по-тесен кръг. В парка на Военната академия пред неговия паметник бе отслужена панихид.Свещенослужението оглави свещеник Йордан Божилов, ефимерий на храм "Св. Архангели" при Военна академия. Пред паметника бяха се събрали Райна Дрангова, негови родственици, военнослужещи цивилни служители и граждани, дошли да отдадат почит на бележития българин. Събитието уважи и началникът на първото висше военно училище ген.-майор Груди Ангелов.
Присъстващите запалиха свещ в памет на полк. Борис Дрангов, а паркът на академията бе огласен от военни маршове. Прозвуча и химна на Република България. След панихидата му паметникът на полк. Борис Дрангов бе отрупан с венци и цветя.
„Панихида за полк. Дрангов правихме и миналата година. Не е първата, но с всеки изминат път тя става все по-духовна, все по-тържествена. Помолихме се за душата на този велик българин, на този войн“, каза още отец Йордан Божилов. Той изрази убедеността си, че душата на полк. Борис Дрангов е някъде близо до Бога. Той изрази убеждението си, че духът на полк. Борис Дрангов витае в армията и сред българския народ. Той отчете, че полк. Борис Дрангов е положил основите на Българската армия и на морала във войската.
За информационния лидер внучката на полк. Борис Дрангов Райна Дрангова заяви, че най-важният завет на нейния дядо е всички българи да обичат България и да са готови да направят всичко по силите си за нейното благоденствие. "Също така и обединението. Мисля, че в рамките на ЕС ще се сбъдне неговата мечта да живеем заедно всички българи, които сме в Европа“, каза Райна Дрангова.
Кой е полк. Борис Дрангов
Борис Стоянов Дрангов, български офицер, полковник, публицист, преподавател е роден на 3 март 1872 година. Родом е от Скопие. През 1891 г. той постъпва във Военното училище в София, но през 1894 г. е освободен от него. През следващата 1895 г. е разжалван и е изпратен в строева част като получава офицерско звание.
По време на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. напуска военната служба и възглавява чета в Македония. След въстанието продължава образованието си в Генералщабната академия в Русия.
През 1907 г. се завръща в България и продължава службата си в армията. Полковник Дрангов взема участие в Балканската война 1912-1913 г. и Междусъюзническата война 1913 г. След въвличането на България в Първата световна война 1914-1918 г. отново е на фронта. Загива при Завоя на р. Черна (местност в Македония) като командир на Девети пехотен полк. Дрангов е талантлив военен публицист. Автор е на редица съчинения като: "Помни войната!”, "Съвети за строеви офицери" и други.

Агенция "Фокус"
Церемония в памет на полк. Борис Дрангов се състоя пред гроба му в Скопие

Церемония в памет на полк. Борис Дрангов се състоя пред гроба му в Скопие. Това съобщиха от Посолство на Република България в Скопие.
На 26 май 2020 г., Посолството в Скопие организира поклонение пред гроба на полковник Борис Дрангов в гробището „Бутел” в Скопие.
В речта си, Посланик Ангел Ангелов припомни акценти от живота и делото на Полковник Дрангов, подчертавайки, че неговият хъс, храброст и саможертва остават ярък пример за бъдните поколения. Участниците в церемонията, дипломати от Посолството в Скопие, положиха венци и цветя на гроба на легендарния офицер.

Агенция "Фокус"
Отец Йордан Божилов, ефимерий на храм „Св. Архангели“: Вярваме, че духът на полк. Борис Дрангов витае в армията и сред българския народ

Вярваме, че духът на полк. Борис Дрангов витае в армията и сред българския народ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ отец Йордан Божилов, ефимерий на храм „Св. Архангели“ към Военна академия „Г. С. Раковски“ по повод 103 г. от гибелта на полк. Борис Дрангов.
„Независимо, че в последни времена, някак си леко сме обърнали гръб на тези патриотични, чисто български духовни традиции и устои, полк. Дрангов ще ни покаже верния път", коментира още отец Божилов.
„Панихида за полк. Дрангов правихме и миналата година. Не е първата, но с всеки изминат път тя става все по-духовна, все по-тържествена. Помолихме се за душата на този велик българин, на този войн“, каза още отец Божилов. Той изрази убедеността си, че душата на полк. Борис Дрангов е някъде близо до Бога.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст на интервюто четете в раздел „Мнение“.


Агенция "Фокус"
По повод 103 години от гибелта на полк. Борис Дрангов паметникът му във Военната академия бе отрупан с цветя

Представители на институции, роднини и граждани поднесоха цветя пред паметника на полк. Борис Дрангов във Военна академия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветя бяха поднесени от името на внучката му Райна Дрангова, от името на Военната академия и Министерство на отбраната.
Така паметникът на родолюбивия българин остана отрупан с цветя в знак на признателност за делото му. Може би не толкова като минали години, но заради противоепидемичните мерки, събитието се проведе в тесен кръг.
В парка на Военната академия прозвучаха военни маршове и химна на България.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Панихида в памет на полк. Борис Дрангов се отслужва пред паметника му във Военна академия "Г. С. Раковски"

Панихида в памет на полк. Борис Дрангов се отслужва пред паметника му във Военна академия "Г. С. Раковски", предаде репортер на Агенция "Фокус". Панихидата е по повид 103 години от гибелта на Дрангов.
Свещенослужението се оглавява от свещеник Йордан Божилов, ефимерий на храм "Св. Архангели" при Военна академия.
Пред паметника са Райна Дрангова, негови родственици, военнослужещи цивилни служители и граждани, дошли да отдадат почит на бележития българин.
Събитието уважи и началникът на висшето военно училище ген.-майор Груди Ангелов.
Присъстващите са запалили свещ в памет на полк. Борис Дрангов.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Райна Дрангова: Най-важният завет на моя дядо е всички българи да обичат България и да са готови да направят всичко по силите си за нейното благоденствие

Най-важният завет на моя дядо е всички българи да обичат България и да са готови да направят всичко по силите си за нейното благоденствие. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ внучката на полк. Борис Дрангов Райна Дрангова по повод 103-ата годишнина от гибелта на своя бележит дядо.
По думите й българите трябва да са готови да направят всичко за нейната свобода и тя да продължи вовеки веков.
„Мисля, че това са нещата, които са го вълнували най-много. Също така и обединението. Мисля, че в рамките на ЕС ще се сбъдне неговата мечта да живеем заедно всички българи, които сме в Европа“, каза Райна Дрангова.
Тя поясни, че при условията на пандемия малко хора ще отбележат 103-ата годишнина от гибелта на полк. Борис Дрангов във Военна академия.
„Благодаря, че Вие тачите паметта на дядо ми и продължавате традицията, което още приживе Красимир Узунов правеше. Той беше човекът, който направи много за дядо ми. На вас лично благодаря и на „Фокус“", каза още внучката на полк. Дрангов.
Деница КИТАНОВА
Пълния текст четете по-късно в раздел „Мнение“.

Агенция "Фокус"
103 години от гибелта на полк. Борис Дрангов

На днешна дата се навършват 103 години от гибелта на полк. Борис Дрангов.
Борис Стоянов Дрангов, български офицер, полковник, публицист, преподавател е роден на 3 март 1872 година. Родом е от Скопие. През 1891 г. той постъпва във Военното училище в София, но през 1894 г. е освободен от него. През следващата 1895 г. е разжалван и е изпратен в строева част като получава офицерско звание.
По време на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. напуска военната служба и възглавява чета в Македония. След въстанието продължава образованието си в Генералщабната академия в Русия.
През 1907 г. се завръща в България и продължава службата си в армията. Полковник Дрангов взема участие в Балканската война 1912-1913 г. и Междусъюзническата война 1913 г. След въвличането на България в Първата световна война 1914-1918 г. отново е на фронта. Загива при Завоя на р. Черна (местност в Македония) като командир на Девети пехотен полк.
Дрангов е талантлив военен публицист. Автор е на редица съчинения като: "Помни войната!”, "Съвети за строеви офицери" и други.

Принтирай    Оразмери текст   + -