Засилен трафик след празниците

25 Май 2020 | 16:26 | 0
Засилен трафик след празниците
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

След събралите се почивни дни обичайно трафикът към София е засилен. Очакванията на „Пътна полиция“ са в столицата да се приберат около 55 000 и 56 000 човека. За да предотвратим възникването на пътнотранспортни произшествия, експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков препоръча на водачите да карат с повишено внимание и да отчитат обстановката, както на пътя, така и в автомобила.


Агенция "Фокус"
Засилен трафик след празниците (ОБЗОР)

На брифинг началникът на Отдел „Пътна полиция“ при СДВР комисар Любомир Костадинов съобщи, че има засилен трафик и се очаква в София да се приберат около 55 000 – 56 000 човека. По думите му предприетите мерки са такива, каквито са винаги около празници, когато се очаква засилен трафик.

„Имаме разположение екипи, които следят за спазване на Закона за движение по пътищата, агресивното каране на водачите, скоростния режим, както и спирането в аварийните ленти“, обясни той.
От 22 май до момента са регистрирани 62 пътнотранспортни произшествия с материални щети. Той добави, че трима души са с леко пострадали – двама мотористи и една жена е леко бутната на паркинг. Има съставени около 759 документа за трите дни. „38 свидетелства сме отнели, 39 свидетелства за регистрация на МПС“, допълни Костадинов, като уточни, че данните са за територията на София.

Засечени са и общо 15 шофьори, карали след употреба на алкохол, като 9 от тях са с отчетени над 1.2 промила. По думите му не се отчита и повишаване на броя на пътнотранспортните произшествия.
Костадинов допълни, че за последните два дни има около 400 заснети материала за превишена скорост. До този момент са регистрирани и 29 водачи без сключена Застраховка „Гражданска отговорност“. По думите на Костадинов в сряда е бил засечен и шофьор на Околовръстния път, който е карал със 170 километра в час.

В интервю за Агенция „Фокус“ експертът по пътна безопасност и член на Управителния съвет на полицейските началници Алекси Кесяков подчерта, че водачите да са с повишено внимание и изключително отчитане на обстановката в и извън автомобила. По думите му най-важно е водачите да избират правилно скоростта, с която се придвижват и да отделят голямо внимание на пътната обстановка.
„Трябва да спазваме дистанцията и да се съобразяваме с обстановката: видимостта, състоянието на пътната настилка, разположението и поведението на останалите участници в движението. Не трябва да се бърза. Трябва да управляваме защитно, защото може ние да сме много добри водачи, обаче останалите бъркат. Колкото по-голяма е интензивността на движение, толкова повече са грешките. Трябва да внимаваме и да се пазим, за да не прераснат тези грешки в пътнотранспортни произшествия. В пътнотранспортното произшествие губят всички: и пострадали, и виновни, всички имат проблеми и никой не остава без последствия. Съдбата на хората се изменя“, допълни Кесяков. Експертът посъветва водачите да почиват повече при задаващите се по-високи температури и да се съобразяват с по-голямата интензивност на движение и физическата си умора.

Теодора ПАТРОНОВА

Агенция "Фокус"
Комисар Любомир Костадинов, СДВР: За последните два дни имаме около 400 заснети материала за превишена скорост


За последните два дни имаме около 400 заснети материала за превишена скорост. Това каза на брифинг началникът на Отдел „Пътна полиция“ при СДВР комисар Любомир Костадинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

До този момент са регистрирани и 29 водачи без сключена Застраховка „Гражданска отговорност“.
По думите на Костадинов в сряда е бил засечен и шофьор на Околовръстния път, който е карал със 170 километра в час.

„Засичаме ги и ги наказваме. Всичко, което се снима, се обработва и се връчва. Няма как да ги пропуснем“, допълни началникът на СДВР.

Агенция "Фокус"
Комисар Любомир Костадинов, СДВР: Имаме леко увеличение на произшествията с материални щети


Имаме леко увеличение на произшествията с материални щети. Това каза на брифинг началникът на Отдел „Пътна полиция“ при СДВР комисар Любомир Костадинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му не се отчита и повишаване на броя на пътнотранспортните произшествия.

Агенция "Фокус"
Комисар Любомир Костадинов, СДВР: Има засилен трафик, очакваме да се приберат около 55 000 - 56 000 човека


Има засилен трафик, очакваме в София да се приберат около 55 000 – 56 000 човека. Това каза на брифинг началникът на Отдел „Пътна полиция“ при СДВР комисар Любомир Костадинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите му предприетите мерки са такива, каквито са винаги около празници, когато се очаква засилен трафик.
„Имаме разположение екипи, които следят за спазване на Закона за движение по пътищата, агресивното каране на водачите, скоростния режим, както и спирането в аварийните ленти. От 22 май до момента са регистрирани 62 пътнотранспортни произшествия с материални щети, три са с леко пострадали – двама мотористи и на паркинг една жена е леко бутната. Имаме съставени около 759 документа за трите дни. 38 свидетелства сме отнели, 39 свидетелства за регистрация на МПС“, допълни Костадинов, като уточни, че данните са за територията на София.

Засечени са и общо 15 шофьори, карали след употреба на алкохол, като 9 от тях са с отчетени над 1.2 промила.

Агенция "Фокус"
Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков: Мотоциклетистите не трябва да забравят, че са уязвими на пътя и трябва да бъдат по-внимателни


Мотоциклетистите не трябва да забравят, че са уязвими на пътя и трябва да бъдат по-внимателни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по пътна безопасност и член на Управителния съвет на полицейските началници Алекси Кесяков.

„Много често се случват катастрофи между автомобили и мотоциклети и при извършване на маневри мотористът или се забелязва много късно, или той кара много бързо и водачът на автомобила не може да го възприема. В движението по пътищата никой не може да се спаси от кинетичната енергия, която се изсипва върху него. По принцип мотористите са уязвими участници, те не са защитени. Като паднат, те директно попадат под ударите на кинетичната енергия, така че те трябва да бъдат по-внимателни, да бъдат достатъчно тренирани и да не забравят, че не само емоцията е важна. Важно е да съхранят своя живот и свобода, за да могат да живеят нататък“, допълни той.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков: Препоръчително е всички да сменят зимните си гуми с летни


Препоръчително е всички да сменят зимните си гуми с летни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по пътна безопасност и член на Управителния съвет на полицейските началници Алекси Кесяков.

По думите му в противен случай се увеличава шансът шофьорите да загубят управление над автомобила.
„По принцип зимните гуми са предвидени, за да осигуряват нужното сцепление с настилката при ниски температури, а при горещо време сцеплението на зимната гума спрямо асфалта намалява“, обясни Кесяков.

Експертът посъветва водачите да почиват повече при задаващите се по-високи температури и да се съобразяват с по-голямата интензивност на движение и физическата си умора.
„Не трябва да се подаваме на високата скорост и да знаем, че при тези по-високи температури човек се уморява, понякога и задрямва на волана. Трябва да почиваме по-често. Да взимаме пример от спортните състезания. Там играят, играят и почиват. Така че в горещите дни трябва да почиваме по-често и да управляваме по-внимателно“, добави Алекси Кесяков.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков: При интензивно движение водачите трябва да са с повишено внимание и да отчитат обстановката на пътя


При повишена интензивност на движението, трябва водачите да са с повишено внимание и изключително отчитане на обстановката в и извън автомобила. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ експертът по пътна безопасност и член на Управителния съвет на полицейските началници Алекси Кесяков във връзка с очаквания засилен трафик след края на празничните дни.

По думите му най-важно е водачите да избират правилно скоростта, с която се придвижват и да отделят голямо внимание на пътната обстановка.
„Преди всичко, когато пътуваме, трябва да внимаваме с управлението на моторното превозно средство и да подчиним цялото си поведение на това да стигнем там, за където сме тръгнали. Трябва да спазваме дистанцията и да се съобразяваме с обстановката: видимостта, състоянието на пътната настилка, разположението и поведението на останалите участници в движението. Не трябва да се бърза. Трябва да управляваме защитно, защото може ние да сме много добри водачи, обаче останалите бъркат. Колкото по-голяма е интензивността на движение, толкова повече са грешките. Трябва да внимаваме и да се пазим, за да не прераснат тези грешки в пътнотранспортни произшествия. В пътнотранспортното произшествие губят всички: и пострадали, и виновни, всички имат проблеми и никой не остава без последствия. Съдбата на хората се изменя“, допълни Кесяков.

Теодора ПАВЛОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -