Спад в престъпността

20 Май 2020 | 18:27 | 0
Спад в престъпността
Снимка: АФП

За периода януари - април 2020 г. са регисрирани с 16.4 % по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г.Разкриваемостта се е увеличила с 0.08 пункта. Значителен е спадът при кражбите - минус 21 %.

Агенция "Фокус"
Спад в престъпността (ОБЗОР)

За периода януари - април 2020 г. са регистрирани с 16.4 % по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г. Разкриваемостта се е увеличила с 0.08 пункта. Значителен е спадът при кражбите - минус 21 %. Намалели са посегателствата спрямо МПС и умишлените убийства с минус 20 %, а грабежите с минус 19 %. "Отдаваме го на това, че във връзка с пандемията, бяха изградени много контролни пунктове. Полицейският състав беше ангажиран и това правеше по-трудно придвижването на престъпния контингент", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
Министър Маринов прогнозира, че има обективни причини, че след падане на мерките, обстановката да се усложни. "Точно поради тази причина предприемаме и тези проактивни действия по провеждане на специализирани полицейски операции", допълни още министърът на вътрешните работи. За последните операции разказа главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Такива са се провели за 19 май на територията на Видин и Плевен, а днес операция имаше във Враца
При операцията в област Плевен е задържан е мъжът, пребил възрастен човек в плевенското село Ореховица, във Видин са задържани 24 лица.
На въпрос дали е открито взривно устройство в автомобил на съдия във Враца, главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори: "Не е било открито взривно устройство. Акцията, която се проведе днес във Враца от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", дирекция "Жандармерия" под надзора на специализираната прокуратура е за подготвяно такова. Поне сега директора на ГДБОП много настоятелно ми звънеше".

Агенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: 49 е общият брой на заразени служители на МВР с COVID-19

49 е общият брой на заразени служители на МВР с COVID-19. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"31 и ли 2 са излекувани, останалите в домашно лечение. Няма в тежко състояние", каза Иванов.
Той поясни, че последният случай е с пожарникар в Разлог.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Младен Маринов: Спадът при кражбите за периода от януари до април е минус 21 %

Спадът при кражбите за периода от януари до април е минус 21 %. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Радев за битовата престъпност, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"За периода януари - април 2020 г. са регисрирани с 16.4 % по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г. Разкриваемостта се е увеличила с 0.08 пункта. Значителен е спадът при кражбите - минус 21 %.
Той обясни, че са намалели посегателствата спрямо МПС, умишлените убийства - минус 20 %, а грабежите с минус 19 %.
"Отдаваме го на това, че във връзка с пандемията, бяха изградени много контролни пунктове. Полицейският състав беше ангажиран и това правеше по-трудно придвижването на престъпния контингент", допълни още Маринов.
Министър Маринов прогнозира, че има обективни причини, че след падане на мерките, обстановката да се усложни. "Точно поради тази причина предприемаме и тези проактивни действия по провеждане на специализирани полицейски операции", допълни още министърът на вътрешните работи.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Задържан е мъжът, пребил възрастен човек в плевенското село Ореховица

Задържан е мъжът, пребил възрастен човек в плевенското село Ореховица. Това каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в отговор на въпрос на депутата Валентин Радев за битовата престъпност, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"За нас още от първите часове след извършване на престъплението беше ясен извършителяг. До вчерашния ден се укреваше. Снощи лицето беше установено и е задържано вече. Работи се с него и ще получи наказанието, което заслужава. Това е криминално проявено лице с многократни присъди и общо взето човек, който никожа нищо друго не е работил в своя живот освен да извършва престъпления", каза още Иванов.
"Фокус" припомня: На 12 май 2020 г. около 07.30 часа в РУ-Долна Митрополия е получен сигнал за извършен грабеж в частен дом в село Ореховица, обитаван от 90-годишен. Възрастният мъж обяснил, че в нощните часове на същия ден неизвестен е проникнал в дома му, нападнал го, бил го и избягал с намерената парична сума. По случая е образувано досъдебно производство, а работата продължава под надзора на прокуратурата.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Младен Маринов: С разхлабването на мерките нашият фокус е спазване на изискванията за социална дистанция и носене на маски

С разхлабването на мерките нашият фокус е спазване на изискванията за социална дистанция и носене на маски. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и председател на Комисията Пламен Нунев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Органите на МВР освен за сигурността, трябва да следим и за епидемиологичната обстановка и лицата, по която една или друга причина са карантинирани. С разхлабването на мерките, нашият фокус е спазване на изискванията за социална дистанция и носене на маски, въпреки че голяма част от обществото като че ли забрави за този проблем. Нашата цел никога не е била да налагаме глоби, но това се налага във връзка с общата превенция. Нашия фокус е към карантинираните лица", каза той и отчете, че те запазват относителен брой. По думите му около 20 хил. са действащи карантирани лица, които са под контрол.
Той посочи, че МВР подпомага РЗИ по контрола на границите.
"Едновременно с това влизаме в нормален ритъм за противодействие на основната престъпна дейност, така че да не позволим да има ескалация", каза още министърът.
Деница КИТАНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -