Ветото мина

23 Март 2020 | 16:28 | 0
Ветото мина
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Парламентът прие президентското вето и отхвърли оспорените разпоредби от Закона за извънредното положение. „За“ повторното приемане на разпоредбите гласуваха 14 народни представители, „против“ – 118 и „въздържали се“ – 56, с което те бяха отхвърлени, а ветото прието. В този случай разпоредбата на правилника предвижда, че ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и са оспорени само отделни текстове, се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове. Съответно депутатите преминаха към повторното им разглеждане и отхвърлиха текстовете, свързани с наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест и разпоредбите за необосновано високи цени. Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова призова да се приеме ветото на президента. Д-р Дариткова отправи призив и депутатите да преодолеят тяснопартийното си его и да творят решения, създаващи условия за изход от кризата. От свия страна лидерът на БСП Корнелия Нинова обърна внимание, че ГЕРБ управлява дгържавата и носи отговорност дори и в извънредно положение. Тя подчерта, че предложение на БСП за спекулата не е съвършено, но обяви, че социалистите няма да позволят някой да трупа пари на гърба на болестта. В рамките на дебата възникнаха безредици в зала и председателят на парламента Цвета Караянчева наказа със забелвжка депутатите Спас Гърневски и Стоян Мирчев.

Агенция „Фокус“
Николай Цонков, БСП: Като философия не приемаме Закона за извънредното положение, защото отсъстват гаранциите за социалните права на българите

Като философия не приемаме Закона за извънредното положение, защото отсъстват гаранциите за социалните права на българските граждани – как ще им помогне българската държава, за да преодолеят кризата, през която преминаваме. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ доц. Николай Цонков.

„Нашата позиция е ясна и категорично изразена още в петък, когато приемахме Закона за извънредното положение. На практика ние гледахме два различни закона. На първо четене беше внесен един законопроект, а по същество, в Правна комисия ден преди второ четене в зала, беше разгледан съвършено различен закон. Оказахме се в ситуация, че трябваше в движение да преценяваме и да решаваме нашата позиция по съвсем различен законопроект. Това за пореден път показва начинът, по който се приемат закони, доколко качествени са те и как се управлява държавата, а именно хаотично и некомпетентно. Създава се хаос в ситуация, в която трябва да има спокойствие у хората. Именно сега Народното събрание трябва да вдъхне кураж и да покаже стабилност. Не бяхме съгласни с голяма част от текстовете в закона, започвайки от текста, който касаеше невярната информация и новини, функциите и ролята на българската армия и въоръжените сили и текстовете, които касаят използването на данни, за да ни следят през мобилните телефони. Започвайки с невярната информация – много е тънка границата между вярна и невярна информация, но в ситуация, в която дори информацията за този вирус и изследванията динамично променят картината за него, приемането на такъв текст крие много опасности за ограничаването и изразяването на свободата на словото“, обясни той.

По отношение на въоръжените сили, доц. Цонков отбеляза, че не е имало нужда да бъде изрично записан текст, който касае българската армия. „Тук се бият два закона – Законът за извънредното положение и Законът за отбраната и въоръжените сили и в крайна сметка се опитва да се подмени конституционният ред на държавата, защото върховен главнокомандващ на въоръжените сили е президентът, а според Закона за извънредното положение с акт на Министерски съвет се възлагат правомощия и полицейски функции на въоръжените сили“, поясни народният представител от ПГ на „БСП за България“.

По думите му в Закона има предложения, които нямат пряко отношение към борбата с коронависуса. „Трябва да действаме в две паралелни направления – ограничаване на разпространението на болестта чрез силови мерки и социално-икономически мерки. В противен случай ще блокираме бизнеса“, отбеляза доц. Николай Цонков.

Според него в подобна кризисна ситуация трябва да бъдат ограничени правата на българските граждани, но начина, по който се прави също е много важен. „От началото на кризата говорим, че трябва едновременно със силовите и медицински действия адекватно да се предприемат и социално-икономически мерки, като тези мерки трябваше да залегнат в Закона за извънредното положение“, добави той.

По думите му опасенията, че Законът ще остане в сила и след извънредното положение са неоснователни. „Тези притеснения не са основателни, но текстовете будят сериозен риск за функционирането на икономиката. Притесняваме се за социално-икономическата цена, която ще платят българските граждани от силовите мерки, които се приемат от Правителството, за да прикрият голямата безпомощност, в която се намира. Очакваме и настояваме да се предложат конкретни мерки или цялостна програма за социално-икономическите действия на Правителството. Трябваше да се помисли по-сериозно за кредитите и битовите сметки и за това как ще гарантираме на хората, че няма рязко да се повишат цените на основните стоки от т.нар. малка потребителска кошница“, повтори депутатът.

Той отправи апел към българите да си останат вкъщи, да бъдат отговорни към себе си, към близките си и към българското общество и държава. „За да можем да се преборим в обозримо бъдеще с коронавируса, за да има възможно най-малко последствия за всички нас и да запазим здравето си“, заяви доц. Цонков.

Веселка ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Парламентът прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето

Днес българският парламент прояви отговорност, съобразявайки се с наложеното вето върху разпоредби от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това дава възможност за ефективното прилагане на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, което е в интерес на цялото ни общество, се казва в позиция на президента Румен Радев за необходимостта от убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите от извънредното положение, изпратена от прессекретариата на държавния глава.

Според Радев истинският дефицит в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение обаче е липсата на убедителен пакет от социални и икономически мерки в подкрепа на най-силно засегнатите в тази ситуация – малкият и среден бизнес и хората, които ще загубят работа, сигурност, спокойствие и перспектива за своето бъдеще.

„Няма как да се наложи вето върху несъществуващи мерки, затова моят призив към изпълнителната и законодателната власт е, да се фокусират и върху социалната и икономическата ситуация в страната в условия на извънредно положение. Продължавам да настоявам, че ефективното справяне с кризата, породена от коронавируса, изисква наред с неотложните здравни мерки, да се приемат и социални и икономически мерки в подкрепа на най-пострадалите“, заявява президентът.

По негови думи такива мерки вече са обявени не само от икономически мощни държави като Франция и Германия, но и от страни с по-ограничени възможности. „Трябва да преодолеем растящото социалното напрежение с конкретни и ясни мерки, които да дадат на българските граждани спокойствие и увереност в собствената им държава. За България е важно да съхрани своя човешки и икономически потенциал“, подчертава държавният глава.

Агенция „Фокус“
Парламентът прие президентското вето и отхвърли оспорените разпоредби от Закона за извънредното положение

Парламентът прие президентското вето и отхвърли оспорените разпоредби от Закона за извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ повторното приемане на разпоредбите гласуваха 14 народни представители, „против“ – 118 и „въздържали се“ – 56, с което те бяха отхвърлени, а ветото прието. В този случай разпоредбата на правилника предвижда, че ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и са оспорени само отделни текстове, се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове. Съответно депутатите преминаха към повторното им разглеждане и отхвърлиха текстовете, свързани с наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест и разпоредбите за необосновано високи цени.
Агенция „Фокус“ припомня:
Това бе 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване. Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Борис Ячев, НФСБ: Подкрепяме ветото на президента „с отвращение“

„Този път народните представители от Националния фронт за спасение на България подкрепят ветото на президента по Закона за мерките при извънредно положение. Подкрепяме го, макар и с огромна „доза отвращение“. Това заяви зам.-председателят на НФСБ и зам.-председател на ПГ „Обединени патриоти“ Борис Ячев по време на извънредното заседание на Народното събрание днес, съобщиха от пресцентъра на НФСБ. „Преди всичко става ясно, че това е поредният непохватен опит на президента за политически PR. Част от поредицата неумели стъпки да преодолее политическата и социалната изолация, в която сам се постави. И то изолация по-голяма от тази, която Щабът наложи с обявяване на извънредното положение на всеки български гражданин“, посочи Борис Ячев. „В същото време считаме, че така предложения текст по параграф 12 от колегите от БСП, където се изброяват мерките за борба със спекулата е не само в грубо противоречие с икономическите механизми и с принципите на свободния икономически пазар, но и ще създаде възможност за изключително висока степен на административен произвол срещу дребния и среден бизнес – онази част от българското общество, българските предприемачи, които са най-уязвими в моменти на криза. Защото, да не забравяме, че в момента приоритет на правителството, на българския Парламент е запазването на здравето и живота на българският гражданин. Когато тази криза отмине обаче – ние трябва да мислим и за възобновяване на икономиката. А тя може да бъде възродена само и единствено с участието на средния и дребен предприемач“, подчерта зам.-председателят на НФСБ.

Агенция „Фокус“
Спас Гърневски: Да отхвърлим грешките, които БСП нанесоха на парламента в мисълта на президента

Да отхвърлим грешките, които нанесохте на парламента в мисълта на президента и да вземе България да си върши работата. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски в дуплика към Александър Симов, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Не е време за поезия, но се радвам, че г-н Симов рецитира стихотворение, за което цял редактор беше уволнен от работа. Толкова разбирате от литература. Колкото до възпяването на вашата партия, мога да ви кажа поне 10 стихотворения, но ще избягате от залата", каза Гърневски. Депутатът от ГЕРБ призова социалистите да изрецитират поне едно стихотворение, в което той е възхвалявал БКП.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
От БСП призоваха да се дезинфекцира трибуната след изказването на Спас Гърневски

От БСП призоваха да се дезинфекцира трибуната след изказването на Спас Гърневски. Това стана ясно от изказване на народния представител от ПГ на "БСП за България" Александър Симов по време на дебата, предаде репортер на Агенция "Фокус".Симов се опита да рецитира стихотворение, но бе прекъснат от председателя на парламента Цвета Караянчева. "Когато от тази трибуна говорят комунистическите трубадури, хората, които са продавали таланта си на идеи, които толкова много мразят, трябва да дезинфекцираме трибуната след това", зави още Симов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Спас Гърневски, ГЕРБ:Мога и да се самонакажа, но най-напред искам да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече това мнозинство – убийци

Мога и да се самонакажа, но най-напред искам да накажете председателя на БСП, която от тази трибуна нарече това мнозинство - убийци. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски от парламентарната трибуна след като бе наказан със забележка, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Ще приема наказание, всяко ,дори мога да се самонакажа, но най-напред искам да накажете председателката на БСП, която от тази трибуна нарече това мнозинство - убийци. Да бъде наказано, тогава ще наказвате нас. Да накажете онези 17 души, начело със Свиленски, който скача тук, които бяха обградили тази трибуна и искаха да свалят председателя", каза още Гърневски. Председателят на парламента Цвета Караянчева му каза, че това е вече политическа декларация. Гърневски добави, че не може тя да е за един майка, а за други мащеха.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева наказа със забележка депутатите Спас Гърневски и Стоян Мирчев

Председателят на парламента Цвета Караянчева наказа със забележка депутатите Спас Гърневски и Стоян Мирчев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това се случи след безредици в пленарна след изказване на Спас Гърневски от трибуната по време на дебата по президентското вето върху Закона за действията по време на извънредно положение. Той започна темата за комунизма и това предизвика недоволството на левицата. Около трибуната се бяха събрали депутати от БСП, квестори. "Моля, залата да се успокои", каза Караянчева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Тома Биков, ГЕРБ: Предложението на БСП за спекулата е абсолютно глупаво

Предложението на БСП за спекулата е абсолютно глупаво. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебата за президентското вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Спекула означава, е има дефицит и затова е добре правителството и това е работа най-вече на правителството, да не позволява да има дефицити. Когато има дефицит, има и спекула. Няма закон, който да спре спекулата. Вие имате много богат опит в това отношение. 1996 г. в края - контролирате 52 % от цените на пазара. По-голяма спекула оттогава българската история последните 30 години не познава. От много контролиране и много такива великолепни мерки. Спекулата е нещо, което е симптом, то не е болест. Болестта е дефицита. Надявам се правителството оттук нататък да има мерки в тази посока", заяви още Биков. Той посочи, че са се чули отново вопли за раздаване на пари. "Кой от вас може да каже докога ще продължи тази криза. Три месеца ли ще бъде, шест месеца ли ще бъде, за да може да изчислим какви стимули да дадем на обществото. Минали са точно 10 дни, откакто обявихме извънредно положение. Приели сме били закон, ама още нищо не било станало. Ние го приехме в петък този закон, той не е влязъл в сила. Не мога да разбера каква е тази трескавост. Ние трябва да бъдем в момента хладнокръвни", допълни още Биков. Народният представител от ГЕРБ заяви, че хората очакват от политиците да покажат спокойствие.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ управлява държавата и носи отговорност - предложението ни за спекулата не е съвършено, но няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта

Дори и в извънредно положение ГЕРБ управлява държавата и носи отговорност - предложението ни за спекулата не е съвършено, но няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по време на президентското вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие. Да, трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност, това предизвикателство и да го преодолеем. Ние като политическа сила дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за извънредно положение. Уви, този кредит на доверие към правителството не беше оправдан. Точно обратното. И днес обсъждаме Законът за мерките при извънредно положение, който е доказателство за пропиленият кредит на доверие, даден на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляване на последиците от нея. На първо време, най-важният - чрез социална изолация, изолация в контактите ни да ограничим разпространението на болестта", посочи Нинова. "Постигнахте го чудесно - наложихте най-рестриктивните мерки, за да се постигне този ефект. Оттук нататък трябваше да се реагира, за да се снабди населението, медицинския персонал, наслението с маски, дезинфектанти, облекла. Не го направихте с този закон. Отхвърлихте предложението на левицата да се размрази държавният резерв, да се разблокират средства и материали от него и да се осигури като спешна мярка тази помощ от страна на държавата не само към лекарите, но и към всички български граждани. Защо стои въпросът и ще стои дълго? Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност да проумеете, че резервът може да интервенира на пазара и да помогне в тази криза на българския народ", попита Нинова. Според нея ще се разбере с времето. На следващо място според лидера на БСП е трябвало да се помогне на здравната система. "И това не направихте със закона. Отхъврлихте предложението на БСП да се уреди статута на частните болници, да се изпълни конституционния ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската собственост. Помогнахте ли на лекарите? Първата спешна мярка, която обявихте и трябваше да разпишете. В закона липсва вашия ангажимент за увеличаване на възнаграждението с 1000 лв. на лекарите. До ден днешен ен е ясно как и дали изобщо изпълнихте този ангажимент, поет от премиера. Поне законово той не е разписан. По този най-важен първи въпрос да го наречем здраве - какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, отнемане на права без никакво решаване на реалните проблеми и даване на стимули. Стигнахте дотам министърът на правосъдието, не Министерски съвет, да поиска дерогация на конвенцията по правата на човека в Страсбург. Защо лишавате българските граждани правото на жалба и защита, която им е гарантирана?", попита Нинова. Според нея законът е ограничение, рестрикции и затягане на права. "Вторият най-важен въпрос, който трябваше да решим със закона - социалноикономически мерки за преодоляване на последиците от кризата или поне така обявихте. В цял свят изолацията и ограниченията вървят със стимули за икономиката и домакинствата", допълни още лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи още, че само тук в закон, внесен от правителството, няма нищо подобно. "Отхвърлихте предложението на БСП за актуализация на бюджета. Нещо повече - разбрахме, че от 1, 5 млрд. лв. излишък преди 20 дни, държавата вече е на 3, 5 млрд. лв. дефицит без никакъв отговор, дори нелогичен. Какво се случи за тези 20 дни и къде отидоха тези 5 млрд. Къде са буферите, заложени в бюджета. Никакви отговори. Вървите с всекидневни спекулации, че ако днес помогнем на малкия и среден бизнес и на работниците, нямало да има пари за пенсионерите. Дори в този критичен момент, когато призовавате за единение, разделяте българския народ срещу други. Работещи, срещу пенсионери. Без да мислите, че тези, които ще осигурят пенсиите на пенсионерите са именно работещите днес", допълни още тя. Нинова коментира, че днес има 1300 безработни, регистрирани за един ден на борсата. "Какво направихте за тези хора при това без още да сме в пика на кризата. Какво направихте с този закон? Отхвърлихте предложенията на БСП", допълни още Нинова. Лидерът на БСП засегна въпросът за спекулата. "Вкупом всички заговорихте срещу БСП за предложението ни против спекулата. Колко е лошо и колко е неработещо. Нито едно друго по-добро не предложихте. 10 дни поставяме въпроса, 10 дни говорим да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. За 10 дни маските от 0, 10 лв. стигнаха десетки левове", изтъкна Корнелия Нинова. "Очакваме след като не приемате нашите предложения да дадете ваши, защото трябва да е ясно. Дори и в извънредно положение вие управлявате държавата, вие носите отговорността за днешния ден, за последиците от кризата. Предложете план за действие. Нямате такъв - само рестрикции без стимули. Ние ще подкрепим ветото с разбиране, че нашето предложение не е съвършено и ще внесем прецизиран текст. Няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта и нещастието на цял един народ. Няма и да се примирим с безсилието, безхаберието и хаоса на правителството и ще искаме от вас докрай национален социално-икономически план", подчерта лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Призовавам да приемем ветото - да преодолеем тяснопартийното си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата

Призовавам да приемем ветото - да преодолеем тяснопартийното си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебата за президентското вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изправени сме пред предизвикателство, което ще промени света във всичките му аспекти.Затова с цялата си отговорност ще призова цялата ПГ на ГЕРБ да подкрепи ветото. Осъзнавам несъгласието и това на нашите привърженици, защото демаркационните линии и разделението бяха начертани именно от президента. Няма как да се забрави, че преди месец неочаквано и немотивирано сне доверието си от правителството. Споменът за ироничните забележки и вирусологичните разсъждения от 3 март, също е ярък. Факт е, че предложеният текст за параграф 12 е на БСП и ние го подкрепихме след първоначално отхвърляне, заради желанието да се приведе по-бързо в действие Законът за извънредното положение. Факт е, че съветниците на президента са предложили отпадане само на разпоредбата, касаеща разпространението на невярна информация за заразна болест. В различни състави на Наказателния кодекс има формулировка на деяние за разпространение на невярна информация и почти 30 години няма противоречие или затруднение при дефинирането. Това сега не е важно“, подчерта още д-р Дариткова. Според нея сме изправени пред невидима заплаха с ясен подбудител – коронавирусът. „Светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнават. Не е време за политиканстване, ежби и опит от всичко да се произведе политически дивидент. Не е важно кой ще направи най-ефектното изказване от парламентарната трибуна, а какво практически се случва от нашите решения. Сигурно може да се справяме и по-добре, но аназилите ще оставим за бъдещето. Сега е време за незабавни решителни мерки. Приоритетът трябва да бъде опазването на живота. Трябва да бъдем съпричастни с всички, но най-вече с тези, които стоят притихнали в тревожно очакване на пика на инфекцията, с лекарите, с медицинските сестри, лекарските асистенти, лаборантите, парамедиците, шофьорите, санитарите, доброволците, полицаите, социланите работници. Тяхната мисия е да спасят повече човешки животи. Нали и ние сме се клели с всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. Да преодолеем тяснопартийното си его и да творим решения, създаващи условия за изход от кризата. Призовавам да приемем това вето, за да може законът да стане факт“, каза Дариткова. Тя призова за мъдрост, отговорност и депутатите да дадат пример. „Бог да пази България“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Парламентът ще разгледа на извънредно заседание президентското вето върху Закона за извънредното положение

Парламентът ще разгледа на извънредно заседание президентското вето върху Закона за действията по време на извънредното положение. Законопроектът бе приет на първо гласуване на 20 март и върнато за ново обсъждане от държавния глава два дни по-късно. Извънредното пленарно заседание бе насрочено от председателя на парламента Цвета Караянчева за днес от 13.00 ч. Преди това водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси ще даде своето становище за президентското вето, като окончателното решение се взима от пленарна зала. Държавният глава върна за ново обсъждане части от Закона за действията по време на извънредното положение. Президентът оспори текстовете за наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест и разпоредбите за необосновано високи цени. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрани парламентът приема повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители. Ако това се случи, ветото е преодоляно. В слуачите, когато върнатият закон не получи необходимото мнозинство и е оспорен по принцип, той подлежи на разглеждане по реда, предвиден за обсъждане и приемане на законопроекти. Друга разпоредба на правилника предвижда, че ако върнатият закон не получи необходимото мнозинство и са оспорени само отделни текстове, се гласуват само оспорените и свързаните с тях текстове.
Агенция „Фокус“ припомня:
Това е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване. Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.

Принтирай    Оразмери текст   + -