Вето върху Закона за действията по време на извънредното положение

22 Март 2020 | 13:04 | 0
Вето върху Закона за действията по време на извънредното положение
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за действията по време на извънредното положение. Според президента Законът за действията по време на извънредното положение е обрасъл с предложения, които нямат пряко отношение с борбата с коронавируса. По думите му законът е и атакувал свободата на словото заради наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест.
Законът за действията по време на извънредното положение беше приет на второ четене на 20 март. С него парламентът оправомощи работодателите да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работниците без тяхното съгласие.
Депутатите спряха процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. Народните представители решиха да се покрива 60 % от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. на лицата, чиито доходи са засегнати от извънредното положение. Разпоредбата ще важи за срока на действие на този закон, но за не по-дълго от три месеца. Народните представители вмениха задълженията на НОИ да превежда 60 % от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г, за лица, осигурени и отговарящи на критерии, определени с акт на Министерски съвет. Средствата трябва да се превеждат по банков път, на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата ще бъдат за сметка на фонд „Безработица“ на държавното обществено осигуряване.
Депутатите приеха още до отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.
Народното събрание забрани паралелният износ на лекарствени продукти. При нарушение лицето се наказва с глоба в размер на 10 000 лв. и имуществена санкция в размер на 50 000 лв. При повторно извършване на същото нарушение – глобата е в размер на 100 000 лв.
Депутатите спряха публичните продани, ограничиха нотариалните производства и определиха в кои случаи не се налага запор на банкови сметки. Текстът гласи, че се спират всички обявени публични продани и въводи във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители. С отмяна на извънредното положение публичните продани и въводите във владение се насрочват наново, като не се дължат нови такси и разноски. Разпоредбите предвиждат да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземане на трудови възнаграждения.
Народните представители решиха да се ограничават нотариалните производства до неотложни такива при спазване на здравно-хигиенните изисквания. Нотариалната камара осигурява дежурни нотариуси при съотношение най-малко един нотариус на 50 000 жители на съответния район
.

Агенция „Фокус“
Президентско вето върху Закона за действията по време на извънредното положение (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за действията по време на извънредното положение. Той бе приет на второ гласуване на 20 март 2020 г. Държавният глава изрази опасения за свободата на словото и оспори текста за защита от необосновано високи цени по време на извънредно положение и бедствия.
Президентът Румен Радев изтъкна в обръщение към нацията, че липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението. Държавният глава отбеляза, че Законът за действията по време на извънредното положение атакува последните остатъци от свободата на словото. По думите му липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. "Моето решение е да наложа вето на част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент. Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно респективни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги“, каза още президентът.
Последва отговор от страна на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че не трябва да се използва кризата, за да си правим пиар. „Помните ли 3 март – кой се подиграваше тогава с вируса, ако тогава президентът Радев ръководеше държавата, нямаше да вземе нито една мярка. Днес казва, че мерките били ненавременни. Защо? Защото само за 4 дена реорганизирахме цяла индустрия да произвежда по милион маски, по 2 000 облекла?“, запита министър-председателят. Според него президентът няма нито една конкретна мярка. „Президентът услужливо забрави да каже, че точките за спекулата, заради които налага вето, са по предложение на БСП“, изтъкна Борисов. Министър-председателят изрази мнение, че мерките срещу коронавируса изнервят хората и не носят политически дивидент. Според него това е правилното и ще го правим докрай. Премиерът Бойко Борисов обясни още, че не идват нови пари от Европа за борба с коронавируса. На въпрос дали са дошли пари за борба с коронавируса, Борисов отговори: "Кой ти го е казал това?". "Брюксел казва така: "Имате едни пари във фондовете за конкурентоспособност, за строителство, за екология", каза Борисов. По думите му преди за "Зелената сделка" са казвали да се вземат пари от други фондове. "Сега казват: "Вземете се си от други. И затова изчегърта от програмите Дончев и казаха с Влади Горанов - можеш да разполагаш с 400-500 млн. от европейските програми. То са от тези пари, не идват нови. Един път не идват, втори път няма бюджет ЕС", каза Борисов. Според него тези неща за отпуснати от ЕС пари ги говорят хора, които не са запознати. "Слушам такива глупости - Европа дава по-малко пари. Не, Европа дава по-малко пари от предишния период, единственото, което разрешава на твой риск да вдигаш дълга, да вдигаш дефицита, но затова ще си платиш. Втори път, ако искаш да вземеш от европейските пари, спри дадена програма и я претрансформирай за борба с коронавируса", допълни още Борисов.

Новото президентско вето коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нинова определи резервите на президента към Закона за действията по време на извънредно положение за основателни. Нинова отчете още, че ветото повтаря аргументите на БСП, изразени в Народното събрание, при обсъждането и гласуването. "Многократно настоявахме правителството да представи план за социално-икономически мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, така както направиха редица европейски правителства.Това не се случи в закона. Нещо повече - поискахме актуализация на бюджета с ясно разписани средства за подпомагане на домакинствата. И това наше предложение беше отхвърлено. Противопоставихме се на крайните мерки, засягащи свободата на изразяване и налагане на цензура. Гласувахме против текста, с който се наложи ограничаване на свободата на словото. Не подкрепихме и възлагане на изрични правомощия на армията в закона", коментира още Нинова.
Агенция „Фокус“ припомня:
Това е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване. Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: В случая военните се използват в градска среда и принципът е такъв, че те се командват от полицейските структури

В случая военните се използват в градска среда и принципът е такъв, че те се командват от полицейските структури. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за "Неделята на Нова" по Нова телевизия.
"Никой не е казал, че ще ползваме военните да правят граждански арести. Най-вероятно те няма да се ползват и в самостоятелен наряд, те ще се ползват в смесени наряди с полицейски служители", подчерта той.
"В такива кризи принципът е следният – трябва да има единно командване. В случая военните се използват в градска среда и принципът е такъв, че те се командват от полицейските структури, от полицейските началници съгласно изградената командна верига. Виждате, че е създаден кризисен щаб и не случайно от него излиза информацията за всички дейности, свързани с коронавируса, точно за да не получават противоречия при изпълнението на задачите. Такъв е принципът и при управлението на полицейските сили", допълни още министърът.
"Всичко важи в рамките на това извънредно положение. Ние сме парламентарна република, когато, дай Боже, да отмине по-бързо, мисля, че няма как демократичното общество да позволи да продължи една мярка, която е приета в извънредно положение", каза още Маринов.

Агенция „Фокус“
Министър Младен Маринов: Лично аз не виждам причина армията да не бъде използвана, ако ситуацията стане по-критична

Лично аз не виждам причина армията да не бъде използвана, ако ситуацията стане по-критична. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за "Неделята на Нова" по Нова телевизия.
"За мен лично е изненада, но все пак това е конституционно право на президента да упражни вето върху закон или част от закона. Лично аз не виждам причина армията да не бъде използвана, ако ситуацията стане по-критична. При положение, че армията вече е използвана във връзка с противодействие на емигрантската вълна и там се представи много добре, изпълни своите задължения. Не случайно България е една от държавите, които има най-малък проблем с емигрантската вълна", каза той.
"Не виждам как можем да обясним на полицаите и войниците, които съм убеден, че в тази криза искат да дадат своя дълг на обществото защо не могат да излязат при положение, че излизайки на улицата те ще изпълняват функции, които не са функции на войник във военно време, а функции, които са насочени към опазване на обществения ред. Основно те ще заместят полицаите, които охраняват стратегически обекти. Аз смятам, че армията е един ресурс, който сме длъжни да използваме в тази криза. Както виждате, аз съм в непрекъснат контакт с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. На този етап армията е нашият резерв тъй като полицаите в момента са ангажирани с изключително много дейности, но ние трябва да мислим по-стратегически, когато те започнат да се изморяват, ние трябва да имаме резерв, с който да продължим тази битка с този невидим враг", обясни Маринов.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Не идват нови пари от Европа за борба с коронавируса

Не идват нови пари от Европа за борба коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На въпрос дали са дошли пари за борба с коронавируса, Борисов отговори: "Кой ти го е казал това?".
"Брюксел казва така: "Имате едни пари във фондовете за конкурентоспособност, за строителство, за екология", каза Борисов. По думите му преди за "Зелената сделка" са казвали да се вземат пари от други фондове. "Сега казват: "Вземете се си от други. И затова изчегърта от програмите Дончев и казаха с Влади Горанов - можеш да разполагаш с 400-500 млн. от европейските програми. То са от тези пари, не идват нови. Един път не идват, втори път няма бюджет ЕС", каза Борисов.
Според него тези неща за отпуснати от ЕС пари ги говорят хора, които не са запознати.
"Слушам такива глупости - Европа дава по-малко пари. Не, Европа дава по-малко пари от предишния период, единственото, което разрешава на твой риск да вдигаш дълга, да вдигаш дефицита, но затова ще си платиш. Втори път, ако искаш да вземеш от европейските пари, спри дадена програма и я претрансформирай за борба с коронавируса", допълни още Борисов.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Президентът си избра да обещава, моята задача е да стискам докрай, за да може държавата да продължи да работи

Президентът си избра да обещава, моята задача е да стискам докрай, за да могат да оцелеят пенсионери и системи и държавата да продължи да работи. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е моята грижа – здравето на първо място. После пари ще намерим, после ще се измъкнем. Ще се реорганизираме, ще се мобилизираме. Не искам да задължа младото поколение“, обясни министър-председателят.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Мерките срещу коронавируса изнервят хората и не носят политически дивидент, но това е правилното и ще го правим докрай

Мерките срещу коронавируса изнервят хората и не носят политически дивидент, но това е правилното и ще го правим докрай. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". Борисов коментира, че е обяснил на президента защо толкова се стиска резерва, който той нарече "мазнинката" на държавата.Според него тя трябва да се пази за момента, в който действително социално слаби, бедни или трябва да подпомогнат бизнеса.
"Този месец ние няма да го усетим, защото плащаме за предишния месец. От следващия бюджетът ще усети разликата и тя ще е огромна. Те да се направят на добри, казват: "Дайте да дадем на всички". Как, по каква схема? На тези, които си освободиха работници ли? Сега да им дадем за какво? Не беше ли редно, ако ние даваме 60 %, те да дадат 40 % да ги задържим работниците за няколко месеца или да предложат друго плащане. Финансовият министър ще изпълни всяка моя разпоредба. Може да си тръгне на следващия ден, да си подаде оставката, защото ще направи глупост, разбира се, но аз съм отговорен човек. Затова бюджетите ни, всичките ни за тези вече 3 години сме казвали: расте БВП, намалява безработицата, стабилен фискален резерв. От това сме се ръководили. Не мога да разбера какво го промени от четвъртък до неделя - два дена. И днес сутринта в 10.00 си говорихме. Не усетих нищо такова", коментира още министър-председателят.
"Колко души имаме в болница, които от коронавирус страдат. Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000 пик. Затова през това време и за това благодаря на тъкачки, шивачки, кроячки и целия бизнес. Вече имаме над 100 фирми, които се реорганизират. На тях сме готови веднага, подписваме договори да плащаме. Готови пари лесно се харчат, но това е за фронта, за нашите доктори и лаборанти. Ние другата седмица към сряда, четвъртък може би ще наваксаме, за да има за всякъде", допълни Борисов.
Борисов заяви, че има вето върху текста за спекулата. "Той е предложен от БСП, ние се съгласихме, утре няма да се съгласим".
"Аз за разлика от Радев, когато нещо кажа и обещая, го спазвам. Миналата неделя се разбрахме всеки ден да му докладвам и всеки ден съм му докладвал лично. Четвъртък, като поиска да отидем и с щаба, се завряхме у една стая. Можехме да го направим тук, но отидохме там. Така е редно и се събрахме 50 души у една стаичка, но отидохме с министрите. Всеки доложи", допълни още Борисов.
Той попита от какво искат да се възползват. "От кое - от мъката на хората? Да не ни е лесно да направим КПП и да ни е хубаво като се редят по опашките. Това изнервя хората, това не носи политически дивидент, това е вредно за нас, вредно за всяка партия, но това е правилното и ние ще го правим докрай", коментира още министър-председателят и подчерта, че то касае всеки един човек.
"Представете си сега коронавирусът да е след Орешарски. Имаме 3 % дефицит, нямаме фискален резерв. Да смятаме и 30 % дълг, външен. Сега викат - има резерв фискален, да го изхарчим. Той сам ще се изхарчи, защото да има за лекарите, за полицаите, за всички служби, които работят, за всички на първа линия, тогава ще ме бият с камъни. Това значи лош стопанин. Аз съм бил винаги добър стопанин и ако има нещо добро направено, е направено по време на нашето управление и ще продължа да го крепя докрай", коментира още министър-председателят.
Във връзка с включването на армията за противоепидемичните мерки, Борисов обърна внимание, че парламентът решава. "Нито парламентът ще го консултира с мен, нито е длъжен. Напротив - той е нашият работодател. Ако президентът е искал да го консултира, горе на балкона има стол за него. Да е отишъл. Парламентът е мястото, не аз. Той като ме извика - аз отивам, на крак, проявявайки цялото си уважение и зачитане на държавния глава. Кое го е уплашило? Това, че армията ще тръгне с танковете срещу хората. Напротив армията ще бъде в краен случай, да излезе да помогне. Обмисляме да се затворят огромни групи от хора, за тях трябва да има социални кухни, сутрин, обед и вечер. Трябва да се разнасят храна, лекарства. Колкото повече хора са в карантина, толкова повече намалява броят на хората, които можем да го правим. Тогава ние мислим за резерв, не тогава ние да се събираме и пак да говорим. Кой ще го пипне, той си е върховен главнокомандващ. Ще изпратим армията срещу кого? Това е егоцентризъм. Кои правомощия, ако искате всичките ни ги даваме само не харчете за три дена парите", каза още Борисов.
На въпрос дали се обмисля удължаване на извънредното положение, премиерът уточни: "На втори въпрос ще ви отговори медицинския".

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Помните ли 3 март – кой се подиграваше тогава с вируса, ако тогава президентът Радев ръководеше държавата, нямаше да вземе нито една мярка

Помните ли 3 март – кой се подиграваше тогава с вируса, ако тогава президентът Радев ръководеше държавата, нямаше да вземе нито една мярка. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„А днес казва, че мерките били ненавременни. Защо? Защото само за 4 дена реорганизирахме цяла индустрия да произвежда по милион маски,по 2 000 облекла?“, запита министър-председателят.
„Президентът няма нито една конкретна мярка. Хем всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за останалите без работа, за дребните и средни предприемачи. Ако сме безотговорни и популисти, веднага ще похарчим пари. Не е минала и една седмица, дайте да похарчим пари“, допълни Бойко Борисов.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Не е далеч времето 1998 година, когато пенсиите станаха три долара по време на управлението на партията на президента Радев

Не е далеч времето 1997 година, 1998 година, когато пенсиите станаха три долара, не е много далеч, три долара на месец по време на управлението на партията на президента Радев.Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всички се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите досега в Европа. До този момент всички казват, че те са най-навременните, най-бързите, най-точни и затова ги изпълняваме така по предписание на Щаба. Там, където се получава струпване на хора, едно по едно бързо затворихме, за да се овладява пандемията. За разлика от тези популисти, които си позволяват всеки ден да си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност. Един член приехме в закона, предложен от БСП, и веднага стана хаос на пазара. Той на практика създава спекулата, затова още утре този текст, когато влезе законът, да се прегласува. Ако има по-добър текст, разбира се ще се подкрепи. По-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начин, по който различни хора предлагат. Ако се сравни с това, което говори президентът Радев в четвъртък, а са минали само два дни, няма нищо общо с това, което той каза в мое присъствие“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Не трябва да използваме кризата, за да си правим пиар

Не трябва да използваме кризата, за да си правим пиар. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Уважаеми г-н президент, единственото, за което ще се използва армията, е поради искането на МВР, че полицаите и жандармеристите ще омалеят, социалните ни служби ще омалеят. Който се заиграе със страховете на хората, задължително губи“, допълни министър-председателят.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Президентът услужливо забрави да каже, че точките за спекулата, заради които налага вето, са по предложение на БСП

Президентът услужливо забрави да каже, че точките за спекулата, заради които налага вето, са по предложение на БСП . Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От неделя до днес сме провели две срещи, по моя и по инициатива на президента Радев. Всеки ден му се обаждам и му казвам какво ново се прави. Днес сутринта към 10.00 часа се обади за мотивите, заради които връща закона. Както всичко досега, ни връщат точно тези предложения във времето на зрелия социализъм, когато цитрусите бяха отзад и се продаваха от магазинера“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Правителството компенсира безсилието си със силови мерки, а резервите на президента повтарят нашите аргументи и са основателни

Във връзка с наложеното вето от президента Румен Радев - резервите на президента към Закона за мерки по време на извънредно положение са основателни. Те повтарят нашите аргументи, изразени в Народното събрание, при обсъждането и гласуването. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейбук" по повод ветото на държавния глава върху Закона за действията по време на извънредното положение.
"Многократно настоявахме правителството да представи план за социално-икономически мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, така както направиха редица европейски правителства.Това не се случи в закона. Нещо повече - поискахме актуализация на бюджета с ясно разписани средства за подпомагане на домакинствата. И това наше предложение беше отхвърлено. Противопоставихме се на крайните мерки, засягащи свободата на изразяване и налагане на цензура. Гласувахме против текста, с който се наложи ограничаване на свободата на словото. Не подкрепихме и възлагане на изрични правомощия на армията в закона. Тя може да се включи и по сега действащия закон, без да и се дават извънредни права. Правителството компенсира безсилието си да се справи с кризата и хаоса, който създаде с прекомерно увеличение на силовите мерки. Що се отнася до борбата със спекулата: както многократно заявихме- недопустимо е в този тежък за целия народ момент, някой да трупа печалби на гърба на болестта и нещастието на хората. Настояваме за справедливост", написа още Нинова.


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Законът за действията по време на извънредното положение обрасна с предложения, които нямат пряко отношение с борбата с коронавируса

Самият закон обрасна с предложения, които нямат пряко отношение с борбата с коронавируса. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един, ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност. Особено с акцент за опазване на възрастните хора“, посочи Радев.
„Разгърнатите мотиви за ветото ще бъдат обявени в най-кратък срок. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласуват ветото. А българското правителство да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите и то конкретни и адекватни.
Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след извънредното положение и от нашия разум, действия и солидарност днес зависи какъв ще бъде утрешният ден на България“, подчерта Радев.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Така предложеният модел за борба със спекулата прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава

Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вноса на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. За това правителството следва да преразгледа неотложно своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, каза той.
„Споделям напълно убеждението, че в моменти на тежки изпитания Въоръжените сили са длъжни да помагат на обществото, но когато им се вменяват функции за употреба на сила извън конституционните правомощия, следва да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила, а не решенията да се вменяват на една единствена институция – изпълнителната власт, игнорирайки ролята на върховния главнокомандващ в мирно и във военно време“, подчерта Радев.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Скъпи сънародници, в момента в света и в частност в България, протичат паралелно две кризи. Първата е здравната криза, породена от коронавируса. Втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва. Тя е на втори план. Но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа“, посочи Радев.
„Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни. Но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“, подчерта Радев.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Законът за действията по време на извънредното положение атакува последните остатъци от свободата на словото

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма дефиниция за невярна информация. За това пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принуди да налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. Според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение“, каза още президентът.

„Фокус“ припомня:
На 19 март 2020 г. парламентът регламентира наказанията за невярна информация за разпространението на заразна болест. При предаване по радио, телефон или по друт начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога или иневярна информация за разпространението на заразна болест, наказанието е лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 000 лв.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението

Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението. Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"Моето решение е да наложа вето на част от закона и да го върна за повторно разглеждане в българския парламент.
Кризата изисква обединяване на усилията на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно респективни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.
Теодора ПАТРОНОВА


Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев наложи вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение

Налагам вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение.
Това каза президентът Румен Радев в обръщение към нацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Агенция „Фокус“ припомня:
Това е 20-ото вето на държавния глава и първото му за 2020 г. Последното беше наложено на 26 юли 2019 г. върху Закона за военното разузнаване. Сред законите, на които държавният глава наложи вето са: Закона за концесиите, Закона за опазване на околната среда и водите, Закона за отбраната и въоръжените сили, Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за посевния и посадъчния материал, Закона за банковата несъстоятелност, Закона за приватизация и следприватизационен контрол, на Административнопроцесуалния кодекс, Закона за държавната собственост, както и Закона за корпоративното подоходно облагане, върху Изборния кодекс и върху ратификацията на закупуването на F-16.
Теодора ПАТРОНОВА

Принтирай    Оразмери текст   + -