Взрив в жилищен блок във Варна

13 Януари 2020 | 14:59 | 0
Взрив в жилищен блок във Варна
Снимка: Радио "Фокус"

Двама души са загинали, а 18 са пострадали при взрив в жилищен блок във Варна. Сигналът е подаден около 04.20 часа сутринта на телефон 112 за взрив и последвал пожар в апартамент в ж.к. „Владислав Варненчик“ в бл. 302. Според очевидци взривовете в апартамента са били два. Предполага се, че лична драма е в основата на трагедията.


Агенция "Фокус"
Второто тяло е било намерено във взривения апартамент във Варна

Второто тяло е било намерено във взривения апартамент във Варна. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Той посочи, че към момента се изяснява самоличността на двете жертви, като е ясно, че има една загинала жена, която е живеела в съседния на взривения апартамент. Полът на втората жертва, все още не се съобщава.

Прокурор Красимир Конов допълни, че при палежа са загинали двама души, чиято самоличност ще се установява чрез ДНК-експертиза. Изведени са 18 души от входа, които са били обгазени. След преглед в токсикологията на Военноморската болница във Варна, седем от тях са настанени за лечение.

Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция "Фокус"
Най-вероятно лична драма е в основата на трагедията във Варна

Най-вероятно лична драма е в основата на трагедията във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Както по-рано стана ясно, в един от апартаментите е живеел 66-годишен мъж, който е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи.

Причина да се изнесе от апартамента на жената, с която доскоро живеел на семейни начала, е ограничителна заповед отпреди седмица заради домашно насилие.

По думи на съседи, мъжът е заявил, че ще отмъсти за случващото се.

Към момента се знае, че мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Той е обявен за издирване от ОД на МВР.
Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция "Фокус"
Без опасност за живота са децата, които пострадаха при взрива на апартамента във Варна

Без опасност за живота са децата, които пострадаха при взрива на апартамента във Варна. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на УМБАЛ „Св. Марина" – Варна. Малко преди 06.00 часа днес в Спешно отделение - на УМБАЛ "„Света Марина" са постъпили три деца - момиче на 4 години и две момчета на 12 и 17 години. Те са били с данни за обгазяване от възникнал пожар в близост до техните жилища.

На децата незабавно е оказана адекватна помощ. Хоспитализирани са в педиатричните клиники на болницата. Към 09.00 часа и трите деца са в стабилно състояние, без опасност за живота и в пълно съзнание.

Предстои тяхното наблюдение в рамките на 48 часа. Жената, която е придружавала децата, също е прегледана в спешния център в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна и е в добро общо състояние.

Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция "Фокус"
Двама са загиналите при взрива на апартамент във Варна

Двама са загиналите при взрива на апартамент във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебно производство за палеж с двама загинали и нанесени значителни материални щети.

На мястото на произшествието е и окръжният прокурор на Варна Красимир Конов. Под ръководството на дежурен прокурор от Окръжната прокуратура се извършва оглед на местопроизшествието – блок 302 в кв. „Владиславово“ във Варна. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел на Окръжната прокуратура.

При палежа са загинали двама души, чиято самоличност ще се установява чрез ДНК-експертиза. Изведени са 18 души от входа, които са били обгазени. След преглед в токсикологията на Военноморската болница във Варна, седем от тях са настанени за лечение.

От престъплението напълно са унищожени два апартамента, със значителни материални щети е и трето жилище. Ще бъде възложено обследване на годността за обитаване на жилищния блок след палежа.

В един от апартаментите е живеел 66-годишен мъж, който е бил забелязан да изнася багажа си до късно снощи. Причина да се изнесе от апартамента на жената, с която доскоро живеел на семейни начала, е ограничителна заповед отпреди седмица заради домашно насилие. Мъжът е бил военен, след това е работил в полицията, откъдето е бил дисциплинарно уволнен през 1995 г. за корупция. Той е обявен за издирване от ОДМВР.

Досъдебното производство ще изяснява причините и обстоятелствата, при които е извършен палежът. Ще бъде направено предложението то да бъде взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна. Действията по разследването продължават.


Агенция "Фокус"
Взриовете в апартамента във Варна са били два

Взривовете в апартамента във Варна са били два. Това коментираха очевидци на тежкия инцидент в блок 302 във варненския квартал „Владислав Варненчик“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Според очевидците разликата между двата взрива е била между 1 - 2 минути. Към момента обаче разследващите трагедията потвърждават само за един взрив, но причините за инцидента предстои да бъдат доизяснявани.
Живеещите в блока са евакуирани, а пожарът потушен.

Кметът на Община Варна Иван Портних посочи, че реакцията на служителите на пожарната е била изключително своевременна по отношение на извеждането на хората, както и за овладяването на пожара. „Имаме готовност за настаняване на тези семейства, които имат нужда. Засега само едно семейство е проявило желание, вече колегите осигуряват настаняване. Успоредно с това, проследяваме и хората, които са в болница. Веднага след обездимяването на сградата ще бъде възложена и конструктивна експертиза за оценка на щетите“, каза още кметът.

Старши комисар Даниел Пашов заяви, че в момента освен обитателя на взривения апартамент, се издирва и жената, с която е съжителствал. Това което се знае, че той е бивш служител на МВР (на 65 години).

Към момента е изяснено, че една жена е загинала, а други 18 души са пострадали. Те са преминали през варненската токсикология. 7 са настанени – 4 жени и 3 деца. По непотвърдена информация загиналата жена е живеела в съседния на взривения апартамент.

Десислава ВАСИЛЕВА


Агенция "Фокус"
Една жена е загинала, а 18 са пострадали при взрива в апартамента във Варна

Една жена е загинала, а 18 са пострадали при взрива в апартамента във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Пострадалите са преминали през варненската токсикология. 7 са настанени за лечение в болнични заведения – 4 жени и 3 деца.
Обитателят на взривения апартамент в момента се издирва. Той е бивш служител на полицията.

Според кмета на Варна Иван Портних, който е на мястото на трагедията, на пострадалите семейства ще бъде оказана помощ и предложени място за временно настаняване.

Десислава ВАСИЛЕВА
Агенция "Фокус"
Седем души са евакуирани от жилищен блок във Варна заради пожар

Седем души са евакуирани от жилищен блок във Варна заради пожар. Това съобщиха от ОДМВР - Варна. Сигналът е подаден тази сутрин около 04.20 часа на телефон 112. Съобщено е за взрив и последвал пожар в апартамент в жк. „Вл. Варненчик“ в бл. 302. На място незабавно са изпратени екипи на РДПБЗН - Варна, които установяват, че гори цялото жилище.

Според първоначалната информация, пожарникари и спасители са евакуирали 3 възрастни и 3 деца, живущи в съседни апартаменти. Същите са настанени в болнично заведение, тъй като са вдишали дим. Изяснява се състоянието им. Изяснява се състоянието на още една жена, установена при разчистването на мястото.

Към момента пожарът е потушен. Причините за възникването му се изясняват.

Принтирай    Оразмери текст   + -