Тол системата тръгва от 1 март

10 Януари 2020 | 12:28 | 0
Тол системата тръгва от 1 март
Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи.
По време на срещата е бил договорен тримесечен тестов период на тол системата. Тестовият период влиза в сила от първи март. Простестите им се отменят, но стачната готовност остава. От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата.


Агенция "Фокус"
Намаляват се таксите и обхватът на тол системата, превозвачите отменят протеста си (ОБЗОР)

Тол системата вече ще включва само магистралите и първокласните пътища, като второкласните остават извън обхвата й. Таксите за изминат километър падат от 18 на 11 стотинки. Това са всъщност предложенията на транспортните браншови организации, представители на които днес проведоха среща в Министерски съвет с представители на изпълнителната власт. Тя беше провокирана от заявените протестни намерения на превозвачите, които заплашиха, че са в пълна национална стачна готовност за понеделник. В крайна сметка проектът им за обхвата и таксите по тол системата беше приет от правителството и от днес започва тримесечен тестов период.
Очаква се на 1 март да започне официалната търговската експлоатация, като по думите на зам.-регионалния министър Николай Нанков датата е реалистична.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова пък съобщи, че от понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата.
Автобусните превозвачи също бяха в стачна готовност, но след уверение от министър-председателя, че исканията им ще бъдат уважени и изпълнени, засега и те отменят протестите си в страната. За това информира ппредседателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя посочи, че от бранша имат потвърждение, че нерегламентираният превоз ще бъде инкриминиран , както и, че ще има промени в Закона за автомобилните превози по отношение на субсидирането и компенсирането на превозите.

Теодора ПАВЛОВА

Агенция "Фокус"
Отменя се протестът на превозвачите от Карлово предвиден за 13 януари

Отменя се протестът на превозвачите от Карлово, предвиден за 13 януари, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от пресцентъра на общината. „За община Карлово, въвеждането на ТОЛ системата ще се отрази основно на обществения транспорт по главен път І-6 – София – Бургас, път ІІ-64 Пловдив – Карлово и участъка между град Баня и село Васил Левски, които са от републиканската пътна мрежа“, заяви заместник-кметът Антон Минев по повод проблемите в транспортния бранш. С въвеждане на ТОЛ системата ще се увеличат разходите за дейността на превозвачите. Заместник-кметът съобщи, че в предварително проведени разговори с фирмите, обслужващи общинската транспортна схема, те са проявили разбиране да не се включат в националния протест, обявен за 13.01.2020 г., с оглед на социалния характер на услугата. За проявеното разбиране и тяхната отговорна позиция той им благодари.

Кризата в обществения транспорт се изостри през 2019 г., когато след значително намаляване на пътникопотока, се наложи намаляване броя на превозите от общинската транспортна схема, с което общината частично омекоти кризата, засегнала голяма част от населените места в страната. Работна група, в която членува кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, като зам.-председател на НСОРБ, е изготвила пакет от мерки за по-ефективна система за дофинансиране на обществения превоз на база изминати километри, а не както е до сега - броя на населението в общината и промени в нормативната база.

Заместник-кметът изрази надежда, че финансовите условия в бранша ще се подобрят и заяви, че община Карлово ще продължава да настоява пред държавните институции за промяна на системата за дофинансиране на обществения транспорт, както и за създаване на единен информационен регистър на всички транспортни фирми и транспортни схеми с информация за цените, маршрутите и промените, които настъпват в рамките на годината.

След проведената пресконференция, стана ясно, че въвеждането на ТОЛ системата в страната се отлага за 01.03.2020 г., а националния протест на превозвачите, насрочен за 13.01.2020 г. няма да се проведе.

Агенция "Фокус"
Зам. министър Николай Нанков: В тол системата остават само магистралите и първокласните пътища


Тарифите за тол системата ще бъдат тези, предложени от транспортния бранш по отношения на ценовия диапазон и обхвата на пътищата, остават в тол системата само магистралите и първи клас пътища. Това каза след проведена среща с превозвачите заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след среща с превозвачите, които се заканиха да излязат на национален протест в понеделник заради въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По думите на зам.-министър Нанков, срещата на властта с браншовите транспортни организации е била успешна и датата 1 март е абсолютно реалистична за старта на търговската експлоатация на тол системата.

„Мисля, че успешно на 1 март ще стартираме с търговска експлоатация на тол системата и наистина в рамките на следващите 2 до 3 месеца ще имаме реална представа на база на калкулации и разчети какви ще бъдат и постъпленията в бюджета“, добави той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова: Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз


Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз. Това каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи в изявление след проведена среща с превозвачите, които се заканиха да излязат на национален протест в понеделник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Исканията, които бяхме поставили по отношение на нерегламентирания превоз, имаме уверението на премиера, че във възможно най-кратки срокове това ще бъде направено. По отношение на единния орган за контрол, за който сме настоявали многократно и около който сме се обединили всички колеги, и в товарния, и в автобусния сектор, имаме уверение, че започват разговори, изграждане на системата, която ще работи в бъдеще по отношение на автобусния и транспортния бранш. По отношение на Закона за автомобилните превози и наредбата, която предстои да се промени по отношение на субсидирането, компенсирането на превозите и правилното разпределение, също сме постигнали необходимите договорки“, допълни тя.

Във връзка с еврофинансирането автобусните превозвачи отново ще имат среща с представители на властта, за да се обсъдят възможностите за следващия програмен период.
По думите й в рамките на следващите месеци предстои усърдна работа.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Министър Петя Аврамова: Ще има редукция в обхвата на тол системата


Ще има редукция в обхвата на тол системата. Това каза в изявление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведена среща с превозвачите, които се заканиха да излязат на национален протест в понеделник заради въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Йордан Арабаджиев: Срещнахме разбиране за тол системата, тя ще заработи от 1 март


Срещнахме разбиране за тол системата, тя ще заработи от 1 март. Това каза в изявление зам.-изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Йордан Арабаджиев след проведена среща с превозвачите, които се заканиха да излязат на национален протест в понеделник заради въвеждането на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„След близо 2 часа разговори срещнахме разбиране, поехме ангажименти до 1 март да бъдат изпълнени всички условия тол системата да заработи от март, като през следващите 3 месеца да се съберат и анализират данните и да се разберат какъв ще бъдат окончателните тарифи.“, обясни той.
Теодора ПАВЛОВА


Агенция "Фокус"
Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на превозвачите


Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на Конфедерацията на автобусните превозвачи, на Съюза на международните превозвачи, на Камарата на автомобилните превозвачи в България, на Националното сдружение на българските превозвачи, на Националния таксиметров синдикат, на АЕБТРИ и на Камарата на автобусните превозвачи, съобщиха от правителствената информационна служба.

На разговора присъстват още министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, както и проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Принтирай    Оразмери текст   + -