Десислав Танева е новият земеделски министър

15 Май 2019 | 14:09 | 0
Десислав Танева е новият земеделски министър
Снимка: ПП ГЕРБ

Десислава Танева е новият министър на земеделието, храните и горите. Тя бе предложена от министър-председателя Бойко Борисов, след като на 14 май Румен Порожанов подаде оставка. Сред мотивите му за оттегляне от поста е започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие“, когато институцията е ръководена от него. Той посочи, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Тогава премиерът Бойко Борисов обясни, че фактът, че зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа е ускорил оставката на Порожанов. От своя страна, Танева бе категорична, че промени в държавния фонд ще има и Иванка Багдатова-Мизова ще го напусне.
Десислава Танева заяви, че първите ѝ действия като министър ще бъдат за решаването на ежедневните проблеми на земеделците. „Аз съм човек, който е познат, включително и от предходния ми мандат в министерството. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране“, обясни Танева и изтъкна, че ще следва политиката в земеделието на ГЕРБ и голямата управленска коалиция. По думите ѝ МЗХГ е най-тежкото министерство. „Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието. Те са изложени на тежкото администриране във връзка с получаването на подпомагане от Европа, което не може да стигне степента на опростяване, която се желае от тях, защото трябва да спазваме процедури, правила“, коментира Танева и обясни, че земеделието е най-рисковата работа, тъй като е изложено на природата, срещу която решение няма. Според нея новата Обща селскостопанска политика ще бъде още по-добра от сегашната. „Тя ще позволи на страните членки още по-добре да се съобразят с националните спецификите. Периодът, в който ние ще попаднем след европейските избори, независимо кой ще управлява, ще е ключов за това как ще се отрази новият програмен период в нашия сектор. Много е важно да се идентифицират проблемите и акцентите, за да се постигне подобряване на земеделието и живота на селските райони“ добави тя.
Оставката на Румен Порожанов и назначаването на Десислава Танева предизвикаха редица коментари. Депутатите от ДПС бяха единствените, които гласуваха „против“ с мотив, че смяната няма да промени ситуацията и моделът на управление. Народният представител от ДПС Халил Летифов заяви, че управляващото мнозинство е мнозинство на националисти и популисти. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов оставката на Румен Порожанов е закъсняла. „Аз съм искал по-рано смяната му пред премиера Бойко Борисов по темата за явния лобизъм, който беше приложен по промяната на наредбата за училищен плод и мляко“, заяви той. Зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, че от партията не са разочаровани от оставката, тъй като с Порожанов са имали различни виждания за земеделския сектор. Според зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов оставката е заслужена, но закъсняла. По думите му тя е поредното доказателство за двойния аршин, с който мерят управляващите.

Агенция „Фокус“
Министър Десислава Танева: Винаги съм се опитвала да постигам консенсус с опозицията, за мен това е пътят

Винаги съм се опитвала да постигам консенсус с опозицията, за мен това е пътят. Това каза пред журналисти в Министерски съвет новоизбраният министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което съм правила винаги, е то да бъде по правилата и най-важното, което в България винаги се изкривява - всяко европейско законодателство, регламент, правило се приема с някаква философия. Ние не трябва като манталитет и обществено разбиране да търсим вратичките, а трябва да се прилага точно по философията, по която е прието“, поясни тя. Според нея новата ОСП ще бъде още по-добра от сегашната. „Тя ще позволи на страните членки още по-добре да се съобразят с националните спецификите. Периодът, в който ние ще попаднем след европейските избори, независимо кой ще управлява, ще е ключов за това как ще се отрази новият програмен период в нашия сектор. Много е важно да се идентифицират проблемите и акцентите, за да се постигне подобряване на земеделието и живота на селските райони“ добави Десислава Танева.
Попитана, дали има информация за това, че Делян Пеевски кадрува в Министерството на земеделието, тя отговори: „Нямам такива данни. Искам в тази връзка да кажа, че и в първия ми мандат като министър съм имала пълна свобода да намеря и избера онези кадри, които смятам, че носят морала, отговорността да работят в обществения интерес. Аз съм категорична, че в момента няма нещо, което да е променило тази ситуация“ добави министър Танева. „Аз винаги съм се опитвала да постигам консенсус с опозицията, независимо каква е тя, защото за мен това е пътят. Първото нещо, което бих направила е да събера браншовите организация, да ги чуя и да намерим доброто решение - да продължим напред с най-важната стратегическа задача – концепцията на новата ОСП“, подчерта земеделският министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Агенция „Фокус“
Европейски избори 2019: Халил Летифов, ДПС: Въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите

Въпреки смяната на земеделския министър, ситуацията и моделът си остават същите. Това каза пред журналисти народният представител от ДПС Халил Летифов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос защо пет души от ДПС са гласували против оставката на Румен Порожанов, Летифов посочи, че ДПС не е против оставката, а е против това правителство. „Това е мнозинство на националисти и популисти. Тъй като решението за оставката и за избирането на новия министър са в едно, ние за това гласуваме против правителството и против това решение. Но ако бяха отделно, щяхме да сме „за“ оставката и „против“ новия министър“, обясни Летифов. Той посочи, че въпреки смяната, ситуацията и модела си остават същите. „От първия ден сме казали, че това правителство с това мнозинство е вредно за страната. И две години сме свидетели на тези популизми и национализми“, каза още Летифов.
Попитан как ще коментира думите на лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че Румен Порожанов е бил посочен за министър от ДПС и по-конкретно от Делян Пеевски, Летифов заяви: „Коментарът е такъв, че те също са от този модел на национализъм и популизъм. Не виждам никакви доказателства, всеки носи отговорност за действията. А за поведението на БСП нека да каже Нинова – защо е такова и защо залитат по национализма и популизма. Изчерпаха ли тяхната програма и предложението за алтернатива“.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Европейски избори 2019: Валери Симеонов, НФСБ: Оставката на Румен Порожанов е закъсняла, исках смяната му по-рано заради лобизъм

Оставката на Румен Порожанов е закъсняла, аз исках смяната му по-рано заради лобизъм. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Десислава Танева е била министър. Познава добре проблемите както в бранша, така и в министерството. Но мисля, че няма да й бъде лесно, дано да не се поддава на лобизъм – поне в такава степен, на каквато бяхме свидетели при досегашното ръководство на МЗХГ“, заяви Симеонов. Той посочи, че одобрява оставката на Порожанов и смята, че е малко закъсняла. „Аз съм искал смяната му по-рано по темата за явния лобизъм, който беше приложен по промяната на наредбата за училищен плод и мляко. Лично съм я поискал от Бойко Борисов на председателски съвет. Но не смятам, че това трябваше да бъде оповестявано публично. Така че в това отношение не търпя упрек“, каза още Валери Симеонов. Според него трябва да има още рокади в земеделското министерство. „Има основание да се извършват промени и по регионални дирекции, където все още кадри на ДПС продължават да кадруват и да деребействат особено по отношение на стопанисването на държавните гори“, коментира Симеонов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Европейски избори 2019: Искрен Веселинов, ВМРО: Не сме дълбоко разочаровани от оставката на Румен Порожанов

Не сме дълбоко разочаровани от оставката на Румен Порожанов. Това каза на брифинг зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С Румен Порожанов, специално нашите представители, които се занимават със земеделие, имаха различно мнение по много въпроси. Така че не сме дълбоко разочаровани от тази оставка“, заяви Веселинов. „Надяваме се новият екип да бъде по-чуващ съветите, които се дават отстрани“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Десислава Танева: Иванка Багдатова-Мизова ще напусне ДФ „Земеделие“

Иванка Багдатова-Мизова ще напусне ДФ „Земеделие“. Това каза пред журналисти новоизбраният министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева след встъпването ѝ в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали предвижда смени в ДФ „Земеделие“, Танева заяви, че със сигурност ще има промени в политическия екип. „Всичко е въпрос и на разговори. Аз имам определени виждания, които бих представила и защитила. Важно е всички решения да се вземат в режим на диалог и в убеденост, че те биха довели до резултатите, които всички търсим“, обясни тя. Попитана дали се притеснява от проверки, Танева подчерта, че доходите ѝ са ясно декларирани, както и че е декларирано къде живее.
„Това е най-тежкото министерство. Със земеделие се занимават над 100 000 души в България. Животът в селските райони зависи от земеделието. Те са изложени на тежкото администриране във връзка с получаването на подпомагане от Европа, което не може да стигне степента на опростяване, която се желае от тях. Защото трябва да спазваме процедури, правила“, коментира Танева и обясни, че земеделието е най-рисковата работа, тъй като е изложено на природата, срещу която решение няма.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Министър Десислава Танева: Първите ми действия ще бъдат за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки

Първите ми действия като министър ще са за решаването на ежедневните проблеми на земеделците, които не са малки. Това каза пред журналисти новоизбраният министър на земеделието, храните и горите Десислава Танева след встъпването ѝ в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моментът, в който става настоящата смяна, е пикът на една предизборна кампания – изключително изострена и нетипична за едни европейски избори. Със сигурност това дава отражение върху начина, по който се възприема смяната“, заяви Танева. Тя обясни, че се е занимавала само със земеделие в професионалния си път. „И в този смисъл няма нищо изненадващо. Има много проблеми на ежедневието, има репутационни проблеми и тях трябва да решаваме“, коментира Десислава Танева. „Аз съм човек, който е познат, включително и от предходния ми мандат в министерството. Следвам политиките на открит диалог, на програма, на планиране“, обясни Танева и изтъкна, че ще следва политиката в земеделието на ГЕРБ и голямата управленска коалиция. „Първите действия трябва да са ежедневните проблеми на земеделците, а те не са малки“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Парламентът освободи Румен Порожанов и назначи Десислава Танева за министър на земеделието, храните и горите

Парламентът прие със 121 гласа „за“ и 5 „против“ оставката на министър Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите и назначи на негово място народния представител от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Оставката на Румен Порожанов бе подадена вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие“, когато институцията е ръководена от него. В мотивите за решението си той посочи, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Още вчера премиерът Бойко Борисов предложи за негов заместник Десислава Танева. Тя е била министър на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Европейски избори 2019: Христо Проданов, БСП: Оставката на министър Румен Порожанов е заслужена, но закъсняла

Оставката на министър Румен Порожанов е заслужена, но закъсняла. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. По думите му това е поредното доказателство за двойния аршин, с който мерят моралистите- управляващи. „При министрите, назначени от самия Борисов, нещата стават по-бързо, докато тези, назначени от този, който е над Борисов, според нас Делян Пеевски, нещата стават по-трудно и с неговата благословия. Това за корупцията е емблемата на това управление. За тези две години са сменени 9 министри, от тях – 7 са сменени с предположение за мотиви за корупция. Като сложим към тях и редицата зам.-министри, шефове на отдели, представители на тяхната парламентарна група – това е емблемата на това управление, корупция, корупция и корупция“, каза още зам.председателят на ПГ на БСП. Христо Проданов коментира още, че основният проблем на управляващите, този с корупцията, е причината за непрестанните скандали във властта. Освен гейтовете, липсва политика за управление и развитие на България, а хората се умориха от това, допълни Проданов.
Виктория МЕСРОБОВИЧ- КУВЕНДЖИЕВА


Агенция „Фокус“
Европейски избори 2019: Явор Божанков: Човекът, който трябва да подаде оставка, е Бойко Борисов

Министър-председателят е като тефлонов тиган. По него нищо не залепва. В ключови за държавата сектори правителството претърпя катастрофа, а Борисов си измива ръцете и влиза в ролята на този, който въздава правосъдието. Докога ще търпим човека, който сам създава проблемите и трябва да сме му благодарни, че уж ги разрешава. Такива има от най-ниско до най-високо ниво в държавата. Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той припомни скорошен случай в Пловдив, при който имаше план обществен парк да бъде застроен. След като пристигна в града, премиерът реши да не бъде застрояван паркът. „А кой всъщност е докарал дотам нещата да се стига до застрояване?”, попита Божанков. „Крайно време е да се стигне до един извод - че Бойко Борисов не може да управлява България. Човекът, който трябва да подаде оставка, е самият той", отбеляза депутатът.
Според Божанков няма логично обяснение за реалната причина за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Той припомни думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има съмнения, че има министри в кабинета Борисов, които не са избрани от него. „Ако има друга сила, която дърпа конците на това правителство, вече можем да си обясним- защо между премиера и уж неговите министри нямат добра комуникация”, каза още левият депутат.
Явор Божанков допълни, че органите в България са се превърнали в параван за корупцията по високите етажи на властта. „Затова и министър Порожанов се е радвал дълго време на относително спокойствие”, добави той. Според него, едни хора се сменят с други, но удобни, за да няма промяна на ситуацията. „Оставките се хвърлят, колкото да се успокои обществото”, обясни още той. Божанков изтъкна, че нито един от министрите на Борисов, които са подали оставка, не са върнали пари и не носят наказателна отговорност за злоупотребите си.
Явор Божанков заключи, че прокуратурата върви след събитията, защото се самосезира само от медийни публикации, при явни за цялото общество злоупотреби.


Агенция „Фокус“
Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Злоупотребите с европейските фондове са скандални

Злоупотребите с европейските фондове са скандални. Това каза президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Трябва да се борим за да бъде Европейският съюз такъв, какъвто искаме да бъде. Справедлив - да има солидарност между страните, социален – линията на европейските социалисти. Това отговаря на интересите на България, защото най-бедната страна в ЕС има нужда от социален Европейски съюз, където хората са в центъра на внимание, а не корпорациите и пазара са най-важното. ЕС, в който няма разделения на ядра и периферии, защото това е най-голямата заплаха за България, да бъдем изтласкани“, посочи той. Попитан дали оставките в управлението ще успеят да намалят напрежението в обществото, той каза: „Това отпушва събраната негативна енергия. Хората са гневни. Навсякъде в страната го усещам, от това, че институциите не функционират достатъчно прозрачно и ефективно,“, каза Станишев. „Когато има злоупотреби в еврофондовете, това е скандално,“ допълни той. Според него последните злоупотреби, свързани с източване на европейските средства ще се отразят негативно върху имиджа на страната отвън.


Агенция „Фокус“
Парламентът ще гласува оставката на Румен Порожанов и назначаването на Десислава Танева като земеделски министър

Парламентът ще гласува оставката на министър Румен Порожанов и назначаването на народния представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева за министър на земеделието, храните и горите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание. Оставката на министър Румен Порожанов бе подадена вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие” по времето, когато институцията е ръководена от него. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Премиерът Бойко Борисов обясни, че фактът, че зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа е ускорил оставката.
Народното събрание ще гласува и окончателни промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски имоти. С измененията се регламентира възможността в седемдневен срок от постъпване на искане от органа, издал акта за отчуждаване, или от инвеститора съдът в закрито заседание да допусне предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага, за да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси. Предварителното изпълнение на акта се допуска при наличието на задължителни предпоставки с влязъл в сила подробен устройствен план и когато имотът е отреден за национален обект или обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията. С проекта е предвидено да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите.
Парламентът ще разгледа и доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г. Депутатите ще приемат и проект на решение за работата на Народното събрание през май 2019 г.

Принтирай    Оразмери текст   + -